Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής του κόσμου τρέχει Linux (ξανά)

dimitris | Τρί, 06/21/2011 - 16:33 | 4' | 3

Σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια κατάταξη των υπερυπολογιστών «Top 500», που ανακοινώθηκε στις 20 Ιουνίου στο Αμβούργο, ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής του κόσμου είναι πλέον ο «Υπολογιστής Κ» που κατασκευάστηκε από την Fujitsu και το εθνικό εργαστήριο Riken της Ιαπωνίας.

Το νέο υπολογιστικό τερατάκι «τρέχει» με ταχύτητα 8,16 petaflops (δηλαδή 8,1 και βάλτε 15 μηδενικά από πίσω!) και είναι τρεις φορές ταχύτερος από το δεύτερο στην κατάταξη «Τιανχέ-1 Α» με 2,6 petaflops, ο οποίος ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στην Τιανζίν της Κίνας. Την τριάδα κλείνει ο αμερικανικός «Τζάγκουαρ» με 1,75 petaflops, τον οποίο κατασκεύασε η Cray για το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Στην πρώτη δεκάδα, πέντε μηχανήματα ανήκουν στις ΗΠΑ, από δύο στην Ιαπωνία και την Κίνα και ένα στη Γαλλία.

Ο «Υπολογιστής Κ», που εγκαταστάθηκε στο Προωθημένο Ινστιτούτο Υπολογιστικής Επιστήμης Riken στο Κόμπε της Ιαπωνίας, περιλαμβάνει συνολικά 68.544 οκταπύρηνους επεξεργαστές SPARC64, δηλαδή 548.352 πηρύνες, σε 600+ racks, καταναλώνει 9,89 MW και τρέχει φυσικά Linux. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 91% των 500 ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου τρέχει Linux.

Το όνομα «Κ» προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «Kei», που παραπέμπει στα δέκα petaflops ανά δευτερόλεπτο και οι δημιουργοί του ευελπιστούν ότι τελικά θα πετύχει το μηχάνημά τους, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το Νοέμβριο του 2012, οπότε θα έχουν προστεθεί περίπου 100.000 πυρήνες ακόμα... Ένα Ρetaflop ιδουναμεί με 1.000 Teraflop, δηλαδή με χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Η συνολική επεξεργαστική ισχύς των 500 ταχύτερων και ισχυρότερων υπολογιστών του πλανήτη, που περιλαμβάνονται στην λίστα «Top 500», έφτασε πλέον τα 58,88 Petaflops έναντι 43,7 Petaflops πριν από έξι μήνες και 32,4 Petaflops πριν ένα χρόνο, μια ακόμα ένδειξη για το πόσο γρήγορα εξελίσσονται ο ανταγωνισμός και η τεχνολογία σε αυτό τον τομέα. Οι περισσότεροι (256) από αυτούς τους 500 «γίγαντες» βρίσκονται στις ΗΠΑ και ακολουθεί η Ευρώπη με 125 (Γερμανία 30, Βρετανία 27, Γαλλία 25) και η Ασία με 103 (Κίνα 62, Ιαπωνία 26). Δείτε την κατάταξη εδώ.

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

λοιπον δεν αντεξα, και ειπα να δω τη λινουξ τρεχει
The Cray XK6 system ships with the latest Cray Linux Environment™ (CLE),
a suite of high performance software including a SUSE™ Linux-based
operating system designed to scale efficiently and run large, complex
applications
. With highly scalable applications, Compute Node Linux
(CNL) runs in Extreme Scalability Mode (ESM), ensuring operating system
services do not interfere with application scalability. Real-world
applications have proven this optimized design scales to 250,000 cores.
--

Site
RIKEN Advanced Institute for Computational Science (AICS)

System Family
Fujitsu Cluster

System Model
K computer

Computer
K computer, SPARC64 VIIIfx 2.0GHz, Tofu interconnect

Vendor
Fujitsu

Application area
Research

Installation Year
2011

 

Operating System
Linux

Interconnect
Custom

Processor
SPARC64 VIIIfx 2000 MHz (16 GFlops)

---
αυτα..

και εχω μια απορια  αφου οι υπερυπολογιστες τρεχουν λινουξ  εμεις για τι  παιζουμε με ΛΣ "παιχνιδακια" 

Είναι πολλοί οι λόγοι. Ο πιο απλός είναι ότι το Linux είναι ελεύθερο. Δηλαδή α) δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουν μερικά εκατομμύρια ακόμα σε άδειες χρήσης και β) μπορούν να το προσαρμόσουν εύκολα αφού έχουν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα.

Και φυσικά, υπάρχουν κι ένα σωρό τεχνικοί λόγοι...

Λογικά ο Kernel του Suse πρέπει να είναι πατσαρισμένος για να τρέχει σε τέτοιο υπολογιστή.