partition manager (help)

panos46 | Πέμ, 10/08/2009 - 12:02 | 1' | 11

αυτήν την στιγμή κάνω εγκατάσταση το ubuntu 9.04 στον φορητό της φίλης μου,έκανα αλλαγή μεγέθους στην κατάτμηση που θέλω να το βάλω για να χρησιμοποιήσω το τμήμα για home αλλά το μεγάλο τμήμα το δείχνει κανονικά αλλά το μικρό τμήμα για το home μου γράφει τώρα ακατάλληλη (ενώ όλο μαζί ήταν οκ) μια βοήθεια όποιος είναι μέσα για να μην πάει χαμένο το παρτίσιον (αν γίνεται σύντομα).Ευχαριστώ!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Έχω την εντύπωση ότι όταν κάνεις resize μια κατάτμηση (αυτό δεν έκανες?) ο χώρος που περισσεύει είναι unallocated space οπότε πρέπει να κάνεις δημιουργία νέας κατάτμησης στον unallocated space και μετά διαμόρφωση (format) της νέας κατάτμησης (ίσως να μην είναι και απαραίτητο πάντως αυτό). Έχεις ξεκινήσει τον υπολογιστή σε live περιβάλλον σε ubuntu ή κάτι άλλο?

************************

www.postokano.gr

ναί resize έκανα αλλά δεν μου δίνει καμμιά επιλογή στα συγκεκριμένα παρτισιον (δύο είναι) , μέσα από το ubuntu που δοκόμασα να τα επεξεργαστώ μου λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να κάνω περισότερα από 4 πρωτεύοντα παρτισιον (ο φορητός έχει δύο παρτίσιον από τα hp tools ένα για τα  vista ένα ακόμα με το λειτουργικό,ένα έχω 18 gb για το ubuntu ,άρα έχω ήδη 4.

Ναι αυτό είναι νόμος δε μπορείς να έχεις πάνω από 4 primary partitions. Το λινουξ όμως δε μασάει διότι δε χρειάζεται ντε και καλά να εγκατασταθεί σε πρωτεύον κατάτμηση!

Θα κάνεις ένα extended partition στο οποίο μπορείς μετά να δημιουργήσεις πολλά logical partitions. Σε ένα από αυτά μπορείς να εγκαταστήσεις το ubuntu.

Τώρα που ξαναβλέπω το ποστ σου καταλαβαίνω ότι έχεις ήδη εγκαταστήσει σε ένα πρωτεύον το ubuntu ή κάνω λάθος? Σ' αυτήν την περίπτωση χρησιμοποίησε ένα logical partition για το home σου. Όλη η δουλειά γίνεται με το gparted.

************************

www.postokano.gr

με ποιό εργαλείο γίνινται αυτά ?γιατί με την εγκατάσταση του ubuntu γιόκ.

Μα νομίζω ότι το ubuntu έχει προεγκατεστημένο το gparted. Θα το βρεις στη Διαχείριση (ή κάπως έτσι, στο τρίτο μενού του gnome από αριστερά τελοςπάντων). Έχει γραφικό περιβάλλον και είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Αν έχεις πρόβλημα πόσταρε αλλά στη φάση αυτή εγώ προσωπικά δε μπορώ να σε βοηθήσω διότι δεν είμαι μπροστά σε λίνουξ (είμαι στη δουλειά σε παραθύρια). Θα τη βρεις την άκρη όμως μη φοβάσαι!

************************

www.postokano.gr

Οι κατατμήσεις των δίσκων είναι τριών ειδών:
1. primary: δηλαδή πρωτεύουσα κατάτμηση που είναι ο βασικός τύπος, αποτελεί την πραγματική αν θέλετε κατάτμηση. Κάθε σκληρός δίσκος μπορεί να έχει μέχρι τέσσερεις πρωτεύουσες κατατμήσεις - ο περιορισμός αυτός επιβάλλεται από την δομή των σκληρών δίσκων. Σημειωτέον ότι τα Windows, άμεσοι -όπως σε πολλες περιπτώσεις φαίνεται- απόγονοι του απαρχαιωμένου DOS, έχουν κληρονομίσει και το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε διαφορετικού είδους κατάτμηση.
2. extended: δηλαδή εκτεταμένη κατάτμηση. Όταν άρχισε να διευρύνεται η χρήση και εγκατάσταση πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων στον ίδιο σκληρό δίκσκο, δημιουργήθηκε η ανάγκη για αύξηση του ορίου των επιτρεπόμενων κατατμήσεων. Για να ξεπεραστεί ο φυσικός περιοσριμός των τεσσάρων κατατμήσεων, γεννήθηκε η ιδέα της εκτεταμένης κατάτμησης, δηλαδή μιας πρωτεύουσας κατάτμησης, η οποία όμως έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερες λογικές κατατμήσεις.
3. logical: δηλαδή λογικές κατατμήσεις. Οι κατατμήσεις αυτές δεν είναι κατά κυριολεξία κατατμήσεις, αλλά ιδέατα (=λογικά) χωρίσματα της εκτεταμένης κατάτμησης, οι οποίες όμως δεν υπόκεινται σε αριθμητικό περιοσριμό. Έτσι επιτυγχάνεται η σημιουργία περισσότερων των τεσσάρων κατατμήσεων σε ένα σκληρό δίσκο.

Αν δεν έχεις υπόψη σου τα παραπάνω είναι πραγματικά δύσκολο να ορίσεις το είδος της κατάτμησης. Μια καλή επιλογή είναι να δημιουργείς μια πρωτεύουσα κατάτμηση που θα φιλοξενεί τα Windows και μία εκτεταμένη την οποία θα χωρίσεις σε όσες λογικές σου χρειάζονται!!

Σου προτείνω λοιπόν να μετατρέψεις τα 18GB σε μια εκτεταμένη κατάτμηση, η οποία θα περιέχει δύο (ή περισσότερες) λογικές, δηλαδή 5-6GB για root (/) και τα υπόλοιπα για το /home...

Υ.Γ.: Αυτό πάντως με τις κατατμήσεις των recovery tools πότε επιτέλους θα σταματήσει να υπάρχει??? Είναι ό,τι πιο βλακώδες υπάρχει: αντί να επιβαρύνται οι εταιρίες του κόστους διανομής ενός recovery cd, σου τρώνε GBs για πλάκα για το recovery... Προσωπικά πάντα διαγράφω αυτό το partition...

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων

λίγο έως πολύ άσχετο, αλλά ....

δεν χρειάζεται να πω πως το διαγραφω πάντα, αφού ούτε καν την εγκατάσταση δεν ξεκινώ. Όμως, πάντα υπάρχει πρόγραμμα με το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις dvd επαναφοράς καί στην συνέχεις να διαγράψεις το παρτίσιον.

Στην περίπτωση μάλιστα της hp, με ένα τηλ. σού στέλνουν dvd επαναφοράς καί μάλιστα -αν επιμείνεις καί λίγο- δωρεάν.

 

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

Ο apkoutsou έχει απόλυτο δίκιο σ'αυτά που λέει και έκανε μια καλύτερη προσέγγιση του προβλήματος. Αυτό που θεωρώ πλέον ότι πρέπει να γίνει είναι να διαβάσεις αυτά που σου λέει ο apkoutsou και να καταλάβεις σε πρώτη φάση τι παίζει ακριβώς με τις κατατμήσεις ενός σκληρού δίσκου. Παραθέτω και ορισμένα λινκ για περισσότερες πληροφορίες:

en.wikipedia.org/wiki/Partition_%28computing%29

tldp.org/HOWTO/Partition/index.html

και μετά με τη χρήση της εφαρμογής gparted να κάνεις τις αλλαγές στις κατατμήσεις του δίσκου σου.

Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα...

************************

www.postokano.gr

ευχαριστώ όσους απάντησαν αλλά επειδή δεν μπορούσα να περιμένω έκανα backup τα έγγραφα της και φορμάροντας το παρτίσιον έβαλα το ubuntu 9.04 οπότε ο ήχος ήρθε από μόνος του (ήταν ο λόγος που ήθελα να πάω από 8.10 σε 9.04) και δεν έβαλα ΚΑΘΟΛΟΥ  εκτεταμένη μνήμη γιατί ο φορητός έχει 3giga ram θα υπάρξει κάποια στιγμή κάποιο πρόβλημα ?

panos46]

και δεν έβαλα ΚΑΘΟΛΟΥ  εκτεταμένη μνήμη γιατί ο φορητός έχει 3giga ram θα υπάρξει κάποια στιγμή κάποιο πρόβλημα ?

Μπα δε νομίζω, κι εγώ στο desktop μηχάνημα που έχω με 2GB RAM το σύστημα δε χρησιμοποιεί τη swap memory.

************************

www.postokano.gr

Και για να συνεχίσω λίγο στο ίδιο στυλ:

Όταν ένα πρόγραμμα εκκινεί το μέρος του που κάθε φορά τρέχει φορτώνεται στην μνήμη RAM. Από τα πράγματα που φορτώνονται στην RAM είναι αφενός οι πληροφορίες που αφορούν το ίδιο το πρόγραμμα ως πρόγραμμα και αφετέρου ορισμένες μεταβλητές που χρησιμεύουν μονο για την εκκίνηση του προγράμματος. Αυτές είναι και οι πληροφορίες που γράφονται στην swap memory όταν το λειτουργικό το κρίνει απαραίτητο. Επίσης, όταν ένα πρόγραμμα παραμένει αδρανές για αρκετή ώρα ενδέχεται να περάσει όλο προσωρινά στην swap ώστε να απελευθερωθεί RAM για ενεργές εφαρμογές.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι στην ουσία η swap memory έχει νόημα μόνο είτε όταν έχεις περιορισμένη RAM, οπότε πρέπει να αδειάσει από τις άχρηστες πληροφορίες και να χρησιμοποιηθεί όλη για την λειτουργία του προγράμματος είτε όταν τρέχεις απαιτητικές (και εξειδικευμένες) εφαρμογές οπότε εναλλάσσονται μεταξύ swap και RAM πληροφορίες που χειρίζεται το πρόγραμμα, εφόσον δεν επαρκεί η φυσική RAM memory... Η swap είχε κάποια χρησιμότητα για τα PC σε παλαιότερες εποχές που και δεν υπήρχε διαθέσιμη τόση RAM και ακριβή ήταν η αγορά της.

Οπότε μην σε ενδιαφέρει η swap!

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων