triple boot

Paco48 | Πέμ, 06/17/2010 - 10:10 | 2' | 2

 

έχω σέ hp laptop εγκατεστημένα windows 7 καί PcLinuxOS, μέ dual boot.

θά ήθελα νά ρωτήσω πώς μπορώ νά εγκαταστήσω καί δεύτερη διανομή linux

καί άν θά έχω τήν επιλογή διαλογής στό boot όπως τώρα, triple boot?

 

επίσης έχω ένα πρόβλημα μέ τό ubuntu (ολη τήν οικογένεια)

εγκαθιστώντας τό grub 1.97 beta ή τό 1.98 στήν stable 10.04 (κατά τήν εγκατάσταση)

δέν μπορώ νά μπώ στά windows, μπαίνει μέ αναλογία 1 στίς 5 φορές, μετά από 2-3

reboot. Αυτό τό πρόβλημα δέν υπάρχει μέ lilo ή grub 1.5.

Εχει κανείς υπ' όψη του τίποτα σχετικά μέ αυτό?

 

ευχαριστώντας εκ τών προτέρων

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

φίλε μου καλημέρα,

μέχρι να έρθει η βοήθεια του ιππικού :) μια γρήγορη απάντηση για να το ψάξεις και μόνος σου αν θες :

Μπορείς να έχεις εγκατεστημένες όσες διανομές θέλεις, με την προϋπόθεση πως δεν θέλεις την κάθε μία σε primary partition του δίσκου. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό όμως. Αν επιλέξεις να μπουν η καθε μία σε primary partition, τότε ισχύει αυτό που θα έχεις σίγουρα διαβάσει κάπου, πως ο κάθε σκληρός δίσκος επιτρέπει μέχρι και 4 primary partitions αλλά απεριόριστα logical, οπότε μειράζεις τον χώρο σου ανάλογα. Εγώ είχα δύο διανομες , μαζί με win και ο grub τις έβλεπε και "bootάριζε" σε όλα χωρίς πρόβλημα. Είχα βέβαια φτιάξει από την αρχή τον δίσκο για 3 λειτουργικά, αλλά με ένα live cd πχ του ubuntu μπορεις να μπεις στο partition manager ( ή disc manager, πώς λέγεται;) και να "πειράξεις" τις υπάρχουσες κατατμήσεις για να κάνεις χώρο για το τρίτο λειτουργικό που θέλεις να βάλεις. Δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα.

Για το πρόβλημα με τον grub το μόνο που έχω να πώ μέχρι να έρθει άλλη βοήθεια, είναι να γράψεις grub στο πεδίο αναζήτησης του forum και να το ψάξεις εκεί. Θα σου βγάλει ένα κατεβατό άρθρα με κόλπα και συμβουλές για το πως να πειράξεις τον grub. Μπορέι κάτι να βρεις που να σου κάνει.

Για αρχη δες πως μπορεις να κανεις διαμορφωση των δισκων και ποιοι τυποι διαμορφωσης υπαρχουν.Σε ενα δισκο μπορεις να εχεις μεχρι 4 primary partition.Απο αυτα μονο το ενα μπορει να ειναι extended οπου σε αυτο μπορεις να δημιουργησεις οσα logical θελεις.

Για να εγκαταστησεις 2η διανομη πρεπει να κανεις οτι σου λεει ο multiv2 (εχεις DUCATI?) και να προσεξεις ποιο ειναι το ελευθερο partition,π.χ. /dev/sda4 και σε αυτο να κανεις την εγκατασταση.Το ubuntu κατα την εγκατασταση αναγνωριζει τα λειτουργικα αυτοματα αλλα αν κανεις αναβαθμιση του πυρηνα τοτε πρεπει μολις μπουταρεις με τον καινουριο πυρηνα να δωσεις στο τερματικο:

sudo update-grub

για να βρει τα αλλα λειτουργικα.Κατα την εγκατασταση ασε το ubuntu να εγκαταστησει τον grub2.Διαφορετικα επελεξε να μην τον εγκαταστησει αν δεν θες τον grub2 αλλα μετα θα πρεπει στο pclinuxos να προσθεσεις και το ubuntu χειροκινητα αν εχει τον grub1 ή με την παραπανω εντολη αν εχει τον 2.