Επιλογή Διανομής (Ubuntu,Opensuse,Fedora,Mandriva)

RAIDENSUB | Κυρ, 06/29/2008 - 10:04 | 1' | 14

Αρχικα να ζητησω συγνωμη αν εβαλα το post σε λαθος forum. Ασχολουμαι με το Linux περιπου ενα χρονο, κυριως σε VMware. Αποφασισα ομως να ξεκινησω κανονικα και να κανω κανονικη εγκατασταση. Βασικα θα κανω dual boot με xp για να παιζω παιχνιδια. Ποια διανομη θα προτεινατε για αρχαριο; Ειμαι αναμεσα σε Ubuntu-Opensuse-Fedora-Mandriva. Ευχαριστω πολυ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

το καλυτερο ειναι να κατεβασεις και τισ 4 διανομες που γραφεις και να τις δοκιμασεις στο μηχανημα σου να δεις ποια σου παει καλυτερα...
ενας οραιος τροπος να δεις καποιες διανομες ειναι και η εγκατασταση σε flashaki....ενας πανευκολος τροπος για fedora ειναι και αυτος....https://fedorahosted.org/liveusb-creator
επισης και το site www.pendrivelinux.com εχει οδηγιες για πολλες διανομες πως να τις βαλεις(οπως και πολλες διανομες εχουν επιλογη εγκαταστασης σε φλασακι μεσα απο το live cd)

Παντως αν θες την γνωμη μου δεν ειναι τυχαιο οτι με ubuntu γινεται χαμος......

RAIDENSUB]Αρχικα να ζητησω συγνωμη αν εβαλα το post σε λαθος forum. Ασχολουμαι με το Linux περιπου ενα χρονο, κυριως σε VMware. Αποφασισα ομως να ξεκινησω κανονικα και να κανω κανονικη εγκατασταση. Βασικα θα κανω dual boot με xp για να παιζω παιχνιδια. Ποια διανομη θα προτεινατε για αρχαριο; Ειμαι αναμεσα σε Ubuntu-Opensuse-Fedora-Mandriva. Ευχαριστω πολυ.

Μην ξαχάσεις με τίποτα να ρίξεις μια ματιά στην πιιο εύκολη κατά την άποψή μου διανομή PCLinuxOS.

καλημέρα...
συμφωνώ με ulver , στο σημείο που γράφει για την διανομή ubuntu , θα ήθελα να μπορώ να σου δείξω την στίβα με τα live cd's
που έχω (καλό ε?) , δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη διανομή ...
δεν ξέρω αν υπάρχουν καλύτερες ....
δεν ξέρω αν κάποτε θα βγουν καλύτερες...
πάντως για την ώρα , για μένα , είναι top...!!!
ξέρεις , βρε παιδί μου , μόλις την εγκαταστήσεις (πανεύκολο) , θα σου βρει μοναχούλα της την κάρτα σου (nvidia)...
θα βρει πάλι μοναχούλα της το ρούτερ σου...
θα βρει τον εκτυπωτή σου , (αν και λίγο έτρεξα για να μπορώ να σκανάρω , αλλά από ότι κατάλαβα μετά εγώ έκανα χαζομάρες και δεν σκάναρε) ,
και κάτι ακόμα...
με τον vlc player στο Mandriva οι υπότιτλοι μου βγαίνανε @##$@$@# , δεν ξέρω τι έκανα λάθος , αλλά μόλις έκανα ακριβώς ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ στο ubuntu , μπαμ , οι υπότιτλοι κανονικά...(τυχαίο? , μπορεί)..
τώρα στα λέω ανακατεμένα και όπως τα έχω ζήσει , και είναι και άλλα.....
δεν προσπαθώ να βγάλω καμία διανομή σκάρτη , (είμαι πολύ αρχάριος χρήστης για κάτι τέτοιο) , εκείνο που λέω είναι ότι ...
όντως δεν πρέπει να είναι τυχαίο που γίνεται χαμός με την διανομή ubuntu.... ;)

Οπως τα λενε οι g.b και ulver ειναι:όντως δεν πρέπει να είναι τυχαίο που γίνεται χαμός με την διανομή ubuntu

Αν δεν εχεις ατελειωτο χρονο για πειραματα και να γινονται τα νευρα σου καγκελο για το τιποτα δοκιμασε απο την αρχη ubuntu

Ολα τα αλλα ειναι οδοντοκρεμες,τουλαχιστον για τον αρχαριο.

Βασικα ειχα βαλει ubuntu με wubi. Ομως δεν καταφερα να δουλεψουν τα 5.1 ηχεια μου οτι και αν εκανα. Ξερετε αν καποια απο τις διανομες που αναφερω εχει καλυτερη αναγνωριση?

Εφ'όσον είσαι αρχάριος, θα σου συστήσω την όμορφη και απλή για νέους χρήστες διανομή Linux Mint. Αυτή θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κάποια πράγματα για το Linux με απλό και κατανοητό τρόπο.

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Είχα πεί να μην μιλήσω, αλλά τώρα...

Καί βέβαια mint (το καλύτερο ubuntu :) )

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Εγώ παρότι χρησιμοποιώ ubuntu θα σου πρότεινα madriva. Νομίζω ότι έχει πιο "λογική' εγκατάσταση. Επίσης όποια διανομή κι αν ακολουθήσεις να φτιάξεις οπωσδήποτε διαφορετικά partitions για το / και το /home.

Μπορει καποιος να μου πει τι μεγεθος να ειναι τα διαμερισματα?
Εχω 160αρη σκληρο και θα διαθεσω 30 giga στα Linux. Τι μεγεθος να εχει το home και το swap. Γενικα πια διαμερισματα χρειαζονται στο dual boot που θελω να κανω?

Πρόσφατα εγκατέστησα το Ubuntu σε dual boot και το έψαξα λίγο (ας με διορθώσουν οι γνωρίζοντες καλύτερα αν προτείνω κάτι λάθος). Βασικά στα 30GB θα πρέπει να έχεις 3 κατατμήσεις δύο σε ext3 (την / και την /home) και μία swap. Παραδοσιακά η swap λένε ότι πρέπει να είναι διπλάσια σε μέγεθος από τη μνήμη του υπολογιστή σου αλλά με λίγο ψάξιμο διαπίστωσα πως αυτό δεν είναι απαραίτητο στα σύγχρονα συστήματα. Πρακτικά με 512MB πρέπει να είσαι εντάξει (για να πω την αμαρτία μου αφού είχα χώρο άφθονο την έκανα 1GB). Τώρα η κατάτμηση / στα 10GB θα είναι εντάξει και σου μένουν και 19GB για τη /home. Μην ξεχνάς ότι θα έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου στα παράθυρα επομένως μην προβληματίζεσαι αν θα χωρέσει τυχόν συλλογή σου με τραγούδια/φωτό.

-------

alea jacta est!

Κατι τελευταιο. Να εγκαταστησω τον Grub στο MBR? Ευχαριστω πολυ ολους για την βοηθεια σας. Θα σκεφτω τις επιλογες μου και πιασω δουλεια το σαββατοκυριακο.

Mint mint mint, mint mint mint, mint mint mint mint mint mint mint....
Έχει και τις εφαρμογές του ubuntu αλλά και τα repositories της Debian, έχει όμως και τις δικές του εφαρμογές ( δηλαδή αυτές που αναπτύσσει η κοινότητα του).
Είναι και ωραίο, είναι και εύχρηστο και δεν έχω ακούσει ακόμα να αστόχησε να εντοπίσει hardware. Παίζει και σε σαράβαλα υπολογιστές, παίζει και στους καλούς.. και αν έχεις κέφι και ξέρεις επίσης πως να το φέρεις εσύ στα νερά σου, γίνεται σφαίρα στην ταχύτητα και την ευελιξία του.
Και έχει... ΚΟΡΥΦΑΙΟ!!!! ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟ AYTO, και φρέσκο μεταφρασμένο οδηγό χρήσης , από τα χεράκια μας, για να διαβάσεις και να πάρεις έστω μία μικρή ιδέα τι είναι το Linux και το Mint γενικότερα.

Mint mint mint, mint mint mint, mint mint mint mint mint mint .... la la la la la ! :)