Eπιτροπές ενάντια στην ακρίβεια

marlene | Παρ, 11/14/2008 - 02:32 | 2' | 3

Πέτυχα σήμερα έξω από ένα σούπερ μάρκετ στο οποίο είχα πάει να ψωνίσω, κάποιους ανθρώπους που με ενημέρωσαν για την κίνηση που κάνουν ώστε να οργανωθούν επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια στις διάφορες γειτονιές της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων πανελλαδικά.

Στην σελίδα τους http://www.akribeia-stop.gr/ θα δείτε ότι λένε κάποια πολύ σωστά και ενδιαφέροντα πράγματα για το πως μπορούμε και εμείς να συμβάλλουμε στην πτώση των τιμών. Ρίξτε μία ματιά στην σελίδα και δείτε και κάποια τοπικς πιο ειδικά στα λινκς που σας δίνω πιο κάτω και φυσικά ακούω σχόλια και απόψεις.

Μην πληρώνεις την ΕΡΤ ( πρώτη και καλύτερη γιατί δεν έχω και τηλεόραση)
http://www.akribeia-stop.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10:2008-10-23-14-35-36&catid=4:2008-10-21-05-14-09&Itemid=21

Δώσε το εισιτήριο μακράς διαρκείας στον επόμενο
http://www.akribeia-stop.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9:2008-10-23-14-15-28&catid=4:2008-10-21-05-14-09&Itemid=21

Mην πληρώνεις διόδια για δρόμο που δεν πληρεί τις προδιαγραφές για να ονομάζεται αυτοκινητόδρομος.
http://www.akribeia-stop.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8:2008-10-23-10-58-59&catid=4:2008-10-21-05-14-09&Itemid=21

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ανοίγεις μεγάλο και επίκαιρο θέμα και καλά κάνεις γιατί η κατάσταση δεν πάει
άλλο. Πιστεύω ότι μόνο αν οργανωθούμε και έχουμε κοινό βήμα και μέτωπο τότε θα
καταλάβουν ότι δεν τους έχουμε ανάγκη και θα μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά.
Σκέψου ότι αυτό που γίνεται με τις τράπεζες γίνεται γιατί δεν μπορεί πλέον
ο κόσμος να πληρώνει άλλο τους νόμιμους τοκογλύφους. Φαντάσου τώρα τι θα
γινόταν αν δεν πλήρωνε κανείς τίποτε σε καμμία δημόσια υπηρεσία μόνο για
2 μέρες, υπό μορφή προειδοποίησης. Την επόμενη 5 εργάσιμες μέρες και κάθε
φορά οι μέρες να αυξάνονται. Το μόνο πρόβλημα βέβαια είναι ότι η απείλη
θα πρέπει να γίνει πράξη και όταν λέμε ΚΑΝΕΙΣ να είναι πραγματικά ΚΑΝΕΙΣ.

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Μπορει καποιος να με ενημερωσει για κατι πολυ απλο γιατι μαλλον ειμαι λιγακι μπουμπουνας και δεν το ποιανω...
Για ποιο λογο πληρωνουμε το κρατος? (ειτε φοροι ειτε δημ. υπηρεσιες ειτε οτιδηποτε)
Το κρατος εχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να παρεχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσιες στον πολιτη, καθως και εχει υποχρεωση να καταφερνει να βγαζει τα εξοδα του και κατι παραπανω μεσω δημοσιων ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΩΝ (πχ Ολυμπιακη).
Αν οι υπαρχουσες δημοσιες επιχηρησεις δεν ειναι αρκετες για να καλυψουν τα εξοδα, τοτε πολυ απλα ας τις εξυγειανει, και ας ανοιξει περισσοτερες.
Αν οι περισσοτερες επιχηρησεις του ειναι προβληματικες, τοτς ας διαολοστειλει τους ασχετους που τις δοιηκουν κι ας βαλει γνώστες του αθληματος στη θεση τους.
Θεωρω οκ το να πληρωνω καποια δημοτικα τελη, καθως και το να υπαρχει ισχυρη τοπικη αυτοδοιηκηση, αλλα θεωρω ηλιθιο το να πληρωνω το κρατος

Στην Ελλάδα που ζεις, το κράτος το πληρώνεις λόγω της ύπαρξης ενός ιδιότυπου εθιμικού δικαίου θα έλεγα. Το πληρώνεις εν είδη χαρατσίου, sport που έχει ξεμείνει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, για να υποστηρίξεις μία κεντρική εξουσία. Αυτή είχε κάποιο νόημα στις αρχές δημιουργίας του Ελληνικού κράτους, το οποίο τότε αποτελείτω από πολλές και διάφορετικές κοινωνικές ομάδες που δεν είχαν πολύ σαφή εικόνα περί του ελληνικού έθνους και κράτους και έτσι ο μόνος τρόπος για να τις ενώσουν ήταν η δημιουργία αυτής της κεντρικής εξουσίας.
Τα πρότυπα δε, για την δημιουργία της, έγιναν σύμφωνα με αυτά που γνώριζαν τότε οι άνθρωποι, δηλαδή το Οθωμανικό δίκαιο, το οποίο είχε και αυτό μία κεντρική εξουσία η οποία έκανε αυτή την δουλειά. Μάζευε φόρους από τον κόσμο για να χρηματοδοτήσει τα αυτονόητα. Δημόσια τάξη και αστυνομία. Αλλωστε αυτές ήταν οι μόνες αρμοδιότητες που είχε τό Οθωμανικό κράτος και ήταν φυσικά και οι μόνες που τους ενδιέφεραν.

Το μοντέλο φυσικά αυτό, την σήμερον ημέραν είναι άκυρο, αφού στις περισσότερες χώρες διαπιστώθηκε ότι πιο καλά δουλεύει το μοντέλο της αυτοδιοίκησης ξεχωριστών κοινωνικών ομάδων που προσδιορίζονται άλλοτε εδαφικά, άλλοτε φυλετικά, άλλοτε θρησκευτικά κτλ. Στην Ελλάδα βέβαια μία τέτοια υλοποίηση θεωρήθηκε επικίνδυνη για την σύσταση του έθνους, καθώς οι περισσότεροι φωτισμένοι ηγέτες μας κατάλαβαν, και με το δίκιο τους, ότι αν υπήρχε ανεπτυγμένη τοπική διοίκηση εκείνοι δεν θα ήταν καρφωμένοι στις καρέκλες τους όπως είναι τώρα, αλλά οι καρέκλες τους θα κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή.

Για να σου φέρω ένα παράδειγμα πιο απλό, ένας δήμος για να βουλώσει μία λακούβα σε μία περιοχή, ακόμα και αν για αυτή την δουλειά έχει την συναίνεση όλων των δημοτών του, πρέπει να πάρει έγκριση και άδεια από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, να περιμένει να χρηματοδοτηθεί από εκεί και μετά αν ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά, να κάνει αυτό για το οποίο τον πληρώνουν οι δημότες του να κάνει. Αν είναι φιλότιμος ο Δήμος για να το κάνει αυτό βέβαια. Γιατί στην Ελλάδα οι Δήμοι δεν πληρώνονται ακόμα άμεσα από τους δημότες τους αλλά πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ οι οποίοι σου στέλνουν τα δημοτικά τέλη ενσωματωμένα στον λογαριασμό του ρεύματος. Έτσι αν κάποιος δεν έχει ρεύμα τότε δεν πληρώνει για τον Δήμο όπως δεν πληρώνει και για την ΕΡΤ. ( αυτό μιλάμε είναι σουρεαλιστικό).
Έτσι αν εσύ πχ φτιάξεις ένα σπίτι οικολογικό με φωτοβολταϊκά πάνελς και χαιρετήσεις την ΔΕΗ, χαίρετε δήμος χαίρετε και ΕΡΤ.

Αυτό είναι καλό από πλευράς οικονομίας της τσέπης μας, αλλά είναι κακό γιατί ούτε άμεσο έλεγχο έχουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού δεν έχουμε κανένα μέσο για να την πιέσουμε, αφού δεν την πληρώνουμε άμεσα, αλλά επίσης είναι κακό γιατί δεν έχουμε κανένα επίσημο μέσο άσκησης πίεσης στις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις για αυξήσεις των φόρων ή των έμμεσων φόρων. Έτσι η κάθε κυβέρνηση κάνει ότι γουστάρει ανά πάσα στιγμή και ο κόσμος κάνει τελικά ότι μπορεί.. :)