Αποκαθήλωση - O Richard Stallman παραιτήθηκε από το MIT και το Free Software Foundation, μετά από απαράδεκτα σχόλια

dimitris | Τετ, 09/18/2019 - 20:34 | 11' | 0

Ο ιδρυτής του GNU Project, Richard Stallman, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τις θέσεις του στο Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation) και στο περίφημο MIT μετά από απαράδεκτα σχόλια που έκανε σε εσωτερική mailing list ενός εργαστηρίου του φημισμένου πανεπιστημίου.

Όλα ξεκίνησαν την 11η Σεπτεμβρίου όταν ο Stallman (γνωστός ως RMS μέσα από την συνεισφορά του στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού) έστειλε ένα email στην λίστα αλληλογραφίας του εργαστηρίου Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του MIT. Με το email εκείνο, ο Stallman απαντούσε σε ένα προηγούμενο email μιας φοιτήτριας η οποία απλώς ενημέρωνε τους συνδρομητές της λίστας για ένα Facebook event, με στόχο την οργάνωση μιας διαμαρτυρίας από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του MIT. Η διαμαρτυρία αφορούσε τις «υπόγειες» σχέσεις του αμερικάνικου εκπαιδευτικού ιδρύματος με τον επιχειρηματία Jeffrey Epstein, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή τον περασμένο Αύγουστο – εκεί είχε καταλήξει για ένα τεράστιο σκάνδαλο sex trafficking με πολιτικές προεκτάσεις που συγκλονίζει ακόμα τις ΗΠΑ (δείτε περισσότερα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ). Το MIT είχε υποβαθμίσει ή δεν είχε αναγνωρίσει δημόσια τις δωρεές που έπαιρνε «κάτω από το τραπέζι» από τον Epstein, δωρεές που συνέχιζε να δεχόταν ακόμα και αφότου ο τελευταίος είχε καταδικαστεί και εκτίσει φυλακή πριν αρκετά χρόνια. Όταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, στις αρχές του μήνα, ο διευθυντής του MIT Media Lab, Joi Ito, αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Και ενώ πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει το MIT (και όχι μόνο, αφού οι καταθέσεις των θυμάτων του Epstein εμπλέκουν πολύ γνωστά πρόσωπα της πολιτικής, της επιστήμης και της οικονομίας) και οργανώνονται διαμαρτυρίες -δικαίως- από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για την απόκρυψη των χορηγιών του Epstein στο MIT, εμφανίζεται ο Stallman από το πουθενά να στέλνει την παρακάτω απάντηση, στο αρχικό email της φοιτήτριας, όπου «υπερασπίζεται» τον μακαρίτη Marvin Minsky που εμπλέκεται στην υπόθεση ως ένας από τους «φίλους» του Epstein. Για όσους και όσες δεν γνωρίζουν, ο Minsky ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ένας από αυτούς που έχουν εξασφαλίσει μια θέση στο πάνθεον της Πληροφορικής. Όμως το όνομα του Minsky αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα ως ένα από τα πρόσωπα που φέρεται να είχαν σεξουαλικές επαφές με ανήλικα κορίτσια τα οποία εξανάγκαζε ο Epstein να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» του στους διάσημους φίλους του (αυτό είναι το sex trafficking που λέγαμε παραπάνω). Κάπως έτσι η ανακοίνωση για τη διαμαρτυρία στο MIT περιελάμβανε και το όνομα του Minsky.

Δείτε τώρα τι κάθισε κι έγραψε ο Stallman στη λίστα (στην οποία μετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες του εργαστηρίου του MIT) για τον Minsky:

    The announcement of the Friday event does an injustice to Marvin
    Minsky:

    “deceased AI ‘pioneer’ Marvin Minsky (who is accused of assaulting
    one of Epstein’s victims [2])”

    The injustice is in the word “assaulting”. The term “sexual assault”
    is so vague and slippery that it facilitates accusation inflation:
    taking claims that someone did X and leading people to think of it as
    Y, which is much worse than X.

    The accusation quoted is a clear example of inflation. The reference
    reports the claim that Minsky had sex with one of Epstein’s harem.
    (See https://www.theverge.com/2019/8/9/20798900/marvin-minsky-jeffrey-epstei….)
    Let’s presume that was true (I see no reason to disbelieve it).

    The word “assaulting” presumes that he applied force or violence, in
    some unspecified way, but the article itself says no such thing.
    Only that they had sex.

    We can imagine many scenarios, but the most plausible scenario is that
    she presented herself to him as entirely willing. Assuming she was
    being coerced by Epstein, he would have had every reason to tell her
    to conceal that from most of his associates.

    I’ve concluded from various examples of accusation inflation that it
    is absolutely wrong to use the term “sexual assault” in an accusation.

    Whatever conduct you want to criticize, you should describe it with a
    specific term that avoids moral vagueness about the nature of the
    criticism.

Με άλλα λόγια, ο Stallman δεν προσπαθεί απλώς να υπερασπιστεί τον Minsky (θα αρκούσε ένα “παιδιά, ο Marvin έχει πεθάνει και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του...») αλλά προχωρά πολύ παραπέρα, μιλώντας για «χαρέμι», «ηθελημένη επαφή» και όχι «επίθεση», και φυσικά παραλείποντας να αναφέρει ότι το περιστατικό αναφέρεται σε ανήλικο κορίτσι... Και δεν έμεινε εκεί. Έφτασε στο σημείο, σε κατοπινή απάντησή του στην ίδια λίστα να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό «βιασμός» χαρακτηρίζοντας... ανόητο το να βασίζεται ο ορισμός του βιασμού σε «minor details» όπως το αν το κορίτσι ήταν 18 ή 17 ετών. Το λες και αναισθησία.

Δυστυχώς για τον Stallman, μια φοιτήτρια του MIT ενημερώθηκε για την προκλητική και εντελώς άστοχη απάντησή του, και αποφάσισε να τον «κρεμάσει» στα μανταλάκια. Εγραψε ένα post στο Medium με τίτλο «Remove Richard Stallman - And everyone else horrible in tech» στο οποίο όχι μόνο παρέθεσε το email του Stallman αλλά και παλιότερα σεξιστικά σχόλια του καθώς και διόλου τιμητικές αναφορές που φέρεται να είχε κάνει παλιότερα για την... παιδοφιλία.

Προτείνω να διαβάσετε το οργισμένο άρθρο της φοιτήτριας. Αξίζει να σημειωθεί -όπως λέει η ίδια- οτι δεν είχε ιδέα πόσο διάσημος είναι ο Stallman ως ιδρυτής του GNU Project και ως ιθύνων νους πίσω από την άδεια χρήσης GPL με την οποία διανέμεται το Linux και ένα σωρό άλλα λογισμικά ανοικτού κώδικα... Για την ίδια, ήταν απλά ένας «καθηγητής» που έγραφε απαράδεκτα πράγματα.

Αυτό είναι το άρθρο της:

https://medium.com/@selamie/remove-richard-stallman-fec6ec210794

Το αποτέλεσμα της απρόσμενης και τελικά «άκυρης» προσπάθειας του Stallman να δικαιολογήσει με τη δική του «λογική» τα αδικαιολόγητα, ήταν ότι το άρθρο της φοιτήτριας έγινε viral, προκάλεσε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, και σύντομα πλήρη αποκάλυψη της αλληλογραφίας στο Vice.

Το Free Software Conservancy (SFC) κάλεσε τον Stallman να παραιτηθεί από τις θέσεις ευθύνης που κατέχει στο FSF και το MIT. Αυτό έκανε τελικά, πρώτα από το CSAIL με email που έστειλε στις 16 Σεπτεμβρίου όπου αποδίδει την παραίτησή του στην πίεση που δέχεται το ΜΙΤ από «λάθος χαρακτηρισμούς». Μετά από λίγο το FSF ανακοίνωσε την παραίτησή του Stallman και από το Ίδρυμα και το διοικητικό συμβούλιό του.

Και κάπως έτσι, ένας «ήρωας» και πρωτοπόρος του ελεύθερου λογισμικού «αποκαθηλώθηκε».

 

Δώσε αστέρια!

MO: 3.6 (ψήφοι: 14)