Linux και εφαρμογές στις τηλεπικοινωνίες

thanos | Παρ, 10/01/2010 - 18:57 | 1' | 9

Συνέχεια από ένα θέμα που ξεκίνησε εδώ: Πώς να βάλω backtrack

Όπου είχα την απορία για το backtrack...

thanos]

Για κάποιον που σπουδάζει τηλεπικοινωνίες που μπορεί να φανεί χρήσιμη η συγκεκριμένη διανομή ;

Και για να μη μείνουμε μόνο στο backtrack ποιες εφαρμογές μπορεί να έχει το linux στις τηλεπικοινωνίες ; Γνωρίζεται κάτι συγκεκριμένο ; Έχει κάποιος εμπειρία πάνω στις τηλεπικοινωνίες,χρησιμοποιεί linux ; είτε για θέματα ασφάλειας των δικτύων είτε για κάτι άλλο ;

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

thanos]

Για κάποιον που σπουδάζει τηλεπικοινωνίες που μπορεί να φανεί χρήσιμη η συγκεκριμένη διανομή ;

Hamsters !

Αν και το θέμα της ασφάλειας ακουμπά και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών γενικότερα, βλέπω μόνο να χρησιμεύει η διανομή για ασφάλεια ασύρματων επικοινωνιών. Κατά βάση είναι μια διανομή που μαζεύει εργαλεία που θα χρειαστεί ένας μηχανικός για να κάνει μελέτη αποτίμησης επικινδυνότητας ενός πληροφοριακού συστήματος ή ενός δικτύου και κατ' επέκταση για την ανάπτυξη σχεδίου ασφαλείας (επιλογή ουσιαστικά των μέτρων ασφάλειας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αποτίμησης επικινδυνότητας). Με τι ασχολείσαι ακριβώς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών?

************************

www.postokano.gr

Αυτή τη στιγμή όχι σε κάτι συγκεκριμένο.Στη σχολή έχουμε μαθήματα για Ευρυζωνικά δίκτυα,Ασύρματες/Κινητές επικοινωνίες,τα "κλασσικά" Δίκτυα,Ασφάλεια Δικτύων και γενικά μαθήματα πάνω στις Τηλεπικοινωνίες (εκτός από αυτά του προγραμματισμού ) και έχω την απορία ποια εφαρμογή μπορεί να έχει το linux πάνω σις τηλεπικοινωνίες (σε θέματα ασφάλειας;,εύρεση σφαλμάτων στη μετάδοση; ή όπου αλλού μπορεί να φανεί χρήσιμο).

 

Hamsters !

Σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λίνουξ και εφαρμογές αυτού και για τις τηλεπικοινωνίες π.χ. κάτι που μου ήρθε πρώτο στο μυαλό μια εφαρμογή που θα απεικονίζει σε χάρτη Smith την αντίσταση που θέλει ο χρήστης και γενικά να κάνει υπολογισμούς για θέματα κυματοδηγών κ.λπ. Αυτά έχουν εφαρμογή στο σχεδιασμό μικροκυματικών κυκλωμάτων κυρίως. Δε νομίζω όμως να υπάρχει κάτι τέτοιο έτοιμο, όπως και γενικά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη εφαρμογή. Κάτι άλλο που μόλις μου ήρθε είναι μια εφαρμογή για υπολογισμούς σχετικά με φίλτρα (βαθυπερατά, χαμηλοπερατά κ.λπ.) κάτ φυσικά που κάνει το Matlab το οποίο όμως είναι εμπορικό. Καλή η συζήτηση πάντως, αρχίζω και ψήνομαι...Μήπως να φτιάξουμε τίποτα?

************************

www.postokano.gr

Για χάρτη smith τότε που έψαχνα είχα βρει και πρόγραμμα για linux (εκτός από τις online).To πρόγραμμα είναι το linSmith,χρήσιμο προγραμματάκι για τέτοιες δουλειές..

Hamsters !

thanos]

Για χάρτη smith τότε που έψαχνα είχα βρει και πρόγραμμα για linux (εκτός από τις online).To πρόγραμμα είναι το linSmith,χρήσιμο προγραμματάκι για τέτοιες δουλειές..

Hamsters !

Ναι τώρα που το λές το ξέρω το προγραμματάκι, το είχα βάλει σε κάποια φάση σε κάτι ubuntu που το είχα βρει στα αποθετήρια αλλά δεν ασχολήθηκα μαζί του. 

************************

www.postokano.gr

Χμμμ, νομίζω ότι μπλέκουμε δύο συγγενείς -αλλά όχι ταυτόσημους- χώρους: τις "τηλεπικοινωνίες" που ασχολούνται περισσότερο με τηλεφωνικά κέντρα, κεραίες, RF, αναμεταδότες, κινητά τηλέφωνα, ραντάρ, επεξεργασία σήματος, ISDN, PSTN, DSL, κλπ, κ τα (ψηφιακά) "δίκτυα", με θέματα όπως net protocols, routing, multicasting, NAT, Quality-of-Service κλπ κλπ

Σε μια σχετική σχολή είναι λογικό βέβαια να διδάσκονται κ τα 2, αλλά τελικά είναι σχεδόν αδύνατον να βγεις ειδικός κ στα δύο.

Αυτά τα λέω γιατί δεν κατάλαβα για ποια από τις δύο κατηγορίες ενδιαφέρεσαι.

Όπως κ να έχει, για τα "δίκτυα" νομίζω δεν παίζει θέμα κουβέντας, όρεξη να έχεις να βρίσκεις προγραμματάκια κ κολπάκια στο linux που παίζουν με δίκτυα κ την απόδοση/σταθερότητα/ασφάλεια τους (κ νομίζω για τέτοια πράγματα είναι κ το backtrack).

Από την άλλη, για κλασσικά θέματα τηλεπικοινωνιών, είναι πολύ πιο περιορισμένη η γκάμα στο linux. Δες όμως σίγουρα το asterisk που χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην αγορά για να στήνουν linux boxes που συμπεριφέρονται σαν (πολύ προχωρημένα) τηλεφωνικά κέντρα.

Όπως κ να έχει, μιας κ

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis]

Χμμμ, νομίζω ότι μπλέκουμε δύο συγγενείς -αλλά όχι ταυτόσημους- χώρους: τις "τηλεπικοινωνίες" που ασχολούνται περισσότερο με τηλεφωνικά κέντρα, κεραίες, RF, αναμεταδότες, κινητά τηλέφωνα, ραντάρ, επεξεργασία σήματος, ISDN, PSTN, DSL, κλπ, κ τα (ψηφιακά) "δίκτυα", με θέματα όπως net protocols, routing, multicasting, NAT, Quality-of-Service κλπ κλπ Σε μια σχετική σχολή είναι λογικό βέβαια να διδάσκονται κ τα 2, αλλά τελικά είναι σχεδόν αδύνατον να βγεις ειδικός κ στα δύο. Αυτά τα λέω γιατί δεν κατάλαβα για ποια από τις δύο κατηγορίες ενδιαφέρεσαι. Όπως κ να έχει, για τα "δίκτυα" νομίζω δεν παίζει θέμα κουβέντας, όρεξη να έχεις να βρίσκεις προγραμματάκια κ κολπάκια στο linux που παίζουν με δίκτυα κ την απόδοση/σταθερότητα/ασφάλεια τους (κ νομίζω για τέτοια πράγματα είναι κ το backtrack). Από την άλλη, για κλασσικά θέματα τηλεπικοινωνιών, είναι πολύ πιο περιορισμένη η γκάμα στο linux. Δες όμως σίγουρα το asterisk που χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην αγορά για να στήνουν linux boxes που συμπεριφέρονται σαν (πολύ προχωρημένα) τηλεφωνικά κέντρα. Όπως κ

Προσωπικά κατάλαβα ότι μιλάμε για την πρώτη κατηγορία, δηλαδή αμιγώς τηλεπικοινωνιακά θέματα και όχι θέματα δικτύων, και προς τα εκεί προσανατολίστηκα. Συμφωνώ απόλυτα με το φίλο gnu_labis, είναι περιορισμένες οι εφαρμογές που έχουν καθαρά τηλεπικοινωνιακό χαρακτήρα και φυσικά το asterisk είναι ότι πιο διαδεδομένο. Καλό είναι πάντως που υπάρχει αυτό το θέμα συζήτησης, στο οποίο μπορούμε ανά καιρούς να αναφέρουμε ό,τι πέφτει στην αντίληψή μας και να το κάνουμε γνωστό, ώστε να το χρησιμοποιούν όσοι ενδιαφέρονται (κυρίως φοιτητές  βλέπω, κάτι το οποίο είναι καλό διότι τους φέρνει σε επαφή με το ΕΛ/ΛΑΚ).

Για παράδειγμα, τώρα μου ήρθε στο μυαλό μια custom εφαρμογή που είχε αναπτυχθεί στο πολυτεχνείο από το εργαστήριο κεραιών για υπολογισμό και σχεδιασμό του διαγράμματος ακτινοβολίας μιας συστοιχίας κεραιών. Η εφαρμογή είχε αναπτυχθεί σε περιβάλλον visual basic νομίζω (μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά γενικά υπήρχε εκτελέσιμο μόνο για windows). Άνετα θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια εφαρμογή cross-platform που να κάνει την ίδια δουλειά (άλλωστε αυτό που έκανε ήταν επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών εξισώσεων, πινάκων κ.λπ.). Άντε thano σου βρήκα και θέμα διπλωματικής να προτείνεις σε κάποιον καθηγητή...

************************

www.postokano.gr

Ναι αλλά το backtrack είναι στημένο για δίκτυα υπολογιστών, όχι κεραίες, κινητές τηλεφωνίες, κλπ κλπ, έτσι δεν είναι;

Από εκεί μπερδεύτηκα βασικά, γιατί ενώ όλα έδειχναν προς θέματα σχετικά με κεραίες κλπ, το backtrack με παρέπεμπε σε δίκτυα υπολογιστών.

Όπως κ να έχει, ό,τι θυμόμαστε κ ό,τι λέμε, πάντα καλό είναι :)

Το πρόγραμμα που αναφέρεις, έστω κ αρχικά γραμμένο για γουίνδοουζ, υπάρχει κάπου σε μορφή πηγαίου κώδικα; Λέμε τώρα...

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis]

Ναι αλλά το backtrack είναι στημένο για δίκτυα υπολογιστών, όχι κεραίες, κινητές τηλεφωνίες, κλπ κλπ, έτσι δεν είναι; Από εκεί μπερδεύτηκα βασικά, γιατί ενώ όλα έδειχναν προς θέματα σχετικά με κεραίες κλπ, το backtrack με παρέπεμπε σε δίκτυα υπολογιστών. Όπως κ να έχει, ό,τι θυμόμαστε κ ό,τι λέμε, πάντα καλό είναι :) Το πρόγραμμα που αναφέρεις, έστω κ αρχικά γραμμένο για γουίνδοουζ, υπάρχει κάπου σε μορφή πηγαίου κώδικα; Λέμε τώρα...

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Βασικά το θέμα αυτό ξεκίνησε μέσα από άλλο θέμα για το backtrack αλλά διαφοροποιήθηκε, γι' αυτό και έγινε ξεχωριστό. Λοιπόν, έψαξα λίγο τα κιτάπια μου και δεν το βρήκα αυτό το προγραμματάκι. Θυμήθηκα όμως ότι κάπου το είχαν ανεβάσει, οπότε με λίγ οψάξιμο το βρήκα! Υπάρχει ακόμα μια ιστοσελίδα του εργαστηρίου κεραιών που δεν είναι ενεργή αλλά φυλάνε παλιά πράγματα. 

http://antennas.ee.duth.gr/

Εκεί που λέει Part II - Antennas System Software έχει λινκς για τις εφαρμογές ανάλυσης και σχεδιασμού κεραιών καθώς και για προσωμοίωση. Είναι τα RADPAT4W, DA4W & RICHWIRE. Ρίξε μια ματιά αν θες και θα με ενδιέφερε να ασχοληθούμε να τα μεταφράσουμε σε άλλη γλώσσα.

Επίσης βρήκα εκεί που ξεσκόνιζα και μια άλλη εφαρμογή για κεραίες, γραμμένη σε Free Basic (απ' ότι μου λεει το KWrite), η οποία δεν ξέρω τι κάνει γιατί δεν την είχα χρησιμοποιήσει, απλά κάπου την είχα βρει και την κατέβασα. Αν σε ενδιαφέρει πες μου να στη στείλω και με mail (ένα ζιπάκι είναι των 40 KB).

Έχω και μια εφαρμογή (APLAC Circuit Simulation) που είναι για προσωμοίωση μικροκυματικών κυκλωμάτων αλλά μόνο το setup είναι διαθέσιμο (για windows και πάλι...) .

************************

www.postokano.gr