Ubuntu vs Mint με αφορμή το Mate και θέμα τις αναβαθμίσεις!

dsyrmalis | Κυρ, 11/24/2013 - 14:53 | 4' | 3

Με αφορμή τη δημιουργία μια νέας "γεύσης" του Ubuntu με το Mate ξέσπασε ένας μικρός πόλεμος μεταξύ των developer της Cannonical και της κοινότητας του Linux Mint.

Συγκεκριμένα στη mailing list του Ubuntu τέθηκε το ερώτημα του τι διαφορά θα έχει το  Ubuntu Mate Remix σε σχέση με ήδη υπάρχων Mate του Mint. Οι απαντήσεις ήταν αιχμηρές και με αναφορά στην πολιτική ασφάλειας του Mint: 

"Ίσως να επιτρέπει τις αναβαθμίσεις ασφαλείας σε πακέτα όπως ο Firefox, ο Xorg, ο πυρήνας, ο Grub κλπ ώστε έτσι οι χρήστες να μην αναγκάζονται να σερφάρουν στο δίκτυο με ένα ευάλωτο σύστημα", ήταν μια απο τις απαντήσεις.

  Ένας άλλος developer πρόσθεσε: "υπάρχει μια λίστα πακέτων που ποτέ δεν αναβαθμίζονται. Προσωπικά δεν θα έκανα ποτέ on line banking με μια τέτοια διανομή."

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο καυστική αφού σε ένα απο τα μηνύματα αναφέρθηκε πως το Mint δεν είναι μια ασφαλής διανομή και για αυτό το λόγο δεν θα το πρότεινε ως μια εναλλακτική λύση.

Η απάντηση βέβαια δεν άργησε να έρθει απο την πλευρά του ιδρυτή του Linux Mint.

Ο Clement Lefebre ανάλυσε της πολιτική ασφάλειας του Mint η οποία είναι χωρισμένη σε επίπεδα. Ο Firefox βρίσκεται στο επίπεδο 2 και επομένως δέχεται όλες τις αναβαθμίσεις ασφαλείας του Ubuntu. Συνέχισε λέγοντας πως έχουν μπερδέψει το Mint με το LMDE που βασίζεται στο Debian. Εκεί παραδέχθηκε πως υπήρξε μια φορά καθυστέρηση στην αναβάθμιση του Firefox. Το πρόβλημα όμως διορθώθηκε και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον Firefox 25 ο οποίος στο Debian κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου και η αναβάθμιση πέρασε στο LMDE στις 20 Οκτωβρίου.

Παράλληλα είπε πως μίλησε με το νομικό τμήμα της Cannonical για άλλο όμως λόγο αφού ενημερώθηκε πως χρειάζεται άδεια για τη χρησιμοποίηση των binary πακέτων του Ubuntu! 

Φυσικά δεν παρέλειψε να αφήσει και αυτός το αιχμηρό του σχόλιο εξηγώντας πως οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν όλες τις αναβαθμίσεις που έρχονται απο το Ubuntu πηγαίνοντας στο Update Manager -> Edit -> Preferences και τικάροντας τα level 4 and 5 updates. "'Ετσι το σύστημα σας θα γίνει τόσο ασφαλές αλλά και τόσο ασταθές όσο και το Ubuntu".

Τέλος είπε πως δεν θα ασχολιόταν με το θέμα αν δεν είχε πλήθος φοβισμένων χρηστών που ρωτούσαν με αγωνία περι της ασφάλειας του Mint.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μερικοί εργαζόμενοι της Canonical δεν χάνουν καιρο να πετάξουν λάσπη σε όσους τους εναντιώνωνται... Τώρα αυτό: "πως χρειάζεται άδεια για τη χρησιμοποίηση των binary πακέτων του Ubuntu" είναι αίσχος.

Λογικο μου ακουγετε ολο αυτο και καποια στιγμη αναμενομενο.... οταν στηριζεσαι σε μια διανομη για να προσπαθησεις να φτιαξεις την δικια σου.

 

Το προβλημα του Mint ,για μενα, ειναι οτι δεν προσπαθησε να αποκοπει απο το Ubuntu νωριτερα με αποτελεσμα να εχουμε αυτες τις προστριβες.

Για να θεωρειται καποια διανομη ξεχωριστη απο μια αλλη πρεπει να εχει δικο της κυκλο αναπτυξης.Δεν μπορω να καταλαβω τι νοημα εχει να υπαρχει το mint -που ακολουθει βημα βημα το ubuntu- κ να μην εχει μετατραπει εξ αρχης σε κοινοτητα ubuntu mate.Κ γιατι να επιστευτω μια ανεπισημη εκδοχη του ubuntu σε ασφαλεια την στιγμη που υπαρχουν τοσες κ τοσες επισημες; Νομιζω το mint πρεπει ή να τραβηξει το δικο του δρομο ή να ενωθει με το ubuntu