27 εκπαιδευτικές ιστοσελίδες για να μάθεις προγραμματισμό δωρεάν

dimitris | Τρί, 04/16/2019 - 12:05 | 16' | 1

Αν θέλετε να μάθετε να γράφετε κώδικα ή να βελτιώσετε τις γνώσεις σας στο coding, και ψάχνετε για online μαθήματα, σε αυτό το άρθρο θα δούμε μια λίστα με 27 χρήσιμες ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν (και μη) μαθήματα προγραμματισμού σε δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού όπως Javascript, Java, PHP, Python, Ruby, C/C++ κλπ. Αν δεν το κάνετε για να βελτιώσετε τη δουλειά σας ή για να βρείτε δουλειά, μπορείτε να το δείτε και σαν χόμπι, σαν τρόπο χαλάρωσης στο σπίτι ή γραφείο. Αντί να διαβάζετε κουτσομπολιά, μάθετε κάτι χρήσιμο! Λοιπόν ξεκινάμε....

code.org

Αυτό εδώ είναι για μικρά παιδιά κυρίως, μια και τους μαθαίνει τα βασικά του προγραμματισμού και της επιστήμης υπολογιστών. Άλλωστε το μοτο τους είναι: "Κάθε μαθητής σε κάθε σχολείο θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να μάθει την επιστήμη των υπολογιστών". Στα ατού του το γεγονός ότι είναι ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟ. Και το γράφω με κεφαλαία αφενός γιατί αυτό δεν υπάρχει στα υπόλοιπα sites που θα δούμε παρακάτω, αφετέρου γιατί υποστηρίζει τα ελληνικά. Εχει 4 μαθήματα ανάλογα με την ηλικία (4+, 6+, 8+, 10+) του παιδιού, ενώ υπάρχουν και αυτόνομα unplugged μαθήματα χωρίς τη χρήση υπολογιστή. Αν είστε στην κατηγορία "γονιός" όπως εγώ, δοκιμάστε μαζί τους τα μαθήματα κώδικα με Minecraft!

code.org minecraft

freeCodeCamp

Τούτο εδώ είναι ένα από το πιο καλά -αν όχι το καλύτερο- κοινοτικά sites για να μάθετε να γράφετε κώδικα δωρεάν, αλλά και να φτιάξετε projects. Και γιατί όχι να βρείτε μια δουλειά... Περιέχει μεγάλη συλλογή από αλληλεπιδραστικά tutorials για να μάθεις HTML5, CSS3, JavaScript, βάσεις δεδομένων, git, Node.js, React.js, D3.js κλπ. Είναι όλα δωρεάν, δίνουν πιστοποιήσεις, και αν θέλεις να δώσεις κάτι πίσω στην κοινότητα, υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψεις δωρεάν για ΜΚΟ. Μπορείς να τους βρεις και στο facebook (freecodecampearth) για ερωτήσεις κλπ.

Coursera

Αυτό το site είναι πιο pro, μια και το έχουν στήσει δύο καθηγητές του Stanford (Andrew Ng,  Daphne Koller), και προσφέρει ό,τι φαντάζεσαι κι ακόμα περισσότερα: Μαθήματα με βίντεο διδασκαλία, ακόμα και πιστοποιήσεις για να εμπλουτίσεις το προφιλ σου στο LinkedIn - το πληρώνεις βέβαια το service... Το ιδιαίτερο στοιχείο του είναι ότι προσφέρει online μαθήματα από «φημισμένα»  πανεπιστήμια (University of London, University of Michigan, Colorado, Imperial College of London) και φυσικά από το ίδιο το Stanford. Προσωπικά, δεν τρελαίνομαι με την αριστεία, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Φυσικά, εδώ δεν είναι τίποτε σχεδόν δωρεάν, αλλά αν ψάχνετε κάτι «επαγγελματικό», εδώ θα βρείτε ακριβώς αυτό. Δείτε π.χ. τα μαθήματα Machine Learning, Αλγόριθμοι 1 & 2 καθώς και το Python για όλους.

Udemy

Αλλο ένα «επαγγελματικό» site, με online βίντεο μαθήματα για τεχνολογίες και γλώσσες προγραμματισμού. Εδω υπάρχουν όμως και δωρεάν μαθήματα (μιλάμε για ώρες βίντεο!) για Python, Java, OO Javascript & ES6, Δομές Δεδομένων, κα. Τα επι πληρωμή μαθήματα ξεκινάνε από 10 δολάρια.

PluralSight

Πολύ καλό site αν και δεν έπρεπε να υπάρχει στη λίστα μια και δεν προσφέρει ακριβώς δωρεάν μαθήματα, αλλά 1 μήνα δωρεάν δοκιμή. Μετά είναι 35 δολάρια το μήνα για ό,τι θες να κάνεις. Είναι καλή λύση όμως γιατί προσφέρει πιστοποιήσεις. Το έλεγαν παλιά railsforzombies.org, αλλά μάλλον κάποιος στο marketing είπε ότι δεν είναι καλό να μιλάμε για ζόμπι σε προγραμματιστές, οπότε τώρα λέγεται Pluarlsight...

try.github.io

Αυτό το site δεν είναι για να μάθεις γλώσσες προγραμματισμού, αλλά για να μάθεις version control με το Git μέσα σε λίγη ώρα. Εδώ θα βρείτε και αναφορές για άλλες ιστοσελίδες για να εμβαθύνετε στο δεύτερο αγαπημένο παιδί του Linus Torvalds.  Δείτε π.χ το  Learn Git branching που σας μαθαίνει git μέσα στον browser και θα μείνετε άφωνοι/ες. Παρόμοιο είναι και το Visualizing Git όπου δίνεις εντολές git μέσα στον browser και βλέπεις real time πόσο χάλια τα κάνεις όλα :) Παρόμοιο, αν θέλετε να εντρυφήσετε στο git, είναι το Git Immersion. Τσεκάρετε το μάθημα με τα aliases για να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας.

OneMonth

Ενδιαφέρον «επαγγελματικό» site που υπόσχεται να σε μάθει να γράφεις μια γλώσσα μέσα σε ένα μόνο μήνα. Δεν είναι κι αυτό εντελώς δωρεάν όμως. Πρέπει να αγοράσεις συνδρομή που κοστίζει 270 δολάρια το χρόνο (ή λιγότερο απο 30 το μήνα) για να έχεις πρόσβαση σε πάνω από 20+ σειρές μαθημάτων, όπως Προγραμματισμός για αρχάριους, HTML, JavaScript, Ruby, Python, WordPress, Bitcoin & Blockchain, κλπ.  Εχουν όμως δωρεάν δοκιμή και δίνουν ένα δωρεάν μάθημα για τη γραμμή εντολών (του Linux παιδιά, όχι των Windows!)

codecademy

Εδώ είμαστε! Το codecademy είναι ένα από τα καλύτερα sites για να μάθεις να γράφεις κώδικα. Αυτό εισήγαγε το interactive learning και εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρο στον τομέα. Εδώ λοιπόν δεν θα βρεις τα κλασικά βίντεο που παρακολουθείς και σταμάτα/ξεκίνα μέχρι να καταλάβεις τι λέει ο δάσκαλος. Αντίθετα, εδώ υπάρχουν σοφιστικέ αλληλεπιδραστικά  tutorials που σε βοηθάνε πραγματικά να μάθεις γλώσσες προγραμματισμού. Δείτε π.χ. τα μαθήματα για JavaScript, Java, Linux. Η μηνιαία συνδρομή ξεκινά από 15-18 δολάρια / μήνα  (ανάλογα με τη δέσμευση) και ξεκλειδώνει τα πάντα. Ξεκινήστε με το μάθημα για JavaScript και δείτε και το μάθημα για R για να πάρετε μια ιδέα (τα εισαγωγικά μαθήματα ειναι δωρεάν).

codingbat.com

Πολύ καλό site με αρκετά δωρεάν μαθήματα για να μάθετε Python & Java. Δείτε τα όλα εδώ. Το ατού είναι όμως τα προβλήματα που προσφέρει προς επίλυση. Γράφεις κώδικα, πατάς Go και βλέπεις τι ψάρια πιάνεις.

Code4startup

Αυτό εδώ είναι καλή λύση για να μάθεις να γράφεις κώδικα δουλεύοντας πάνω σε πραγματικά web projects. Τα μαθήματα επικεντρώνονται σε web development, είναι επι πληρωμή, αλλά υπάρχουν και δωρεάν μαθήματα για ReactJS για αρχάριους, Ruby on Rails & Heroku κα. Αν σας αρέσει να μαθαίνετε φτιάχνοντας κάτι, εδώ είστε.

Code Abbey

Ενα διαφορετικό site για να μάθεις κώδικα. Εδώ δεν υπάρχουν μαθήματα για συγκεκριμένες γλώσσες, αλλά προκλήσεις/προβλήματα που καλείσαι να λύσεις γράφοντας -τι άλλο;- κώδικα. Θυμίζει λίγο το codingbat, αλλά στο πιο γενικό. Περιέχει δηλαδή ασκήσεις για αρχάριους και προχωρήμένους, σε διάφορα θέματα όπως: Μαθηματικά, Θεωρία Γράφων, Γεωμετρία, Συμβολοσειρές, Φυσική και Μοντελοποίηση, κλπ. Τις λύνεις και παίρνεις πόντους για να μπεις στο Hall of Fame. Ο πατροπαράδοτος τρόπος φίλες και φίλοι! Δείτε τα brainfuck puzzles αν έχετε χρόνο... :) Η γλώσσα προγραμματισμού δεν παίζει ρόλο, γιατί είναι δική σας επιλογή, προφανώς. Εδώ θα βρείτε μια σύντομη ανάλυση της κάθε γλώσσας.

codeabbay

sqlzoo.net

Αυτό το site είναι ένα εξαίρετο wiki για τις φίλες και φίλους database admins καθώς και όσους/ες έχουν την... τύχη να αρχίζουν να ασχολούνται με βάσεις δεδομένων (με τις υγείες σας, παιδιά!). Εδώ λοιπόν θα μάθετε SQL μέχρι να λιώσετε.  Είναι ένα από τα λίγα του είδους που προσφέρουν δωρεάν «μαθήματα» SQL. Μην περιμένετε βίντεο και τα ρέστα. Περιέχει εκπαιδευτικά tutorials με κουίζ / ερωτήματα - ε τι περιμένατε, SQL είναι...

Code Combat

Αν το μόνο πράγμα που έχεις μάθει με σιγουριά στη ζωή σου είναι τα διάφορα raids στο WoW, ή τα dungeons του Diablo (αν είσαι κάποιας ηλικίας ρε παιδί μου), τότε μάλλον πρέπει να αφήσεις όλα τα υπόλοιπα sites του άρθρου και να δεις αυτό εδώ. Παίζεις το παιχνιδάκι και μαθαίνεις να γράφεις Python και JS. Πολύ καλό, αλληλεπιδραστικό και κεφάτο.

code combat

TryHaskell.org

ΟΚ, επειδή ξέρω ότι η πολύ Python και Javascript σας έπεσε βαριά, να και κάτι διαφορετικό να ξεσκάσετε. Εδώ θα μάθετε Haskell - τα μαθήματα είναι αλληλεπιδραστικά και δωρεάν.

Ruby Monk

Αν πάλι, δεν θέλετε να δώσετε λεφτά για την Ruby, δείτε κι αυτό εδώ, που προσφέρει δωρεάν tutorials για να μάθετε τα κόλπα της γλώσσας μέσα στον browser. Υπάρχουν ξεχωριστά μαθήματα για αρχάριους/ες και προχωρημένους/ες. Δειτε π.χ. την Εισαγωγή στα Ruby Objects:

learn-*.org

Κλείνουμε με όχι ένα αλλά μια σειρά από interactive, ιστοσελιδες για να μάθετε:

Κάθε ένα site έχει παρόμοια δομή: ένας πίνακας περιεχομένων από όπου διαλέγεις μάθημα και στο κάτω μέρος ένας online interactive parser/compiler για να γράφεις κώδικα και να τον εκτελείς επί τόπου. Όλα τα tutorials είναι φτιάγμένα για να μπορεί να τα κάνει ακόμα και κάποιος που δεν έχει ιδέα. Ξεκινάνε από το μηδέν (Hello World) και σε φτάνουν μέχρι προχωρημένα ζητήματα (π.χ. Python closures & Numpy, HTML5 Web workers & App Cache, template metaprogramming και binary trees σε C++ κλπ). Κάποια τμήματα είναι υπό κατασκευή, μην νομίζετε ότι υπάρχουν όλα. Τα πιο «αδύναμα» tutorials της σειράς είναι της Perl, της PHP και του Shell. Άλλωστε για αυτές τις γλώσσες υπάρχουν εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες.

learn ruby

Δείτε ακόμα

Αν ενδιαφέρεστε έχουμε και εμείς εδώ στο linuxinsider.gr μια σειρά από tutorials για PHP, Perl και Bash Shell και άλλα πολλά:

PHP

Tutorial: Εισαγωγή στην PHP

Python

Tutorial: Python με απλά λόγια!

Χτίζοντας εφαρμογές με το Quickly και την Python

 

GCC/C/C++

GCC: Tutorial για να μεταγλωττίζετε κώδικα με βελτιστοποιήσεις

Classes και Objects - Η Θεωρία

Web Development

Πρώτα βήματα στο Web Development: Τι είναι το npm και πως το χρησιμοποιούμε για εγκατάσταση-δημιουργία Node.js πακέτων

Εισαγωγή στα Cascading Style Sheets (CSS)

Εισαγωγή στις NoSQL βάσεις δεδομένων - Χρήση του Cassandra

Perl

Μαθήματα Perl (Μέρος 1): Μεταβλητές και operators

Μαθήματα Perl (Μέρος 2): Χειρισμός arrays, hashes και regular expressions

Μαθήματα Perl (Μέρος 3): Ελεγχος ροής, αρχεία και αναφορές

Bash

Εισαγωγή στο Bash: Ροές και pipes

Bash: Βρόχος επανάληψης σε εύρος αριθμών όπου μεταβλητές ορίζουν την αρχή ή το τέλος

Bash: Κωδικοί εξόδου και έλεγχος ροής

Bash: Επεξεργασία κειμένου με Regular Expressions και άλλα κόλπα

 

Δώσε αστέρια!

MO: 4.1 (ψήφοι: 18)

Σχόλια

Μεγάλο άρθρο, dimitris! Έχω μια πρόταση. Υπάρχει ένα νέο εργαλείο για να βοηθήσετε να παρακολουθήσετε online μαθήματα, ονομάζεται Classpert. Μπορείτε να βρείτε μαθήματα από όλους τους παροχείς και να φιλτράρετε με βάση την τιμή, το θέμα, τη γλώσσα κ.λπ.