Joli os

telemaxos | Δευ, 05/27/2013 - 15:30 | 4' | 3

Το joli os είναι μια εκπληκτική διανομή που προσφέρει offline αλλά και online υπηρεσίες. Εγώ την δοκίμασα και αποφάσισα να σας γράψω τις απόψεις μου.

Το joli os είναι βασισμένο στο Ubuntu. Αυτό του δίνει το χρήσιμο πλεονέκτημα να μπορεί να φορτώσει και cloud εφαρμογές αλλά ταυτόχρονα και τις συμβατικές τοπικές.
Κατά την εγκατάσταση, πιστεύω πως όλα είναι απλά και κάθε χρήστης μπορεί να περάσει εύκολα κάθε βήμα χωρίς καμιά δυσκολία αφού ο εγκαταστάτης είναι ο ίδιος με αυτόν του Ubuntu.

Αφού έγινε η επανεκκίνηση βρέθηκα σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι με κάνει να νιώθω λες και είμαι σε iphone. Η αριστερή στήλη μου φάνηκε πολύ χρηστική. Το appcenter είναι εύκολο στην χρήση και νομίζω πως καλύπτει τον μέσο χρήστη. Έχει αρκετές κατηγορίες, Από κειμενογράφο μέχρι παιχνίδια. Το σύστημα ήταν ταχύτατο. Επιπλέον μπορούσα να απολαύσω όσες cloud εφαρμογές ήθελα αφού δεν επιβαρύνουν το σύστημα. Εκτός από τα εικονίδια cloud εφαρμογών τα οποία ήταν στο σωστό μέγεθος, είχε και άλλα για εγκατάσταση βασικών εφαρμογών όπως open office, wine. Απλώς πατάς πάνω τους και μετά έχεις εγκατεστημένο το open office. Εγώ δοκίμασα να εγκαταστήσω αυτά τα δύο προγράμματα. Το αποτέλεσμα ήταν αξιοθαύμαστο. Είχα το κειμενογράφο με ελληνικές γραμματοσειρές και ελληνικό ορθογράφο!! αλλά και Wine με ελληνικό περιβάλλον και γραμματοσειρές. Επίσης παρατήρησα ότι οι online apps είναι στα ελληνικά όποτε έχουν μεταφραστεί.

Σχετικά με τις κανονικές εφαρμογές το app center, διαθέτει την κατηγορία native apps που υπάρχουν οι εξείς εφαρμογές

VLC
Firefox
Spotify
Gimp
Impress
Skype
Dropbox Client
Writer
Calc
Banshee
Thunderbird

Βέβαια, εκτός από αυτές τις εφαρμογές, μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή για Ubuntu υπάρχει, αρκεί να γράψετε sudo apt-get install... αφου δεν υπάρχει το Ubuntu software Center πουθενά. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι η χρήση του Joli os γίνεται και χωρίς Internet αλλά φυσικά λειτουργούν μόνο οι offline εφαρμογές.

Στα αρνητικά, τα video στο Youtube εμφανίζονταν με περίεργα χρώματα προς το μπλε. Ο media player του Joli os δεν λειτουργεί οπότε αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τον VLC.

Κατά την γνώμη μου, συνολικά, το Joli os είναι μια φανταστική διανομή με χρηστικό και γρήγορο περιβάλλον αλλά και με άπειρες δυνατότητες αν εξερέσουμε τα μικροπροβληματακια του.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Συμφωνω μαζι σου,φιλε Τηλεμαχε.Σχετικα με το προβλημα με τα βιντεο στο youtube,υπαρχει λυση.Κανε δεξι κλικ στο βιντεο,επελεξε ρυθμισεις και απενεργοποιησε το hardware accelerator.Εισαι ετοιμος να δεις τα βιντεο χωρις προβλημα.

μπορει να μην υπαρχει το software center αλλα εχει το synaptic!!! αν κοιταξεις στον φακελο που λεει local seetings νομιζω, δεν το εχω εγκατεστημενο δεν θυμαμαι καλα πως λεγεται εκει θα το δεις μαζι με αλλες ρυθμισεις του συστηματος οι οποιες εννοειτε δεν λειτουργουν ολες!!!