Klyde: Ένα πανάλαφρο KDE απο την κοινότητα του OpenSUSE

dsyrmalis | Τετ, 04/24/2013 - 18:38 | 3' | 6

Το KDE αυτή τη στιγμή είναι ίσως το πληρέστερο και πιο ώριμο περιβάλλον εργασίας που υπάρχει στο οικοσύστημα του Linux. Το μοναδικό μειονέκτημα του είναι πως για πολλούς θεωρείται βαρύ, πολύπλοκο και με αχρείαστες λειτουργίες που ουσιαστικά απλώς καταναλώνουν πολλούς πόρους χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό.


Πάνω σε αυτό το ζήτημα δούλεψε η κοινότητα του OpenSUSE προσφέροντας μας ένα KDE που προσεγγίζει σε λιτότητα το Xfce. Έτσι αφαιρέθηκαν διάφορα πακέτα, απενεργοποιήθηκαν περιττές λειτουργίες και μειώθηκαν οι εξαρτήσεις. Το αποτέλεσμα λέγεται [url=http://susestudio.com/a/pRvzFf/minimal-klyde]minimal KlyDE[/url]. Eίναι ένα lightweight KDE με γρήγορη εκκίνηση και μικρό αποτύπωμα στη μνήμη που ταυτόχρονα όμως διατηρεί την ομορφιά του και το εντυπωσιακό του παρουσιαστικό. Ενδεικτικά, η 64 bit έκδοση έπειτα απο cold boot καταναλώνει μόνο 310 MB μνήμης. Το παράδοξο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι πως το εγχείρημα αυτή τη στιγμή προσφέρει ISO μόνο για συστήματα 64 bit και όχι για 32 bit που θα ήταν και το πιο λογικό.


Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν την αξιόλογη αυτή προσπάθεια μπορούν να κατεβάσουν το Klyde [url=http://susestudio.com/a/pRvzFf/minimal-klyde#media]κάνοντας κλικ εδώ [/url](ISO) ή εδώ για [url=http://susestudio.com/a/pRvzFf/minimal-klyde#virtual]Vmware[/url] Client. Οι λογαριασμοί συστήματος είναι ο root με κωδικό linux και σαν απλός χρήστης tux με κωδικό και πάλι linux. Ελληνικά, ακόμα και αν επιλέξετε απο την αρχή, δεν πρόκειται να βρείτε στο σύστημα αλλά μπορείτε να τα προσθέσετε στη συνέχεια.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μια ερώτηση ..... γίνεται εγκατάσταση σε σύστημα πέρα του opensuse ?
Για παράδειγμα .... linux mint και σια ?

Εγώ κατέβασα το ISO και είναι OpenSUSE. Απο ότι φαίνεται όχι. Αλλά μπορείς να πάρεις ιδέες και να κάνει αρκετά πιο ελαφρύ το KDE.

Καλό είναι το KDE να διανεμηθεί σε 2 εκδόσεις:
1. Με μπιχλιμπίδια και για "τρανά" συστήματα
2. Έκδοση για πιο μικρά συστήματα με λιγότερα "πλασματάκια"....
Τα "πλασματάκια", μου αρέσουν αλλά δεν τα χρησιμοποιώ ..... οπότε γιατί να φορτώνεται στη μνήμη όλη αυτή η δυνατότητα?

Το plasma ελαχιστοι των χρησιμοποιουν , αλλα και οσοι το χρησιμοποιουν δε θα θελουν ολα αυτα τα χαρακτηριστικα του.Αν βγει το Klyde για 32 bit υπολογιστες θα ειμαι απο τους πρωτους που θα το δοκιμασω

Δε ξερω γιατι, ισως φανω και ανιδεος, αλλα το KDE μου θυμιζει το UI των winblows. Ετσι, εχω επιλεξει για UI το GNOME 3.x το οποιο με καλυπτει αισθητικα και θεωρητικα ειναι ελαφρυτερο του KDE.

το αντιθετο θα ελεγα! η μικρομαλακη αντεγραψε το KDE και εβγαλε αυτη την ψευτοaero κατασταση με τα svista! επισης να πω οτι το kde ειναι μακρα το πιο γρηγορο και η λιγοτερο αιμορουφηκτρα σε πορους και καταναλωση! ο dolphin ειναι ονειρο! openSUSE και KDE ειναι σουπερ φαση![img]/smileys/smiley-yell.gif[/img] ενταξει οσοι ειναι να με κραξετε καντε με μια ομορφια!!! αχαχαχα[img]/smileys/smiley-kiss.gif[/img] [img]/smileys/smiley-cool.gif[/img]