Τέλος στην υποστήριξη Flash για Linux απο την Adobe - Συνεργασία και της Google

dsyrmalis | Πέμ, 02/23/2012 - 17:10 | 3' | 68

Η εταιρεία Adobe με μια ομολογουμένως περίεργη κίνηση τελειώνει ουσιαστικά την υποστήριξη του Flash plugin για το Linux. Αρχικά ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός API με την ονομασία Pepper σε συνεργασία μάλιστα με τη Google! Εως εδώ όλα καλά. Μόνο που στη συνέχεια της ανακοίνωσης η Adobe αναφέρει:

For Flash Player releases after 11.2, the Flash Player browser plugin
for Linux will only be available via the “Pepper” API as part of the
Google Chrome browser distribution and will no longer be available as a
direct download from Adobe. Adobe will continue to provide security
updates to non-Pepper distributions of Flash Player 11.2 on Linux for
five years from its release.

Ουσιαστικά λοιπόν το Adobe Flash plugin μετά την έκδοση 11.2 θα υποστηρίζει μόνο τον Google Chrome και δεν θα είναι καν διαθέσιμο σαν Download απο τη σελίδα της. Αυτό σημαίνει τέρμα στο Flash για τον Mozilla Firefox, τον Opera κλπ.

Flash Player will continue to support browsers using non-”Pepper” plugin APIs on platforms other than Linux.

Φυσικά αυτό θα ισχύει μόνο για το Linux αφού στα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα η υποστήριξη όπως βλέπετε συνεχίζεται κανονικά.
Αυτό που δημιουργεί ερωτηματικά είναι γιατί η Adobe υποστηρίζει το λειτουργικό και τον browser μιας αντίπαλης εταιρείας όπως η Google που προωθεί την Html5. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την ύπουλη (κατα την άποψη μου) στάση της Google. Μήπως τα "βρήκαν" τελικά οι δύο εταιρείες και θα σταματήσει και η ανάπτυξη της Html5; Για άλλη μια φορά πάντως αποδεικνύεται πως οι χρήστες δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις εταιρείες όσο φιλικές και αν το παίζουν προς το ανοικτό λογισμικό.
Τελικά μόνο τα ανοικτά κοινοτικά project διασφαλίζουν την εταιρεία των χρηστών.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

H google  ειναι η διαβολικοτερη εταιρεια ολων κ ας υποστηριζει τον ανοικτο κωδικα κ ας μην ξεχναμε οτι μας εδωσε ενα os ρουφιανομηχανη ανοικτου κωδικα.Τα καθαρα κοινοτικα προγραμματα εχουν το κακο οτι καποια στιγμη δεν προχωρανε...Μονο σε μικρες εταιρειες μπορεις να βρεις ποιοτητα κ εντιμοτητα -redhat, canonical κτλ- κ με αυτην την λογικη χρησιμοποιω κ τον κλειστο browser opera.K για να ερθω στο θεμα το gnash τι λεει; Εχουμε καμια επιλογη να ξεφορτωθουμε το flash ή καποτε θα εξαναγκαστουμε να εχουμε τους browsers που υποδεικνυει η google;

Με λίγα λόγια για να δούμε βίντεο απο το Youtube της Google όταν αυτό κάνει αναβάθμιση σε επόμενες εκδόσεις flash θα πρέπει να έχουμε και Google Chrome...(Αν και απο όσο ξέρω οι παλαιότερες εκδόσεις στα βίντεο του yt συνεχίζουν να δουλεύουν.)

Αν διατηρησουν τον webm codec στο html5 mode πιστευω να μην εχουμε προβλημα. Απο την αλλη κατι τετοιες ανακοινωσεις ειναι μια καλη αφορμη να ξανα ενεργοποιηθουν τα τζιμανια του gnash ωστε να ξενοιασουν απο την απειλη της flash οσοι τη χρησιμοποιουν ακομα.

dsyrmalis]Για το youtube http://www.youtube.com/html5

ακομα και αυτο ειναι ακομα πισω σε σχεση με το flash player,αμα δεν βρουνε αμεσα λυση για να φυγουν οριστικα απο το flash player δεν βλεπω καλα τις διανομες linux

Αν δεν βρεθεί λύση δέχεται τεράστιο πλήγμα το Linux ειδικά στα netbook αλλά και σε αυτούς που ήθελαν ένα pc απλά να σερφάρουν. Και θα ακούμε και απόψεις του στυλ "το Linux ούτε για βίντεο στο youtube" δεν κάνει...

νομίζω το flash υπέγραψε το τέλος του.
Οι χρήστες linux δεν είναι λίγοι παγκοσμίως και είναι οι πιο ενεργοί χρήστες στο διαδίκτυο.

Παμε στοιχημα πως θα τους την πεσουν οι Anonymous?Laughing Καιρος τους δεν ειναι?

Μεγάλη εταιρεία που φτιάχνει πανάκριβα προγράμματα τα οποία δεν είναι για linux...
Δύσκολα τα πράγματα...
Η λύση είναι μία: να φτιάξουμε εμείς τα προγράμματα που δεν έχουμε!!!
Υπάρχει καμμιά εναλλακτική του flash για linux???

Έχω την εντύπωση πάντως πως η Google θέλει να γίνει μονοπώλιο στις μικρές συσκευές με Linux.

Υπαρχει ζωη και μετα τη flash.

Υπαρχει ενα μικρο ποσοστο υποκρισιας οταν μιλαμε και χρησιμοποιουμε Ανοικτα ή Ελευθερα λειτουργικα και προτυπα - αλλα μολις δουμε οτι υπαρχει περιπτωση να "χασουμε" κατι που καναμε προηγουμενα σε αλλες πλατφορμες - τοτε χωρις δευτερη σκεψη "εγκαθιστουμε" τις ιδιες κλασσικες κλειστες εφαρμογες.

Αυτο ισχυει οχι μονο για τη flash - αλλα και για το rar (non free edition) για τους "κλειστους" drivers των καρτων γραφικων (λες και αν δεν εχουμε 3d θα καταστραφει το συμπαν) για το Skype (που ανηκει πλεον στη "μαμα" Μ$) και καμποσα αλλα.

Εναλλακτικες υπαρχουν - καποιες πληρεις, καποιες οχι ακομα - πχ για τη flash, υπαρχει το gnash. Και αν καποιος παρατηρησει οτι δεν ειναι ακομα 100% σωστο - τοτε μπορει να χρησιμοποιησει εναν youtube downloader - υπαρχει "επισημο" plugin - και να κατεβαζει τα clips στον δισκο σε καποια Ελευθερη μορφη - πχ oggvideo. Ετσι και αλλιως οταν streamαρουμε οτιδηποτε, κατουσια το κατεβαζουμε στο temp του εκαστοτε browser.

Επισης η html5 κατασταση στο youtube εχει συνεχως μια ανοδικη πορεια - αλλα η αληθεια ειναι οτι κατι τετοιες ανακοινωσεις οπως αυτη που ποσταρε σημερα ο Διονυσης, βαζουν σε πολλες σκεψεις σχετικα με τις προθεσεις της Google.

Γιατι μπορει η html5 να μην ανηκει στη Google ουτε σε κανεναν αλλον μεμονωμενα (το project το διαχειριζεται το W3C) - αλλα αν οι μεγαλοι "διαχειριστες" του web δεν την προωθησουν τοτε θα υπαρχει προβλημα στο μελλον.

Γεια και χαρά σε όλους.
Αδιάφορη εκτιμώ αυτή την ενέργεια και εξηγούμαι:
Το πρόβλημα
Μια Εταιρία στην χρονική στιγμή 0 φτιάχνει ένα «πρωτοποριακό» προϊόν. Το προϊόν αυτό, εξαιτίας της μεγάλης χρήσης του είναι απαραίτητο σχεδόν παντού. Και η εταιρία φροντίζει μέχρι την στιγμή 1 να «καλύπτει» όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Από την 1 και μετά επιλέγει να την απορρίψει μια μικρή μερίδα των «πελατών» της και μέσω της συν-προώθησης ενός άλλου προϊόντος μιας άλλης εταιρίας. Και τώρα τι γίνεται;
Οι σκέψεις
Είναι προφανές πως αν το συγκεκριμένο προϊόν ενέχει ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΚΥΡΙΑΡΧΗ θέση στην αγορά, οι κανόνες ΜΟΝΟΠΩΛΊΟΥ θα λειτουργήσουν (είτε μέσω της αγοράς είτε νομικά) και θα επέλθει λύση (παλαιότερα παραδείγματα τα pdf ;-), οι μάχες της Opera κ.π.α.) Η λύση θα περιλαμβάνει ένα ελάχιστο υποσύνολο λειτουργιών οι οποίες θα είναι απαραίτητα διαθέσιμες σε όλους με κάθε τρόπο.
Απ' την άλλη, αν δεν είναι μοναδικό (ακόμη και αν είναι κυρίαρχο) απλά υπέγραψε την καταδίκη του...
Η λύση ΜΟΥ
Πάει πολύς καιρός που βλέπω, αυτό και 2-3 άλλα πράγματα, ως τα αναγκαία κακά μιας εγκατάστασης ελεύθερου λογισμικού. Και λέω 2-3 (και όχι 5-6 ή περισσότερα) διότι τα άλλα τα έχω αποφύγει με κόστος αλλά πολύ μεγαλύτερο κέρδος την ελευθερία/απεξάρτησή μου.
Ήρθε νομίζω η ώρα, να το βγάλω -πρώτος- από την λίστα ;-)
Πάντα λέφτερα :-)

για σκεφτήτε λίγο γιατί μέχρι τώρα είχαμε flash ? Τι ήταν αυτό που δεν υπήρχε και μας το έδινε το flash?

Η απάντηση είναι multimedia, video, games, effect.

Όλα αυτά πλέον η html5 τα δίνει. Όποιος έχει δει την html5 θα έχει δει τα tag video και canvas αλλά και την css3 με τα keyframes.

Όλα αυτά σημαίνουν πολύ απλά το τέλος του flash.

Θα δείτε όταν βγει η html5/css3 θα βγουν εφαρμογές που θα φτιάχνουν ότι έκανε μέχρι τώρα το flash δλδ edit σε keyframes, εφέ κτλ μόνο που θα γράφει κώδικα html5.

Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν javascript api όπως το jquery αλλά ειδικά για flash like γραφικά στο tag canvas.

Η HTML5 είναι δυναμίτης θα το δείτε τι έχει να βγει από εφαρμογές όταν γίνει πρότυπο από το w3c.

Εδώ εταιρείες για να προλάβουν τα γεγονότα με το html5/css3 έχουν βγάλει μέχρι και game makers.
Δείτε αυτό αν και είναι για windows.
http://www.scirra.com/

Να ρωτήσω κάτι κουφό;
Δεν μπορούμε να κάνουμε download από τώρα, κάποια τελευταία έκδοση του flash, και να την κάνουμε εγκατάσταση κάθε φορά, χωρίς να κάνουμε update στο flash;
Έτσι θα έχουμε την παλιά έκδοση αλλά μάλλον θα λειτουργεί. Κι έτσι θα τους γράψουμε κανονικά άντε να μην πω που...
Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που λέω.....

Δυστυχως δεν ισχυει φιλε μου. Δεν θα λειτουργει.

Οταν αυριο (λεμε τωρα) κυκλοφορησει η Adobe την εκδοση 12.ΧΧΧ.ΧΧΧ - αυτη θα σου ζηταει το youtube για να δεις τα κλιπς - και εσυ θα εχεις την 11.ταδε.

Αν συμβει αυτο που πραγματευται το thread - τοτε ξεχαστε το libflashplayer.so

Καταραμένο κλειστό λογισμικό.
Δηλαδή μιλάω για τις εταιρίες:
1. ###########
2. ###########
3. ###########
4. ###########
Καταλάβατε ποιες εννοώ.
Ή μήπως πρέπει να τις αναφέρω σε gκeeklish για να προστατευτώ από τις μυστικές τους υπηρεσίες.
Ευχαριστώ πάντως για την ενημέρωση !!!

Διαφωνώ πλήρως με αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Η HTML5 αποτελεί ισχνή μειοψηφία του σημερινού web και, δυστυχώς, θα συνεχίσει να την αποτελεί για πολύ πάνω από 1 έτος ακόμα, ίσως και 2. Και το να πεις ότι ΟΚ, αφού το YouTube υποστηρίζει HTML5, "τι μας νοιάζει το Flash;;" δείχνει ότι δεν ασχολείσαι με τίποτα πιο σοβαρό από το να χαζεύεις βιντεάκια στο YouTube. Τι θα γίνει με τα PBytes εκπαιδευτικού λογισμικού που είναι ήδη σε Flash; Με τα web apps; Με ολόκληρα site  που στοιχίσαν έως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Flash; Σε τεχνικά κείμενα και εγχειρίδια που το χρησιμοποιούν για το διαδραστικό τους περιεχόμενο; Και τι θα πεις στους νέους χρήστες του linux που θα ενδιαφερθούν να το υιοθετήσουν;;

Το web αναπτύχθηκε γιατί απλά ήταν προσβάσιμο από όλους, βασιζόμενο σε ανοικτά πρότυπα. Και εξαιτίας του web έχει εξελιχθεί παράλληλα και η πληροφορική, τόσο ως επιστήμη/τεχνολογία όσο και ως αγορά. Αν αυτό πάψει να υφίσταται τρώει ένα σοβαρό πλήγμα πρώτα το linux, μετά ολόκληρη η πληροφορική και τέλος το δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφορία. Μη βλέπετε, ειδικά εσείς οι νεότεροι που δεν έχετε μεγαλύτερη εμπειρία από μόλις 7-8 χρονάκια στην πληροφορική, το Flash ως ένα ακόμα κλειστό λογισμικό που είναι ο Σατανάς και Ουυυυυυ 666!! πρέπει να το κάψουμε στην πυρά και καλύτερα που έφυγε, στα τσακίδια!! Με όλα τα στραβά και ανάποδά του ήταν, είναι και θα είναι για καιρό ακόμα ένα μέσο πρόσβασης στην πληροφορία. Ένα μέσο που πάνε να το στερήσουν από το linux. Και αυτό ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΜΕΓΑΛΟ. Και κάτι πρέπει να γίνει.

Όποιος ενδιαφέρεται, τον παραπέμπω σε σχετικό άρθρο στο blog μου.  (admins, αν η παράθεση του link παραβιάζει κάποιο κανόνα, παρακαλώ αφαιρέστε το. thx)

Έχει ένα δίκιο ο finrod. Εδώ η Google δεν έχει περάσει όλες τις υπηρεσίες σε html5. Και δεν λειτουργούν ακόμα καλά. Τα analytics σε html5 δεν δείχνουν καλά και τα βίντεο στο youtube ούτε σε full screen παίζουν, ούτε σε υψηλές αναλύσεις.
Μην αποκλείουμε πάντως το γεγονός να δούμε τη Google να παρατά την html5 ή να την καθυστερεί υπερβολικά αν δει οτι τη συμφέρει. Και αφού το ανέφερε και ο Δημοσθένης να και ένα απλό παιχνίδι σκακιού σε html5: http://htmlchess.sourceforge.net/demo/example.html
*Το link σου finrod δεν λειτουργεί.

Για να προσπαθήσω να μαντέψω τι θέλεις να πεις, tomkat...
Χμμμ....
Η πρώτη αρχίζει από Mi και τελειώνει σε soft...
Η δεύτερη αρχίζει από ap και τελειώνει σε le...
Η τρίτη μάλλον αρχίζει από ad και τελειώνει σε be...
H τέταρτη ποια είναι???
Αρχίζει από goo και τελειώνει σε gle, μήπως???

ξεχνάτε κάτι νομίζω.

Τα HTML5/CSS3 ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν έχουν εκδοθεί επίσημα από το W3C.
Αυτό σημαίνει ότι είναι τεχνολογία σε εξέλιξη και διάφορα μπορούν να αλλάξουν.

Για αυτό κανείς μέχρι τώρα δεν γυρνά τα site του αποκλειστικά σε HTML5.

Όταν με το καλό γίνει πρότυπο και εκδοθεί επίσημα από το W3C θα δείτε ότι όλοι πλέον θα γυρίσουν τις web εφαρμογές τους σε HTML5/CSS3.

Για αυτό περιμένετε.

Παλαιότερα ασχολούμουν επαγγελματικά για πάνω από 3 χρόνια με την ανάπτυξη web sites και, φυσικά, τη χρήση του Macromedia Flash (πριν την εξαγορά από την Adobe). Έχω να πω ότι ως web developer τα εργαλεία που σου παρέχει μία σουίτα όπως αυτή της Adobe και συγκεκριμένα το Flash είναι κορυφαία και άκρως επαγγελματικά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εφάμιλια εργαλεία για HTML5. ΟΚ, μπορεί να υπάρχουν εργαλεία, αλλά τις δυνατότητες, τις ευκολίες και την υποστήριξη που έχει το Adobe Flash. Πως θα γίνει εν μία νυκτί όλοι αυτοί οι developers που δεκάρα δεν δίνουν έτσι κι αλλιώς για ανοικτά πρότυπα, ελεύθερο λογισμικό και λοιπές ιδεολογίες και μακρόχρονες πολιτικές της πληροφορικής να στραφούν στο HTML5; Αν θα γίνει, αυτό θα είναι διότι μία εταιρία (πχ η Adobe) θα βγάλει μία σουίτα που με 5 clicks ο web developer θα δημιουργεί δουλειά που θα μπορεί να την παρουσιάσει στον πελάτη του και να του ζητήσει μία ικανοποιητική αμοιβή. Έτσι λειτουργεί το σύστημα, κάτι που οι περισσότεροι νεαροί, χωρίς εργασιακή εμπειρία, που ασχολούνται με το ελεύθερο λογισμικό δεν μπορούν να αντιληφθούν.

Η λύση είναι μία. Φορείς όπως ο FSF, RedHat, Canonical και λοιπές παγκόσμιες κοινότητες (πχ Fedora, κλπ) να ασκήσουν πιέσεις για την ανάπτυξη ελεύθερης/ανοικτής τεχνολογίας όπως το Pepper ώστε μέσω αυτής να συνεχίσει η διάθεση του Flash Player. Τα υπόλοιπα που διαβάζω με θλίβουν γιατί δείχνει πόσο μακριά είναι η αντίληψη πολλών φίλων του ελεύθερου λογισμικού σε σχέση με την πραγματικότητα, την αγορά και την πραγματική ανάπτυξη web περιεχομένου.

btw, δεν ξέρω τι έγινε με το link στο blog μου, οπότε το ξαναβάζω εδώ σε clear text: http://comp.realm.gr/2012/02/flash-linux.html

        @τομκάτ       έχω  στο  USB 3.0 ADATA  32GB  stick  ήδη το  πακετάκι  flash-plugin-11.1.102.62-release-i386.rpm     που  παίζει  σε  όλα  τα   rpms  Linux  (  Fedora ,  Fuduntu , PCLinuxOS , Mageia  ,Mandriva , Scientific Linux , Vipperr 0.1 κτλ )  &     νομίζω   πως  δεν  θα  έχουμε  πρόβλημα  για  αρκετό  καιρό  ακόμα.
       Περιττό  να πω ,  πως  η  υποστήριξη  του  ίδιου  πακέτου  για  Ubuntu    βασίζεται  στο  κατέβασμα  ενός  άλλου  πακέτου  από  την  canonical , που  μετά  την  εγκατάσταση ,  απλά  ...εξαερώνεται..  Όσο  για  το  tarball ,  ας  το  αφήσουμε  καλύτερα..

     Δεν  νομίζω  να είναι  κανένας  εδώ  μέσα  που  να  μην  ξέρει  πως  τα  videos  του  youtube  κατεβαίνουν  από  τερματικό  με  το  script     youtube-dl  (  υπάρχει  έτοιμο  πακέτο στο Ubuntu &  το   ίδιο το script  για  όλα  τα  άλλα linux  που  δεν  έχουν έτοιμο  πακέτο ).  Λίγο  άσχετο  με το θέμα , αλλά  χρήσιμο  για τους  νέους.
 

@finrod
Μιας ομως και δεν υπαρχουν μονο "νεαροι χωρις εργασιακη εμπειρια" αναμεσα μας - να σου θυμισω οτι η flash τεχνολογια ειναι υπευθυνη για τα οσα τερατα ειδαμε στην αρχη της δεκαετιας του 2000 - τεραστια σε μεγεθος και βαρια σαν βουνα sites.

Δεν ξερω αν εφτιαχνες sites το 95 - θα θυμασαι ομως ποσο πολυ πιο ευελικτα και ελαφρα απο το (μεταγενεστερο βεβαια) μεσο flash site ηταν. Σημερα που πρακτικα εχει καταργηθει η flash ως κυρια πλατφορμα αναπτυξης ιστοσελιδων - και υπαρχει μονο για flash games/scripts κλπ - ειναι μια πολυ καλη ευκαιρια να την αφησουμε στην ακρη μια και καλη.

Αυτο που προτεινεις - για τη συμμετοχη πχ του FSF στη δημιουργια ενος Ελευθερου εργαλειου αναπτυξης εφαρμογων του Κλειστου Flash - δεν ειναι πραγματοποιησιμο. Το FSF δεν προωθει τετοιες ιδεες - εδω το gnash επεσε σε χειμερια ναρκη μολις σταθεροποιηθηκε το html5 mode στο youtube.

Επισης δεν καταλαβαινω το αγχος για τους flash developers. To 85 φτιαχναμε εφαρμογες σε COBOL - το 89-90 σε C - σημερα αν δεν κατεχεις απο dot.net δεν πας πουθενα. Τι θα πρεπε να κανουμε ? να φτιαχνουμε ακομα identification divisions ? Δεν εχει λογικη - απλα οπως η πληροφορικη και το internet αλλαζουν μερα με τη μερα - και οι επαγγελματιες προχωρουν μπροστα.

Ξαναλεω οτι παροτι αυτου του ειδους οι εταιρικες ανακοινωσεις προκαλουν σκεψεις και αγχος στους χρηστες - ειναι μια καλη ευκαιρια να δουμε το web χωρις flash τεχνουργηματα.

@finrod
εφόσον είσαι επαγγελματίας web developer πιστεύω καταλαβαίνεις ότι η html5 όταν βγει από το w3c θα είναι παγκόσμιο πρότυπο και όχι μια open source τεχνολογία.

Εδώ δεν λέμε αχ οι καημένοι οι λινουξάδες τι πάθαμε που δεν έχουμε flash.

Λέμε ότι όταν βγει η html5 δεν θα υπάρχει ανάγκη για flash και θα βγουν html5 studio ίσως ακόμη και από την ίδια την Adobe ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία!

Και αυτό διότι η html5 θα είναι πλέον παγκόσμιο πρότυπο και το css3 επίσης με τα animation και τα keyframes και ότι άλλο έχει.

Στην ουσία το flash δεν θα χρειάζεται.
Εξυπηρετούσε μια χρονική στιγμή συγκεκριμένη και κάλλυπτε ένα πολύ συκεκριμένο κενό στο web.

Πλέον αυτό το κενό με την νέα html5 έχει καλυφθεί απλά δεν υπάρχει ακόμη επίσημο release για να δεις τα εργαλεία και ότι άλλο βγει αντίστοιχο του Adobe Flash Studio.

Όμως θα υπάρξει.

Η Adobe δεν είναι χαζή που σταματάει την υποστήριξη σε linux διότι βλέπει το μέλλον και πιστεύω ανάλογα θα κινηθεί δλδ σε κάποιο html5/css3 studio.

Δεν είναι διόλου απίθανο σταδιακά να παρατήσει το flash ή το flash να γίνει ένα εργαλείο multimedia καθαρά σαν το toolbook.

και τι θα κάνουν όλοι αυτοί που βγάζαν εφαρμογές στο Flash ρωτάς;

Απλό. Θα μάθουν ένα HTML5/CSS3 Studio όταν αυτό βγει. Και πολύ πιθανόν να είναι και της Adobe!

στο blog του finrod επίσης γράφει:

Παράλληλα με το Flash για Linux, η Adobe ανακοίνωσε ότι για αυτή το AIR
έχει ήδη κλείσει τον κύκλο του και σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.
Παράλληλα, ισχύει παλαιότερη ανακοίνωση της Adobe ότι θα στραφεί
σταδιακά στην HTML5

τώρα κάτι άλλο.

Μέχριιιι... να γίνει πρότυπο η html5 και να γίνουν port τα flash σε html5 π.χ. youtube κτλ όσοι έχουν flash για να το δουν ανακαστηκά θα πρέπει να βάλλουν Chrome !

Να αυτό έκανε η Adobe αν αναρωτιέστε γιατί το έκανε. Δλδ λίγο πριν τελειώσει το flash θέλει να ωθήσει τα πράγματα προς το Google Chrome.

@ zenwalk
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες για το script . Δεν το ήξερα ! Πάντως έχω κρατήσει κι εγώ προμήθειες του flash στα ντουλάπια μου, για τις δύσκολες στιγμές ....

@ Δημοσθένης
Ο dsyrmalis είχε αναφέρει ότι ενώ η google ανέπτυξε το html5, φτιάχνοντάς τα με την adobe, μάλλον σκοπεύουν να πνίξουν html5.
Μπορεί δηλαδή να κάνει πίσω στην ανάπτυξη του...

@linuxOS
Τα ονόματά τους δεν έχουν νόημα, αφού δικτατορία τους, είναι χειρότερη από τα ονόματά τους....

@ Προς όλους
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι τα πιο τρελά μυαλά υπάρχουν στην adobe και αλλού.
Δηλαδή αποκλίεται κάποιοι άλλοι ερασιτέχνες ή και επαγκελματίες που πληρώνονται από μεγάλες διανομές (Cannonocal, red hat, novel), να μην μπορούν να εφεύρουν κάποιο κώδικα για αυτή τη δουλειά.
Απλά μέχρι τώρα όλοι είχαν επαναπαυθει λόγο του έτοιμου.
Τώρα στα δύσκολα πιστεύω ότι και το gnash (δεν ξέρω τι είναι αλλά μάλλον υποψιάζομαι), θα συνεχισθεί, και ίσως γραφεί νέος κώδικας.
Γιατί να παρακαλάμε ζητιανεύοντας για κάτι που θέλουν να πάρουν στον τάφο τους, ενώ μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Έτσι ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ το flash, και να ελαφρύνουμε και τα site...
Σε όλα τα περιοδικά πετούν σπόντες για linux (κυρίως ubuntu), και οι αντίπαλοι έχουν λυσσάξει. Τους έχουμε μπει στο μάτι.
Καιρός να απεξαρτηθούμε από αυτούς τους ..... σχόρεσέ με θεέ μου !!!
Φτιάξαμε κύβους να κυλούν στο desktop, εδώ θα κολήσουμε τώρα;

Και κάτι ακόμη,
Η microsoft συνεργάζεται με redhat, novell. Αυτοί τι θα πουν σε αυτές τις εταιρίες (που συνεργάζονται με την ξαδερφούλα τους microsoft). Σας γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια;
Ξέρεται πόσες εταιρίες εξωτερικό χρησιμοποιούν redhat. Αλίμονο αν περίμαναν να λειτουργήσουν τα δίκτυά τους με microsoft !!
Αυτό που κάνει η adobe, είναι σα να φτύνει το μισό INTERNET.
Πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις της adobe θα της βγει μπούμερανγκ.

Παιδιά είμαι εκνευρισμένος !!
Το παραπάνω το ξανασυντάσω, γιατί βγήκε μάπα !!

Και κάτι ακόμη,
Η microsoft συνεργάζεται με redhat, novell.
Η adobe τι
θα πει σε αυτές τις εταιρίες. Σας γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια;
Πως θα δικαιολογηθεί η adobe στην ξαδερφούλα της
microsoft;
Ξέρεται πόσες εταιρίες εξωτερικό χρησιμοποιούν redhat. Αλίμονο αν περίμαναν να λειτουργήσουν τα δίκτυά τους με microsoft !!
Αυτό που κάνει η adobe, είναι σα να φτύνει το μισό INTERNET.
Πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις της adobe θα της βγoυν μπούμερανγκ.

Αν είμαι εκτός τόπου, διορθώστε με !
Αν σε κάτι προσβάλλω τις εταιρίες (microsoft και σια), σβήστε τα από το site να βρούμε κανένα μπελά !!

Συγγνώμη αν η ερώτηση μου είναι χαζή, είμαι λίγο αρχάριος σε αυτά τα θέματα, όταν λέμε ότι η Adobe σταματάει την υποστήριξη του flash για linux, σημάνει ότι οι servers που τρέχουν linux δεν μπορούν να έχουν flash εφαρμογές?

      όλα  τα  μεγαθήρια  θα  καταρρεύσουν  σύντομα , το  LINUX  θα  περάσει  σαν  οδοστρωτήρας  από   πάνω  τους  &  θα  τους  κάνει  χαλκομανία. Ούτε  τη  σκόνη  τους  δεν  θα  βρίσκουμε  σε  λίγο.  Το  LINUX  έχει  γίνει  μιά  τεράστια  χιονοστιβάδα  που  τα  παρασέρνει  όλα  στο  διάβα  της. Ποιός  να  σταθεί  εμπόδιο  μπροστά  στην  αναβίωση  του  UNIX ???   Υπάρχει  σύγκριση  ανάμεσα  στο  υπερηχητικό  &  το  καραβάνι  με τους  καμηλιέρηδες ??

Πάντως σήμερα δεν είναι το ΜΟΝΟ ΜΟΝΟπόλιο η Miscrosoft. Αυτή έχει πέσει κάπως, μετά την αποχώρηση του BILL.
Τώρα πια άλλη πήρε τα σκήπτρα ! Η google.

herco]
@finrod
Μιας ομως και δεν υπαρχουν μονο "νεαροι χωρις εργασιακη εμπειρια" αναμεσα μας - να σου θυμισω οτι η flash τεχνολογια ειναι υπευθυνη για τα οσα τερατα ειδαμε στην αρχη της δεκαετιας του 2000 - τεραστια σε μεγεθος και βαρια σαν βουνα sites.

Δεν ξερω αν εφτιαχνες sites το 95 - θα θυμασαι ομως ποσο πολυ πιο ευελικτα και ελαφρα απο το (μεταγενεστερο βεβαια) μεσο flash site ηταν. Σημερα που πρακτικα εχει καταργηθει η flash ως κυρια πλατφορμα αναπτυξης ιστοσελιδων - και υπαρχει μονο για flash games/scripts κλπ - ειναι μια πολυ καλη ευκαιρια να την αφησουμε στην ακρη μια και καλη.

Αυτο που προτεινεις - για τη συμμετοχη πχ του FSF στη δημιουργια ενος Ελευθερου εργαλειου αναπτυξης εφαρμογων του Κλειστου Flash - δεν ειναι πραγματοποιησιμο. Το FSF δεν προωθει τετοιες ιδεες - εδω το gnash επεσε σε χειμερια ναρκη μολις σταθεροποιηθηκε το html5 mode στο youtube.

Επισης δεν καταλαβαινω το αγχος για τους flash developers. To 85 φτιαχναμε εφαρμογες σε COBOL - το 89-90 σε C - σημερα αν δεν κατεχεις απο dot.net δεν πας πουθενα. Τι θα πρεπε να κανουμε ? να φτιαχνουμε ακομα identification divisions ? Δεν εχει λογικη - απλα οπως η πληροφορικη και το internet αλλαζουν μερα με τη μερα - και οι επαγγελματιες προχωρουν μπροστα.

Ξαναλεω οτι παροτι αυτου του ειδους οι εταιρικες ανακοινωσεις προκαλουν σκεψεις και αγχος στους χρηστες - ειναι μια καλη ευκαιρια να δουμε το web χωρις flash τεχνουργηματα.

Φίλε herco, σέβομαι την άποψή σου αλλά διαφωνώ σχεδόν σε όλα τα παραπάνω. Εξηγούμαι.

Το 95 δεν έφταιχνα sites, αλλά είχα απόλυτη επαφή. Ευθαρσώς, λοιπόν, δηλώνω ότι αν είναι να αναπολούμε το Internet του 1995, τότε είτε δεν αντιλαμβανόμαστε στο ελάχιστο την εξέλιξη από τότε έως σήμερα είτε είμαστε μηδενιστές και δεν αναγνωρίζουμε το πόσο καλύτερα είναι σήμερα τα πράγματα. Τα sites σήμερα φορτώνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές πιο γρήγορα από τότε, παρότι είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος. Ναι, τα σημερινά site είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερα από τότε, αλλά η RAM είναι 500 φορές μεγαλύτερη, η ταχύτητα του DSL 600 φορές από την PSTN 56kbps, οι CPUs 1000 φορές ταχύτερες, οι αλγόριθμοι των browsers 200 φορές αποδοτικότεροι, κοκ. Το entry level 4ετίας laptop μου συμπεριφέρεται ταχύτατα στο web όσα flash και να περιέχει μία ιστοσελίδα. Άρα δεν ισχύει επουδενί αυτό που λες για τα "sites τέρατα".

Για το FSF, μπορεί να μην συμφωνήσει όντως να κάνει μία τέτοια κίνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να την κάνει. Αν δεν προσπαθήσει να αναπτύξει μία τεχνολογία στα πρότυπα του Pepper, κακό του κεφαλιού της και αλίμονο σε όλους μας.

Τέλος, για την υιθέτηση της HTML5 ναι μεν θα γίνει εν ευθέτω χρόνο, αλλά μην ελπίζεις ότι θα γυρίσει πάνω από το 50% του web σε λιγότερο από 3 χρόνια από σήμερα. Και όλη αυτή την 3ετία εσύ τι θα προτείνεις σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν το linux; Να βάλουν Chrome ή απλά "να μην επισκέπτονται τα sites με Flash";; Αυτό καταλαβαίνεις ότι αποτελεί πρόβλημα πρόσβασης στην πληροφορία, τη γνώση και την ενημέρωση. Δεν σε προβληματίζει αυτό το πράγμα; Θα βρεις ένα εκπληκτικό site που με χρήση Flash θα εξηγεί με πολύ ωραίο τρόπο στο παιδί σου ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά θα του το στερήσεις γιατί "το Flash είναι proprietary";; Θα βρεις ένα φοβερό web app με online real time γραφήματα πάνω στο αντικείομενό σου (πχ χρηματοοικονομικά) που δεν μπορείς να βρεις αλλού και θα πεις "δε βαριέσαι, έτσι κι αλλιώς εγώ σνομπάρω το Flash";; Ή θα περιμένεις 3 χρόνια μέχρι να γυρίσουν τα sites αυτά σε HTML5;;; Αντιλαμβάνεσαι το κενό που προκύπτει από τον συλλογισμό σου.

Το συμπέρασμα είναι ότι όποιος πει "Ε, και;; Ας πάει στο καλό το Flash" απλά δεν αντιλαμβάνεται ότι αποκόπτει τον εαυτό του από την πρόσβαση σε χρησιμότατη και καίρια πηγή πληροφόρησης. Δεν μας αρέσει που αυτό γίνεται μέσω ενός ιδιοταγούς λογισμικού, αλλά αυτή είναι η στεγνή πραγματικότητα. Γιαυτό είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μία βιώσιμη λύση. Όχι υποκατάστατα τύπου Gnash ή άλλων έκδοχων αυτού, αλλά έναν τρόπο να τρέχει το αυθεντικό latest version Adobe Flash (TM) σε όλους τους ελεύθερους browsers στο linux. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και αν το FSF γυρίσει την πλάτη, τότε ΚΑΚΩΣ. ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ!!!

Πάντως δεν νομίζω ότι με τη μη υποστήριξη του Flash για Linux θα έρθει και το τέλος του κόσμου! Εναλλακτικά ως λύση ανάγκης ας χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα με τον Firefox και Chrome μέχρι την πλήρη επικράτηση του HTML5. Δεν είναι και η καλύτερη λύση αλλά προσωρινά μπορούμε και έτσι.

Για το τέλος του κόσμου δεν το λες. Για μια νέα αρχή όμως, μάλλον. Πιστεύει κανείς εδώ, δηλαδή, ότι θα αναπτύσσεται συνεχώς το flash από μια εταιρεία με μονοπωλιακές πρακτικές, και ολόκληρη η κοινότητα θα κάθεται απαθής και θα παρακολουθεί απλά, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση;
Δηλαδή δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στα ανοικτά και ελεύθερα πρότυπα;
Μα ολόκληρη η ύπαρξη του Linux, του internet, και όχι μόνο, σε αυτά τα πρότυπα βασίστηκε. Είναι δυνατόν να μην υπάρξει αντίδραση;

alexbillans let me think.... Για πες μου πόση καλή είναι η υποστήριξη των MS Office αρχείων στο LibreOffice. Ξέρεις πόσα χρόνια υπάρχει αυτό το πρόβλημα; Από το 2007. Ξέρεις τι έτος έχουμε;; 2012. Do the maths να δεις πόσο άμεσα έχει αντιδράσει η κοινότητα και σημείωσε ότι ούτε καν στα σκαριά δεν υπάρχει λύση για αυτό!

Ξέρεις πόσα από τους 700 εταιρικούς Η/Υ που υποστηρίζω τρέχε LibreOffce (ή OpenOffice) αντί για Office; Θα σου πω εγώ. 0 (δεν είναι Ομικρον, ΜΗΔΕΝ είναι).

Η κοινότητα έχει ΠΟΔΕΙΞΕΙ ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις απλά ΔΕΝ μπορεί αν δώσει λύσεις. Οι λύσεις δεν έρχοναι με σπασικλάκια που παράγουν γαμάτο κώδικα (no doubt ότι όντως παράγουν γαμάτο κώδικα) αλλά με συμφωνίες και πλάον που προέρχονται από ΦΟΡΕΙΣ. Δεν υπάρχει μάνα εξ ορανού ούτε μπορείς να πετύχεις κάτι απλά και μόνο επειδή είσαι και γαμώ τους hackers.

Το τέλος του κόσμου δεν ήρθε. Αλλά ούτε και θα έρθει αν πχ σήμερα καμία επιχείρηση δεν μπορεί αν απεξαρτηθεί από το οοοοοMS Office και πληρώνει για κάθε θέση 170€ για τη βασική έκδοση και 450€ για την πλήρη (με PowerPoint, Access, κλπ). Ούτε και το ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να υιοθετήσει linux επειδή δεν υπάρχουν αρκετά και ΚΑΛΑ λογιστικά προγράμματα, φορολογικοί μηχανισμοί, και line of business applications. Ούτε ήρθε το τέλος του κόσμου που το linux αποτελεί το 1,1% της παγκόσμιας αγοράς.

Το τέλος του κόσμου δεν ήρθε αλλά αποφασίστε επιτέλους κάποιοι. Σας ενοχλούν ναι ή όχι τα παραπάνω. Θέλετε ή δεν θέλετε το ελεύθερο λογισμικό και οι αξίες του να εξαπλωθούν; Πιστεύετε ή όχι σε ένα όραμα;; Και ναι, τότε πώς προσπαθείτε να το πετύχετε; Γιατί ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ οι μέχρι τώρα προσπάθειες στο κομμάτι του Desktop έχουν αποτελέσματα από το κακό στο χειρότερο. Το linux κάνει 5 βήματα μπροστα και ο ανταγωνισμός 8. Εξού και το 1,1% μερίδιο. Τώρα που δεν θα έχει καν Flash, αλλά κάποιο υποκατάστατο που κάνει μόλις το 40% του αυθεντικού Flash, πού θα πάει άραγε αυτό το 1,1%.;; Στο 0,9%; Και θα είστε εχαριστημένοι;;

Εγώ δεν θέλω να χρησιμοποιώ linux επειδή έτσι νιώθω πιο geek, hacκer και ψαγμένος κομπιουτεράς. Θέλω να το χρησιμοποιώ γιατί ΕΙΝΑΙ καλύτερο. Και αν δεν έχει Flash αυτό αποτελεί ΜΕΙΟΝ. Τώρα αν αυτό δεν το αντιλαμβάνεστε καθώς και το ότι πριν το 2019 (βλ. το παράδειγμα του LibreOffice) δεν θα έρθει λύση αν δεν ξεκουνήσουν οι μεγάλοι φορείς του ΕΛΛΑΚ να πω.

Ο finrod έχει δίκιο, κάτι πρέπει να κάνουμε!!!
Δεν παει το πράγμα άλλο!!!
Κάτι πρέπει να γίνει!!!
Να προσπαθήσουμε όλοι για την εξάπλωση του tux!!!
Να φτιάξουμε καλύτερες διανομές, καλλύτερα GUI, περισσότερα προγράμματα, βιντεάκια στο youtube, ιστοσελίδες, tutorials και ότι άλλο μπορεί να πρηροφορήσει και να παρασύρει τον κοσμάκη στο linux...
Να κλειστούν συμφωνίες με κατασκευαστικές εταιρείες!
Να βελτιώσουμε το wine έτσι ώστε όλα τα προγράμματα των παραθύρων να τρέχει σε linux!
Προσωπικά θα κάνω ότι μπορώ...
 

    γι'αυτό &  μόνο  που  έγραψες , πρέπει  να καείς  στην  πυρά  ως ...ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ! ! ! !

   αν  είναι  ποτέ  δυνατόν ,  να  χρειάζεται  να  κάνουμε  ...  εξομοίωση  στα  παράθυρα  από   το  LINUX   για  να  τρέξουμε  το  .....φλάς ! ! ! !

    &  μόνο  που  το σκέφτομαι  παθαίνω  ...αλλεργία..

    Τότε  είναι  που  θα  μας  πάρουν  όλους  στο  ...γιούχααααααααααα ! ! ! ! !

   από  τις  μεγαλύτερες  ...γκάφες  που  γράφτηκαν  ποτέ  στο  φόρουμ ,  παιδιά..

    είδατε  τί  κακό  κάνουν  αυτές  οι ....παπαρίτσες  που  λέγονται  emulators ? ? ? ?

    ανακατεύουν  παράθυρα  με  λίνουξ  &  γίνεται  ...τραγέλαφος...

    &   προκαλούν  τρικυμία  εν  κρανίω  στα  ...15χρονα...   τραγικό  έ ? ? ?

    &  όλα  αυτά  για να  παίζουν  τα  μικρά  μαθητούδια  χαζοποδοσφαιράκια  & τα  τοιαύτα  στο  λίνουξ... όταν  ακούω  wine  μου   έρχεται  να  πάρω  μια  βρεγμένη  σανίδα  πάντως.............

       παιδιά  ,  τώρα  το  διάβασα  το  απίστευτα .... θε'ι'κό  που  γράφτηκε

    Να βελτιώσουμε το wine έτσι ώστε όλα τα προγράμματα των παραθύρων να τρέχει σε linux!

    αυτός  είναι  ο  μοναδικός  σκοπός  του  λίνουξ  για  τον  οποίο  γράφτηκε  ο  κώδικάς  του εδώ  &  20  χρόνια ,  να  μπορέσουμε  μιά  μέρα  να  τρέξουμε  ΟΛΑ  τα  αγαπημένα μας  προγράμματα  των παραθύρων  &  στο  λίνουξ !  !  !  !  !  ! 

     ΔΕΝ  ΠΑΜΕ  ΚΑΘΟΛΟΥ  ΚΑΛΑ  ,  ΜΕ  ΤΕΤΟΙΑ  ΜΥΑΛΑ , ΠΑΙΔΙΑ ,  ΚΑΘΟΛΟΥ  ΚΑΛΑ.

Με παρεξήγησες, zenwalk05, αυτό που θέλω να πω είναι ότι, άν οι χρήστες παραθύρων (κακό χρόνο να 'χουνε) μπορούν να τρέξουν τα αγαπημένα τους παραθυρικά προγράμματα (αααψου..., συγγνώμη, αλλεργίες...) στο linux, τότε δεν τους μένει καμμία απολύτως δικαιολογία να μην βάλουν linux...
Μετά, αν όλοι έχουν linux, τότε οι εταιρείες λογισμικού θα βγάλουν software γραμμένο για linux...
Επίσης, εκτός απ'το ότι είμαι 13, όχι 15, δεν παίζω ποτέ παιχνίδια στον H/Y μου...

     τα  όσα  έγραψα ΔΕΝ  απευθύνονταν  σε  σένα  προσωπικά  αλλά  στο γενικότερο  ''πνεύμα''  που  φανερώνουν  τα  ''επιχειρήματά''  σου , φίλε Antoni.

   Καταρχήν  ΔΕΝ  ασχολούμαστε καθόλου  με  όσους  ανεγκέφαλους  &  κρετίνους   πεισματικά  ΔΕΝ  εννοούν  να  ξεκολλήσουν από  τα  παράθυρα. Αλλωστε  σε  αυτό  ΔΕΝ  φταίνε  οι  ίδιοι  παρά  το  IQ  τους &  γι'αυτό  δυστυχώς  ΔΕΝ  μπορούμε  να  κάνουμε  τίποτα.

  Επειτα  πάλι , ΔΕΝ  μας  ενδιαφέρουν διόλου όσοι έχουν  ή  ΔΕΝ  έχουν  δικαιολογία να ΜΗΝ χρησιμοποιούν το  Linux.  Απλά  ,  ας  κόψουν  το  σβέρκο  τους & ας  πληρώνουν  χαζοποδοσφαιράκια , hardware  &  άδειες  χρήσης. Δικά  τους  είναι τα  λεφτά &  ας  τα  σκορπίσουν  όπως & όπου θέλουν.

   Τέλος ,  ΔΕΝ  μας  ενδιαφέρουν τί  κάνουν  οι  εταιρείες λογισμικού. Το  μόνο  που  ευχόμαστε  είναι καλή  ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ  &   ύστερα  καλές  δουλειές σε  όλους  που  απασχολούνται  στον  κλάδο  του  ιδιωτικού  software.

    To  LINUX  ΔΕΝ  έχει  ανάγκη  ΚΑΝΕΝΑΝ &  ΤΙΠΟΤΑ. &  ΔΕΝ  ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ  ΚΑΝΕΝΑΝ &  ΓΙΑ  ΤΙΠΟΤΑ.  ΤΟ  ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  & Η  ΔΥΝΑΜΗ  ΤΗΣ.

Είναι τώρα λογικό αυτό που λες, zenwalk05?
Θέλεις δηλαδή για τα επόμενα 50 χρόνια να είμαστε στο 1%?
Δε θα ήταν καλύτερα να προσπαθήσουμε όπως μπορούμε για την εξάπλωση και την ανάπτυξη του linux?
Έπειτα, στο θέμα των εταιρειών λογισμικού, το ένα δεν αναιρεί το άλλο...
Έχετε, κύριοι, Photoshop? Έχουμε GIMP...
Έχετε κύριοι 3ds Max ή Maya? Έχουμε Blender...
Και ούτω κάθε εξής...
Απ'την άλλη, όμως, αν αυτές οι εταιρείες φτιάξουν λογισμικό για linux, αρκετοί θα έρθουν στην κυριαρχία του tux...
Έπειτα, μας νοιάζουν πάρα πολύ όσοι έχουν δικαιολογία να μην βάλουν linux. Η κοινότητα είναι που κάνει το linux δυνατό, και όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο το καλύτερο... Γιατί να μην έχουμε και εκείνους?
Τέλος, ναι, μας ενδιαφέρουν και οι κρετίνοι που λες...
Τι να κάνουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανεγκέφαλοι, παρόλα αυτά γιατί να μην έχουν και εκείνοι linux?
Και έχουν δίκιο μέχρι ένα σημείο, γιατί δεν έχουν ακούσει καν για linux...
Πως γίνεται να βάλουν τον tux αν δεν ξέρουν την υπαρξή του?
Λοιπόν, για να κλείσουμε αυτό το θέμα, αυτό που με νοιάζει είναι να έρθουν όλοι στο linux και όλα τα προγράμματα να μπορούν να τρέξουν σε linux.
Αυτό...
Τελεία και παύλα....

zenwalk05 μήπως είσαι υπερβολικόs που λες όλο το κόσμο που χρησιμοποιέι windows ανεγκέφαλο και κρετίνο;
Δηλαδή τώρα αυτό είναι σοβαρό επιχείρημα για να χαρακτηρίζεις έτσι έναν άνθρωπο; Αν κάποιος πάει και αγοράσει έναν υπολογιστή που στο 99,999% των περιπτώσεων  έχει ήδη εγκατεστημένα windows και τα χρησιμοποιήσει τότε σύμφωνα με τη γνώμη σου είναι όλα τα "κοσμιτικά" επίθετα που  τον έχεις στολίσει!!!!!
Αυτές οι "λογικές" ΔΙΩΧΝΟΥΝ κόσμο.
 Αν εγώ έμπαινα σήμερα για πρώτη φορά στο linuxinside ψάχνοντας να μάθω για το linux (ενώ ως τώρα πιθανότατα θα ήμουν χρήστης windows) και διάβαζα τέτοια λόγια μάλλον θα τα έπαιρνα στο κρανίο. Ας είμαστε προσεκτικοί στις εκφράσεις μας!

finrod Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ιδιαίτερα ψαγμένος ούτε hacker. Προσπαθώ όσο μπορώ να μάθω κάποια πράγματα. Συμφωνώ ότι δεν είναι καλό να μην υπάρχει υποστήριξη Flash αλλά θέλω να πιστεύω ότι κάποια λύση θα βρεθεί. Διευκρινίζω ότι μιλάω από τη πλευρά του καθημερινού χρήστη που θέλει να κάνει με απλό και εύκολο τρόπο τη δουλειά του.
Πάντως στην εταιρεία που δούλευα σαν υπεύθυνος αποθήκης χρησιμοποιούσαν windows XP παντού. Στα υποκαταστήματα είχαν open office και εγώ στο κεντρικό υποχρεωτικά Microsoft office γιατί το πρόγραμμα που χρησιμοποιούσαμε για το λογιστήριο και την αποθήκη δεν μπορούσε να κάνει import και export δεδομένων (παράδειγμα να πάρω τα υπόλοιπα αποθήκης σε μια λίστα αρχείου τύπου excel) παρά μόνο σε Microsoft  office. Για να δώσω και μια νότα αισιοδοξίας με μια σοβαρή αναβάθμιση του ERP που είχαμε τελικά έγινε συμβατό και με open office το οποίο αν ήθελα μπορούσα να χρησιμοποιήσω χωρίς κανένα πρόβλημα.
Φυσικά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Το θέμα εδώ δεν είναι στη χρήση ή στα χαρακτηριστικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με την ελευθερία που σου δίνει το Linux. Περί αυτού πρόκειται, και τίποτε άλλο.
Πιστεύετε δηλαδή ότι οι περισσότεροι χρήστες θεωρούν εαυτούς developers μόλις κάνουν μια εγκατάσταση Linux;
Οπωσδήποτε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και αλοίμονο αν δεν ήταν έτσι. Θυμίζω όμως ότι το Linux γεννήθηκε και αναπτύσσεται από την πρώτη μέρα από την κοινότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος.
Για μένα οι πραγματικοί developres είναι αξιοθαύμαστοι, και αυτό που χρειάζεται να κάνουμε όλοι εμείς που καθόμαστε και κρίνουμε τη δουλειά τους ανερυθρίαστα, είναι να βοηθάμε ουσιαστικά , με τη συμμετοχή μας στα διάφορα έργα που τρέχουν, είτε με μεταφράσεις, είτε με αναφορές λαθών, είτε όπως αλλιώς μπορεί ο καθένας.
Μόνο έτσι πάμε μπροστά, και τα έργα θα γίνουν καλύτερα, και εμείς θα έχουμε την ικανοποίηση ότι βοηθήσαμε  και κάναμε κάτι χρήσιμο.
Αν θέλετε λοιπόν, καλύτερο Linux, βοηθήστε. Τα υπόλοιπα είναι για ιδιοκατανάλωση και με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Δεν πρόκειται καμμιά εταιρεία να με πείσει, όσο καλό και αν είναι το προιόν της ή οι υπηρεσίες που διαθέτει, όταν κινείται με μονοπωλιακές πρακτικές, ότι πρέπει ντε και καλά να χρησιμοποιώ τα συγκεκριμένα προιόντα. Δεν είναι έτσι και δεν πρέπει να είναι έτσι. Εναλλακτικές πρέπει να υπάρχουν πάντα, για το καλό όλων.
 

     @Kyriakos

   Κρετίνος  είναι όποιος ΔΕΝ  μπορεί  με  τίποτα  να καταλάβει &  να δουλέψει  το  LINUX , ακόμα  &  αν έχει  τους  καλύτερους  &  προθυμότερους  ''δασκάλους'' γύρω  του. Και  πίστεψέ  με  , υπάρχουν  πάρα  πολλοί  από  αυτούς.

    Από  την  άλλη ,  το  να  είναι κάποιος  κρετίνος  ΔΕΝ  τον  εμποδίζει  σε  τίποτα  να  κάνει  μιά  χαρά  τη  δουλεία  του  με  το  ''εύκολο''  λειτουργικό , γιατί  όλα  είναι  ρυθμισμένα  από  πρίν  για  τις  βασικές  του  ανάγκες , σερφάρισμα & νταουνλόουντ..

     Σίγουρα ,  όποιος  μπορεί  να  δουλέψει με το  LINUX  &  να  καταλάβει  τα  στοιχειώδη της  λειτουργίας  του ,  ξεχωρίζει  από  όλους  αυτούς  που  ΔΕΝ  μπορούν  ή  ΔΕΝ  θέλουν.

     Τέλος  ,  υπάρχουν  &  πολλοί  που  ΔΕΝ  είχαν  την  ευκαιρία  ακόμη  να  δουν  το  LINUX  να  τρέχει  σε  ένα  σύστημα  &  ΔΕΝ  άκουσαν τίποτα  ακόμη γι'αυτό.  Όμως ,  γνωρίζουν  τα  βασικά  από το εύκολο  λειτουργικό. Σε  καμία  περίπτωση  δεν  τους  χαρακτήρισα  ως  μη  νοήμονες. Γιατί  ΔΕΝ  υπάρχει  λογικός  άνθρωπος  που  να  μην  καταλάβει  αμέσως  την  τεράστια  διαφορά  ανάμεσα στα  δύο  λειτουργικά. Εκτός  &  αν  πρόκειται  για ..κρετίνο.

Έχοντας κλείσει πάνω από 12 έτη σοβαρής ενασχόλησης με το linux τόσο σε enthusiast επίπεδο όσο και σε αμιγώς επαγγελματικό και έχοντας στην πλάτη μία ενεργότατη πορεία μέσα στην ελληνική κοινότητα του ΕΛΛΑΚ για περίπου μία δεκαετία, μπορώ ευθαρσώς να δηλώσω ότι κανένα desktop σύστημά μου αυτή τη στιγμή (έχω 3)  δεν έχει linux ούτε καν σαν δεύτερο λειτουργικό. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου λογισμικό που δεν είναι διαθέσιμο σε linux καθώς και το ότι δεν έχω καιρό να ασχολούμαι με troubleshooting που συχνά πυκνά απαιτείται. Φυσικά, η εξοικίωσή μου ενδέχεται να είναι πολύ άνω από αυτό των περισσότερων εδώ μέσα, άρα όταν μιλάω για troubleshooting το πρόβλημά μου δεν είναι το αν θ καταφέρω να λύσω ένα πρόβλημα αλλά το ότι δεν διαθέτω αυτά τα λεπτά της ώρας που απαιτείται για κάτι τέτοιο. Το πρώτο και κύριο όμως είναι ότι δεν υπάρχει το εξειδικευμένο λογισμικό που χρησιμοποιώ στο επάγγελμά μου.

Ωστόσο, είμαι διαχειριστής πολλών εγκαταστάσεων linux που παρέχουν δημόσιες και εταιρικές υπηρεσίες και στο σπίτι μου έχω αυτή τη στιγμή άλλους 3 virtual servers (Debian & CentOS) που παρέχουν υπηρεσίες σε μένα και τα φιλαράκια μου.

Δεν έχω άγνοια από linux (καθώς διαθέτω γνώσεις να βοηθήσω όποιον από εσάς έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα με αυτό) και συνειδητά αποφάσισα να ΜΗΝ το χρησιμοποιήσω σε αυτή τη φάση (σε λίγους μήνες θα μπορώ να ξαναέχω linux desktop). Και ρωτάω φίλε zenwalk05, είμαι ΚΡΕΤΙΝΟΣ;;

Απεναντίας, για να λες τα Windows "εύκολο λειτουργικό" μάλλον απλά δεν έχεις ιδέα από αυτό. Όχι ότι είναι κακό που δεν έχεις (γιατί είναι πασιφανές ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ) αλλά δεν μπορείς λες ανυπόστατα πράγματα μόνο και μόνο για να στηρίξεις αυτό που πιστεύεις. Είναι τόσα πολλά αυτά που αγνοείς γύρω από Active Directory, Exchange server, Sharepoint services, System administration, Networking, Security, Failover clustering services, Hyper-V, Azure clustering, Private cloud και διάφορες άλλες "εύκολες" τεχνολογίες των Windows που απλά δεν δικαιούσαι να μιλάς για ευκολία στα Windows.

Οπότε, please μην προσβάλεις τους άλλους με χαρακτηρισμούς, ιδιαίτερα σε αντικείμενα στα οποία, κατά πως φαίνεται, έχεις μαύρα μεσάνυχτα. Οι επιλογές του καθενός είναι προσωπική υπόθεση και οι λόγοι που τον οδηγούν σε αυτές τις ξέρει ο ίδιος και όχι εσύ. Ούτε οφείλει κανείς να αποδείξει ότι δεν είναι γάιδαρος ή ότι έχει κάνει ενδεχομένως τα 50πλάσια από όσα έχεις κάνει εσύ για το ΕΛΛΑΚ.

Το να μην προσβάλλεις τους άλλους πάνω από όλα τιμάει εσένα. Και κατά δεύτερον βοηθάει να δείξουμε προς τα έξω ότι επιλέγουμε ΕΛΛΑΚ όχι γιατί "αυτό ξέρουμε αυτό εμπιστευόμαστε" αλλά γιατί πραγματικά το έχουμε ψάξει. Εγώ πχ δικαιούμαι να πω ότι στην Χ ή Υ επαγγελματική περίπτωση το linux είναι καλύτερο. Κάποιος χωρίς γνώσεις, πιστοποιήσεις Microsoft και εργασιακή εμπειρία αρκετών ετών πάνω σε τεχνολογίες τόσο linux όσο και Microsoft (και όχι μόνο) ΔΕΝ έχει αυτό το δικαίωμα γιατί απλά είναι ΑΣΧΕΤΟΣ. So simple.

Το linux το χρησιμοποιούνε ποια πολλοί παραπάνω από ότι τα win!Απλώς οι εταιρίες πουλάνε τα Πισι τους με win γτ στοιχίζουν πολύ παραπάνο από το πισι με αποτέλεσμα πολλοί άσχετοι από computers νομίζουν ότι είναι καλήτερα αυτά που κάνουν 500 Ε(τυχαία στοιχεία) και έχουν 1 αχρηστο επεξεργαστή 1 γβ ραμ μια αχριστη κάρτα γραφικών ,120 γβ δίσκο και έχει windows 7 professional(αξίας 400 Ε),ενώ υπάρχουν πολλά πισι χωρίς win και άλλα με λινουξ (ελαχιστα)!Εγώ πάντως όσο μπορώ βοηθάω!