Πως μπορώ να συμμετάσχω και εγώ στην ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού και του Linux;

Για να συμμετάσχεις στην ανάπτυξη του Linux και των εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού και ανοικτού κώδικα, υπάρχουν βασικά τρεις τρόποι (κατά τυχαία σειρά):

1. Να βοηθάτε νέους χρήστες στα πρώτα τους βήματα στο Linux απαντώντας στις ερωτήσεις τους. Δεν χρειάζεται ντε και καλά να γνωρίζετε τις σωστές απαντήσεις/λύσεις. Κάθε φρέσκια ματιά σε ένα πρόβλημα είναι σημαντική!

2. Αν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο, να βοηθήσετε στον εξελληνισμό των εφαρμογών του Linux (και όχι μόνο). Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε π.χ. το OpenOffice.org, το Firefox ή το Konqueror πλήρως εξελληνισμένους. Τι πρέπει να κάνετε; Διαβάστε αυτό το σύντομο κείμενο-tutorial του Γιάννη Κασκαμανίδη. Ο Γιάννης είναι εκπαιδευτικός από τη Φλώρινα και μεταφραστής της σουίτας GCompris. Στο κείμενο αυτό προσπαθεί να σας εισάγει στη διαδικασία εξελληνισμού διάφορων εφαρμογών δείχνοντας τα βασικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε να βοηθήσετε στον εξελληνισμό του OpenOffice, δείτε αυτό το post του Κώστα Παπαδήμα (maintainer της Ελληνικής μετάφρασης του OO.org) όπου περιγράφει αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε. Η μετάφραση του OpenOffice είναι πολύ σημαντική - το ελληνικό δημόσιο δεν δέχεται λογισμικό στις προμήθειές του που δεν είναι 100% εξελληνισμένο.

3. Αν επιπλέον γνωρίζετε προγραμματισμό, και έχετε κάποια καλή ιδέα για να φτιάξετε μια νέα εφαρμογή, μπορείτε να ξεκινήσετε το δικό σας project. Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποια μικρή εφαρμογή ή γραφικό που λείπει από το Linux, μπορείτε να δοκιμάσετε να την φτιάξετε εσείς με χρήση του Qt ή του GTK ή κάποιου άλλου toolkit. Φυσικά, αν έχετε όρεξη, το καλύτερο είναι να συμμετάσχετε ενεργά σε ένα ήδη υπάρχον project. Πάρτε για παράδειγμα, την αγαπημένη σας εφαρμογή στο Linux, μελετήστε την και δείτε τι βελτιώσεις μπορεί να γίνουν. Γραφτείτε στην email λίστα εκείνου του project και συζητήστε. Τροποποιήστε τον κώδικα, κι αν δείτε ότι δουλεύει, υποβάλλετε το patch σας στο project. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Ακόμα και η προσθήκη ενός κουμπιού μπορεί να είναι πιο σημαντική απ'ότι ακούγεται αρχικά...

Δώσε αστέρια!

MO: 3.8 (ψήφοι: 5)

Comments

Το link για το tutorial λείπει. :(

-------------------

Η ΔΕΗ σας εύχεται Καλές Διακοπές !!!!

Ρε παιδιά μια ερώτηση... Έμαθα να κάνω απλα σκριπτάκια από ένα τεύχος LF, αλλά δεν ξέρω κάποιο πρόγραμμα που να τα αντιστοιχεί με γραφικό περιβάλλον... Καμιά πρόταση;

**δουλεύω σε gnome!

_____________________________________________

Η ζωή μπορεί να είναι χάλια παιχνίδι, αλλά έχει και γαμώ τα γραφικά!