Το CentOS μας τελείωσε, αλλά το RHEL είναι πλέον δωρεάν (για έως 16 servers)!

dimitris | Πέμ, 01/21/2021 - 10:48 | 6' | 1

Τον προηγούμενο μήνα η Red Hat απογοήτευσε αρκετό κόσμο όταν ανακοίνωσε ότι σταματά το CentOS Linux και τη μετατροπή του σε κάτι άλλο, που θα λέγεται CentOS Stream αλλά δεν θα έχει σοβαρή υποστήριξη. Τώρα, επιχειρεί να μας ζεστάνει ξανά με την ανακοίνωση για δωρεάν διάθεση του Red Hat Enterprise Linux για μικρές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει λίγο καλύτερα πως βλέπει το Fedora και το CentOS Stream σε σχέση με το RHEL.

Πολλοί χρήστες του CentOS έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους όταν έμαθαν για τον... ξαφνικό θάνατο του CentOS 8 τον προηγούμενο μήνα. Πράγμα λογικό, αφού οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι η Red Hat θα το υποστήριζε μέχρι το 2029, όπως ακριβώς κάνει με το RHEL 8 στο οποίο βασίζεται η συγκεκριμένη έκδοση. Με την ανακοίνωση της Red Hat για τον τερματισμό του CentOS 8, όλοι όσοι το είχαν βάλει στους servers τους άρχισαν να... τρέχουν για να δουν τι θα κάνουν. Χώρια τον κακό χαμό που έγινε στα social media.

Η Red Hat φαίνεται να κατάλαβε το λάθος της και γι’ αυτό ανακοίνωσε ότι από την 1η Φλεβάρη 2021 θα δίνει το ίδιο το RHEL 8 χωρίς κόστος για μικρές εγκαταστάσεις. Πόσο μικρές; Μέχρι 16 servers.

Έτσι, όσοι έχουν τώρα CentOS 8 σε 16 ή λιγότερους servers θα μπορούν να βάλουν στη θέση του το αυθεντικό RHEL 8 μέσω του προγράμματος Red Hat Developer Subscription για μεμονωμένους developers, χωρίς κόστος και χωρίς κρυμμένους όρους. Με τα λόγια της Red:  "this isn't a sales program, and no sales representative will follow up." Με άλλα λόγια, τέλος καλό όλα καλά (;).

Επιπλέον, η Red Hat προχώρησε σε μια πιο γλαφυρή επεξήγηση του πως βλέπει να διαμορφώνεται η σχέση Fedora, CentOS Stream και RHEL από εδώ και πέρα. Με λίγα λόγια, το Fedora θα συνεχίσει να είναι το σημείο εκκίνησης της ανάπτυξης της επόμενης «μεγάλης» έκδοσης του RHEL και θα εστιάζει σε νέες τεχνολογίες και ιδέες. Το CentOS Stream θα είναι το επόμενο σκαλοπάτι, μια rolling release στην οποία βασίζεται η επόμενη μικρή έκδοση του RHEL. Και τέλος το RHEL θα παραμείνει η πρόταση της Red Hat για production περιβάλλοντα (με τη διαφορά ότι μπορείς να το βάλεις δωρεάν σε μέχρι 16 servers και δεν θα χρειάζεται να πληρώνεις ή να καταφεύγεις σε «συμβατές» λύσεις). Οπότε για να το πω με όρους Debian:

Fedora ~ Debian Sid,

CentOS Stream ~ Debian Testing και

RHEL ~ Debian Stable 

Ως linux user, δεν μπορώ παρά να χαρώ με την κίνηση της Red… Ιδού τα λόγια της Red Hat για το πως βλέπει την κατάσταση από εδώ και πέρα:

To summarize: we're making CentOS Stream the collaboration hub for RHEL, with the landscape looking like this:

  • Fedora Linux is the place for major new operating system innovations, thoughts, and ideas—essentially, this is where the next major version of Red Hat Enterprise Linux is
    born.
  • CentOS Stream is the continuously delivered platform that becomes the next minor version of RHEL.
  • RHEL is the intelligent operating system for production workloads, used in nearly every industry in the world, from cloud-scale deployments in mission-critical data centers and localized server rooms to public clouds and out to far-flung edges of enterprise networks.

 

Δώσε αστέρια!

MO: 4.2 (ψήφοι: 7)

Σχόλια