Ubuntu Unity: Απο το κακό στο χειρότερο ή κάθε μεγάλη αλλαγή θέλει το χρόνο της;

dsyrmalis | Τρί, 08/23/2011 - 20:07 | 7' | 30

Η επόμενη έκδοση του Ubuntu αρχίζει να παίρνει την τελική της μορφή και κατα συνέπεια να σχηματοποιείται μαζί της και η επόμενη έκδοση του Unity. Φαίνεται όμως πως οι γκρίνιες δεν σταματούν. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά σε hackers όπως ο Linus Torvalds, αλλά στους απλούς χρήστες.

Το Unity στην ουσία αποτελεί ένα διαφορετικό κέλυφος για το Gnome και όπως και το Gnome Shell προσπαθεί να μας δώσει ένα ενιαίο περιβάλλον για κάθε συσκευή, ανεξαρτήτα απο την ισχύ της ή το μέγεθος της οθόνης της.

Επίσης, ο Marc Shuttleworth μας πληροφορεί πως στοχεύει σους αρχάριους χρήστες οι οποίοι εξοικειωμένοι με το περιβάλλον των Smartphones και γενικότερα των μικρών συσκευών, θα αισθανθούν άνετα με το περιβάλλον του Unity στον προσωπικό τους υπολογιστή.
Στον τομέα των επιδόσεων προς το παρόν το Unity φαίνεται να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά αφού οι μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν να υστερεί σε σχέση με το πληρέστερο KDE 4. Ας μην ξεχνάμε όμως πως ακόμα είναι αρχή και ένα περιβάλλον εργασίας που δεν έχει πάρει καν την τελική του μορφή, δεν μπορεί να έχει ακόμα τις κατάλληλες βελτιστοποιήσεις στον τομέα των επιδόσεων.
Ας πάρουμε καταρχάς μια γεύση απο το επερχόμενο Unity που δείχνει ακόμα πιο όμορφο και πολύ εντυπωσιακό: 


Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους χρήστες να διαμαρτύρονται; To Panel στην κορυφή και οι αλλαγές του. Την ίδια παρατήρηση είχαμε κάνει και εδώ στο linuxinside. Ας πάρουμε όμως μια γεύση με το πως είναι η σημερινή του μορφή:


Σειρά έχει να δούμε τώρα και τις αλλαγές που έχουν γίνει στις τελευταίες daily builds. Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω στιγμιότυπο ακόμα περισσότερες λειτουργίες έχουν στριμωχτεί στον ίδιο μικρό χώρο. Το logo του Ubuntu και τα εικονίδια ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης και κλεισίματος έχουν μεταφερεί πάνω αριστερά και δεν βρίσκονται στο παράθυρο της κάθε εφαρμογής. Έτσι, η εκκίνηση του μενού δεν είναι τέρμα αριστερά και οι χρήστες δυσκολεύονται να το βρουν. Για την ακρίβεια δεν είναι καν προφανές οτι εκεί μπορεί να υπάρχει κάποιο μενού.






Σε επόμενη build έγινε προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα αφαιρώντας το logo και μετακινώντας το στην κορυφή του εκκινητή. (Launcer) Σε αυτό το σημείο όμως κάποιες φορές δεν φαίνεται καν. Επίσης, όταν δουλεύουμε σε μεγιστοποιημένο παράθυρο χάνουμε έξτρα χώρα και πρέπει να μετακινήσουμε το ποντίκι τέρμα αριστερά για να εμφανιστεί το μενού. Όταν δεν δουλεύουμε σε μεγιστοποιημένη εφαρμογή πάλι πρέπει να κάνουμε άσκοπες διαδρομές με το ποντίκι μας αφού το μενού είναι στην κορυφή της οθόνης και όχι στο παράθυρο κάθε εφαρμογής.








Το σίγουρο είναι πως ο πρώην χρήστης του Mac OS X και νυν υπεύθυνος της Canonical για το σχεδιασμό του Unity, David Siegel, θα έχει πολύ δουλειά.


Πέρα όμως απο τις παρατηρήσεις ας δούμε και μερικά απο τα νέα χαρακτηριστικά που αναμένονται. Το πρώτο είναι η κατάργηση των “Τοποθεσιών” (Places) και η αντικατάσταση τους με τα Scopes και Lenses. Πρόκειται για πηγές δεδομένων που στις οποιές μπορούμε έχουμε πρόσβαση τόσο off line όσο και on line, χρησιμοποιώντας διάφορα φίλτρα. Επίσης τα δεδομένα αυτά έχουν την ικανότητα να παρουσιάζονται κατηγοριοποιημένα. Σαν φίλτρα θα μπορούμε να ορίσουμε διάφορα χαρακτηριστικά όπως οι βαθμολογίες των χρηστών και σαν κατηγορίες το τι εφαρμογή έχουν για εμάς. Πχ Παιχνίδια.
Τα Lenses προσφέρονται για εφαρμογές, αρχεία, μουσική και μηνύματα εφαρμογών chat κλπ. Για να το πούμε πιο απλά τα Scopes είναι η κατηγοριοποίηση και η ικανότητα φιλτραρίσματος των δεδομένων και τα Lenses ο τρόπος εμφάνισης τους. Ας ελπίσουμε πως αυτή η εφαρμογή θα τα πάει καλύτερα σε σχέση με το Places που δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα τους φίλους του Ubuntu, αφού γενικότερα το Linux έχει ανάγκη μια τέτοια λειτουργία. Να σημειώσουμε πως η εφαρμογή είναι παρόμοια με ανάλογη του Mac OS X Lion.


Στις αλλαγές τώρα που δεν θα γίνουν ορατές απο τους χρήστες αλλά αξίζει να αναφερθούν είναι η σύγκλιση στον κώδικα του δισδιάστατου και τρισδιάστατου Unity. Έτσι πλέον μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο κώδικα.


Εσείς τι άποψη έχετε; Πείτε τη μας, κατεβάζοντας για δοκιμή το νέο Ubuntu, που όμως είναι σε συνεχή εξέλιξη, απο εδώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλά οι αλλάγές ολοένα και θυμίζουν πιο Μακ. Ίσως αποδειχτεί μεγάλο λάθος αυτό της Κανόνικαλ. Διότι δεν νομίζω ότι αυτό που λείπει να είναι ένα δωρεάν Μακός.

Όντως. Κατα την άποψη μου είναι λάθος γιατί η Apple στοχεύει αλλού. Δεν αποκλείεται πάντως να πιάσει τελικά μετά απο πολλές βελτιώσεις. Προσωπικά πάντως δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω ενώ με κουράζει ακόμα και στις δοκιμές.

Προσωπικά το σκέφτομαι να επιστρέψω μετά από χρόνια στο kde. Το unity μου μοιάζει πολύ γκουμουτσέικο και βαρύ. Βέβαια και για το kde 4 γνωρίζω ότι δεν είναι και το ποιο ελαφρύ.

Η γνώμη μου είναι ότι η Canonical θέλει να δώσει στο Ubuntu ξεχωριστή προσωπικότητα. Πολλοί λέγανε «έβαλα τα Linux», εδώ και 2-3 χρόνια έχουμε αρχίσει να ακούμε «αυτά τα Ubuntu είναι καλά;». Το Ubuntu τείνει να γίνει ΤΟ Linux, πράγμα που από κάποια άποψη δεν με χαλάει, και η Canonical θέλει τώρα να του δώσει «χαρακτήρα», να είναι ξεχωριστό.

Πως λέμε Windows και σκέφτεσαι κάτι συγκεκριμένο (π.χ. Start κάτω αριστερά) ή Mac και σου έρχεται στο μυαλό π.χ. το dock;

Ετσι και η Canonical. Είναι προφανές ότι θέλει να λέμε Ubuntu και να σκεφτόμαστε κάτι συγκεκριμένο, ως προς το γραφικό περιβάλλον.

Είναι εξίσου προφανές ότι το Ubuntu στοχεύει καθαρά στον απλό χρήστη. Το νέο χρήστη, που πιθανώς να μην έχει βάλει Linux ή αν έχει βάλει έχει απογοητευθεί. Με το Unity του δίνει ένα περιβάλλον αλά mobile, γνώριμο, χωρίς να χρειάζεται να σου εξηγήσει κανείς για το πως δουλεύει το κάθετι («τι στο καλό είναι οι "Τοποθεσίες";» με είχε ρωτήσει κάποτε ένας φίλος).

Προσωπικά, θεωρώ ότι στρατηγικά έχει δίκιο να στοχεύει στον απλό/νέο χρήστη. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν σε 5-10 χρόνια θα έχει νόημα το desktop/laptop...

Σαν ιδέα αυτό που κάνει η Canonical μπορεί να είναι σωστό. Το θέμα όμως είναι πως μάλλον το κάνει με λάθος τρόπο. Παρατηρήστε όλα λειτουργικά συστήματα και περιβάλλοντα εργασίας. Θα διαπιστώσετε πως όλα έχουν το μενού αριστερά. Γιατί όμως; Και γιατί η Microsoft χρόνια μετά να μην καινοτομήσει και να του αλλάξει θέση; Γιατί απλούστατα οι άνθρωποι στη Δύση γράφουμε και διαβάζουμε απο τα αριστερά προς τα δεξιά και μια τέτοια αλλαγή θα ήταν αντικειμενικά λάθος αφού θα δυσκόλευε τους χρήστες.
Θυμάστε τις πρώτες ιστοσελίδες; Είχαν τα μενού αριστερά. Παρατηρήστε όλα τα μεγάλα και επαγγελματικά σχεδιασμένα site όπως πχ το CNN κλπ. Θα διαπιστώσετε πως πλέον όλα έχουν τα μενού, τις διαφημίσεις και όλο το σημαντικό περιεχόμενο δεξιά. Γιατί; Διότι διαπιστώθηκε στατιστικά πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων κοιτάζουν περισσότερο προς το δεξιό μέρος της οθόνης. Και αν δεν μας κάνει η στατιστική παρατηρήστε σε ποιό σημείο βρίσκεται τις περισσότερες φορές ο κέρσορας του ποντικιού σας. Θα δείτε πως είναι συνήθως στο δεξιό μέρος της οθόνης σας. Για αυτό και η κίνηση του Ubuntu να μετακινήσει τα κουμπιά ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης και κλεισίματος προς τα αριστερά είναι αντικειμενικά λάθος. Ακόμα και αν ένας χρήστης το συνηθίσει θα χάνει έστω και ελάχιστα δευτερόλεπτα απο την εργασία του. Φυσικά αυτό αλλάζει, αλλά το θέμα είναι η πρώτη εντύπωση, ειδικά στους αρχάριους. Παρατηρήστε επίσης πως αυτή η αλλαγή βολεύει κυρίως τους αριστερόχειρες. Γιατί όμως να έχουν τα Mac αυτά τα κουμπιά αριστερά; Γιατί με τα Mac, ειδικά στις αρχές αλλά ακόμα και τώρα δούλευαν κυρίως άτομα που έκαναν επεξεργασία εικόνων, βίντεο κλπ. Δηλαδή καλλιτέχνες οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι αριστερόχειρες. Δεν μπήκαν τα κουμπιά αυτά αριστερά απλώς για να ξεχωρίζει. Το Ubuntu όμως δεν απευθύνεται μόνο σε αριστερόχειρες ή καλλιτέχνες και ούτε φυσικά πρωτοτυπεί. Κατα την άποψη μου μιμείται λανθασμένα τα Mac και ήδη χάνει κόσμο. Ήδη στο distrowatch το Linux Mint το έχει φθάσει και ίσως και να το ξεπερνά σε δημοφιλία τους τελευταίους μήνες.
Όλα αυτά δεν τα λέω για να κατηγορήσω το Ubuntu. Το θέμα όμως είναι πως πρόκειται για τη δημοφιλέστερη διανομή Linux και αν η πρώτη εντύπωση είναι αρνητική μπορεί να προκληθεί και ζημιά. Ήδη 2/2 φίλους μου που το γύρισαν σε Linux εγκατέλειψαν το Ubuntu με την εμφάνιση του Unity.

Πολύ εύστοχα σχόλια, ειδικά αυτό που λες για τη κατά κόρον χρήσης της δεξιάς μεριάς. Κι εγώ παραξενεύτηκα και κόλλησα λίγο με τη νέα θέση των κουμπιών διαχείρισης στα παράθυρα του Ubuntu, όμως μετά από λίγο το συνήθισα μπορώ να πω, οπότε δεν έδωσα σημασία.

Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί αυτό που αναφέρεις για τους αριστερόχειρες. Μου προξενεί εντύπωση η ιδέα ότι οι περισσότερες καλλιτέχνες είναι αριστερόχειρες. Νόμιζα ότι είναι ένα γνώρισμα που δεν έχει ιδιαίτερη διαστρώματωση. Όμως τώρα που το σκέφτομαι, ξέρω δύο designers με Mac, και οι δύο είναι αριστερόχειρες. :)
Και τώρα που το σκέφτομαι πάλι, πάντα αναρωτιομουν γιατί το Gimp έχει τα εργαλεία αριστερά ;)

Από την άλλη, δεν μπορώ να πω ότι όσοι ξέρω ότι χρησιμοποιούν Mac είναι καλλιτέχνες. Το αντίθετο μάλλον. Μήπως έχεις κάποιο link που να στοιχειοθετεί κάτι τέτοιο;

Και έτσι να είναι όμως, επιμένω στη γνώμη που διατύπωσα παραπάνω. Η Canonical ψάχνεται για να δώσει "ταυτότητα" στο Ubuntu. Και αυτή η προσπάθειά της θα έχει κι άλλες συνέπειες σύντομα.

dsyrmalis

Το παραπάνω που έγραψες:

Γιατί όμως να έχουν τα Mac αυτά τα κουμπιά αριστερά;
Γιατί με τα Mac, ειδικά στις αρχές αλλά ακόμα και τώρα δούλευαν κυρίως
άτομα που έκαναν επεξεργασία εικόνων, βίντεο κλπ. Δηλαδή καλλιτέχνες οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι αριστερόχειρες. Δεν μπήκαν τα κουμπιά αυτά αριστερά απλώς για να ξεχωρίζει.

Προσπαθώ να το "μασήσω", αλλά "δεν τρώγεται με τίποτα"...   Smile
Βέβαια, αν υπάρχει κάτι σχετικό που να το τεκμηριώνει -όπως έγραψε από πάνω ο dimitris- ευχαρίστως θα το "καταπιώ" και θα το "χωνέψω".
Για να σοβαρευτώ λίγο:
Είχα την εντύπωση, πως στο Μac, τα κουμπιά ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης και κλεισίματος είναι στο αριστερό μέρος του παραθύρου διότι έτσι είναι πιο "φυσικό" για το χέρι, παρόλο που η απόσταση είναι λίγο μεγαλύτερη προς την αριστερή πάνω γωνία απ' ό,τι στην δεξιά πάνω γωνία του παραθύρου.
Ο καρπός έτσι, "ακολουθεί" την καμπύλη που κάνει το μπράτσο (ελαφρά προς τ' αριστερά).
Ενώ στην συνήθη περίπτωση, που τα κουμπιά είναι πάνω δεξιά, ο καρπός κάνει ένα "σπάσιμο" προς τα δεξιά,
σε μια γωνία όχι τόσο βολική.
Βέβαια, αν έχω δίκιο, ισχύει για δεξιόχειρες χρήστες Mac. Για αριστερόχειρες χρήστες Mac, δεν θα έπρεπε τότε, να είναι πιο βολικά τα σχετικά κουμπιά πάνω δεξιά;
Πάντως προσπάθησα μια ολόκληρη μέρα, με ένα Ubuntu, να δω αν θα το συνηθίσω (τα κουμπιά αριστερά),
αλλά δεν τα κατάφερα.

Στα υπόλοιπα, για Ubuntu/Unity ,θα συμφωνήσω μαζί σας.
Πιστεύω πως την έκφραση:
"Τα τρία γνωστότερα λειτουργικά συστήματα είναι το Windows, το Mac και το Linux"
η Canonical θέλει να την μετατρέψει -σχετικά σύντομα- σε:
"Τα τρία γνωστότερα λειτουργικά συστήματα  είναι το Windows, το Mac και το Ubuntu"
Σαν να θέλει να βγάλει από πάνω της την "ρετσινιά" του Linux.
Εύχομαι να μην της "γυρίσει μπόυμερανγκ", σε βάθος χρόνου, γιατί θα είναι κρίμα και γι αυτήν και για τη Linux Κοινότητα (τόσος κόσμος γνώρισε το Linux μέσα από το Ubuntu).

Αν και είμαι KDE χρήστης "εξ' απ' ανέκαθεν", δεν αρνούμαι να χρησιμοποιήσω το Gnome ή άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Έχω 4-5 τέτοιες διανομές εγκατεστημένες, διότι θεωρώ ότι είναι χρήσιμο -και απαραίτητο θά έλεγα- να μπορώ να χρησιμοποιώ κι άλλες διανομές και περιβάλλοντα, τα βασικά τουλάχιστον, εκτός από KDE και την αγαπημένη μου διανομή.
Έτσι μαθαίνω για το GNU/Linux γενικότερα.
Αλλά αυτό το  Ubuntu/Unity, δεν το άντεξα ούτε δεύτερη εβδομάδα. Πολύ κουραστικό...
Σε 3-4 ημέρες, κατάντησε να το ανοίγω μόνο για τυχόν αναβαθμίσεις.
Που να ήμουν αναγκασμένος να κάνω και δουλειά με αυτό.
Και να φανταστεί κανείς ότι είχα όλη την καλή πρόθεση...
Η εντύπωση που μου προκάλεσε ήταν -δυστυχώς- η ίδια με αυτή που μου προκαλούν τώρα πια τα "παράθυρα". Και είχε και το Ubuntu την ίδια τύχη. Το "ξήλωσα".

ΥΓ1. cortlinux: Τώρα πια που οι υπολογιστές έχουν τουλάχιστον 2 GB RΑΜ, το KDE δεν πιστεύω ότι θεωρείται πρόβλημα ή βάρος για το σύστημα. Εκτός ίσως από πολύ παλιότερα μηχανήματα, με 1 GB RΑΜ ή λιγότερο.

ΥΓ2. dimitris & dsyrmalis: Nα συγχαρώ εσάς και τους συνεργάτες σας, για την δουλειά που κάνετε στο περιοδικό, μιας και δεν έτυχε να το κάνω από κάποιο άλλο μήνυμα. Έχω σταματήσει εδώ και χρόνια να αγοράζω περιοδικά (εκτός από ένα) και το Linux Inside με κέρδισε.
Ελπίζω από Σεπτέμβρη να αγοράσω και μια συνδρομή.

@john66 Αυτό που είπες με την κλίση του καρπού με προβλημάτισε. Ίσως όμως λόγω της  μεγαλύτερης απόστασης που διανύει το χέρι στα αριστερά να κάνει ταυτόχρονα και μεγάλη κλίση ο καρπός;

Το ζήτημα πάντως έχει ξανατεθεί. Οι περισσότεροι χρήστες Mac δεν είναι αριστερόχειρες, αλλά φαίνεται πως είναι σημαντικά περισσότεροι σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά.
"but a recent poll on MacRumours found that 30%
of their Mac-using readers were left-handed,
and left-handers are right
brain dominant. That's three times more than the worldwide split of 90%
righties to 10% southpaws.
And it doesn't stop there. The most recent
figures for the computing market showed that 88.7% of the world uses
Windows and 9.63% run with Apple.
That's more than pretty close."
Φυσικά αυτό είναι απλώς μια ψηφοφορία σε ένα site χρηστών Mac και δεν μπορούμε να το δεχθούμε ως επιστημονικό δεδομένο. Σίγουρα όμως έχει ενδιαφέρον.
http://www.pocket-lint.com/news/26506/are-macs-for-left-handed-people
Η πλάκα είναι το πως τελειώνει το άρθρο:
Maybe Macs are really for left-handed people, maybe Windows are for the rights; (...), Linux is for the ambidextrous?
Απο προσωπική πείρα με μικρό όμως δείγμα, 2/2 δεξιόχειρες που τους σύστησα Ubuntu μου ζήτησαν να τους πω πως θα επαναφέρουν τα κουμπιά δεξιά. Ο τρίτος αρχικά εκνευρίστηκε, αλλά μετα απο λίγη ώρα μου ανέφερε πως τελικά τον βολεύει καλύτερα, με το αιτιολογικό ότι είναι αριστερόχειρας.
@dimitris Αυτό που γράφεις δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι πως θα συμβεί, αν και πολύ φοβάμαι πως θα επαληθευτείς:
"Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν σε 5-10 χρόνια θα έχει νόημα το desktop/laptop..." Υποπτεύομαι πως εννοείς το cloud.

Φτάνοντας αισίως στα 11 χρόνια ενασχόλησης με το Linux πρέπει να πω οτι είμαι αρκετά τεμπέλης πλέον για να κάνω βουντού πίνοντας Southern Comfort ώστε να δουλέψει το γραφικό περιβάλλον μου.

Επομένως παρ' ότι ήμουν επιφυλακτικός - λόγω ιδιοσυγκρασίας - στο Unity, δηλώνω ένθερμος υποστηρικτής του. Το μόνο που με χαλάει είναι η μη δυνατότητα εύκολης παραμετροποίησης, δηλαδή η επιλογή των εφαρμογών μέσω των οποίων ανοίγουν τα αρχεία που προβάλλονται στο dock panel. Ψάχνοντας βρήκα οτι η πάστα χαλάει όταν κάποιος εγκαθιστά μερικές εφαρμογές για xfce. Σου δίνει μεν σε μια φάση να επιλέξεις ποια εφαρμογή θέλεις να ανοίγει π.χ. τις εικόνες αλλά που να φανταστώ οτι ο viewer του Gnome δεν είναι - όπως παλιότερα - το gwenview αλλά αυτός με το εξωτικό όνομα eog; Παρεπιμπτώντως, μου έκανε μεγάλη εντύπωση οτι το gwenview σηκώνεται ως πρόγραμμα KDE. Αν δε κάνω λάθος αυτό ήταν πρόγραμμα του Gnome. Έχουμε τίποτα ανταλλαγές μεταξύ KDE - GNOME; Εκτός και αν κάνω λάθος και το gwenview ήταν εξ' αρχής εφαρμογή KDE.

Επιστρέφοντας στο θέμα του Unity, αυτό που θέλω να πω είναι πως ως χρήστης του Linux - δε μιλάω για τους προγραμματιστές - αρκετά χρόνια, νομίζω οτι βαρέθηκα πραγματικά την πολύπλοκη Windows-like προσέγγιση και του Gnome και του KDE. Ως προς το γεγονός οτι τα μενού μεταφέρονται στην κορυφή του Desktop, ναι μεν υπάρχει ένα δίκιο στο επιχείρημα οτι αυτό μοιάζει με Mac OS καθώς το συγκεκριμένο στυλ το είχε η Apple από αρχαιοτάτων χρόνων απο την άλλη όμως, απαλάσσεται πλέον ο κόσμος του Linux απο την κατηγορία της αντιγραφής των Windows και του Mac (θυμηθείτε το panel effect). Όσο για το Gnome 3, απλά θα πω οτι κάποτε δε χρησιμοποιούσε ο λαός Gnome γιατί ήταν βαρύ. Όταν σοβαρέψανε περι το 2005 άρχισε να γέρνει η πλάστιγγα. Μετά έκανε το KDE το ίδιο λάθος με το KDE4 και τώρα κάνει ξανά το Gnome το ίδιο λάθος με το Gnome3.

Στο τέλος θα επικρατήσει το Unity, αλλά δε ξέρω αν το Unity δίνεται από την Canonical ως ελεύθερο λογισμικό ή όχι. Προσωπικά δυσκολεύτηκα - και δε τα κατάφερα - να βρω παραμετροποιήσιμα αρχεία για το Unity, κάτι που με βάζει σε αρκετές υποψίες.

Θα είμαι σύντομος:

Το Unity, όπως και το Gnome 3, είναι βλακωδώς βαρύ, κρασάρει συνέχεια και είναι μια πολύ κακή προσπάθεια jumping on the Mac OS X bandwagon. Φωνάζει από μακριά "όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω Mac OS X".

Επίσης, όπως και το Gnome 3, είναι δύσχρηστο και παντελώς ακατάλληλο για το desktop. Προτιμώ να παλέψω να φτιάξω δική μου διανομή παρά ν'ασχοληθώ με τις αλχημείες του Shuttleworth. Το Linux το θέλω για δουλειά, όχι για να δείχνω στους άλλους "α, κοιτάτε πόσο ωραία εφέ έχω στο desktop μου".

dsyrmalis

Ευχαριστώ για το link. Ενδιαφέρον άρθρο. Επίσης και το site φαίνεται ενδιαφέρον, το έβαλα στους σελιδοδείκτες μου.
Τώρα για το θέμα με τον καρπό του χεριού κια τα κουμπιά αριστερά να προσθέσω κάτι σ' αυτό που είπες.
Έχω οθόνη 22". Ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τη ζέστη, τα χέρια είναι "κολλημένα" στο γραφείο, μόνο ο καρπός δουλεύει (δεν έχω κι aircondition). Γιατί το λέω αυτό; Γιατί είναι πιο έυκολο να παρατηρήσεις αυτό που έγραψα. Αν έχεις π.χ. το ποντίκι στην μέση της οθόνης, για την κίνηση προς τα κουμπιά πάνω αριστερά, η κίνηση του καρπού είναι απειροελάχιστη, πιο πολύ σπρώχνεις με τα δάχτυλα (αντίχειρα και παράμεσο) το ποντίκι πιο μπροστά, ακολουθώντας τη φυσική κλίση του μπράτσου. Ενώ για τα κουμπιά δεξιά. ο καρπός "σπάει" σε γωνία.  Δεν θεωρώ ότι λέω κάτι σημαντικό, ή ότι έχω αναγκαστικά δίκιο... Εντάξει, "κουβέντα κάνουμε"...
Πάντως, η συνήθεια είναι κάτι πολύ ισχυρό. Όπως είπα, είχα προσπαθήσει "να συνηθίσω" τα κουμπιά αριστερά και ο λόγος ήταν αυτός που περιγράφω παραπάνω. Μάλιστα, πρέπει κάπου την είχα διαβάσει αυτή την άποψη, πριν 1-2 χρόνια (βέβαια, μπορεί και να μην θυμάμαι καλά), γι αυτό και προσάθησα το "πείραμα". Δεν τα κατάφερα όμως...
Μικρό το κακό. Εδώ άλλοι, αρνούνται να δοκιμάσουν τι είναι το Linux, γιατί έχουν συνηθίσει τα "παράθυρα". Πράγματι, σε πολλές συζητήσεις, παρ' όλα τα επιχειρήματα, βλέπω ξεκάθαρα ό,τι έχουν συνηθίσει να το χρησιμοποιούν και δεν θέλουν να "ξεβολευτούν". Τα επιχειρήματα είναι απλώς μια "κάλυψη", για να μην φαίνεται ο πραγματικός λόγος: "Έτσι έχω συνηθίσει".
Για το Unity, μιας και αυτό είναι το κύριο θέμα, να προσθέσω το εξής:
Να διαφωνήσω -αρχικά- με τον boukouvalas, ό,τι "στο τέλος θα επικρατήσει το Unity".
Δεν ξέρω αν θα επικρατήσει και ποιό θα επικρατήσει. Και γιατί να "επικρατήσει" κάποιο;
Στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού κινούμαστε.
Φαντάζομαι, πως θα παραμείνει φυσικά το Unity στο Ubuntu. Αν είναι το μόνο περιβάλλον εργασίας που θα προσφέρεται σ' αυτή τη διανομή, λογικό είναι, μιας και οι περισσότεροι χρήστες είναι "δεμένοι" (ακόμη και συναισθηματικά με την διανομή) να "συνηθίσουν" και το Unity.
Αν υπήρχε η δυνατότητα, να έχουν ένα DVD εγκατάστασης, όπως άλλες διανομές (και όχι CD που έχει περιορισμένο χώρο) θα μπορούσε να προσφέρεται σαν επιλογή ποιό περιβάλλον να εγκαταστήσουν:
Το Gnome 2; Το Gnome 3; Το Unity; Δύο από αυτά; Και τα τρία; (οπότε στην οθόνη login να διαλέγουν κάθε φορά ποιό θέλουν να χρησιμοποιήσουν), τότε το μέλλον του Unity ίσως να ήταν διαφορετικό.
Τώρα, αργά ή γρήγορα, θα το συνηθίσουν και προσαρμοστούν σ' αυτό.
(κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει...)

Δηλαδή καταλήγουμε με τις εξής παρατηρήσεις, μεταξύ σοβαρού και αστείου, με έμφαση στο αστείο:

  • Θέλουμε μια διανομή πλήρως παραμετροποιήσημη (window manager κλπ) πχ Arch.
  • Θέλουμε επίσης αυτή η διανομή να μην είναι κυκαιώνας ρυθμίσεων (με ένα εργαλείο τύπου yast) και να μπορούμε να έχουμε την πληθώρα των πακέτων για να μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας.

Και βοηθείστε με να καταλήξω κάπου βρε παιδιά....

Πάντως, όσον αφορά τους καλλιτέχνες, μιας και παίζω ντραμς, μπορώ να σας πω ότι οι κιθάρες για αριστερόχειρες είναι πιο δύσκολο να βρεθούν στο μοντέλο που θες, και ίσως να κοστίζουν και λίγο ακριβότερα από αυτές για τους δεξιόχειρεςCool
Δείτε και βίντεο στο youtube, έτσι, για την πλάκα του θέματος...

Μια πλήρως παραμετροποιήσιμη διανομή δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι κυκεώνας ρυθμίσεων. Αν φτιαχτεί ένα νοικοκυρεμένο GUI για τις ρυθμίσεις, με καλή τεκμηρίωση και με tooltips που να εξηγούν τι είναι τι και τι κάνει τι, ακόμα κι ένας αρχάριος θα βρει το δρόμο του. Απλά είναι θέμα νοοτροπίας (δηλαδή ούτε στον κόσμο του Linux δυστυχώς δεν είναι αρκετά διαδεδομένο το kaizen - όλοι προτιμούν τη φανταχτερή καινοτομία, όχι τη σταδιακή, μεθοδική, καθημερινή βελτίωση).

boukouvalas]
Στο τέλος θα επικρατήσει το Unity, αλλά δε ξέρω αν το Unity δίνεται από την Canonical ως ελεύθερο λογισμικό ή όχι. Προσωπικά δυσκολεύτηκα - και δε τα κατάφερα - να βρω παραμετροποιήσιμα αρχεία για το Unity, κάτι που με βάζει σε αρκετές υποψίες.

Φαντάζομαι εννοείς αν θα είναι στο μέλλον ελεύθερο... Νομίζω ότι όλος ο κώδικας της ανήκει (copyright assignement) οπότε είναι δυνατόν να αλλάξει η άδεια χρήσης, αλλά δεν το βλέπω και πολύ πιθανό.

Αν πάντως επικρατήσει αυτό το στυλ και στα Desktop pc,τότε ίσως να δούμε και κάποιο Linux σε στυλ Android απο τη Google. Το ερώτημα τότε θα είναι γιατί ο χρήστης ή μια εταιρεία να προτιμήσουν Unity ή Gnome 3 και όχι το Android, το οποίο θα έχει το support και την εγγύηση της Google αλλά και οι χρήστες smartphones θα είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτό και ότι για παράδειγμα με το Unity; Κακά τα ψέμματα η Google είναι άλλο μέγεθος. 

mobinmob]Φαντάζομαι εννοείς αν θα είναι στο μέλλον ελεύθερο... Νομίζω ότι όλος ο κώδικας της ανήκει (copyright assignement) οπότε είναι δυνατόν να αλλάξει η άδεια χρήσης, αλλά δεν το βλέπω και πολύ πιθανό.

Ναι, αν δε θέλει ο Shuttleworth να παραλάβει κανένα ψάρι τυλιγμένο σε εφημερίδα...

dsyrmalis]Αν πάντως επικρατήσει αυτό το στυλ και στα Desktop pc,τότε ίσως να δούμε και κάποιο Linux σε στυλ Android απο τη Google. Το ερώτημα τότε θα είναι γιατί ο χρήστης ή μια εταιρεία να προτιμήσουν Unity ή Gnome 3 και όχι το Android, το οποίο θα έχει το support και την εγγύηση της Google αλλά και οι χρήστες smartphones θα είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτό και ότι για παράδειγμα με το Unity; Κακά τα ψέμματα η Google είναι άλλο μέγεθος. 

Α. Το Android δεν είναι ανοιχτό λογισμικό. Είναι και δεν είναι, ανάλογα με τα συμφέροντα της Google.

Β. Τα πράγματα τώρα για το Android είναι δύσκολα με τον πόλεμο που έχουν κηρύξει (με όπλο τις πατέντες λογισμικού) η Apple και η Oracle.

Γ. H Google δεν είναι σε θέση να προστατεύσει κατασκευαστές συσκευών και developers από την Apple, την Oracle ή από κοινούς εκβιαστές όπως η Lodsys και (εδώ διαφωνώ με τον Florian Mueller) η MPEG LA.

mobinmob]

boukouvalas]
Στο τέλος θα επικρατήσει το Unity, αλλά δε ξέρω αν το Unity δίνεται από την Canonical ως ελεύθερο λογισμικό ή όχι. Προσωπικά δυσκολεύτηκα - και δε τα κατάφερα - να βρω παραμετροποιήσιμα αρχεία για το Unity, κάτι που με βάζει σε αρκετές υποψίες.

Φαντάζομαι εννοείς αν θα είναι στο μέλλον ελεύθερο... Νομίζω ότι όλος ο κώδικας της ανήκει (copyright assignement) οπότε είναι δυνατόν να αλλάξει η άδεια χρήσης, αλλά δεν το βλέπω και πολύ πιθανό.

Απ'όσο ξέρω, η GNU GPL v3 απαγορεύει τη μετατροπή του ελεύθερου λογισμικού που διανέμεται με αυτήν σε ιδιοταγές.

kathan]Πάντως, όσον αφορά τους καλλιτέχνες, μιας και παίζω ντραμς, μπορώ να σας πω ότι οι κιθάρες για αριστερόχειρες είναι πιο δύσκολο να βρεθούν στο μοντέλο που θες, και ίσως να κοστίζουν και λίγο ακριβότερα από αυτές για τους δεξιόχειρεςCool
Δείτε και βίντεο στο youtube, έτσι, για την πλάκα του θέματος...

Οι περισσότεροι κατασκευαστές (Fender, Gibson, Paul Reed Smith, Ibanez, Jackson κλπ) φτιάχνουν μόνο μέρος της γκάμας κάθε μοντέλου σε αριστερόχειρη έκδοση και συχνά χρεώνουν και 10-20% παραπάνω, αν και και τέτοιο είναι σχεδόν αδικαιολόγητο.

To Android είναι και δεν είναι ανοικτό λογισμικό, ειδικά τελευταία. Δυστυχώς όμως την πλειοψηφία των ανθρώπων δεν την ενδιαφέρουν αυτά τα ζητήματα. Οι δε εταιρείες τρομάζουν με την άδεια GPL. Αν λοιπόν στο μέλλον προσφέρονται υπολογιστές με δωρεάν λογισμικό ή πολύ μικρό τίμημα και έχουν επικρατήσει αυτά τα shell, θα έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό. Το μέλλον φυσικά θα δείξει. 

Αν και με ξινιζει ο τιτλος "Απο το κακό στο χειρότερο" καθως ειμαι καμποσα χρονια χρηστης του Ubuntu και δεν εχω δει κατι τετοιο, ουτε απο την προσωπικη μου γνωμη, αλλα γενικα και απο νεους χρηστες, περισσοτερα ειναι τα θετικα σχολια.
Οπως και να εχει, ουτε και εγω χρησιμοποιω το unity, και δυσκολα με βλεπω να το χρησιμοποιησω.
Ισως μια μελλοντικη λυση να ειναι εδω Fork του Gnome 2.x με όνομα ..Mate (;)

Εγώ θα ψηφίσω υπερ του unity.Κατά την γνώμη μου είναι ένα ανοιγμα σε αρχαριους χρηστες κ ισως μια ευκαιρια οι λινουξαδες να γινουμε πάνω 1%.Κ όσους ξέρουν κ  μπορουν κ δεν το θέλουν  υπαρχουν τοσες αλλες επιλογες.  

Διάβασα ορισμένες απόψεις παραπάνω.

Γιατί είμαι ο μόνος που χρησιμοποιώ Gnome 3;

1. Χρησιμοποιώ Gnome 3 από την επομένη της έκδοσής του στο νετμπουκ. ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ είναι λίγο δύσκολο στη χρήση του (ΣΤΟ ΝΕΤΜΠΟΥΚ). Όμως το εγκατέστησα και στο dekstop μου και βλέπω ότι έγινε πιο εύκολο στην χρήση του.

2. Προσπάθησα να δοκιμάσω το Unity σε live στο dektop μου ώστε να διαπιστώσω όλα αυτά που λέτε. ΠΑΠΑΛΑ. Μου βγάζει σε περιβάλλον Gnome 2. Θέλει εγκατάσταση...

3. Γιατί έχω την εντύπωση ότι το Unity είναι ενα "πρόσθετο" του Compiz που στηρίζεται σε Gnome 2; Κάνω λάθος; Το Gnome 3 έχει αλλάξει μηχανή εφέ και στηρίζεται σε Javascript. Θεωρώ ότι είναι ακόμα πιο γρήγορο.

4. Θεωριτικά, Unity και Shell, μοιάζουν υπερβολικά. Δοκίμασα το Unity σε υπολογιστή φίλου που το χρησιμοποιεί. Γιατί έχω την εντύπωση ότι είναι το ΙΔΙΟ εκτός των κουμπιών ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση, κλείσιμο;

ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΦΕΡΕΤΕ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 2, ΕΧΕΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ 2; ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ;

Αυτά για τώρα...

libredss]

Απ'όσο ξέρω, η GNU GPL v3 απαγορεύει τη μετατροπή του ελεύθερου λογισμικού που διανέμεται με αυτήν σε ιδιοταγές.

Ο κάτοχος του copyright ενός έργου μπορεί να το διαθέσει με όποια άδεια χρήσης θέλει. Η Canonical είναι ο αποκλειστικός κάτοχος copyright για το προγράμματα που αποτελούν το unity (και όχι μόνο). Μπορεί λοιπόν (δεν ισχυρίζομαι ότι θα το κάνει...) να αλλάξει την άδεια χρήσης όποτε το επιθυμεί. Φυσικά ο κώδικας που θα εχει δοθεί μέχρι εκείνη την στιγμή με GPL δεν εξαφανίζεται:-)

Για τους υποστηρικτές του Unity, να σας ενημερώσω ότι ο Nelson Marques, ασχολείται με την ενσωμάτωση του Unity σε openSUSE.

Δείτε το αποτέλεσμα:

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε Nelson Marques

Μια παρατήρηση: ψάχνω στα κείμενα των αδειών GNU και πουθενά δε βλέπω (σε AGPL, GNU GPL v2 & GNU GPL v3) το δικαίωμα να αλλάξει κάποιος την άδεια διανομής τροποποιημένων ή verbatim εκδόσεων. Κι απ'όσο θυμάμαι κι από συνεντεύξεις του Stallman που έχω διαβάσει, η στάση του FSF και του GNU project είναι σαφής: ό,τι δικαιώματα έχεις εσύ πρέπει να δώσεις και στους επόμενους. Αλλιώς χάνεις την άδειά σου.

libredss]Μια παρατήρηση: ψάχνω στα κείμενα των αδειών GNU και πουθενά δε βλέπω (σε AGPL, GNU GPL v2 & GNU GPL v3) το δικαίωμα να αλλάξει κάποιος την άδεια διανομής τροποποιημένων ή verbatim εκδόσεων. Κι απ'όσο θυμάμαι κι από συνεντεύξεις του Stallman που έχω διαβάσει, η στάση του FSF και του GNU project είναι σαφής: ό,τι δικαιώματα έχεις εσύ πρέπει να δώσεις και στους επόμενους. Αλλιώς χάνεις την άδειά σου.

Ας αναφέρω το δικό μου παράδειγμα, για να το καταλάβεις.

Στον ελεύθερο χρόνο μου, αναπτύσσω ένα προγραμματάκι για μαθηματική ανάλυση κοινωνικών δικτύων, το SocNetV.

Επειδή είμαι οπαδός του ελεύθερου λογισμικού, το διαθέτω ελεύθερα με την άδεια GPL.

Μέχρι την έκδοση 0.4x το διέθετα με την GPL2.

Kατόπιν, μονομερώς και χωρίς να ρωτήσω κανέναν, αποφάσισα να το διαθέτω υπό την GPL3. Αυτό ισχύει μέχρι την τρέχουσα έκδοση 0.91.

Μπορεί όμως, για τον οποιονδήποτε λόγο, να αποφασίσω η νέα έκδοση 0.92 να είναι κλειστού κώδικα. Είναι δικαίωμα μου, αρκεί να συμφωνούν όλοι οι άλλοι developers που έχουν πιθανώς συνεισφέρει στο project μου.

Να σου δώσω ένα απλοϊκό παράδειγμα που σκέφτομαι τώρα, με το γιατί θα μπορούσα να το κάνω αυτό; Ίσως π.χ. κάποιος άλλος ερευνητής αποφασίσει να συνεισφέρει στο project μου κώδικα για μια προηγμένη λειτουργία ανάλυσης σε χρόνο dt, και ο ίδιος δεν θέλει να είναι δημόσια διαθέσιμος (π.χ. γιατί δεν έχει κάνει ακόμα δημοσίευση ή γιατί υπάρχει "πατέντα" σε αυτό). Εγώ είτε θα απορρίψω τον κώδικά του είτε θα δεχτώ το αίτημά του.

Δεν παραβιάζω την GPL3. Δεν βρίσκεις καμία αναφορά σε αυτό, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί μια άδεια να έχει και μελλοντική ισχύ: αν κυκλοφορήσεις ένα λογισμικό με μια άδεια, δεν είσαι εσαεί υποχρεωμένος να το διαθέτες με την ίδια αδεια.

libredss]Μια παρατήρηση: ψάχνω στα κείμενα των αδειών GNU και πουθενά δε βλέπω (σε AGPL, GNU GPL v2 & GNU GPL v3) το δικαίωμα να αλλάξει κάποιος την άδεια διανομής τροποποιημένων ή verbatim εκδόσεων. Κι απ'όσο θυμάμαι κι από συνεντεύξεις του Stallman που έχω διαβάσει, η στάση του FSF και του GNU project είναι σαφής: ό,τι δικαιώματα έχεις εσύ πρέπει να δώσεις και στους επόμενους. Αλλιώς χάνεις την άδειά σου.

Μάλλον μπερδεύεσαι γιατί μπλέκεις το δημιουργό (και κάτοχο του copyright) με το χρήστη.

Αν εσύ πάρεις ένα ανοιχτό GPL πρόγραμμα (ακέραιο ή αλλαγμένο) και αρχίσεις να το διανέμεις με διαφορετική άδεια, είσαι 100% παράνομος (αυτό λέει ο RMS).

Αν ο δημιουργός του (και κάτοχος του copyright) αποφασίσει να αλλάξει την άδεια με την οποία το διανέμει, μπορεί μια χαρά.