Eπιτέλους ο πρώτος τέλειος ΑΤΙ Driver (9.8)!!!

ixirogian | Πέμ, 08/20/2009 - 17:19 | 2' | 54

    1.Παίζει out of the box κάθε τύπο Video και σε κάθε player χωρίς να χρειάζεται η αλλαγή του outpout (αυτό ίσχυε και για τον προηγούμενο 9.7)

     2. Πλέον το Google-Earth λειτουργεί άψογα (με τον 9.7 εμφανίζονταν κάποια μαύρα πλαίσια στην αριστερή μπάρα του προγράμματος...)

     3. Το σκρόλ σε ιστοσελίδες παραφορτωμένες με Flash είναι εξαιρετικό (με τον 9.7 κόλλαγε από λίγο έως πολύ...)

    4. Η απόδοση στα παιχνίδια 3D είναι εξαιρετική...

    Με λίγα λόγια ένας άψογος driver και πλέον εμείς οι κάτοχοι ΑΤΙ κάρτας γραφικών θα ξεχάσουμε τα προβλήματα των προηγούμενων Drivers.

    Όλα αυτά σε Ubuntu 9.04 και MInt 7 με πυρήνα 2.6.28-xx.

  Δεν γνωρίζω τι γίνεται με τις άλλες (rpm) διανομές και με τους νεώτερους πυρήνες...

   Εγώ πάντως ενθουσιάστηκα με το Ubuntu μου και το Mint μου και εξ ου και ο διθυραμβικός τίτλος του μηνύματος

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Είδατε? δεν είμαι ο μόνος που τα λέει

ixirogian]

  Δεν γνωρίζω τι γίνεται με τις άλλες (rpm) διανομές και με τους νεώτερους πυρήνες...

 

Στο openSuSE παραδοσιακά μου δουλεύει μια χαρά. Αυτή η έκδοση μου την χάλασε λίγο καθώς έπρεπε να προσθέσω το "nopat" στα boot options στον grub, αλλά κάθε 2-3 εκδόσεις συμβαίνει.

Επίσης τρέχει καλά μέχρι και σε 2.6.30. Στον 2.6.31rc δεν τρέχει. Επίσης απο οτι ξέρω δεν δουλεύει στην fedora 11, μπορεί να κάνω και λάθος.

    Nα προσθέσω ότι σε κάθε αλλαγή πυρήνα μέσω update σε Ubuntu χρειάζεται ξανά εγκατάσταση , εκτός από το Mint 7

που σε κάθε αλλαγή πυρήνα ξαναεγκαθίσταται αυτόματα...

   Τώρα για τις άλλες διανομές σε OpenSuse δουλεύει όπως αναφέρει ο Teddy.

  Σε Mandriva και Fedora έχει δοκιμάσει κάποιος;;;;

 

 

Τωρα, μπορεί να μου πεί κάποιος, γιατί στο laptop μου με κάρτα PCI-E HD34xx , δε λέει να δουλέψει με τίποτα το fglrx-9.8? Σύστημα debian sid, χρησιμοποιώ τον fglrx από τα non-free repos του Debian. Σε άλλο μηχάνημα ο ίδιος οδηγός δουλεύει μια χαρά(και κει debian sid). Ο πυρήνας (2.6.30) και αυτός από τα αποθετήρια του debian και στα δύο μηχανάκια.

Δεν βλέπω την ώρα για open-source driver....

Υ.Σ Μήπως γνωρίζει κανείς πως απενεργοποιώ με το aticonfig το acpi support του fglrx? ποια εντολή δηλαδή δίνω στη κονσόλα...

Οταν φορτώνει τον X, παίρνω μαύρη οθόνη και κολλάει πάντα( απο τα log) στο φόρτωμα του module ddc

Μπορώ να του ρίξω μια ματιά (του log)? Βάλτο στο www.pastebin.com και στείλε link αν σου είναι εύκολο

Θα το δώσω το log εδω.. Αυτό το site που έδωσες με τρομάζει Βαριέμαι να κάτσω να μάθω πως λειτουργεί....

Kάνεις paste, πατάς send και δίνεις το link της σελίδας που θα σε βγάλει 

http://pastebin.com/m4911d4a2 dmesg

http://pastebin.com/m24a3dede Xorg.log

Ανακάλυψα bug μου φαίνεται...

Λοιπόν, το Xorg.0.log φαίνεται μια χαρά μέχρι εκεί που σου κολλάει. Το άλλο δεν ξέρω να σου πω, δεν έμαθα κινέζικα στο σχολείο.Απο ότι κατάλαβα κάτι λέει έγινε και μετά έπεσε στον γκρεμό και πάει τον χάσαμε. 

Με πακέτο τον πέρασες και έφαγες πακέτο? Για δοκίμασε μια απεγκατάσταση-εγκατάσταση με χειροκίνητο τρόπο μπας και δεις κανενα μήνυμα στο compile. Για το acpi που ρώτησες δεν ξέρω είδικά για τον fglrx, αλλά μπορείς να το κλείσεις μια και καλή απο τον kernel προσθέτοντας boot option το acpi=off. Δοκίμασε και το pci=nomsi

Thanks teddy.. Θα το δοκιμάσω εν καιρώ.. Τώρα βασικά το ερώτημα είναι: bug kernel ή bug fglrx? Και στις δύο περιπτώσεις πάντως αποκλείεται να στείλω mail στον Linus... Θα με φάει!!

Μπορείς  ξαναπεράσεις τον 9.7? 

Αυριο θα ψάξω δυο τρία πραγματάκια, ρίξε μια ματιά μπας και έχω νέα

Το ίδιο πράγμα συνέβαινε από τον 9-6 και μετά (με 2.6.30 πυρήνα)... Εκτός απο το dmesg. Τότε δεν το είχα προσέξει. Αλλά φαντάζομαι παρόμοια μυνήματα θα έβγαζε και τότε. Στο άλλο μηχανάκι όμως όλα ρολόι.. Περιέργο. Ολα πάντα από τα repos του debian.

Τότε μάλλον ήταν διαφορετικό το πρόβλημά σου. Με 2.6.30 πυρήνα αποκλείεται να έτρεξες τον fglrx. Ο 9.8 μόνο υποστηρίζει πυρήνες μετά τον 2.6.28. Εκτός και αν μιλάμε για patchαρισμένες εκδόσεις. Γι'αυτό και σου πρότεινα να περάσεις τον μαμίσιο.

Ετρεχε(όχι στο laptop, στο άλλο μηχανάκι).. Τα παιδιά του debian είχαν κάνει το θαύμα τους(patch και ετσι..). Αυτή η έκδοση, δηλαδή η 9-8, δεν είναι με patch απο τα debian folks.

Κ τα δύο (debian, gentoo) καλά παιδιά είναι πάντως ;)

Όμως βρε mitsaras, κάτι δεν πιάνω: μέχρι χτες-προχτές, ο fglrx του debian ήταν στην 9.7, κ μόνο κάποια πακέτα ήταν στην 9.8. Μισές δουλειές δηλαδή. Σήμερα που έκανα update, (γερμανικό mirror), είδα ότι όλα πλέον είναι στην 9.8. Εσύ πώς είναι δυνατόν να είχες fglrx 9.8 του debian από χτες; (εκτός κ αν το πέτυχες πάνω στην αλλαγή). Πάντως, αν έχεις τα μισά πακέτα σε 9.7 κ τα αλλά σε 9.8, είναι κ αυτός ένας λόγος για να σπάει το σύστημα.

Μέχρι τώρα, ο συνδυασμός 9.5 κ πυρήνας 2.6.29 έπαιζε αρκετά καλά σε μένα. Σε λίγο θα δοκιμάσω κ εγώ 9.8 κ 2.6.30 (σε 64-bit) κ θα σας πω.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Παίζει μια χαρά κ αυτό. FGLRX 9.8 κ πυρήνας 2.6.30-1-amd64 σε debian testing/unstable, με κάρτα γραφικών HD2900XT.

Το μόνο που έκανα ήταν να κατεβάσω τα επίσημα πακέτα κ να χρησιμοποιήσω τον module-assistant για να κάνω compile από το πακέτο fglrx-source κ να δημιουργήσω το πακέτο fglrx-kernel-2.6.30-1-amd64.

Σε σχέση με την 9.5 κ πυρήνα 2.6.29, η μόνη αλλαγή που παρατήρησα μέχρι τώρα είναι ότι εξαφανίστηκαν κάποια warnings κ λάθη από το log του πυρήνα.

Ήδη από την 9.5, κ ισχύει κ για την 9.8, μου δουλεύει κ το TV out μέσω xrandr, οπότε βλέπω κ ταινιάκια στην τηλεόραση μου 8)

edit: μόλις δοκίμασα το Civilization IV κάτω από wine (κ 32-bit προσομοίωση, αφού είμαι 64bit-ος), κ είναι πιο γρήγορο κ ευχάριστο το παίξιμο. Δεν πρόκειται φυσικά για τίποτα απίστευτα βαριά 3D στο παιχνίδι αυτό, αλλά είναι ενδεικτικό του ότι κάτι πάει καλύτερα από πριν.

Το compiz βέβαια εξακολουθεί να πρήζει με το resize των παραθύρων :)

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis] (εκτός κ αν το πέτυχες πάνω στην αλλαγή)

Ακριβώς αυτό έγινε. Στο άλλο μηχανάκι τον έχω τον 9-8 εδώ και 3-4 μέρες. Τέσπα το θέμα είναι ότι έβγαλε bug. Ισως το fglrx να μην υποστιρίζει τη mobility radeon σειρά τόσο καλά.

Λοιπόν, δούλεψε βάζοντας στο grub την παράμετρο acpi=off. Το θέμα είναι ότι δεν μου αρέσει αυτό. Θέλω το acpi. Στο

 aticonfig --help

δείχνει ότι υπάρχει η παράμετρος

aticonfig --acpi-services=off

την οποία μπορείς να δώσεις για να απενεργοποιηθεί το acpi support για το fglrx και μόνο. Μόνο που δεν κάνει τίποτα! 'Οταν τη δίνω δεν γίνεται τίποτα. Δεν αλλάζει τίποτα! Τα νεύρα μου!!!

Λοιπόν, ναι μεν ξεκίνησε το γραφικό περιβάλλον με acpi=off αλλά...Δεν αξίζει τον κόπο. Καταρχήν laptop χωρίς acpi suport=σκουπίδια.

Δεν τρέχει ούτε το compiz, ούτε και κάτι παιχνίδια 3D. Επομένως, το λαπτοπάκι radeon (και ας μην έχω 3D, ακόμη τουλάχιστον).

Δοκιμασα τον καινουριο driver σε ubuntu 9.04 και δεν ειδα καμια διαφορα σε σχεση με τον 9.7.

Λιγο καλυτερα τα 3d με compiz αλλα οχι κατι ιδιαιτερο ομως.

Τα video δεν λειτουργησαν χωρις αλλαγη απο xv σε Χ11.Με την επιλογη xv τα video σερνονται ενω με Χ11 παιζουν κανονικα.

Αυτο που παρατηρησα και στον 9.7 και στον 9.8 ειναι οτι τα video πλεον δεν καρεδιαζουν οταν το compiz ειναι ενεργοποιημενο

και αυτο ειναι η πιο σημαντικη βελτιωση.

 

 

tek640]

Δοκιμασα τον καινουριο driver σε ubuntu 9.04 και δεν ειδα καμια διαφορα σε σχεση με τον 9.7.

Λιγο καλυτερα τα 3d με compiz αλλα οχι κατι ιδιαιτερο ομως.

Τα video δεν λειτουργησαν χωρις αλλαγη απο xv σε Χ11.Με την επιλογη xv τα video σερνονται ενω με Χ11 παιζουν κανονικα.

Αυτο που παρατηρησα και στον 9.7 και στον 9.8 ειναι οτι τα video πλεον δεν καρεδιαζουν οταν το compiz ειναι ενεργοποιημενο

και αυτο ειναι η πιο σημαντικη βελτιωση.

 

 

  >Ποιά κάρτα γραφικών έχεις;

  Σε μένα η 4850 έπαιζε άψογα τα Video χωρίς αλλαγή σε Χ11 από τον 9.7 ήδη...

Η καρτα ειναι η ASUS AH3650 AGP.

Δεν αναφερεται πουθενα στο site της  ATI οτι δεν υποστηριζει την καρτα μου ο driver.

tek640]

Τα video δεν λειτουργησαν χωρις αλλαγη απο xv σε Χ11.Με την επιλογη xv τα video σερνονται ενω με Χ11 παιζουν κανονικα.

ixirogian]

Σε μένα η 4850 έπαιζε άψογα τα Video χωρίς αλλαγή σε Χ11 από τον 9.7 ήδη...

Μου φαίνεται περίεργο αυτό. Στο δικό μου παίζει με xv εδώ και ένα χρόνο που την έχω. Μήπως κουβαλάτε καμιά περίεργη ρύθμιση στο xorg.conf ή στο /etc/ati/amdpcsdb ?

 

Χεχε... Όχι, έχω το kwin αυτή τη στιγμή, αλλά και με το compiz μια χαρά δούλευε. Δώσε αν μπορείς τα περιεχόμενα του /etc/ati/amdpcsdb και του xorg.conf στο www.pastebin.com

Υποψιάζομαι οτι σου έχει μείνει ρύθμιση απο τα φόρουμ του ubuntu έλεγαν να βάλεις επιλογές στο xorg.conf τα texturedvideo=off, και openGLoverlay=on ή videoOverlay=on για να σου τρέχουν τα βίντεο χωρίς να τρεμοπαίζουν

Οριστε το amdpcsdb http://pastebin.com/m31e5f8ea και εδω το xorg.conf http://pastebin.com/m7d3a059b.

Η εγκατασταση ειναι καινουρια μετα απο format.Δεν παιζει να εχει μεινει κατι απο παλια.Επισης επειδη εκανα update απο 9.7 σε 9.8 απεγκατεστησα τελειως τον driver και εσβησα το φακελο /etc/ati τελειως μαζι με τα περιεχομενα του.

 

Αν μιλάμε για σπασίματα/παγώματα κάθε 3 με 10 δευτερόλεπτα (ενώ κατα τα άλλα παίζει κανονικά) τότε μάλλον θα πρέπει να προσθέσεις σαν boot option στον grub την παράμετρο nopat. Επίσης αν συμβαίνουν σπασίματα πιο αραιά ειδικά στις ταινίες με υπότιτλους, τότε υπάρχει πρόβλημα με το rendering των fonts, που δεν θυμάμαι πως λύνεται αλλά αν είναι αυτό θα το βρώ.

Αν τώρα το βίντεο είναι γενικά αργό (που αυτό κατάλαβα οτι έχεις), προτείνω να δοκίμασεις να δώσεις τις παρακάτω εντολές σαν root

aticonfig --set-pcs-str=DDX,TexturedVideo,on
aticonfig --set-pcs-str=DDX,VideoOverlay,off
aticonfig --set-pcs-str=DDX,OpenGLOverlay,off

Αυτές προσθέτουν στο αρχείο amdpcsdb (pcs), στο section DDX, το αντίστοιχο string (str),
 που θα είναι on/off.

Eναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις στο xorg.conf, στο section "Device"

Option "VideoOverlay" "off" 
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "TexturedVideo" "on"

Μετά, τρέχεις την εντολή (σαν root)
aticonfig --input=/etc/X11/xorg.conf --tls=1

Αν σου κολλήσει σβήσε το amdpcsdb (όχι το .default) ή επανέφερε το amdpcsdb και το xorg.conf απο το back-up που θα κάνεις πριν.
 

@mitsaras77

Μια μικρή παρατήρηση: Αν ο kernel που έχεις έχει backports απο τον 2.6.31 είναι λογικό να εμφανίζει προβλήματα (δηλαδή αν έχει κομμάτια/patches απο τον 2.6.31. Ο fglrx δεν δουλεύει με 2.6.31). Δεν γνωρίζω αν όντως έχει και που, πάντως να το έχεις υπ'όψιν σου.

Μιας και είσαι στο unstable θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις και τον open-source, καμια έκδοση με 3D υποστήριξη.

 

Teddy]

Αν μιλάμε για σπασίματα/παγώματα κάθε 3 με 10 δευτερόλεπτα (ενώ κατα τα άλλα παίζει κανονικά) τότε μάλλον θα πρέπει να προσθέσεις σαν boot option στον grub την παράμετρο nopat. Επίσης αν συμβαίνουν σπασίματα πιο αραιά ειδικά στις ταινίες με υπότιτλους, τότε υπάρχει πρόβλημα με το rendering των fonts, που δεν θυμάμαι πως λύνεται αλλά αν είναι αυτό θα το βρώ.

Αν τώρα το βίντεο είναι γενικά αργό (που αυτό κατάλαβα οτι έχεις), προτείνω να δοκίμασεις να δώσεις τις παρακάτω εντολές σαν root

aticonfig --set-pcs-str=DDX,TexturedVideo,on
aticonfig --set-pcs-str=DDX,VideoOverlay,off
aticonfig --set-pcs-str=DDX,OpenGLOverlay,off

Αυτές προσθέτουν στο αρχείο amdpcsdb (pcs), στο section DDX, το αντίστοιχο string (str),
που θα είναι on/off.

Eναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις στο xorg.conf, στο section "Device"

Option "VideoOverlay" "off" 
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "TexturedVideo" "on"

Μετά, τρέχεις την εντολή (σαν root)
aticonfig --input=/etc/X11/xorg.conf --tls=1

Αν σου κολλήσει σβήσε το amdpcsdb (όχι το .default) ή επανέφερε το amdpcsdb και το xorg.conf απο το back-up που θα κάνεις πριν.
 

 

Τα βιντεο παιζουν αργα οταν η ρυθμιση του video σε οποιονδηποτε player ειναι Xv.Οταν ειναι Χ11 τοτε παιζει κανονικα χωρις κολληματα.

Βεβαια διαπιστωσα οτι με την εκδοση 9.8 παγωνει ο υπολογιστης και δεν μπορω να κανω τπτ, εκτος του να πατησω το reset.

Με βλεπω να κανω παλι κανα format ή θα δοκιμασω παλι τον 9.7 μηπως και στρωσει.

Οποιαδηποτε ιδεα ή λυση καλοδεχουμενη.

Sorry για την καθηστερημενη απαντηση αλλα δεν ειχα προλαβει να το δοκιμασω.

Λοιπον δοκιμασα τις ρυθμισεις που λες αλλα δεν αλλαξε κατι.

Σε ενα κενο partition που ειχα εκανα καινουρια εγκατασταση και περασα τους drivers.Kαι εκει με τον VLC τα βιντεο παιζουν μονο με Χ11.Με xv κολλαει το βιντεο και ο VLC.

Επισης και στις 2 εγκαταστασεις εγκαταστασεις,οπως αναφερει και καποιος παραπανω, καθυστερει πολυ το resize των παραθυρων ενω στην 8.10 δεν υπηρχε τετοιο προβλημα.

Ελπιζω στην 9.10 τα πραγματα να δουλευουν καλυτερα.

Γενικα στην 9.04,αλλα και σε οσες διανομες δοκιμασα με πυρηνα 2.6.28.xx, αντιμετωπισα και συνεχιζω να αντιμετωπιζω διαφορα προβληματακια-κολληματακια τα οποια ειναι αρκετα εκνευριστικα.

 

Αν έχεις ακόμα την καινούρια εγκατάσταση, δοκίμασε μερικά πραγματάκια:

Βγάλε τον driver τελείως. Τρέξε ένα reconfigure στον Χ. Το ιδανικό είναι να σου βάλει vesa ή αν ξέρεις κάντο εσύ (Όχι όμως γράψε/σβήσε στο xorg.conf. Μέσω κάποιου εργαλείου). Σε κάθε περίπτωση θέλουμε ένα πολύ καθαρό xorg.conf. Μετά εγκατάσταση του fglrx, και σαν root τρέξε aticonfig --initial. Αν το πρόβλημα επιμένει, τρέξε τις 3 εντολές που σου δίνω πάνω. 

Επίσης ψάξε για τα πακέτα του Xorg που διoρθώνουν το πρόβλημα του resize/restore (Απο ότι ξέρω κυκλοφορούν μόνο σε ubuntu). Δεν ξέρω να σου πώ πού, δεν έχω δει κάπου να δίνουν link, αλλά έχω δει αρκετούς να γράφουν οτι υπάρχουν. Νομίζω βρίσκονται σε κάποιο PPA.

 

Teddy]

Αν έχεις ακόμα την καινούρια εγκατάσταση, δοκίμασε μερικά πραγματάκια:

Βγάλε τον driver τελείως. Τρέξε ένα reconfigure στον Χ. Το ιδανικό είναι να σου βάλει vesa ή αν ξέρεις κάντο εσύ (Όχι όμως γράψε/σβήσε στο xorg.conf. Μέσω κάποιου εργαλείου). Σε κάθε περίπτωση θέλουμε ένα πολύ καθαρό xorg.conf. Μετά εγκατάσταση του fglrx, και σαν root τρέξε aticonfig --initial. Αν το πρόβλημα επιμένει, τρέξε τις 3 εντολές που σου δίνω πάνω. 

Επίσης ψάξε για τα πακέτα του Xorg που διoρθώνουν το πρόβλημα του resize/restore (Απο ότι ξέρω κυκλοφορούν μόνο σε ubuntu). Δεν ξέρω να σου πώ πού, δεν έχω δει κάπου να δίνουν link, αλλά έχω δει αρκετούς να γράφουν οτι υπάρχουν. Νομίζω βρίσκονται σε κάποιο PPA.

 

Tην εγκατασταση την εχω ακομα αλλα ειπα να ξεκινασω απο την απλη λυση,την 2.

Με μια αναζητηση στο google βρηκα εδω οτι το προβλημα με το resize/restore διορθωνεται.

Προσθεσα το αποθετηριο και αναβαθμιστηκαν τα πακετα xserver-common και xserver-xorg-core και ω του θαυματος μετα απο logout δουλεψε.

Δεν με καιει που δεν παιζουν τα βιντεο με xv αλλα κυριως αυτο με την καθυστερηση στο resize.

Για οποιον θελει να το βαλει προσθετει τα αποθετηρια:

 

deb http://ppa.launchpad.net/ubuntu-x-swat/xserver-no-backfill/ubuntu jaunty main 
deb-src http://ppa.launchpad.net/ubuntu-x-swat/xserver-no-backfill/ubuntu jaunty main 

 Προσθετετε το signing key: 1024R/AF1CDFA9

 και μετα δινετε:

 

sudo apt-get update
 
sudo apt-get upgrade

 

 

Kανετε logout-login και ειστε οκ.

 

Χμμμ, ξέρεις κανείς τι κάνει ακριβώς αυτό το no-backfill που έχουν ενεργοποιήσει στον Xserver;

Κ μια άλλη ερώτηση; Πρόκειται για ρύθμιση κατά το configuration που κάνεις πριν το compile; Δηλαδή αν κάποιος που δεν τρέχει ubuntu θέλει να το δοκιμάσει πρέπει να κάνει compile τον Xserver;

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

1)Λίγο που διάβασα: Προσπαθεί να γεμίζει τα παράθυρα έτσι ωστε να μην έχουμε corruption σε καμία περίπτωση. Οπότε μου φαίνεται λογικό στις συγκεκριμένες διεργασίες να κολλάει. 

 2)Είναι patch. Ούτε καν ρύθμιση στο configuration.

Λίγο (2 λεπτά) που έψαξα, δεν βρήκα πακέτα για debian. Αν έχεις όρεξη δοκιμάζεις compile, υποθέτοντας οτι οι δυο διανομές δουλεύουν με την ίδια λογική. Δες και στο http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=7387389&postcount=4 

Αν με έκαιγε τόσο και είχα debian θα πέρναγα χωρίς ντροπή τα πακέτα του ubuntu (όλον τον xorg+τα δυο πακέτα) και θα έκανα προσευχές/τελετές/βουντού/ανθρωποθυσίες για να δουλέψει.

Μπα, καταρχήν δε με καίει ΤΟΣΟ πολύ, αλλά αν με έκαιγε θα προτιμούσα να κατεβάσω source πακέτα του debian, να εφαρμόσω το patch κ να φτιάξω τα δικά μου πακέτα (είπαμε, έχω παιδικά τραύματα).

Αλλά όχι, προτιμώ χωρίς compiz κ το κεφάλι μου ήσυχο.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Ποια διανομη εχεις gnu_labis?

Στο ubuntu παντως το μονο που εκανε ηταν upgrade στα πακετα που αναφερω στο προηγουμενο ποστ μου.

Εγω ειδα μεγαλη βελτιωση παντως και κατα το ανοιγμα ενω παραθυρου αλλα και στο resize/restore.

Kαι μαλλον σταματησανε και κατι κολληματα που ετρωγε και παταγα το reset.

Τα video ας παιζουν με Χ11,δεν με πειραζει καθολου εφοσον παιζουν.

gnu_labis]

Αλλά όχι, προτιμώ χωρίς compiz κ το κεφάλι μου ήσυχο.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

 

 

 

Ή kwin και διορθώνεται το μισό πρόβλημα (το restore). (Και θα είναι και ευκαιρία να δουλέψεις στο καταπληκτικό, πρωτοποριακό, KDE4, ε;  Που είναι χρόνια μπροστά απο τα υπόλοιπα γραφικά περιβάλλοντα; Που όλοι το ζηλεύουν για τις ομορφιές και την λειτουργικότητά του; Τι λές; )

@tek640: μα φυσικά debian! (10 χρόνια τώρα...)

@teddy: μη φας, έχει γλαρόσουπα :P

Όχι, πέραν της πλάκας, το KDE4 το πέρασα ένα χεράκι, κ για πολλά χρόνια δούλευα κ KDE3, αλλά τελικά το βρήκα πολύ "αργό" στην απόκριση για τα γούστα μου. Προτιμώ τα minimal desktop (συνήθως δοκιμάζω ό,τι βγαίνει κ μετά επιστρέφω σε xfce ή fluxbox).

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Χαιρετώ την κοινότητα, και μου εύχομαι καλή συνέχεια

Το πρόβλημα που αναφέρει παραπάνω ένας χρήστης το είχα και εγώ, δηλαδή με compiz ενεργοποιημένο ταινίες κωλλούσαν και όταν επιχειρούσα fullscreen πάγωνε το σύστημα.

Πριν απο λίγο εγκατέστησα τον καινούργιο driver και το πρόβλημα πλέον όντως δεν υφίσταται, όμορφα. Νομίζω όμως ότι το θέμα με το scroll σε σελίδα με μπόλικα φλας συνεχίζει να υπάρχει, δεν ξέρω βέβαια εάν παίζει ρόλο ο driver σ'αυτό!

Έχω την εντύπωση πως και το package manager που έχω στα Mint αλλά και το jockey δεν μου έβγαζαν ενημερωμένη έκδοση του fglrx. Παίζει να ισχύει ή λέω βλακείες?

Ένα θέμα που είχα αλλά συνεχίζω να έχω είναι με τα HD videos σε 1080. Έχω δοκιμάσει να δώ μια ταινία και κάποιες στιγμές "σκαλώνει". Είναι θέμα driver, κάποιας ρύθμισης στο xorg η στον player? Γιατί θέμα hardware δεν νομίζω.

   To  πρόβλημα με τα κολλήματα στο scroll σε σελίδες με ...πολλά flash δεν είναι θέμα Ati ή Nvidia Driver αλλά δυσλειτουργία του Firefox , αφού συμβαίνει και σε μηχανήματα με ATI αλλά και NVIDIA...

   Αντίθετα με Opera δεν έχω τέτοια κολλήματα.

 Όσο για Video 1080p δεν παρατηρώ προβλήματα παρά μόνο με vlc (κάποια ψιλοκολληματάκια...) και ανεξάρτητα κάρτας γραφικών.

 Δουλεύω κυρίως (S) Mplayer....

Περιέγραψε λίγο το "σκάλωμα" στα HDvideo αν γίνεται...

Πάντως τα HD βίντεο μου παίζουν μια χαρά (Kaffeine με xine, έξοδος σε XV). To μόνο πρόβλημα που έχω είναι οτι που και που "τρεμοπαίζει" η εικόνα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ενοχλητικό, μάλιστα πολύ δύσκολα το παρατηρείς.

Oι οποιες ρυθμίσεις έχω κάνει ή σιγούρεψα οτι υπήρχαν είναι: 1)Τρέχω με nopat σαν option στον grub. 2)Έχω αλλάξει στο xine κάτι με τα fonts. Πριν το κάνω αυτό κάθε 10-20 δευτερόλεπτα σκάλωνε και δυο κοντινά καρέ εναλλάσονταν για 2-3 δευτερόλεπτα. 3)Έχω τσεκάρει οτι στο /etc/ati/amdpcsdb υπάρχουν τα VideoOverlay=Soff
OpenGLOverlay=Soff, TexturedVideo=Son (προσοχή, δεν τα κάνουμε edit με το χέρι αυτά...)

Πάντως μέχρι να έρθει το XvBA, θα υπάρχουν προβληματάκια. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε..
 

Τώρα για το scrolling... Ο opera όντως δεν το έχει το πρόβλημα, ούτε και ο konqueror. Πορόλ' αυτά δεν φταίει και τόσο ο firefox, όσο ο flash και οι drivers, που παθαίνουν ένα σκάλωμα με την engine του firefox. 

Εννοώ πως κάποιες στιγμές παγώνει σε ένα frame και ξαναρχίζει μετα απο κανα δυο frames, ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτό συμβαίνει με vlc k mplayer, ενώ ξέχασα να σημειώσω ότι με Tottem παίζει σχεδόν τέλεια (αν και έχω την εντύπωση πως σαν να χάνει λίγο σε ποιότητα, δεν είμαι σίγουρος). Αυτό που παρατήρησα με το Τοττεμ είναι ότι ενω η ταινία είναι στα 43καρε/δευτερολεπτο(ffmpeg -i) το τοττεμ μου βγάζει στα properties ότι παίζει στα 23 ή 24 αναλόγως.

Δεν ξέρω τί μπορεί να φταίει. Ίσως κάνω και μια εγκατάσταση Windows να δώ εάν εκεί παίζει. Βασικά έχω amd athlonII 245, με onboard ΑΤΙ HD3200

 

Edit: Τα παραπάνω που αναφέρεις δεν υπάρχουν σε μένα, ούτε τρέχω με nopat

Σιγουρέψου οτι έχεις ορίσει ως έξοδο xv και όχι κάτι άλλο. Μετά δοκίμασε με nopat, αλλά δεν νομίζω να βελτιωθεί η κατάσταση και πολύ..

 

Aν και μόνο αν δεν βρεθεί λύση, υπάρχει το πολύ απλό που μπορώ να σου πώ: κράτα το Totem και ας χάνει σε ποιότητα, τι να τα κάνεις τα 1080p, πρίν 3 χρόνια είχαμε βιντεοκασέτες.

 

Άσχετο, στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορείς να συγκρίνεις windows-linux, αφού οι ΑΤΙ δεν έχουν XVBA* στο Linux, άρα δεν θα είναι και τόσο καλά τα πράγματα... 

 * σε απλά ελληνικά δεν χρησιμοποιείται η κάρτα γραφικών κατα την αποκωδικοποίηση των HD video. Έχει ειδικό τσιπάκι γι'αυτή τη δουλειά και είναι πολύ πιο γρήγορη απο τον επεξεργαστή.

Αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε και τον fglrx-9.10, που δόθηκε στο Ubuntu, για να κυκλοφορήσει με το Ubuntu-9.10. Υπάρχει ένα σκριπτάκι, που ετοιμάζει το αρχείο για οποιαδήποτε διανομή και όχι μόνο για Ubuntu. Σε μένα πάντως ούτε αυτή η έκδοση δεν δούλεψε στο laptop μου.

**off topic**
ΟΜΩΣ, δούλεψαν για πρώτη φορά ο radeon και mesa-7.6 από το git, όσον αφορά τα 3D γραφικά. Σήμερα, μπόρεσα και έτρεξα το Openarena με direct rendering acceleration!! Είμαι πολύ ευτυχισμένος!!!