Ubuntu 19.04: Γιατί έπαψες disco να θυμίζεις;

dimitris | Σάβ, 04/27/2019 - 01:30 | 11'

Πάνε σχεδόν 15 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Ubuntu. Εκείνο το 4.10 Warty Warthog που, μαζί βέβαια με τις επόμενες κυκλοφορίες, μας έμαθε την αφρικάνικη λέξη Ubuntu (“ανθρωπιά προς τον άλλον”) και έκανε αυτή τη διανομή Linux γνωστή σε όλον τον κόσμο ως “Debian done right”. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η νεότερη (νομίζω 30η) έκδοση του Ubuntu, το 19.04 με τον παιχνιδιάρικο κωδικό Disco Dingo. Το ερώτημα είναι, τι φέρνει και αν αξίζει να την εγκαταστήσεις ή να αναβαθμίσεις.

Ξεκινώ ανάποδα; Γιατί να μην αξίζει να εγκαταστήσεις το νέο Ubuntu; Πολύ απλά, γιατί η 19.04 δεν είναι Long-Term Supported (LTS) έκδοση. Θα υποστηρίζεται μόνο για 9 μήνες και μετά πάπαλα. Άρα, αν έχεις ήδη Ubuntu και θες σταθερότητα, μένεις στην τελευταία LTS, δηλαδή την 18.04 που κυκλοφόρησε πριν έναν χρόνο και θα υποστηρίζεται ως έχει μέχρι το... 2028. Ναι, καλά διαβάσατε, το 18.04 έχει δέκα χρόνια υποστήριξη, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αρα, αφού απαντήσαμε στο ερώτημα του «γιατί να μην το εγκαταστήσω;» πάμε να σκεφτούμε και το αντίθετο ερώτημα, δηλαδή το “υπάρχει κάτι που αξίζει για να γυρίσω στο Ubuntu ή να κάνω την αναβάθμιση σε 19.04;”.

TL;DR
Οχι, δεν υπάρχει (σχεδόν) τίποτε.

Αν ενδιαφέρεστε για πιο αναλυτική απάντηση και μπλα-μπλα, συνεχίστε το διάβασμα.

Ξεκινώ πάλι από το ένδοξο παρελθόν. Τότε, που το Ubuntu είχε μπει ορμητικά στα βαλτωμένα νερά του Linux Desktop (ναι, εκείνου όπου δεν είχες drivers για σχεδόν τίποτε), π.χ. μοιράζοντας free CDs σε όλον τον κόσμο και παίρνοντας βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Γιατί; Διότι έλυνε από την αρχική εγκατάσταση του ένα σωρό “κλασικά” -τότε- προβλήματα, σου έδινε ένα ωραίο GNOME να κάνεις τη δουλειά σου, στην πορεία ενσωμάτωνε άνετα και περήφανα ένα σωρό κοινοτικά xUbuntu (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, MythBuntu, Edubuntu κλπ κλπ). Με λίγα λόγια, το Ubuntu έφερε έναν φρέσκο αέρα με πινελιές καινοτομίας που άρεσαν σε πολύ κόσμο, π.χ. drivers με ένα κλικ, εφέ κλπ. Ακόμα και το Unity ήταν μια καινοτομία, κι ας μην άρεσε σε όλους και όλες. Τι παρατηρούμε σε όλα αυτά; Πως όλα αναφέρονταν στο Linux Desktop, δηλαδή αρχικά το Ubuntu ήταν ένα Linux για τους προσωπικούς υπολογιστές.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Το Ubuntu άρχισε να αφαιρεί το fun κομμάτι του (άλλαξε και λογότυπο, εξαφανίστηκαν και τα βίντεο με τον Μαντελα), σταδιακά έγινε καθώς πρέπει για να παίξει και σε pro επίπεδο, μπήκε στο server κομμάτι με στόχο να γίνει το νέο Debian, μετά στο cloud και σε embedded συστήματα, τώρα τελευταία στο περίφημο Internet of Things (IoT) με το Ubuntu Core. Κοινώς σε ό,τι νέο βγαίνει, η Canonical έχει την απάντηση: Ubuntu μαζί με ένα σωρό χρήσιμα εργαλεία. Όμως, πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε μια καινοτομία στο desktop; Κάτι πήγε να κάνει κάτι με το Unity για να παίζει παντού αλλά τζίφος. Το έφαγε η μαρμάγκα και άτακτη επιστροφή στο GNOME.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά τα γνωστά και ίσως υπερβολικά απλουστευτικά και άρα αμφισβητήσιμα; Διότι αν δεις τα release notes του 18.04, δεν μπορείς να βρεις κάτι που να αξίζει να το παρουσιάσεις ως “νέο feature”.

Ο πυρήνας Linux είναι 5.0 (που υποστηρίζει Radeon RX Vega GPU Raspberry Pi 3B & 3B+, Qualcomm Snapdragon 845 κλπ) αλλά εντάξει αυτό δεν είναι κάτι νέο, και σίγουρα δεν είναι κάτι που προέρχεται από το ίδιο το Ubuntu. Εντάξει, και το toolchain έχει αναβαθμιστεί σε glibc 2.29, boost 1.67, GCC 8.3, Python 3.7, PHP 7.2, κλπ. Αλλά τις περισσότερες φορές ο «μέσος χρήστης» δεν έχει καν ιδέα τι είναι αυτά.

Και ναι, το GNOME είναι 3.32, που μας φέρνει “βελτιώσεις στην απόδοση, και πολλά bug fixes” Αλλά πέραν αυτού ουδέν. Μόνο κάτι βελτιώσεις στο zooming για όσους παίζουν με Wayland και ένα νέο παραθυράκι ρύθμισης του ήχου.

ubuntu 19.04 sound settings

Τα υπόλοιπα, βαριέσαι και να τα διαβάζεις: ενσωμάτωση του tracker για να βρίσκουμε τα αρχεία μας λέει (λες και βρίσκομαι στο 2008 ρε παιδιά και στην εποχή του Beagle), και κάτι αλλαγές στο πως λειτουργούν οι συνδυασμοί πλήκτρων για εναλλαγή παράθυρων κλπ. Α, υπάρχει και ο νεότερος Firefox (σωωωπα) και LibreOffice (δεν το περίμενα :)).

Πάντως δεν μπορώ να πω, έβαλαν ένα καλύτερο wallpaper και ομόρφυναν λίγο τα εικονίδια...  Εμένα γιατί μου θυμίζει το λογότυπο του Amarok; :)

Ubuntu 19.04 live

Βασικά, κοιτώντας το Ubuntu σε σύγκριση με άλλες διανομές, π.χ. με το Deepin που βασίζεται κι αυτό στο Debian, είναι η νύχτα με τη μέρα. Το ένα απευθύνεται πια σε όσους θέλουν σταθερότητα, ασφάλεια και όχι εκπλήξεις, ενώ το άλλο φέρνει κάτι πιο φρέσκο, πιο ενδιαφέρον, okay και πιο... risky. Ακόμα και το πιο ενδιαφέρον «νέο» του Ubuntu για τον απλό χρήστη, που είναι τα snaps κατά τη γνώμη μου, αποτυγχάνουν να κουνήσουν λίγο τα στάσιμα νερά. Απλά δείτε στην σελίδα του Ubuntu ποια snaps «προτείνονται» δηλαδή ποια έχουν ας πούμε κάποιο "wow effect" και θα καταλάβετε: Spotify, Skype (σοβαρά τώρα;), Firefox, Slack, PyCharm...

ubuntu snaps

Δείτε σε αντιδιαστολή το Deepin Store και θα καταλάβετε...

Και το χειρότερο; Οτι όταν ψάχνεις στο Ubuntu Software Center για κάτι, υπάρχουν πλέον διπλές εγγραφές: ένα πακέτο deb και ένα πακέτο snap. Χωρίς να εξηγεί κανείς το γιατί πρέπει να διαλέξεις το ένα και όχι το άλλο. Ή γιατί υπάρχουν και τα δύο. Η’ γιατί η Canonical επέλεξε να έχουμε ένα σύστημα όπου ακόμα και το Gnome calculator είναι snapped. Θα σναπάρω δεν μπορώ...

Μην με παρεξηγήσετε. Σε Ubuntu δουλεύω, από Ubuntu γράφω, το Ubuntu προτείνω. Γιατί είναι το πιο απλό, σταθερό και καλό Linuxάκι και παίζει παντού. Απλά, δεν βρίσκω πλέον τον λόγο να βγαίνουν «ενδιάμεσες» αδιάφορες εκδόσεις όπως η 19.04 Disco Dingo whatever, αν δεν φέρνουν κάτι νέο που να αξίζει τον κόπο. Ίσως θα ήταν καλύτερα, λέω εγώ τώρα, να έβγαινε μια LTS κάθε ένα-δύο χρόνια και να τελειώνει το πανηγύρι... Κοντολογίς, το μόνο «παιχνιδιάρικο» που έχει το Disco Dingo είναι το όνομά του. Κατά τα λοιπά, για όσους τρέχουν Ubuntu 18.04, είναι απλά μια αναβάθμιση χωρίς τίποτε ιδιαίτερο που μάλλον μπορούν να προσπεράσουν. Και για όσους έχουν «φύγει» από το Ubuntu για άλλες διανομές Linux, το Disco δεν έχει τίποτε παραπάνω που να τους κάνει να ξαναγυρίσουν.

ΥΓ: Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στην desktop έκδοση. Και μόνο.

ΥΓ2: Αν πάντως επιμένεις, η εγκατάσταση του Ubuntu 19.04 είναι πανεύκολη (και ίδια σχεδόν με τις προηγούμενες εκδόσεις). Δες:

Εγκατάσταση Ubuntu, βήμα προς βήμα

Δώσε αστέρια!

MO: 3.5 (ψήφοι: 16)