Deepin: Το Debian όπως θα έπρεπε να είναι, Linux με τα όλα του!

dimitris | Παρ, 01/18/2019 - 23:45 | 21' | 24

To Deepin είναι μια πολύ καλή διανομή Linux με ισχυρά ατού το εντελώς ξεχωριστό μα πολύ εύχρηστο γραφικό περιβάλλον αλλά και τις δικές του ξεχωριστές εφαρμογές που κάνουν τη χρήση του υπολογιστή απολαυστικό παιχνιδάκι.

Την ύπαρξη του Deepin την αγνοούν οι περισσότεροι χρήστες Linux. Ίσως γιατί είναι από την Κίνα, ίσως γιατί δεν έχει γνωστό όνομα, ίσως γιατί δεν έχει μια Canonical από πίσω να την προωθεί με σωστό marketing. Πολλά ίσως. Αν της δώσετε όμως μια ευκαιρία, μπορεί να βρείτε το Linux που ψάχνατε για το desktop ή το laptop σας. Ένα λειτουργικό σύστημα που απλά... δουλεύει. Και δουλεύει καλά.

Πριν συνεχίσετε το διάβασμα του review, κι αν έχετε 20 λεπτά διαθέσιμα κι έναν υπολογιστή με άδειο δίσκο ή έστω ένα VM στο δίσκο για testing, προτείνω παράλληλα να πάτε να κατεβάσετε από το sourceforge το ISO της τελευταίας έκδοσης του Deepin (αυτή τη στιγμή 15.9, λήψη από εδώ). Κατεβάστε λοιπόν το ISO, ρίξτε το σε ένα USB stick με το Etcher (οδηγίες εδώ) για να το δείτε στην πράξη ή αν δεν έχετε spare PC απλά κάντε boot το ISO με το Virtualbox σε ένα VM.

Αυτό που θα βιώσετε είναι μία από τις ταχύτερες διαδικασίες εγκατάστασης που έχετε δει σε Linux σύστημα. Μάλιστα, και το Ubuntu και το Mint είναι γρήγορα, αλλά όχι τόσο όσο το Deepin. Υπάρχει βέβαια ένας λάκος στη φάβα. Το ISO του Deepin δεν είναι Live, είναι μόνο για εγκατάσταση. Κακό, θα πείτε, πως ξέρουμε ότι θα δουλέψει στο PC μας; Λογικό, αλλά αν το καλοσκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποια διανομή Linux αρνήθηκε να εγκατασταθεί σε ένα σύστημα ή δεν έπαιξε σωστά με τις συσκευές μας; Πάνε οι παλιοί καιροί που παλεύαμε με τους drivers.  Τώρα, πρέπει να έχεις κάτι πολύ εξωτικό για να βλαστημήσεις το Linux, που παίζει σχεδόν με όλα (ρωτήστε και τον Linus που κάθε νέα έκδοση του πυρήνα είναι 50% drivers!). Λογικά, θεωρώ, σκέφτηκαν και οι developers του Deepin και δίνουν το ISO μόνο για απευθείας εγκατάσταση! Και επίσης λογικά, δίνουν έκδοση μόνο 64bit. Ποιος έχει 32bit πια; Κι αν έχεις, δεν πας να βάλεις το Deepin που μόνο για παλιούς υπολογιστές δεν είναι – αν θες κάτι τέτοιο δες το Lubuntu ή καλύτερα το AntiX (όνομα και πράγμα!). Όσο λοιπόν, κατεβάζετε το ISO, εγώ συνεχίζω να περιγράφω.

Το Deepin παρότι διαφορετικό όπως θα δείτε και παρότι κινέζικο είναι σαν κάθε αλλη διανομή Debian. Στην αρχή της εκκίνησης με UEFI μας καλοσωρίζει ο GRUB, με τρεις επιλογές: εγκατάσταση, failsafe (αν έχετε πρόβλημα με την πρώτη επιλογή) και τσεκάρισμα ISO.

deepin boot

Πατάς Enter και βλέπεις ένα ωραίο animation με το logo της διανομής.

deepin - το logo στο boot

Σε 1 λεπτό, εμφανίζεται το πρόγραμμα εγκατάστασης. Και εκεί που περιμένεις να σε βομβαρδίσει με ερωτήσεις όπως σε άλλες διανομές, o Deepin installer ακολουθεί τη λογική του Ubuntu αλλά στο ΠΟΛΥ πιο απλό, για την ακρίβεια σε 5 βήματα. Στο πρώτο βήμα, σου λέει, επέλεξε μια γλώσσα για το σύστημα (όχι για την διαδικασία εγκατάστασης). Και ω ναι, έχει και ελληνικά.

deepin install greek

Πατάς Next (η γλώσσα δεν αλλάζει) και εμφανίζεται η αποδοχή της άδειας. Αυτό πρέπει να γίνει, γιατί εκτός από GPL εφαρμογές και λογισμικό, το Deepin έχει μέσα και δικά του πράγματα (όπως θα δείτε) που διανέμονται υπό μια πολύ πιο restrictive license. Πατάς Accept και συνεχίζεις.

Τρίτο βήμα: Ορίζεις username και κωδικό εισόδου. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται εδώ (με κλικ στο εικονίδιο αλλάζεις και avatar!).

deepin installer - dimioyrgia account

Τέταρτο βήμα, η επιλογή timezone, όπου δεν κάνεις τίποτε γιατί πολύ απλά έχει επιλέξει ήδη για εσένα την ζώνη της Ελλάδας. Πατάς Next.

Πέμπτο βήμα: η επιλογή του δίσκου εγκατάστασης. Εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές: Simple, Advanced και Full Disk. Στην πρώτη επιλογή, σου δείχνει τα διαθέσιμα τμήματα του δίσκου και αν έχεις κάποιο spare με πάνω από 20GB απλά το επιλέγεις και πατάς Start Installation.

Easy partitioning with Deepin Linux

Η Advanced επιλογή είναι για όσους θέλουν να κάνουν κοπτοραπτική, κοινώς partitioning. Εμφανίζει τα τμήματα σε λίστα, επιλέγεις ποιο θες και είτε πατάς το εικονίδιο επεξεργασίας (εμφανίζεται τέρμα δεξιά) είτε πατάς delete και το διαγράφεις για να φτιάξεις άλλο.

deepin installer: advanced partitioning

Η πιο απλή επιλογή όμως είναι η τρίτη (full disk) όπου απλά επιλέγεις ένα δίσκο και το Deepin αναλαμβάνει όλα τα υπολοιπα. Στην πράξη και αυτό θα φτιάξει τρία τμήματα: ένα EFI (300ΜΒ, για την εκκίνηση), ένα swap 5-6GB και τον υπόλοιπο χώρο του δίσκου θα τον κρατήσει για το σύστημα.

Η διαδικασία εγκατάστασης κρατάει λιγότερο από 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξεις έναν καφέ. Και παράλληλα σου δείχνει τα highlights της διανομής. Όταν τελειώσει, κάνεις την επανεκκίνηση. Όμως πριν προλάβεις να δεις το animation με το logo, τσακ έφτασες στο login που είναι εξίσου εντυπωσιακά προσεγμένο. Και όλα αυτά πολύ γρήγορα. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε πόσο απλό και γρήγορο είναι να πας από την αρχή της εγκατάστασης μέχρι εδώ...

Το Deepin μας κέρδισε με το απλό, γρήγορο και όμορφο τρόπο εγκατάστασής του – πράγματι οι τύποι έχουν κάτσει και έχουν φτιάξει κάτι που είναι όμορφο να το κάνεις και έχει λογική, αυτό το πράγμα που λέγεται design και πολύ το έχουν παρεξηγήσει ή ξεχάσει...

Όμως τα καλά έρχονται μετά. Γιατί αν ο installer του Deepin είναι προσεγμένος και φιλικός στον χρήστη, που να δείτε το UI του γραφικού περιβάλλοντός του, που λέγεται Deepin DE (θα το πω DDE, μην με βαρέσετε, έτσι;) και είναι εξολοκλήρου γραμμένο σε Qt5. Με το DDE, οι κινέζοι βάζουν τα γυαλιά σε πολλές διανομές Linux και σε πολλά περιβάλλοντα, τολμώ να πω ακόμα και στα GNOME/KDE. Γι' αυτό το λόγο, το DDE έχει μεταφερθεί ήδη σε πολλές άλλες διανομές Linux και φυσικά σε Ubuntu, openSUSE και Fedora.

Το UI αποτελείται από ένα διαφανές dock στο κάτω μέρος της οθόνης, που συνδυάζει το μενού εκκίνησης, το task manager, και τα διάφορα εργαλεία τύπου ρολόι, trash κλπ. Αριστερά, υπάρχουν 7 εικονίδια. Κάθε ένα κάνει μια δουλειά και την κάνει απλά και όμορφα.

Το πρώτο από αριστερά είναι το μενού εκκίνησης. Εξορισμού το Deepin υιοθετεί μια MacOS λογική εμφάνισης των εφαρμογών, με εικονίδια που καταλαμβάνουν όλο το πλάτος της οθόνης. Λογικό, πια όλοι έχουμε μάθει αυτόν τον τρόπο που έχει επικρατήσει και στα κινητά μας.

Οι default εφαρμογές του Deepin

Hint: Πάνω αριστερά και πάνω δεξιά, υπάρχουν δύο icons. Με κλικ στο αριστερό, εμφανίζονται αριστερά οι κατηγορίες εφαρμογών (για φιλτράρισμα!):

Ενώ το δεξί λειτουργεί σαν παυσίπονο για τους γκρινιάριδες και τις γκρινιάρες που θέλουν το παραδοσιακό μενού α λά Windows. Σας δίνει ακριβώς αυτό:

start menu sto deepin linux

To δεύτερο εικονίδιο στο dock είναι κάτι σαν expose για να βλέπεις όλες τις τρέχουσες εφαρμογές αλλά και τις επιφάνειες εργασίας (εξορισμού 2). Και το ωραίο εφέ είναι ότι όλες οι προεπισκοπήσεις των εφαρμογών παίζουν κανονικά...

Expose

Το τρίτο εικονίδιο είναι ο διαχειριστής αρχείων Deepin. Εμένα μου θύμισε μια μίξη του Nautilus με τον Dolphin. Αριστερά, οι τοποθεσίες, πάνω η μπάρα για να γράψεις και στη μέση οι φάκελοι και τα αρχεία. Το μενού είναι στο εικονίδιο πάνω δεξιά, με τις γραμμούλες α λα mobile.

Λεπτομέρεια: Κάθε εφαρμογή του DDE έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σε σκοτεινό θέμα, απλά πατώντας την επιλογή Σκοτεινό Θέμα στο μενού της:

deepin file manager

To τέταρτο εικονίδιο, είναι Deepin Store ή αλλιώς το προηγμένο Κέντρο Λογισμικού αυτής της διανομής. Γιατί προηγμένο; Γιατί απλά δεν παίζεται... Κατ’αρχάς, από το μενού του Store (το εικονίδιο πάνω δεξιά...) επιλέγουμε Επιλογή Περιοχής -> Διεθνής και τα κινέζικα εξαφανίζονται για να δώσουν τη θέση τους στις γνωστές μας εφαρμογές.

Deepin Store

Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Μαζί με τα κλασικά Libreoffice, Inkscape, Gimp, VLC, Transmission και τα λοιπά, ο διαχειριστής εφαρμογών του Deepin σου δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσεις και πράγματα που δεν θα περίμενες να δεις εδώ. Όπως για παράδειγμα το Popcorn Time ή το TeamViewer, το Skype και το Putty!

Deepin software να δουν τα μάτια σου...
Deepin software να δουν τα μάτια σου...

Με κλικ δεξιά στο Rankings, σου εμφανίζει τις 100 πιο δημοφιλείς εφαρμογές, και εδώ οι εκπλήξεις συνεχίζονται μια και μπορείς να βάλεις με ένα κλικ το Kodi, το Atom, το Android Studio, τo Sublime Text, τον Vivaldi browser, τo Dropbox, το VMWare, το Steam, το GoogleEarth, το Spotify και πολλά άλλα:

deepin λογισμικό!

Με λιγα λόγια, δεν νομίζω να υπάρχει άλλη διανομή Linux που να σου δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσεις τόσα πράγματα με ένα κλικ στο Κέντρο Λογισμικού χωρίς καν να ανοίξεις browser! Αυτό από μόνο του, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα του Deepin.

Και το ωραίο; Σου λείπει κάτι ; Πας στο μενού του Store και κάνεις κλικ στο “Προτεινόμενη εφαρμογή” για να το ζητήσεις/προτείνεις – πρέπει όμως να φτιάξεις λογαριασμό στο Deepin Cloud, απλά δίνοντας το email σου! Λεπτομέρεια; Χρήσιμη όμως! Όπως και το γεγονός ότι σε κάθε εφαρμογή μπορείς να κάνεις παράπονα/σχόλια (από κάτω) ή να ζητήσεις αναβάθμιση του πακέτου...

Φυσικά, κάθε φορά που εγκαθιστάς κάτι, κάτω αριστερά στο Download φαίνεται πόσα κατεβάζεις και με κλικ εμφανίζεται η πρόοδος όλων:

Store progress

Τα επόμενα δύο εικονίδια στο docker, που είναι η Μουσική και το Deepin Movie, θα τα προσπεράσω. Όχι γιατί δεν αξίζουν, κάθε άλλο. Κάνουν τη δουλειά τους πολύ πιο καλά από άλλα αντίστοιχα προγράμματα (και είναι integrated στο DDE). Τις προσπερνάω γιατί θέλω να γράψω για το Κέντρο Ελέγχου του Deepin.

Το μόνο κοινό που έχει αυτό το Κέντρο Ελέγχου με ότι έχω συνηθίσει να βλέπω στις υπόλοιπες διανομές Linux είναι το εικονίδιο του, το κλασικό γρανάζι. Γιατί μόλις κάνεις κλικ στο γραναζάκι, δεν εμφανίζεται κανένα παράθυρο. Αντίθετα, προβάλει από δεξιά ένα προσεγμένο, ημιδιαφανές sidebar όπου εκεί υπάρχουν και εκεί γίνονται οι ρυθμίσεις του συστήματος, πάντα με την Deepin λογική. Δηλαδή εμφανίζονται όλες οι ρυθμίσεις η μία κάτω από την άλλη σε ένα ατελείωτο πανηγύρι ευκολίας να φέρεις το σύστημα στα  μέτρα σου (φιλτράρισμα ανά κατηγορία και πάλι από αριστερά).

Κέντρο Ελέγχου

To ωραίο είναι ότι αυτό το sidebar δεν αρκείται να μας φέρνει σε απόσταση βολής τις ρυθμίσεις. Αντίθετα, μόλις κάνεις κλικ σε κάτι πας πιο μέσα και πιο μέσα, χωρίς να φεύγεις ποτέ από εκεί, χωρίς να ανοίγει άλλο παράθυρο ή κάτι τέτοιο:

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι τρελοί κινέζοι έβαλαν και το εικονίδιο Back πάνω αριστερά, το οποίο με κλικ προσθέτει στο sidebar και ρολόι και notifications, και κατηγορίες ρυθμίσεων...  Τι άλλο να πω; Δεν περιγράφω άλλο...

deepin Control Center + notifications

Α, να γράψω και κάτι ακόμα που εμένα σαν προγραμματιστή απλά μου έκανε “κλικ”. Πάτησα Alt+F2, συνηθισμένος να γράψω το όνομα μας εφαρμογής και το Deepin μου ανοίγε Yakuake/Guake κονσόλα τερματικού από πάνω. Ι love you guys...

terminal α λα yakuake

Και είμαι σίγουρος ότι οι hackers του Deepin (και τους αποκαλώ έτσι διότι είναι μεγάλοι φανς του θεού της Perl, Larry Wall, ενώ κάποιοι από αυτούς κάνουν Lisp-παπάδες στο Emacs - δείτε εδώ στιγμιότυπα του Emacs εν δράσει) έχουν πολλά ακόμα τέτοια κρυμμένα διαμαντάκια στο Deepin, που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα. Να, όπως το Deepin Graphics Driver Manager για να εγκαθιστάς εύκολα GPU drivers, το Deepin Screenshot και το Deepin Screen Recorder (που αποθηκεύει και σε GIF εκτός από MP4), το Deepin Presentation Assistant για να μοιράζεσαι περιεχόμενο και να χειρίζεσαι παρουσιάσεις από το κινητό ή το System Monitor να πούμε, που το βλέπεις και μένεις με το στόμα ανοιχτό:

System Monitor με Qt5 εφέ
System Monitor με Qt5 εφφέ

Κλείνοντας να αναφέρω τα βασικά του Deepin 15.9 για να μην ξεχνιόμαστε. Τρέχει σε πυρήνα Linux 4.15 (τον οποίο λένε πως έχουν καλιμπράρει για desktop χρήση), έχει προεγκατεστημένα τον Chrome και το Thunderbird (φάουλ, imho), το WPS Office για επεξεργασία κειμένου, λογιστικών και παρουσιάσεων, δικό του text editor (θυμίζει πολύ το Kate), δικό του Movie και Music, εφαρμογές για scanners και εκτυπωτές και χιλιάδες άλλα πράγματα στο Store. Και ο κώδικας των εφαρμογών του DDE είναι φυσικά ανοικτός (δείτε το στο github.com/linuxdeepin) για όσους φοβούνται τον κινέζο κατάσκοπο :) Τέλος το Deepin είναι rolling release, δηλαδή τη βάζεις και απλά ενημερώνεις συνέχεια.

Το deepin ειναι rolling release

Προσωπικά, δοκίμασα το Deepin τόσο σε VM στον i7 (με 4GB RAM) όσο και σε ένα test PC που έχω με έναν ταπεινό i3 και 4 GB RAM σε SATA δίσκο (όχι SSD). Το σύστημα πέταγε και στις δύο περιπτώσεις. Εκτός από την ταχύτητα, όμως το Deepin με κέρδισε (και νομίζω θα κερδίσει και πολλούς και πολλές από εσάς μόλις το δοκιμάσετε) γιατί είναι από τις λίγες διανομές Linux που έχω δει να δίνουν τόση έμφαση στον ορθολογικό σχεδιασμό, εκείνον που δίνει την ομοιομορφία χωρίς να γίνεται βαρεμάρα και την απλότητα χωρίς να κόβει επιλογές. Το DDE είναι απλά σούπερ. Απλά δοκιμάστε το και σεις, και θα το διαπιστώσετε. Εγώ του τα βάζω τα 5 αστέρια! Εδώ που τα λέμε, ίσως και ο τίτλος του άρθρου να έπρεπε να είναι: Deepin, ο κινέζικος δράκος βρυχάται και δείχνει τα δόντια του Qt5! :)

 

Περισσότερα για το Deepin:

Επίσημος Οδηγός Εγκατάστασης

Πλήρης λίστα με τις πρωτότυπες εφαρμογές του Deepin

Δώσε αστέρια!

MO: 3.9 (ψήφοι: 33)

Σχόλια

παιδια καλημερα ... "κατεβασα" το deepin και το εγκατεστησα σε ενα φλασακι 32gb... ομορφο (λιγο διαφορετικο)... ομως εχω ενα μικρο προβλημα... ενω ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ touch screen, εγω ΔΕΝ μπορω να την βρω .. με ενδιαφερει γιατι τελικα θα το εγκαταστησω σε ενα laptop dell xt2 με περιστρεφομενη οθονη.. για την συντροφο μου.. μπορει καποιος να μου εξηγησει ΠΩΣ θα το κανω???

Βασικά δε θα έπρεπε να χρειάζεται να κάνεις κάτι για παίξεις με την touch screen. Αν δεν υπάρχει κρυμμένη κάποια ρύθμιση στo Κεντρο Ελέγχου, μόνο κάποια γενικότερη ασυμβατότητα μπορώ να υποθεσω ότι σου έτυχε.

Αλήθεια όμως γιατί δεν βάζεις καλύτερο το τελευταίο και πιο φρέσκο Deepin (15.10) ?

https://www.deepin.org/en/2019/04/28/deepin15-10/

δημητρη ευχαριστω σε για τη αμεση απαντηση.. θα "κατεβασω" την πιο φρεσκια εκδοση.. το θεμα μου ειναι οτι το θελω για την συντροφο μου στο συγκεκριμενο laptop (dell xt2)... μου αρεσει ετσι που το βλεπω και αν ηταν για μενα απλα θα το χρησιμοποιουσα οπως ειναι - χωριs touch screen, στο δικο μου pc..

Πραγματικα αποκαλυψη το λειτουργικο αυτο.Το εβαλα χθες και σημερα επεσα στο αρθρο.Συμφωνω απολυτα με ολα οσα γραφεις!Ειναι μοναδικο με τον τροπο του.Μακαρι να ειχαν και αλλες διανομες την ομορφια,απλοτητα και σπιρταδα του deepin.Βρηκα το βασικο μου λειτουργικο πλεον!(τα windows τα εχω εγκαταλειψει καιρο τωρα).

Οντως ειναι πανεμορφο λειτουργικο και πολυ γρηγορο. Το δουλευω περιπου ενα μηνα τωρα και με εχει κυριευσει η απλοτητα  του και η ευκολια του σε οτι και να κανεις. Καπως ετσι θα επρεπε να ειναι το Linux απο εδω και περα. Δεν λειπουν βεβαια καποια βugs οπως καποιες φορες τρεμοπαιζει η οθονη, ακομα οταν εγκαθιστω το Audacious και παταω τον καδο ανακυκλωσης μου ανοιγει το audacious με error. Λειπει επισης το lanquage indicator οπως επισης gimp,audacity,audacious ειναι παλιες εκδοσεις οπως και firefox Esr.  Αλλα ολα τα παραπανω πιστευω οτι θα εχουν φτιαχτει με την αναμενομενη εκδοση V20 τον Ιανουριο.

Δημητρη ηταν μια αψογη παρουσιαση.

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη,

έχω και εγώ την ίδια αίσθηση.Την εγκατέστησα και είμαι χαρούμενος για την αλλαγή.Αντιμετωπίζω ενα δύο προβλήματα . 1 Thunderbird δεν είναι στα Ελληνικά και δεν ξέρω πως να το αλλάξω. 2 Δεν ξέρω αν οι εφαρμογές που υπάρχουν είναι στη τελευταία τους έκδοση.Είμαι μεγάλος σε ηλικία αλλά καινούργιος στο Linux.Όταν μπορέσεις απάντησε μου .Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλησπέρα,

Καταρχάς, ποια έκδοση του Deepin εχεις εγκαταστήσει; Το άρθρο αναφερόταν στην 15.9 αλλά τωρα έχουμε φτάσει στην 15.11.

Για το thunderbird, πρέπει να εγκαταστήσεις με τον διαχειριστή πακέτων σου τις ελληνικές μεταφράσεις. Το πακέτο που χρειάζεσαι είναι το thunderbird-l10n-el.

Για το δεύτερο που ρωτάς, το Deepin βασίζεται στο Debian stable, πράγμα που σημαίνει ότι κατά βάση χρησιμοποιεί τα δοκιμασμένα αν και κάπως πιο παλιά πακέτα του Debian -- με ενημερώσεις όμως όπου χρειάζεται. Αν δεν έχεις ανάγκη από την τελευταία λέξη του open source, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Μπορείς να δεις αναλυτικά τις εκδόσεις των βασικών εφαρμογών του Deepin εδώ: https://distrowatch.com/table.php?distribution=deepin

Έχω την πιο πρόσφατη ,την εγκατέστησα εχθές,

 διαχειριστή πακέτων  που βρίσκεται ?

Είμαι αρχάριος δεν κρύβεται.

Και κάτι άλλο,είναι πολύ δύσκολο να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα με κατάληξη dep ?

Εννοείς "καταληξη .deb" και όχι 'dep" σωστά; Είναι πανεύκολο βασικά. Στις περισσότερες διανομες όταν κάνεις διπλό πάνω στο αρχείο εμφανίζεται ένα παραθυρικό εργαλείο/διάλογος για να σου κάνει την εγκατάσταση.

 

Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για την απάντηση,

δεν μπορώ να βρω το διαχειριστή πακέτων,που βρίσκεται ?

Σε όλες τις διανομές Linux που βασίζονται στο Debian (π.χ. Ubuntu, Mint, Deeping) ο διαχεριστής πακέτων λέγεται apt. Ειναι ένα εργαλείο της γραμμής εντολών.

Για διευκόλυνση των νέων χρηστών, κάθε διανομή έχει ένα apt front-end δηλαδή μια παραθυρική εφαρμογή για να εγκαθιστάς πακέτα μέσω του apt χωρίς να πηγαίνεις στη γραμμή εντολών. Επειδή δεν θυμάμαι πως ακριβώς το λένε/εχουν στο Deepin, προτείνω να μπεις στα βαθιά! Δηλαδή να ανοίξεις ένα Τερματικό (νομίζω πατάς F2 ή Ctrl+Alt+T ή απλά τρέξε την εφαρμογή Τερματικό/Terminal) και εκεί δώσε την εντολή

sudo apt install thunderbird-l10n-el

Λογικά θα σου ζητήσει τον κωδικό σου  (που όρισες στην εγκατάσταση) και θα προχωρήσει στην εγκατάσταση του πακέτου.

 

 

 

Καλημέρα Δημήτρη,

σε ευχαριστώ πολύ για άμεση απάντηση σου , το πρόγραμμα που έπρεπε να έχω εγκαταστήσει ήταν,

το διαχείριση πακέτων synaptic που ήταν μέσα στην διανομή,αλλά χάρις σε σένα έμαθα και τους δύο τρόπους.

Όμως θέλω να σου πω ότι  είσαι κόσμημα μέσα στο χώρο του Linux ,γιατί αν και είμαι άσχετος με το deepin

δεν με έκανες να αισθανθώ άσχημα πουλώντας  εξυπνάδα και ύφος ,όπως πάρα πολλοί στον χώρο αυτό.

Και πάλι χίλια ευχαριστώ, αξίζεις σαν άνθρωπος πολλά.

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ είσαι θησαυρός .

Ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά.

Φίλε Γιώργο, μπα σε καλό σου με συγκίνησες πρωί-πρωί. Ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι να σου αρέσει το Linuxακι, να μείνεις σε αυτό και να το μάθεις καλύτερα γιατί αξίζει. Κάθε διανομή Linux και κάθε πρόγραμμα που χρησιμοποιείς είναι μια απίστευτη συλλογική/ατομική προσπάθεια/άσκηση για ελευθερία. Και ελπίζω, σύντομα να αρχίσεις κι εσύ να βοηθάς νεοφώτιστους όπως μπορείς. Σημασία έχει η προσπάθεια άλλωστε.

 

Καλό μεσημέρι, μπήκα στην σελίδα τού firefox και κατέβασα την παραπάνω εφαρμογή firefox-73.0.tar.bz2.Μετά έκανα εξαγωγή τους φακέλους  ,υπάρχουν πολλοί φάκελλοι και δεν ξέρω τι να κάνω ? Κάθε βοήθεια δεκτή.

Ευχαριστώ

Μπαίνεις στο φάκελο firefox-73.0, εκεί μέσα υπάρχει ο φάκελος firefox, μπαίνεις μέσα και μετά με διπλό κλικ τρέχεις το εκτελέσιμο αρχείο με όνομα "firefox".

 

Δημήτρη καλό βράδυ,

ευχαριστώ για την απάντηση,το πρόβλημα είναι ότι  υπάρχει μια εικόνα με ένα γρανάζι με το όνομα firefox αλλά μου ανοίγει μόνο όταν το ανοίξω μέσω τερματικού.Δεν υπάρχει εικόνα του firefox που να μπορώ να την έχω στην πλατφόρμα εκκίνησης .Αν κλείσω το πρόγραμμα για να το ξαναβρώ πρέπει να το ανοίξω πάλι μέσω τερματικού. Υπάρχει άλλος τρόπος ?

Κατ'αρχάς πρέπει να ξέρεις το εξής: Στο Linux τα περισσότερα εκτελέσιμα προγράμματα βρίσκονται στο φάκελο /usr/bin (και κάποια άλλα στο φάκελο /bin). Όλα τα πακέτα που εγκαθιστάς μέσω του APT ή του Synaptic, ρίχνουν τα εκτελέσιμά τους εκεί - κυρίως στο /usr/bin. Το ίδιο λογικά ισχύει και για τον Firefox του Deepin. 

Οπότε, για να μπορείς να τρέχεις τον νεότερο Firefox από το γραφικό περιβάλλον, πρέπει μέσω του Τερματικού να αντιγράψεις κάπου τα βοηθητικά αρχεία του και να "ενημερώσεις" το εκτελέσιμο αρχείο που υπάρχει στο σύστημά σου (/usr/bin/firefox) ώστε να "δείχνει" στην νεότερη έκδοση αντί για την έκδοση του Deepin.

Δηλαδή στο Τερματικό,  θα μπορούσες να κάνεις τα εξής.

Κατ'αρχάς πηγαίνεις στο φάκελο όπου έχεις αποσυμπιέσει το συμπιεσμένο αρχείο του νεότερου Firefox. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει ο φάκελος firefox-73.0. Επιβεβαίωσε με την εντολή

ls

οτι βλέπεις αυτόν τον φάκελο, διαφορετικά τίποτε από τα παρακάτω δεν θα δουλέψει. Μην προχωρήσεις με τα παρακάτω βήματα, αν δεν βλέπεις αυτόν τον φάκελο.

Αν λοιπόν υπάρχει εκεί ο φάκελος firefox-73.0, τότε δώσε την παρακάτω εντολή με την οποία δημιουργείς (αν δεν υπάρχει ήδη) έναν φάκελο /opt:

sudo mkdir /opt

Αν ο φάκελος /opt υπάρχει, απλά το σύστημα θα σου πει ότι υπάρχει και ότι δεν τον ξαναέφτιαξε.

Μετά μεταφέρεις όλο το φάκελο firefox-73 μέσα στο /opt με την εντολή (προσοχή στο τελευταίο / !!!)

sudo mv firefox-73.0 /opt/

Μετά μετονομάζεις το τρέχον εκτελέσιμο του firefox (δηλαδή το /usr/bin/firefox) σε firefox-old:

sudo mv /usr/bin/firefox /usr/bin/firefox-old

Τέλος, δημιουργείς ένα συμβολικό δεσμό από το εκτελέσιμο της νεότερης έκδοσης του Firefox μέσα στο /usr/bin:

sudo ln -s /opt/firefox-73.0/firefox /usr/bin/firefox

Οπότε με την τελευταία εντολή έχεις ορίσει στο σύστημά σου ότι το εκτελέσιμο του Firefox (/usr/bin/firefox) βρίσκεται στην πραγματικότητα στο /opt/firefox-73.0/firefox και ότι θέλεις να τρέχει από εκεί. 

Οπότε τώρα, μπορείς να τρέξεις τον Firefox από το παραθυρικό περιβάλλον χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κάτι άλλο. 

Αν κάποτε θες να τρέξεις τον παλιό/original firefox, ανοίγεις ένα τερματικό και δίνεις

/usr/bin/firefox-old

 

Ευχαριστώ για την απάντηση Δημήτρη,

φάκελλος 73,0 firefox δεν υπάρχει .Σε ευχαριστώ για τον κόπο σου να γράψεις τόσα πολλά  αλλά για μένα αυτή την στιγμή είναι πολλά για αρχή.Θα το πάω σιγά σιγά.Μία ερώτηση θέλω να σού κάνω.Δεν είναι γενικά επικίνδυνο να μην έχω την τελευταία έκδοση των προγραμμάτων που χρησιμοποιώ ?Ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέτεις σε εμάς τους καινούργιους.

Καλησπέρα,

Για το πρόβλημα: τι βλέπεις μέσα στον φάκελο εκεί με την εντολή ls;

Για το ερώτημα που θέτεις:

Σύντομη απάντηση: όχι πάντα/εξαρτάται.

Πιο αναλυτική απάντηση: Δεν είναι αναγκαστικό να έχουμε τις τελευταίες εκδόσεις του κάθε προγράμματος. Θα έλεγα μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει το αντίθετο :) Οσον αφορά τον Firefox, συγκεκριμένα, εφόσον το Deepin βασίζεται στο Debian stable, το πιθανότερο είναι ότι ο Firefox που έχεις είναι η έκδοση ESR (έκδοση εκτεταμένης υποστήριξης) δηλαδή η 68.5 η οποία θα υποστηρίζεται με bugfixes μέχρι να βγει το νεότερο Deepin/Debian. Κι αυτό γιατί οι developers της κάθε διανομής «παίρνουν» τα bugfixes από τις νεότερες εκδόσεις του Firefox και τα εφαρμόζουν στην έκδοση που έχει μέσα η διανομή σου. Αυτό γίνεται σίγουρα στο Debian stable, και επομένως γίνεται αυτόματα και στο Deepin (που βασίζεται στο Debian).

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν άλλες διανομές όπως π.χ. το Ubuntu που προτιμούν να αναβαθμίζουν πλήρως ορισμένα προγράμματα όπως ο Firefox. Ετσι, το Ubuntu παρότι βασίζεται κι αυτό στο Debian (testing), προσφέρει πάντα την νεότερη έκδοση του Firefox μόλις κυκλοφορήσει. 

Πάντως αν επιμένεις να εγκαταστήσεις νεότερη έκδοση Firefox στο Deepin, μπορείς να δοκιμάσεις κάποια από τις λύσεις που προτείνει το ίδιο το Debian.  Π.χ. με τις παρακάτω εντολές, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα πακέτο snap με τον τελευταίο Firefox:

sudo apt install snapd
sudo snap install firefox
snap run firefox

 

giorgos@giorgos-PC:~$ sudo apt install snapd
[sudo] password for giorgos: 
Ανάγνωση Λιστών Πακέτων... Ολοκληρώθηκε
Κατασκευή Δένδρου Εξαρτήσεων                  
Ανάγνωση περιγραφής της τρέχουσας κατάσταση... Ολοκληρώθηκε
snapd is already the newest version (2.21-2+b1).
0 αναβαθμίστηκαν, 0 νέο εγκατεστημένα, 0 θα αφαιρεθούν και 0 δεν αναβαθμίζονται.
giorgos@giorgos-PC:~$ sudo snap install firefox
error: cannot perform the following tasks:
- Mount snap "firefox" (310) (cannot find required base "core18")
giorgos@giorgos-PC:~$ snap run firefox
error: cannot find current revision for snap firefox: readlink /snap/firefox/current: no such file or directory
giorgos@giorgos-PC:~$ 
Δημήτρη το αποτέλεσμα είναι αυτό δεν πέτυχε, μπορώ να το δοκιμάσω και για τον thunderbird ? Χρησιμοποιώ τον brave ,απλά ήθελα να έχω την επιλογή να έχω τις τελευταίες εκδόσεις, ειδικά για το ίντερνετ  και αλληλογραφία.Αν έχεις καμία άλλη ιδέα  ,περιμένω και ευχαριστώ.

Πολύ περίεργο αυτό. Το Debian προτείνει να εγκαταστήσεις με snap τον Firefox αλλά αυτοί που έχουν φτιάξει το snap πακέτο του Firefox το έχουν βασίσει πάνω σε ένα άλλο πακέτο (core18) που από ότι καταλαβαίνω είναι μόνο στο Ubuntu. Κανονικός τραγέλαφος :)

Οπότε τσάμπα ο κόπος σου.

Ο Brave browser είναι καλός browser - το ήξερες ότι το ξεκινησε κάποιος που παλιότερα ήταν υπεύθυνος για τον Mozilla (νομίζω) αλλά ο συγκεκριμένος browser βασίζεται στον Chrome/Chromium;  :)

Δημήτρη υπάρχει κάποια λύση για τον thunderbird ? Υπάρχουν διανομές που να έχουν τις τελευταίες ενημερώσεις σε firefox thunderbird η νομίζεις οτι δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας ?

Δεν νομίζω ότι έχεις πρόβλημα με τον thunderbird. Αλλωστε το μόνο που κάνει με τον "εξω" κόσμο ειναι να συνδέεται στο gmail/yahoo/hotmail σου (που είναι ας πούμε υπηρεσίες εμπιστοσύνης) και να κατεβάζει text με τα emails σου.