Bodhi Linux 2.01

dsyrmalis | Παρ, 08/03/2012 - 21:40 | 3' | 51



Η διανομή Bodhi είναι λιλιπούτεια αλλά εντυπωσιακή. Έχεις ως βάση το φιλικό Ubuntu αλλά η φιλοσοφία της είναι ο μινιμαλισμός. Οι επιλογές που δίνει στο χρήστη είναι πολλές, αφού υπάρχουν διαμορφώσεις για Desktop, Laptop κ.α. Το ίδιο πολλές επιλογές δίνονται και όσον αφορά τo αισθητικό κομμάτι στο βασικό περιβάλλον εργασίας που είναι το Enlightenment 16. Η διανομή φυσικά είναι επεκτάσιμη, αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά απο τα χιλιάδες προγράμματα που βρίσκονται στα αποθετήρια του Ubuntu.
Ακριβώς επειδή η διανομή στοχεύει στο να δώσει ένα ταχύτατο σύστημα δεν θα βρούμε προγράμματα όπως τον περιηγητή Firefox αλλά τον πιο ελαφρύ Midori. Στο σημείο όμως αυτό πρέπει να κάνουμε μια παρατήρηση στην ομάδα του Bodhi. Απο τη βασική εγκατάσταση έλειπε ένας image viewer. Πρόκειται για μια βασική παράλειψη, αφου ο image viewer του Enlightenment (ephoto) είναι μόλις λίγα kb σε μέγεθος και οι εξαρτήσεις του είναι ήδη εγκατεστημένες.
Ένα άλλο επίσης θετικό στοιχείο είναι πως υποστηρίζονται πλήρως τα ελληνικά και εφόσον τα επιλέξετε απο την αρχή θα έχετε ελληνικό πληκτρολόγιο χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε ρυθμίσεις επι ρυθμίσεων.
Το ότι η διανομή έρχεται με τα απολύτως βασικά δεν σημαίνει βέβαια πως δεν μπορούμε να την εγκαταστήσουμε και σε ισχυρούς επεξεργαστές. Υπάρχει και 64 bit έκδοση.
Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως μιλάμε για LTS έκδοση τότε το Bodhi είναι μια καλή πρόταση για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον σε όσους αρέσουν τέτοιες διανομές. Μια δοκιμή πάντως τη συνιστούμε σε όλους.
Ας δούμε όμως και μερικά στιγμυότυπα για να σχηματίσουμε μια πληρέστερη άποψη:



Ένα οπτικό εφέ απο το τερματικό του Bodhi!



Παίρνοντας ένα στιγμιότυπο απο τη διανομή με τη βοήθεια του scrot.

Ιστοσελίδα: http://www.bodhilinux.com/index.php

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

 Ε17 λέγεται. Στο about της έκδοσης όμως του enlightenemnt μου έβγαλε 16.ΧΧΧ κλπ. Θα το ξαναδώ πάντως.

   πολύ  καλή διανομή. Μιά  χαρά παίζει στο DELL INSPIRON N5110  , μαζί  με τα  Pear OS 5 , Voyager 12.04 , LUNINUX 12 , Mageia2-Gnome & Fedora 17 Gnome 3.

Το έχω περασμένο σε παλιό υπολογιστή και το βρίσκω υπέροχο. Έχω όμως μια απορία. Πως μπορώ να εγκαταστήσω  σε άλλο υπολογιστή με dual boot (windows -  Ubuntu) και τρίτο λειτουργικό linux?

Το επιχείρησα δύο φορές και τις 2 σταμάτησε η εγκατάσταση στην μέση, γράφοντας ότι κατέρευσε η έγκατάσταση. Υποθέτω ότι μπορώ να βάλω 2 λειτουργικά linux σε ένα σκληρό, έψαξα να βρω οδηγίες κάπου αλλά δυστυχώς τίποτα. Υποθέτω ότι κάτι λάθος κάνω. Αν μπορούσατε να μου δώσετε ένα link θα το εκτιμούσα.Σας ευχαριστώ.

  μπορείς να έχεις τόσες διανομές σε ένα δίσκο , όσες και οι κατατμήσεις του. Σε 500άρι εξωτερικό με SATA 2 interface έχω 14  partitions. Μόνο που πρέπει από την αρχή να κάνεις τη διαμερισματοποίηση του δίσκου & ασφαλώς να ΜΗΝ έχεις καί παράθυρα , γιατί  μπορεί όλα να χαθούν.  Και πρέπει να είσαι και γατόνι μεγάλο για να προσθέτεις τις καινούριες διανομές στο μενού του grub legacy , διορθώνοντας το αρχείο /boot/grub/menu.lst .  Γιατί  αν ΔΕΝ το ξέρεις ,  κλάψτα Χαραλαμπάκη μου.

Έκανα με gparted partition για να βάλω το νέο λειτουργικό, θεωρώντας πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το partition swap του Ubuntu. Και τώρα δεν το χρησιμοποιεί αυτόματα ούτε το ubuntu. Αναγκάζομαι να το ενεργοποιώ κάθε φορά. Προφανώς από αυτά που γράφω θα καταλαβαίνεται ότι οι γνώσεις μου είναι limited. Κάποιο link να διαβάσω κάτι ώστε να εφαρμόσω αυτό που θέλω?
Τι εννοείται να μην έχω παράθυρα?

   αν θές να τρέχεις περισσότερες διανομές τότε είναι πολύ καλύτερα από πρίν να έχεις διαμερισματοποιήσει
τον δίσκο και ο δίσκος να φιλοξενεί μόνο τα Linux. Τα windows καλύτερα να έχουν το δικό τους δίσκο και
να μην τα πολυπειράζουμε. Αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι ΔΕΝ έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν 2 ή
περισσότερους δίσκους και πειραματίζονται με τον έναν που τρέχουν και τα παράθυρα. Και τότε είναι που
μπορεί να συμβεί το τεράστιο μπέρδεμα.

  Η  περίπτωσή σου , γενικά είναι μπερδεμένη από μόνη της, Αφού όμως ξέρεις να ενεργοποιείς το swap
από τερματικό , είσαι σε καλό δρόμο. Πάλεψέ το & θα πάς μπροστά μιά μέρα στο λίνουξ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Τα windows θα τα απεγκαταστήσω οριστικά, βαρέθηκα τους ιούς. Ο μόνος λόγος που τα κρατούσα ήταν συγκεκριμένο πρόγραμμα για την δουλειά μου, αλλά μπορώ πλέον να το τρέξω σε linux μέσω wine. Στο Ubuntu είμαι ακόμη στο 10.04 LTS, δεν λειτούργησε σωστά ποτέ το wine ή τουλάχιστον δεν μπόρεσα να το κάνω εγώ να λειτουργήσει σωστά. Δεν σκοπεύω να περάσω στην επόμενη σταθερή έκδοση την 12.04 είναι βαριά και το unity δεν μου άρεσε καθόλου. Ήθελα να κρατήσω ότι έχω και να περάσω το luninux 12.00 που βασίζεται στην νέα έκδοση του ubuntu. Παρεπιπτόντως, το swap το ενεργοποιώ από το gparted, όχι μέσω τερματικού. Έχω πολύ δρόμο μπροστά μου ακόμη όπως βλέπετε. Πάντως ευχαριστώ για όλα. 

  ΔΕΝ χρειάζεσαι το Ubuntu 12.04 LTS , όταν υπάρχουν πολύ καλύτερα περιβάλλοντα από το Unity , όπως στις
διανομές  Luninux 12 , Pear OS 5 & Voyager 12.04 , όλες βασισμένες πάνω στο Ubuntu 12.04 , τις οποίες και
τρέχω όλες ! !     Γενικά να προτιμάς ό,τι το πιό σύγχρονο στο LINUX , και να μην ''κολλάς'' στις παλιές εκδόσεις.
   Και πάντα να τρέχεις διανομές με τον πιό πρόσφατο πυρήνα ! !

Τι απαιτήσεις θέλει?Έχω στο Laptop μου Windows xp Home & προσπάθησα να το βάλω σε μια vm ,άλλα δεν εμφανιζόταν το γραφικό περιβάλλον!

@rm  αν δεν θες το βαρυ ubuntu βαλε χubuntu 12.04 LTS ή το lubuntu 12.04 (δεν ειναι LTS).To χubuntu μοιαζει στο παλιο gnome 2 κ ειναι παναλαφρο.Ακομα στο ubuntu βαζεις το gnome shell επιλεγεις να μπεις στην συνεδρια classic gnome no effects κ εισαι σε ελαφρυ περιβαλλον εμφανισιακα ομοιο με το παλιο γνωστο gnome (ας με διορθώσει καποιος αν κανω λαθος για το δοκιμασα στην 11.10 κ οχι στην 12.04).Ακομα με την εντολη sudo apt-get install (x-l-k)ubuntu-desktop προσθέτεις σε μια ubuntuειδη εγκατασταση το (l-x-k)ubuntu.Προσωπικα εχω (l-x)ubuntu μαζι.Παντως καλυτερα μην μενεις σε παλιες εκδοσεις

@dlinux

Δεν είναι ότι θέλω να μείνω σε παλιά έκδοση, απλά έχω κάτι σίγουρο. Έχω εγκαταστήσει το AptonCD για να κάνω αποθήκευση ότι έχω να μην τα χάσω, φοβάμαι όμως και για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό που μου άρεσε πολύ (χωρίς να έχω δει τις διανομές που περιγράφεις) είναι το Lununux 12.00

Αυτό προσπάθησα να εγκαταστήσω αλλά η εγκατάσταση δεν έφθανε ποτέ στο τέλος γιατί προφανώς κάτι είχα κάνει λάθος. Αναφερόμενη σε αυτό: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=21628&p=223844&http#p223844    προσπάησα να κάνω αυτό:

Πίνακας κατατμήσεων GPT (GUID Partition Table). Αλλά έχω ήδη μέσα στον δίσκο το Ubuntu οπότε δεν έχω τις αντίστοιχες επιλογές για το bios. Φοβάμαι ότι θα τα κάνω θάλασσα και θα τα χάσω όλα, οπότε μετά σίγουρα θα το φτιάξω από την αρχή θέλοντας και μη, με την μόνη διαφορά ότι θα τα έχω καταστρέψει όλα όσα έχω.

@rm το σέβομαι οτι δεν θες να παιξεις  με το μηχάνημά σου.Να πω κ κατι που θα εκνευρισει αρκετους (πχ  zenwalk).Δεν το ξερω το lununux αλλα αποφεύγω σπάνιες διανομες γιατι λόγους ασφαλείας.Δεν ξερεις αν σε καμια ενημερωση ψωνισεις κ τιποτα κακοβουλο. Σε μεγαλη διανομή θα μαθευτεί ειναι αλλιώς.Ολα αυτα που ειπα παιζουν κ live cd οποτε δοκιμασε.Σε κοβω για κανα xubuntu 12.04 LTS αφου δεν γουσταρεις πειραματα.Αν θες το φορτώνεις με την εντολή που ειπα σε εκδοση 10.04 κ μετα αναβαθμιζεις σε 12.04 ( γινεται αλλα δεν το δοκιμασα μην σε παρω στο λαιμο μου)

Κοιτάζω το xubuntu 12.04 LTS. Δεν θα είχα πρόβλημα να το εγκαταστήσω αλλά πως? Αυτή τη στιγμή ο δίσκος μου έχει ήδη το ubuntu και ένα κομμάτι αδιάθετο. Πως θα κρατήσω το home σε ένα κομμάτι (partition) του δίσκου και δυο διαφορετικές διανομές σε άλλα δύο χωριστά υποθέτω? Ο λόγος που κατέρευσε η προηγούμενη εγκατάσταση πιστεύω ότι ήταν λόγω δύο διανομών linux στο δίσκο. Ναι τα windows τα διέγραψα αλλά πως θα λύσω αυτό το πρόβλημα, δεν βρίσκω άκρη.

      πάρε έναν εξωτερικό δίσκο με e-SATA-2  ή USB 3.0 interface και εξασφάλισε ότι και ο πύργος σου μπορεί
να συνδεθεί με αυτά τα interfaces. Τότε πειραματίσου απεριόριστα & θα δείς πόσο εύκολα είναι τα πράγματα,
          Έχεις μεγάλο ταλέντο στο LINUX. Το μόνο που σου λείπει είναι τα  ''μεγάλα μέσα'' για να γίνεις ένας guru , όπως και η ..αφεντιά μου.  Γιατί το LINUX δυστυχώς έχει και αυτό τις απαιτήσεις του σε πόρους & ''μέσα''.
           Τί να κάνουμε ?  Η ίδια η ζωή είναι άδικη και πολλά ταλέντα πάνε χαμένα. Φταίει ο καπιταλισμός & η
ελεύθερη οικονομία. Δηλαδή , η Αμερική.

   Και ύστερα πάλι , το LUNINUX  δεν είναι καθόλου σπάνια ούτε ''εξωτική'' διανομή , αλλά φτιαγμένη από έναν
πραγματικό guru του LINUX που έχει γνώσεις άφταστες σε όλα. Και είναι ένα πραγματικό διαμάντι που πρέπει
να τρέχει σε κάθε desktop. Χώρια που ο δημιουργός του είναι αντικαπιταλιστής , αιρετικός αντικομφορμιστής , αυτόνομος καί σύντροφος του Φιντέλ. Άρα τα έχει όλα τα καλά μαζεμένα πάνω του.

   μόλις εγκατέστησα το ολοκαίνουριο BRIDGE 2012.08 LXDE στο DELL INSPIRON N5110.
   Όλα πάνε  σφαίρα. Φοβερή διανομή. ΔΕΝ πρέπει να λείπει από κανένα laptop & desktop.

  Αναβάθμιση του συστήματος με ένα απλό  # pacman -Syu  και  μετά  εγκατάσταση όσων λείπουν  με ένα  
                # pacman -S firefox vlc

  Πιό  εύκολο και από ..ουμπούντου ! ! !  Ποιός είναι ο πιό ..απάλευτος guru του LINUX εδώ μέσα ??

   Είπατε τίποτα ? ? ?  Δεν άκουσα ! !

       @ rm

   τώρα μάλλον κατάλαβες γιατί είσαι εκτός συναγωνισμού. Είναι σαν να θές να προσπεράσεις μια
.. BUGATTI VEYRON  με ένα  ΖASTAVA.  Ή τον .. πύραυλο , πηγαίνοντας  πάνω σε  ..αραμπά..Tongue outTongue outTongue out     Γι ' αυτό  φορμάτ όλα και διαμερισματοποίηση από την αρχή. & Μην αγχώνεσαι.

@rm format! format! format! κ μη μασας.

@ μπαρμπα zenwalk σε πυροδότησα βλέπω.Το luninux ΔΕΝ είναι πασίγνωστη διανομή όπως δεν ειναι κ το γεφύρι που μολις έβαλες.Ισώς τις υποστηριζουν τα καλητερα παιδια του λινουξ δεν αντιλέγω.Σαν γενικό κανόνα προτεινω ποιο mainstream διανομες debian ,slackware, arch, (k-x-l)Ubuntu , mageia .opensuse, pclinuxos κτλ.Ειμαι καχύποπτος σε σπανιες διανομές κ οχι αδικα.Γιατι να βαλω το γεφύρι κ οχι το γνησιο arch με lxde;

      τώρα  γράφω με το νέο  VIPPER 2  ( Fedora 17 based )  &  όλα παίζουν άψογα.  Γιατί να μην τρέχουν στα
συστήματά μας αφού αξίζουν  να υπάρχουν ? ?    Δεν υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται μέσα τους κάτι ύποπτο , γιατί  η  ''μηχανή'' από μέσα γράφει ''LINUX'' , άρα είναι εγγύηση.

     &  Σίγουρα είμαι ο πιό  ''απάλευτος''  γκουρού  εδώ  μέσα , ούτε ο Linus δεν τρέχει τόσα πολλά είδη.

   

@dlinux

Πρώτα από όλα ευχαριστώ για τον χρόνο σας, δεύτερον πριν το format, επειδή δεν παίζει με τίποτα τώρα αγορά εξωτερικού σκληρού για backup, σκέφθηκα να κάνω ένα partition για αποθηκευτικό χώρο (media), δεν έχω άλλο τρόπο και τόπο για να μην χάσω τα δεδομένα που θέλω. Το έκανα αρχικά σε format ext4 αλλά δεν μου αφήνει να μεταφέρω οτιδήποτε. Και αν και θα έπρεπε πρώτα να ρωτήσω και μετά να ενεργήσω, η ανυπομονησία μου με έκανε να αλλάξω το format σε ntfs για να μπορέσω να κάνω μεταφορά αρχείων σε αυτό τον χώρο χωρίς να ξέρω γιατί γίνεται αυτό, με κίνδυνο να χάσω τον χρόνο μου το λιγότερο.

Θα περιμένω απάντηση για να συνεχίσω με εγκατάσταση του Xubuntu στην θέση του Ubuntu.

Και μια απορία, κάτι που πρόσεξα από τον καιρό των windows. Το ntfs είναι ευπρόσβλητο από ιούς ή φταίνε αποκλειστικά τα windows? Το λέω αυτό γιατί όταν υπήρχαν στον υπολογιστή μου, ενώ δεν έμπαινα σχεδόν ποτέ, ήταν μονίμως μολυσμένα. Την στιγμή που εγώ έχω πρόσβαση σε αρχεία windows μέσω του linux, σκέφθηκα, μήπως έχουν κατά τον ίδιο τρόπο προσβαση και ιοί, παρόλω που δεν μπορούν να κάνουν ζημιά στο linux? Αν το τελευταίο που είπα είναι βλακεία, συγχωρέστε με είναι από άγνοια. Και πάλι ευχαριστώ, τώρα θα περιμένω την απάντησή σας πριν συνεχίσω.

@rm

υποθέτω σε ntfs μπορεις να βαλεις τα άρχεια σου; Το πρόβλημα που ειναι;Να μας πει την γνωμη του κ ο γκουρου του λινουξ κ του φορματ (πανε πακετο αυτά) ο zenwalk (με τοσες διανομες που τρεχει κ τοσα  φορματ εχει πειρα).Για τους ιους φταινε τα windows ,γνωμη μου, κ οι ιοι των παραθύρων δεν τρεχουν σε λινουξ να το θυμασαι.Θεωρητικα το wine ή το περιβαλλον java μπορουν να εκθεσουν ενα λινουξ συστημα σε κινδυνο αλλα στην πραξη δεν ξερω ποσο συχνό ειναι αυτο.Αν είχες ασφαλισμενα τα δεδομενα σου θα ελεγα να δωσεις sudo apt-get install xubuntu-desktop κ να βαλεις στην εγκατασταση εχεις το χubuntu 10.04.Μετα upgrade κ εισαι σε 12.04 ,αλλα περιμενε τον γκουρου .Γκουρου zenwalk δωσε γνώμη εδω που σε θελουμε κ μη μας στειλεις κ συ στην vodaphone!!! χαχαχα!

@zenwalk δεν συμφωνω οτι επειδη ειναι λινουξ η ασφαλεια ειναι δεδομενη.Αν τρεχεις μια διανομη που την αναπτυσουν "λαμογια" θα την πατησεις .Ολοι λινουξαδες ειναι καλοι άνθρωποι; Οχι βέβαια! Ξαναλεω ,ομως , οτι αυτοι που μου αναφερεις ισως ναναι τα καλητερα παιδια

@dlinux

Ο zenwalk θεωρώ ότι δεν είχε τίποτα να πει, τελικά τζάμπα περίμενα.

Θα προχωρήσω σήμερα σε αντικατάσταση του ubuntu με το xubuntu όπως σας είχα πει, αλλά όχι με τον τρόπο που προτείνεται αλλά με καθαρή εγκατάσταση μέσω liveCD κι αυτό γιατί πριν σβήσω το ubuntu θέλω να το μειώσω (το partition) όσο περισσότερο γίνεται. Πόσα GB θεωρείται ότι πρέπει να αφήσω το περισσότερο για το λειτουργικό? Θέλω να κρατήσω αποθηκευτικό χώρο όσο πιο πολύ μπορώ.

Σας ευχαριστώ, περιμένω απάντησή σας.

To xubuntu θέλει τουλαχιστο 5 γιγα αλλα δώσε κ κατι παραπάνω εσυ.Αν βάλεις το cd ισως σου δωσει την δυνατοτητα να αναβαθμίσεις το συστημα σου σε 12.04 .Η αναβαθμιση γινεται κ με cd αλλα μου διαφευγει αν  γινεται κ απο LTS σε αλλη LTS ή μονο  σε διαδοχικες εκδοσεις.Για εγγυημενες απαντησεις ρωτα στο ubuntu.gr στο φορουμ κ θα σου πουν κ πως θα διασφαλισεις  τα δεδομένα σου 100%.Εκει ΠΑΝΤΑ βρισκεις ακρη.

  Φίλε zenwalk05 δεν μπορώ να καταλάβω το πρόβλημά σου αλλά και δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βοηθήσω.
  Σχετικά με τη διανομή σας γράφω από το netbook μου , που έχω περασμένο το παραπάνω λειτουργικό σε ένα φλασάκι.Οι εντυπώσεις έιναι : ελαφρύ , γρήγορο , πανέμορφο , εύχρηστο και από τα 1.6Gh το μηχάνημα δουλεύει κατά μέσο όρο στα 1GH σε σχέση με ubuntu και windows ( μη με φάτε ). 
  Επίσης αυτό που ήθελα από τη διανομή στο φλασάκι είναι να το κουμπώνω σε ξένο υπολογιστή και να μπαίνω στο λειτουργικό μου.Σε σχέση με άλλες διανομές τα πάει περίφημα.3 στους 5 που το έβαλα δούλεψε.Άλλες διανομές δεν ήταν τόσο δεκτικές σε άλλους υπολογιστές.Αυτά.Αξίζει νομίζω τη προσοχή σας.Δεν την έχω σαν κύρια διανομή ( όχι ότι υστερεί σε κάτι ) απλά έχω τα ubuntu με όσα θέλω.Αυτή είναι για ίντερνετ -ίντερνετ κλπ δηλαδή σχεδόν το περισσότερο χρόνο.

@zenwalk05

Θυμώσατε εξαιτίας μου και έχετε δίκαιο. Έθεσα ένα πρόβλημα που δεν είχε άμεση σχέση με το Bodhi Linux που είναι και το κύριο άρθρο. Απλά ξεκίνησα με το ότι το έχω ήδη εγκατεστημένο σε παλιό υπολογιστή και άρπαξα την ευκαιρία (λάθος μου) να μάθω κάτι παραπάνω για άλλους τρόπους εγκατάστασης περισσότερων διανομών σε έναν σκληρό. Προφανώς και θα έπρεπε να απευθυνθώ σε forum του ubuntu, ή στο  Launchpad. Και πάλι ζητώ συγνώμη για την αναστάσωση.

Παρεπιπτόντως δεν είμαι φίλος αλλά φίλη. Να περνάτε καλά!

@dlinux

Κατ αρχάς σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τον κόπο σας!

Το cd για την αναβάθμιση που κατέβασα είναι το 12.04

Γνωρίζω για το forum του ubuntu, προς το παρόν οι απαντήσεις σας με κάλυψαν, πιστεύω ότι θα τα καταφέρω με την εγκατάσταση. Και πάλι ευχαριστώ για όλα.

Απ '  ό ,τι κατάλαβα στο μπερδεμένο πρόβλημα , όπως το παρουσίασες , θές  να τρέξεις  2  ή  περισσότερες
διανομές στον ίδιο δίσκο , που ΟΜΩΣ από πρίν ΔΕΝ φρόντισες να διαμερισματοποιήσεις , δλδ  να φτιάξεις τα
partitions από πρίν για να φιλοξενήσεις όσες διανομές θα ήθελες. Αλλά  ακόμα και να το είχες κάνει αυτό από πρίν , θα σου έλειπαν οι γνώσεις για να εκκινείς τα διαφορετικά linux , εκτός και αν έκανες εγκαταστάσεις μόνο
με ..ουμπουντοειδείς διανομές. Έχεις μιά παλιά έκδοση ubuntu 10.xx  & θές και μιά καινούρια , όπως την 12.04 LTS.  Έφτιαξες  & χώρο για το νέο ουμπούντου , τί σε εμποδίζει να προχωρήσεις ? Κάνε την νέα εγκατάσταση &
ο grub2 θα φροντίσει για σένα να εκκινεί & το παλιό λειτουργικό , χωρίς να χρειαστεί να κάνεις τίποτα.

@zenwalk05

Κοπέλα δεν θα το λεγα, αλλά σίγουρα θυληκό. Όσο για το "καλό ανέκδοτο", δεν θα πω περισσότερα πέραν του  ότι έχετε προφανώς ένα θέμα με τις γυναίκες σε συνδιασμό με  την τεχνολογία, γιατί κινδυνεύω να με κατηγορήσετε ότι πάλι αλλάζω το θέμα του άρθρου.

Τό ότι μπορώ να έχω "'όσες" διανομές θέλω στο δίσκο το διαπίστωσα ψάχνοντας άρθρα στο Launchpad αφού διάβασα αυτά που γράψατε εσείς. Όσο γι αυτό που ήθελα αρχικά άλλαξε σε σχέση με αυτό που τελικά αποφάσισα να κάνω, διαβάζοντας και πάλι όσα γράφετε όλοι σας εδώ.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ξέρω που βρίσκονται τα forum του ubuntu σε περίπτωση που χρειαστεί να λύσω επιπλέον απορίες μου.

@zenwalk γινε πιο ευγενικος στις κυριες.Ντροπη αυτο για το ανεκδοτο.Ακομα κι αν το πιστευεις δεν επρεπε να το πεις.

@rm καλα δεν διεκοψες κ καμια βαθυστοχαστη συζητηση!Κ μην χρησιμοποιεις πληθυντικο κ δεν χρειαζετε να απολογεισαι ουτε να νιωθεις ασχημα για κατι

έβαλα στο παλιό μου λάπτοπ (hp pavilion dv4000 768 ram) το bodhi linux το μηχάνημα πετάει και ας το έχω φορτώσει μέχρι και σχεδιαστικό (draftsigt) για την δουλειά μου,λίγο εξοικείωση με το μενού και όλα είναι οκ , καλή δουλειά μπράβο τους! το έχω για βασικό ,από την στιγμή που έχει και το syaptik εγκαθιστάς ότι θέλεις.

Χαίρεται ξανά.Μιας και το bodhi-κακι μου το χρησιμοποιώ αρκετά πλέον μπορεί κάποιος να μου πει πως μπορώ να εγκαταστήσω το αντίστοιχο software center των ubuntu ; Ευχαριστώ

@alcamus06
Το έχω περάσει από τότε που βγήκε. Αν χρησιμοποιήσεις τον δικό του browser Midori, θα δεις στην αρχική του σελίδα οδηγίες για ότι χρειάζεσαι για αυτή την διανομή, ξεκινάει με Quick start guide και συνεχίζει με αυτό που σε ενδιαφέρει Installing software. Εκεί θα βρεις σε κατηγορίες ότι θες να εγκαταστήσεις. Αυτό που σε ενδιαφέρει μετά είναι στο system, settings, all, system, synaptic package manager. Είναι ότι ακριβώς υπάρχει στο Ubuntu. Άλλωστε και στο Ubuntu μπορείς και από κει να εγκαταστήσεις (synaptic package manager) και προσωπικά θεωρώ ότι είναι καλύτερο βλέπεις και τι άλλο πιθανώς να χρειαστείς σαν συνιστώμενο με δεξί κλικ.

Αλλά ακόμα καλύτερα από τερματικό δίνεις

  sudo apt-get install vlc firefox transmission p7zip-full unrar

    δλδ ό,τι συνήθως λείπει από κάτι τέτοιες διανομούλες τσέπης. Και με το command line είσαι ακόμα πιό σωστός , το Synaptic είναι για όσους δεν έχουν πολλές γνώσεις στο linux.

υπάρχουν admin ρε παιδιά εδώ ? το θέμα έγινε σούπα δεν μπαίνουν μόνο παιδάκια εδώ μέσα αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι που θέλουν και λίγη σοβαρότητα.

  το θέμα εξαντλήθηκε φίλε και  ΑΝ έχεις να ρωτήσεις κάτι περί Bodhi Linux , ρώτα. Αλλοιώς κανείς ΔΕΝ σε αναγκάζει να διαβάζεις  όσα ΔΕΝ σε ενδιαφέρουν.

Κατ'αρχήν ευχαριστώ και τους δυο σας για τις απαντήσεις σας (πιο πάνω αναρτήσεις ) . Αν η ψεύτο- "κόντρα" και καλά μεταξύ σας είναι για πλάκα οκ έχεις καλώς αλλά δεν έχει και κάποιο όφελος για την διανομή. Κοινώς ειρήνη !
Το βασικό μου πρόβλημα που ρώτησα για το software center είναι για να εγκαταστήσω τον adobe flash player. Έχω προσπαθήσει και με τερματικό με διάφορες εντολές και με synaptic αλλά κάτι κάνω λάθος.
Τες πα αν κάποιος έχει κάποια εντολή για τερματικό θα μου ήταν χρήσιμη.Ευχαριστώ.

φίλε alcamus δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν αφορούσε την δημοσίευση σου αυτό που είπα , τέλος πάντων στο linux δεν είμαστε και πολλοί για να τρωγόμαστε , στο θέμα του flash player εγώ τον κατέβασα (για linux . deb) και αφού εγκατέστησα τον εγκαταστάτη gdebi τον άνοιξα και έκανα την εγκατάσταση ,προφανώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις (το πλεονέκτιμα του ελεύθερου λογισμικού) ,αλλά εγώ το έλυσα έτσι.καλή επιτυχία.

ορθρογραφικό λάθος -"πλεονέκτημα" το σωστό (αλήθεια επεξεργασία της απάντησης πώς γίνεται ; )

   για το adobe flashplugin   δίνεις από τερματικό το εξής
 
    sudo apt-get install  flashplugin-installer  

  όπως  φαίνεται παρακάτω

root@mandragoras:/home/zen# apt-get install flashplugin-installer
Reading package lists... Done
Building dependency tree      
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
  libnspr4-0d
Suggested packages:
  ttf-mscorefonts-installer ttf-xfree86-nonfree xfs
The following NEW packages will be installed:
  flashplugin-installer libnspr4-0d
0 upgraded, 2 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 19.6 kB of archives.
After this operation, 219 kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? Y

   ποιός ξέρει καλύτερα το linux  εδώ μέσα ?

panos46]υπάρχουν admin ρε παιδιά εδώ ? το θέμα έγινε σούπα δεν μπαίνουν μόνο παιδάκια εδώ μέσα αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι που θέλουν και λίγη σοβαρότητα.

Έχεις δίκιο panos46. Εδώ ο zenwalk05 ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Ειρωνεύτηκε, έκανε δημόσια σχόλια για πράγματα που δεν μας αφορούν και γενικώς τρόλαρε, με αποτέλεσμα η rm να πάρει δρόμο από την παρέα μας - άλλωστε καλοθελητές όπως o dlinux φρόντισαν να εξηγήσουν που θα βρει "σίγουρες απαντήσεις". Τι να πω, κρίμα.

Καλημέρα σε όλους σας!
Επειδή αναφερθήκατε σε μένα γράφω για να διευκρινίσω.
Καταρχάς έλυσα το πρόβλημά μου και ναι ενημέρωσα για την λύση του και ευχαρίστησα τον άνθρωπο που με βοήθησε περισσότερο σε προσωπικό μήνυμα και αυτό για να μην ενοχλήσω στο συγκεκριμένο post που όπως μου είπατε αφορούσε το bodhi linux.
Η λύση που επέλεξα (μιας και ζητήσατε να ενημερώσω) ήταν να μοιράσω τον δίσκο σε δύο partition, το ένα με διαμόρφωση ntfs και το χρησιμοποιώ μόνο σαν αποθηκευτικό χώρο και στο 2ο εγκατέστησα το ubuntu 12.04 σε  περιβάλλον gnome γιατί για μένα το unity είναι βαρύ και ούτε μου αρέσει. Ναι θα ήθελα να βάλω περισσότερες διανομές στον δίσκο μου αλλά όπως ανέφερα δεν είχα την δυνατότητα αγοράς ενός εξωτερικού σκληρού για backup. Ήταν η μόνη δυνατή λύση για την δεδομένη στιγμή.
Θεωρώ ότι τα διάφορα forum υπάρχουν για να μαθαίνουν οι μη γνωρίζοντες (σαν και μένα) από αυτούς που γνωρίζουν. Αν τα ήξερα όλα από την αρχή δεν θα είχα κανένα λόγο να χάνω τον χρόνο μου ψάχνοντας για λύσεις. Αυτό για τον λόγο που βρίσκομαι εδώ.
Και όχι δεν με έδιωξε κανείς. Παρακολουθώ την σελίδα και τα post κανονικά, αλλά θεωρώ πως κάποιες φορές είναι προτιμότερη η σιωπή από το να πω κάτι που εμένα την ίδια πρώτα, θα με μειώσει σαν άνθρωπο.
Και κάτι τελευταίο. Χαίρομαι τους ανθρώπους που έχουν γνώσεις αλλά και τις μοιράζονται. Έχει κάποιο νόημα να γνωρίζω, να το διατυμπανίζω αλλά να μην βοηθάω όταν κάποιος το χρειάζεται? Τότε για ποιο λόγο να φωνάζω ότι έχω γνώσεις σε κάποιο θέμα?
Γνώμη μου είναι ότι πολύς λόγος έγινε για το άτομό μου, και όχι για το πρόβλημα που είχα, αλλά για το ότι είμαι γυναίκα.
Ευχαριστώ για τον χώρο και το χρόνο σας.

Rm, εφόσον δεν έχεις Windows στον υπολογστή σου δεν υπάρχει λόγος ο αποθηκευτικός σου χώρος να είναι σε σύστημα αρχείων Ntfs αφού το Ext4 του Linux είναι καλύτερο, γρηγορότερο κλπ. Για παράδειγμα, στo Linux δεν χρειάζεται να κάνεις ανασυγκρότηση δίσκων.
Επίσης, αν μας πεις το υλικό σου μπορούμε να σε βοηθήσουμε περισσότερο και να σου προτείνουμε και διανομή. Πχ ποιό το μέγεθος του δίσκου, τη συχνότητα του επεξεργαστή σου και την ποσότητα της μνήμης κλπ. Αν σου σρέσει το Ubuntu αλλά προτιμάς το παλιό Gnome και κάτι πιο ελαφρύ μπορείς να δοκιμάσεις και το Linux Mint Mate. Τέλος, διαβάζοντας τα μηνύματα σου καταλαβαίνω πως είσαι μεν αρχάρια στο Linux αλλά όχι και στους υπολογιστές γενικότερα. Αν συνεχίσεις έτσι σύντομα θα τρέχεις πολλές διανομές στον υπολογιστή σου.   

dsyrmalis, το γνωρίζω (έχω διαβάσει)  ότι το Ext4 του Linux είναι καλύτερο, γρηγορότερο κλπ. από ότι το σύστημα αρχείων Ntfs, και αρχικά έτσι διαμόρφωσα το partition για τον αποθηκευτικό χώρο. Δεν ξέρω όμως γιατί, δεν μπορούσα να αποθηκεύσω τίποτα, δεν είχα καμμία πρόσβαση και έτσι αναγκάστηκα να το μετατρέψω σε Ntfs. Ρώτησα αλλά  δεν μπόρεσα να πάρω  απάντηση.
Ο δίσκος μου είναι 600GB, επεξεργαστής Intel® Core™2 Quad CPU Q8300 @ 2.50GHz × 4, μνήμη 3,9 GiB.
Όσο για το Ubuntu ήμουν στο 10.04 αρχικά, δοκίμασα το νέο 12.04 σε παλιό υπολογιστή που είχα το ίδιο (10.04) αλλά πέραν του ότι δεν μου άρεσε καθόλου, το περιβάλλον του unity ήταν βαρύ και όλο κολούσε. Είχα αποφασίσει να παραμείνω στο ίδιο, αλλά εδώ μου είπαν ότι καλό είναι να αλλάξω λόγω της αναβάθμισης του Kernel.  Έτσι πήρα την απόφαση και έβαλα στον παλιό το Bodhi Linux και για τον δικό μου ψάχτηκα για κάτι διαφορετικό. Εγκατέστησα το Xubuntu αρχικά αλλά υπήρχε πρόβλημα στην εκκίνηση, δεν έδειχνε την εικόνα σύνδεσης. Κάποιο bug όπως έμαθα αργότερα το οποίο συνάντησα και στο Live CD του Ubuntu, το οποίο έλυσα με boot-repair-disk και μπαίνοντας σε recovery mode για να ενεργοποιήσω την κάρτα γραφικών.
Οι απορίες μου πολλές, προς το παρόν θα μου ήταν αρκετό να μάθω πως μπορώ να αποθηκεύω σε διαφορετικό partition διαμορφωμένο σε Ext4.
Και πάλι ευχαριστώ.

Τα νέα σχόλια του zenwalk05 αποδημοσιεύτηκαν ως άσχετα με το θέμα. Παρακαλώ πολύ να σταματήσει το trolling εδώ.

Όποιος μπορει να βοηθήσει κάποιον/α που ρωτάει κάτι ας το κάνει. Αν δεν μπορεί κανείς να βοηθήσει με ευγενικό τρόπο, ας σιωπά καλύτερα.

Αν δεν στο αναγνωρίσει, πιθανότατα να χρειαστεί τροποποιήσεις στο αρχείο /etc/fstab και στη συνέχεια αλλαγές στην ιδιοκτησία του partition. Ένας τρόπος είναι αυτός http://www.psychocats.net/ubuntu/mountlinux

Κοίταξα τον link που δώσατε, η αλήθεια είναι ότι οι γνώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να καταλάβω και πολλά από αυτά που είδα παρά μόνο ότι ανοίγει μόνο με προνόμια root.
Έτσι ενεργοποίησα το αντίστοιχο πλαίσιο στο Ubuntu Tweak αλλά και πάλι δεν μου έβγαλε την επιλογή άνοιγμα σαν διαχειριστής. Τελικά εφάρμοσα αυτό που βρήκα στο άρθρο: http://osarena.net/hacks-guides/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-open-as-root-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9.html

Τώρα έχω την επιλογή, μπαίνω σαν διαχειριστής με ότι συνεπάγεται αυτό αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να κάνω κάθε φορά που θέλω να μεταφέρω κάποιο αντικείμενο.
Θέλοντας να υπολογίσω τα υπέρ και κατά αυτής της διαμόρφωσης (ntfs vs ext4) γνωρίζετε αν αρχεία σε partition διαμορφωμένο σε ntfs κινδυνεύουν από ιούς? Εννοείται πως το μόνο λειτουργικό είναι το Ubuntu  και ναι μεν κάποιος ιός δεν επηρεάζει linux (συγχωρέστε με το λέω πολύ απλά) αλλά αφού εγώ  έχω πρόσβαση στο ntfs partition, το ίδιο δεν θα έχει και οποιοσδήποτε ιός?

Φαντάζομαι ότι στο παρτισιον μπαίνεις αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από την άποψη copy-paste -delete κτλ
Δες εδώ τι είναι το fstab poy αναφέρθηκε παραπάνω http://www.linuxinsider.gr/forum/fstab

Από εκεί μπορείς να κάνεις μόνιμη προσάρτηση της κατάτμησης με τα δικαιώματα που θες.

ένας γρήγορος τρόπος να αποκτήσεις τα δικαιώματα είναι να ανοίξεις μέσα από τον file manager
το παρτισιον που θες και με δεξί κλικ ιδιοτητες ---> permisions (sorry δεν μου έρχεται η ελλ. λέξη)
θα δεις ότι στον ιδιοκτήτη λέει root αλλά αφού είσαι και εσύ root μπορείς να το αλλάξεις και να βάλεις
τον χρήστη σου. Από δω και πέρα θα ανοίγει και θα κάνεις ότι θες σαν χρήστης
Δες και τι είναι ο root και τι ο κανονικός χρηστης http://www.linuxinsider.gr/content/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-root-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD

Ενας ακόμα πιο γρήγορος τρόπος είναι από κονσόλα δίνοντας:
sudo chown username /media/partition
που σημαίνει sudo αλλαξε ιδιοκτητη κανε τον username ιδιοκτητη στον φακελο /media/partition
Απαραίτητη προυπόθεση να έχουμε κάνει mount to partition στον φάκελο media ή το αλλάζεις κατα βούληση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε περίπτωση που αλλάξεις το fstab αντέγραψέ το πρώτα κάπου ώστε αν κάτι πάει στραβά
να μπεις με ένα livecd kai να το αποκαταστήσεις.

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα πολύ ;)

Δώσε απο το τερματικό σου την εντολή sudo fdisk -l. Δες ποιό είναι το partition που σε ενδιαφέρει. Πχ /dev/sda2. Στη συνέχεια μπορείς να εφαρμόσεις μια απο τις λύσεις που σου λέει ο νέος. Αν για παράδειγμα το usename σου είναι rm και το partition σου το /dev/sda2 μπορείς να γράψεις στο τερματικό την εντολή sudo chown -R rm /dev/sda2.