Ubuntu Budgie 23.04: Τα νέα χαρακτηριστικά

editor | Δευ, 04/24/2023 - 10:00 | 10'

Το Ubuntu Budgie, η επίσημη "γεύση" του Ubuntu με την επιφάνεια εργασίας Budgie, κυκλοφόρησε πριν 2 εβδομάδες την έκδοση 23.04, "Lunar Lobster", βασισμένη στο Ubuntu 23.04. Η νέα έκδοση έρχεται με το budgie-desktop v10. 7. 1, και μερικές συναρπαστικές ενημερώσεις. 

Η νέα έκδοση του Ubuntu Budgie είναι αξιοσημείωτη, επειδή το Budgie desktop 10.7.1 έχει υποστεί σημαντική αναδιοργάνωση, με νέα API για επεκτασιμότητα, ενώ προσφέρει μια πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία χρήστη.

Search and Budgie Menu

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η εισαγωγή ενός νέου ευρετηρίου εφαρμογών που αντικαθιστά τη χρήση των μενού του gnome και ενοποιεί τη λογική που χρησιμοποιείται τόσο στο Budgie Menu όσο και στο Budgie Run Dialog. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη "συνέπεια" στις εφαρμογές που εμφανίζονται στους χρήστες. Το νέο ευρετήριο παρέχει επίσης πιο αξιόπιστη ευρετηρίαση εφαρμογών σε διάφορους καταλόγους που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση αρχείων επιφάνειας εργασίας.

Η νέα υλοποίηση βελτιώνει την κατηγοριοποίηση των εφαρμογών συγκεντρώνοντας καταχωρίσεις σε πιο σχετικές και κοινώς χρησιμοποιούμενες κατηγορίες όπως "Διαχείριση" (Administration), "Ρυθμίσεις" (Settings) και "Σύστημα" (System), οι οποίες ομαδοποιούνται όλες στο"Σύστημα". Αυτό σέβεται τους προσαρμοσμένους καταλόγους επιφάνειας εργασίας που δημιουργούνται από τον χρήστη μέσω προγραμμάτων επεξεργασίας μενού που γράφουν στο φάκελο .local/share/desktop-directories του χρήστη.

Το βελτιωμένο μενου

Επιπλέον, η αναζήτηση στο Μενού του Budgie έχει μια δική της «αναζήτηση σχετικότητας», που χρησιμοποιείται τόσο στο Budgie Menu όσο και στο Budgie Run Dialog, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζήτησης.

Το Budgie Desktop Settings επανασχεδιάστηκε για την επιλογή γραφικών στοιχείων, τόσο για τα γραφικά στοιχεία του πίνακα όσο και για το νέο σύστημα γραφικών στοιχείων Raven. Αυτό το σχέδιο εμφανίζει πληροφορίεςγια τον συγγραφέα, τον ιστότοπο, την περιγραφή και τα πνευματικά δικαιώματα. Ενημερώνει επίσης τους χρήστες εάν το πρόσθετο widget είναι μέρος του Budgie.

Το Budgie Menu προσφέρει τώρα ένα "προσωπικό μενού χρήστη", το οποίο παρέχει γρήγορη πρόσβαση στους καταλόγους XDG. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να ανοίγουν έναν διαχειριστή αρχείων απευθείας σε φακέλους όπως το Home, τα Έγγραφα, η Μουσική κλπ, σύμφωνα με τις XDG προδιαγραφές. Εάν οι χρήστες έχουν ορίσει διαφορετική διαδρομή για τη Μουσική (ή η γλώσσα του συστήματός τους δεν είναι η αγγλική), αυτή θα χρησιμοποιηθεί και οι φάκελοι που δεν υπάρχουν απλά κρύβονται.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις widget του Budgie Menu για την εμφάνιση στοιχείων ρυθμίσεων του Budgie Control Center, όπως το Bluetooth, ο ήχος και η μπαταρία, στη λίστα εφαρμογών. Αυτό παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε διάφορους πίνακες ρυθμίσεων, ενώ παράλληλα δεν αυξάνει την “ακαταστασία” στο μενού.

Άλλες βελτιώσεις στο μενού του Budgie περιλαμβάνουν τη διακοπή της επαναφόρτωσης του μενού κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής του AppIndex όταν το μενού είναι ανοιχτό, γεγονός που αποτρέπει την επανεμφάνιση της λίστας κατηγοριών και εφαρμογών όταν ο χρήστης το χρησιμοποιεί.

Παράθυρα σαν πλακάκια

Ο διαχειριστής παραθύρων του Ubuntu Budgie υποστήριζε ήδη quarter και half tiling (δηλαδή να μπορείς βάζεις τα παράθυρα στο ένα τέταρτο ή στο μισό της οθόνης σαν να είναι πλακάκια) με συντομεύσεις πληκτρολογίου, μέσω του Window Shuffler το οποίο είχε αρκετά καλές ρυθμίσεις (στιγμιότυπο παρακάτω). Στο Ubuntu Budgie 23. 04, το πρόγραμμα έχει βελτιωθεί και προσφέρει την τοποθέτηση των παραθύρων σε quarter tiling με χρήση τόσο του πληκτρολογίου όσο και του ποντικιού. Η νέα λειτουργία ονομάζεται Drag Snap, και επιτρέπει στους χρήστες να τοποθετούν παράθυρα στο επάνω μισό ή σε ολόκληρη την οθόνη σύροντας το παράθυρο στο επάνω μέρος της οθόνης. Η νέα λειτουργία προσφέρει επίσης ασύμμετρo tiling πατώντας Alt ή Ctrl ενώ σέρνετε, και τοποθετεί το παράθυρο στα 3/5 ή στα 2/5 του πλάτους της οθόνης, αντίστοιχα.

Οι ρυθμίσεις για τον Window Shuffler

Προσοχή στις γωνίες

Στην επιφάνεια εργασίας Budgie 10.7.1, η λειτουργία hotcorners έχει βελτιωθεί και περιλαμβάνει πλέον οκτώ σημεία αντί για τέσσερα. Η διεπαφή ρυθμίσεων έχει ενημερωθεί με ένα νέο αποκλειστικό παράθυρο ενώ η μικροεφαρμογή ρυθμίσεων hotcorner είναι πλέον προαιρετική

Hot corners

Οι χρήστες μπορούν πλέον να ορίζουν τις επιλογές πίεσης και τις επιλογές καθυστέρησης χωρίς να αποκλείουν η μία την άλλη, επιτρέποντας τη λεπτομερή ρύθμιση της ευαισθησίας. Επιπλέον, τα hotcorners περιλαμβάνουν τώρα μια ενσωματωμένη λειτουργία που ελέγχει το κουμπί 1 του ποντικιού πριν από την εκτέλεση μιας εντολής, αποτρέποντας την ακούσια ενεργοποίηση κατά την επιλογή κειμένου (π.χ. αν κατά λάθος φτάσουμε στην άκρη της οθόνης).

Ρυθμίσεις hotcorners.

Τα προεπιλεγμένα θέματα στο Ubuntu Budgie 23.04 έχουν βελτιωθεί. Το θέμα Pocillo έχει βελτιωθεί και διαθέτει τώρα τα πιο πρόσφατα σύνολα εικονιδίων Qogir και Tela. Και τα παρακάτω θέματα παίρνουν όλες τις τελευταίες εκδόσεις τους σε αυτή την τελευταία έκδοση.

    • QogirBudgie
    • Mojave
    • WhiteSur
    • Orchis
    • Vimix
    • Tela

Ενημερώσεις εφαρμογών, Flatpak και Snap

Το Ubuntu Budgie 23.04 δεν έχει ολοκληρωμένη υποστήριξη για το Flatpak ή Flathub. Η ενσωμάτωση του Snap καλά κρατεί (στο Ubuntu βασίζεται τι περιμένατε;) και περιλαμβάνει πολλά θέματα και φυσικά τον Firefox 111.

Snaps

Επιπλέον, όλες οι βασικές εφαρμογές και τα πακέτα έρχονται στην πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση τους:

    • LibreOffice 7.5
    • Tilix 1.9.5
    • Thunderbird 102
    • Transmission 3.0
    • Parole media player 4.18
    • GNOME Software 44

Το Ubuntu Budgie 23.04 τρέχει με τον πυρήνα Linux Kernel 6.2 που βελτιώνει την υποστήριξη GPU, CPU, και θυρών και έχει ενημερώσεις στην υποστήριξη Rust αλλά αυτό το τελευταίο ελάχιστα θα σας ενδιαφέρει...

Τέλος, η Python 3.11 είναι προεγκατεστημένη στο Ubuntu Budgie 23. 04 και δεν χρειάζεται πλέον να την εγκαταστήσετε ξεχωριστά (η Python 3.12 αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος).

Άλλες ενημερώσεις της αλυσίδας εργαλείων του Budgie είναι οι εξής:
    • GCC 13
    • GlibC 2.37
    • Ruby 3.1
    • golang 1.2
    • LLVM 16

Εν κατακλείδι, το Ubuntu Budgie 23.04 "Lunar Lobster" φέρνει σημαντικές βελτιώσεις στο περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ευρετηρίου εφαρμογών, βελτιωμένης κατηγοριοποίησης εφαρμογών, νέου σχεδιασμού για την επιλογή widget και βελτιώσεων στο μενού. Αυτές οι αλλαγές παρέχουν μια πιο απλοποιημένη και συνεπή εμπειρία χρήσης. Συνολικά, αυτή η έκδοση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το Ubuntu Budgie και τους χρήστες του.

Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο Budgie από τη σελίδα: https://ubuntubudgie.org/downloads/

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)