Tο openSUSE Leap 15.5 θα είναι η διανομή Linux που θα θέλετε να δοκιμάσετε

editor | Τετ, 04/05/2023 - 12:18 | 8'

Το openSUSE project φαίνεται πως τα πηγαίνει καλά. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το Leap 15.5, η νέα σταθερή έκδοση του openSUSE, ενώ τα στατιστικά δείχνουν ότι οι λήψεις είναι αυξημένες (δείτε τα στατιστικά στοιχεία λήψεων εδώ).

Γιατί άραγε αυτή η απρόσμενη αύξηση; Ίσως, επειδή κάποιοι χρήστες του Ubuntu βαρέθηκαν να βλέπουν το Snap να αντικαθιστά τα πάντα στην αγαπημένη διανομή τους, συμπεριλαμβανομένου του Firefox που πλέον έρχεται σε Snap. Μπορεί ακόμα να είναι μια συνεχιζόμενη αργή έξοδος των χρηστών του Red Hat που απογοητεύτηκαν από τον τερματισμό του CentOS Linux, και αναζητούν μια άλλη σταθερή διανομή βασισμένη σε RPM. Προς το παρόν, βέβαια, αυτό δε φαίνεται να έχει βλάψει τη Red Hat. Η εταιρεία γιόρτασε αυτές τις ημέρες την 30ή επέτειό της και τα οικονομικά της είναι μια χαρά... Η SUSE πέρασε το ίδιο ορόσημο λίγο νωρίτερα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, το openSUSE project κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες την beta της επόμενης σταθερής έκδοσης της διανομής Leap 15.5. Η νέα έκδοση θα είναι ένα σχετικά μετριοπαθές βήμα εμπρός σε σχέση με την υπάρχουσα έκδοση 15.4, όπως θα περίμενε κανείς από μια "εταιρική" διανομή, αλλά οι χρήστες desktops και laptops θα απολαύσουν μερικά ωραία νέα χαρακτηριστικά.

Οι ελάσσονες εκδόσεις του Leap κυκλοφορούν περίπου μία φορά το χρόνο, και από την έκδοση 15.3 και μετά η βάση του κώδικά του έχει συγχρονιστεί με εκείνον του SUSE Linux Enterprise (SLE). Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας του Leap 15.5 είναι ίδιος με τον κώδικα του SLES 15 SP 5, το οποίο βρίσκεται επίσης σε έκδοση beta. Έτσι, αυτή η διανομή έχει τον πυρήνα μιας σταθερής διανομής που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και όπως λένε οι σημειώσεις έκδοσης της beta, ο Linux Kernel 5.14.21 θα παραμείνει ίδιος με αυτόν του Leap 15.4. Όμως, παρά τον ίδιο αριθμό έκδοσης, ο πυρήνας ενσωματώνει έναν μεγάλο αριθμό από backports, που ανέρχονται σε περίπου 19.000 patches.

Ωστόσο, το Leap είναι μια πολύ μεγαλύτερη διανομή από το SLE. Eνώ το SLE προσφέρει μόνο το περιβάλλον GNOME (στο Leap 15.5 beta υπάρχει η έκδοση 41 του GNOME), στο Leap υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα από περιβάλλοντα  που είναι μάλλον πιο σύγχρονα. Στο YaST βλέπουμε τα εξής: Budgie 10.6, Enlightenment 25.4, KDE 5.27.2, LXQt 1.2, Mate 1.26, Sway 1.6.1 και φυσικά το Xfce έκδοση 4.18.

opensuse leap 15.5 XFce

Υπάρχουν και άλλα περιβάλλοντα στη λίστα που όμως δεν έχουν δει ενημερώσεις εδώ και καιρό, όπως το Cinnamon 4. 6, το οποίο εμφανίστηκε στο Linux Mint 20 στα μέσα του 2020, καθώς και το LXDE 0. 10 και το Deepin Desktop Environment. Το DDE δεν έχει έναν ενιαίο συνολικό αριθμό έκδοσης, αλλά η έκδοση στο Github είναι από τα μέσα του 2019 και η SUSE έχει εντοπίσει ζητήματα ασφαλείας, ορισμένα από τα οποία παραμένουν άλυτα.

Το Leap 15.5 έρχεται με την έκδοση 102.9.0 ESR του Firefox και το LibreOffice 7.4.3. Ούτε το Flatpak ούτε το Snap είναι προεγκατεστημένα αλλά το Flatpak βρίσκεται στα τυπικά αποθετήρια και το Snapcraft προσφέρει μια έκδοση για openSUSE αμα θέλετε...

Οι δύο εκδόσεις του openSUSE, το Tumbleweed και το Leap, καλύπτουν ό,τι θέλουν οι περισσότεροι χρήστες από το Linux στον υπολογιστή τους. Το Tumbleweed προσφέρει μια διανομή rolling release, δηλαδή με συνεχείς ενημερώσεις στο λογισμικό, αλλά και με αυτοματοποιημένες δοκιμές. Και αν μια ενημέρωση χαλάσει κάτι ή τα πάντα, μπορείτε να επαναφέρετε το σύστημα στην πρότερη κατάστασή του με το Snapper χάρη στο Btrfs. Το Leap, από την άλλη πλευρά, προσφέρει ετήσιες αναβαθμίσεις, οι οποίες αποτελούν ένα μέσο όρο μεταξύ του εξαμηνιαίου κύκλου νέων εκδόσεων του Ubuntu και του Fedora ή των LTS του Ubuntu κάθε δεύτερο χρόνο.

Το κλασικό κέντρο ελέγχου του SUSE, το YaST, είναι ακόμα εδώ. Αν δε θέλετε να μάθετε να χειρίζεστε εκατοντάδες αρχεία ρυθμίσεων και χρόνο για να στήσετε αυτοματοποίηση αυτοματοποιημένη διαχείριση, το YaST σας διευκολύνει στη διαχείριση του λειτουργικού συστήματος περισσότερο από ο,τι θα μπορέσετε σε οποιαδήποτε άλλη διανομή Linux (αλήθεια, ποια άλλη διανομή έχει ένα κέντρο ελέγχου τόσο περιεκτικό όσο το YaST;). Φυσικά, έχει και αυτό τα προβλήματά του (π.χ. το πολλά υποσχόμενο WebYaST έχει προ πολλού ξεπεραστεί και το SUSE Studio μας άφησε χρόνους) αλλά το YaST παραμένει πολύ χρήσιμο και σχετικά εύχρηστο.

Εν ολίγοις, η beta έκδοση του Leap 15.5 συμπεριφέρεται άψογα και μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε και εσείς το "άλμα" προς το openSUSE, αλλά ίσως θέλετε να περιμένετε να φτάσει η τελική έκδοση, που αναμένεται τον Μάιο.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 3.7 (ψήφοι: 6)