Ελληνικό interface σε Mint & Peppermint

Χρήστος Κοκκόλης | Τρί, 07/28/2020 - 22:54 | 2' | 4

Καλησπέρα σε όλους!!

Ετοιμάζομαι να εγκαταστήσω Linux για πρώτη φορά...εντελώς αρχάριος λοιπόν σε Linux...θα το εγκαταστήσω σε δύο υπολογιστές ThinkPad που έχω...στο ένα (Intel i5, SSD, 16GB Ram) σκέφτομαι να βάλω Mint Cinnamon και στο άλλο (Intel i5, SSD, 8GB Ram) σκέφτομαι το Peppermint.

Δύο ερωτήσεις παρακαλώ..

1) Στο ξεκίνημα της εγκατάστασης, μπορώ να διαλέξω γλώσσα εγκατάστασης "Ελληνικά" και στις δύο διανομές;

2) Εάν δέν μπορώ να διαλέξω Ελληνικά σε κάποια διανομή, μπορώ να ξεκινήσω με Αγγλικά και μετά να κατεβάσω Ελληνικό πακέτο;

Εάν αναγκαστώ να κάνω κάτι τέτοιο, υπάρχει διαφορά στην εγκατάσταση; Π.χ σε αγγλική εγκατάσταση Windows, το file path στον προσωπικό μου φάκελλο είναι C:\Users\Χρήστος (αφού προσθέσω ελληνικά στην αγγλική εγκατάσταση), ενώ σε αρχική ελληνική εγκατάσταση είναι C:\Χρήστες\Χρήστος...στο Linux έχει διαφορά σε ποιά γλώσσα θα γίνει η αρχική εγκατάσταση ακόμα κι άν προστεθεί πακέτο γλώσσας μεταγενέστερα;

3) Τέλος, εάν αναγκαστώ να ξεκινήσω με αγγλική εγκατάσταση (που δέν τη θέλω!), μπορώ να επιλέξω ελληνικό όνομα χρήστη (δηλ. μπορώ την ώρα της εγκατάστασης να έχω ταυτόχρονα ενεργοποιημένα και ελληνικό αλλά και αγγλικό πληκτρολόγιο);

Ευχαριστώ πολύ

Χρήστος

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Καλησπέρα, και καλώσηλθες στο Linux.

Αν δεν κάνω λάθος, και οι δύο διανομές που έχεις επιλέξει βασίζονται στο Ubuntu ή το Lubuntu 18.04. Το Ubuntu υποστηρίζει ελληνικά φυσικά, τόσο στο περιβάλλον όσο και στα ονόματα χρήστη/φακέλων κλπ. Απλά επιλέγεις Ελληνικά στην αρχή της εγκατάστασης. Αυτά ισχύουν σίγουρα στο Ubuntu/Lubuntu και πιθανότατα ισχύουν και στο Mint, αλλά δεν ξέρω για Peppermint καθώς σε αυτό η "ομάδα" που το φτιάχνει μπορεί να έχει αλλάξει το πρόγραμμα εγκατάστασης. Λογικά στο Mint θα πρέπει να μπορείς να επιλέξεις ελληνικά και να κάνεις τη δουλειά σου.

Για το 2 που ρωτάς η απάντηση είναι "λογικά ναι" αλλά πιθανώς να χρειαστεί έπειτα να κάνεις διάφορα για να το φέρεις στα μέτρα σου. Οπότε δεν το συστήνω. Αν θες ελληνικά, καλό είναι να ξεκινήσεις με ελληνικά από την εγκατάσταση.

Για το 3 που ρωτάς, δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο, αλλά για διάφορους λόγους προτείνω το username σου να είναι γραμμένο σε greeklish.

Και τα δύο laptop που έχεις είναι πολύ δυνατά σε μνήμη, επεξεργ. ισχύ και ταχύτητα δίσκου. Γιατί δεν βάζεις απευθείας Ubuntu 20.04 να τελειώνεις; Είναι το "αυθεντικό", είναι νεότερο, θα υποστηρίζεται για 5-6 χρόνια και θα βρεις πολύ πιο εύκολα λύσεις για κάθε πιθανό πρόβλημα.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το Deepin, υποστηρίζει ελληνικά και έχει πολύ ωραίο περιβάλλον.

ΥΓ2: Για κάποιο λόγο, όχι κάτι συγκεκριμένο, τo PeppermintOS δεν μου γεμίζει καθόλου το μάτι. Προτείνω να το αποφύγεις...

Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη,

Λές "για διάφορους λόγους προτείνω το username σου να είναι γραμμένο σε greeklish".

Στα Windows 10, εδώ και χρόνια δέν έχω τέτοιο θέμα, τί σε προβληματίζει στο Linux, ή υπάρχει γνωστό και μεγάλο πρόβλημα; Βλέπεις, δέν μπορώ τα Greeklish... :)

 

Σ'ευχαριστώ πολύ,

Χρήστος

 

Καλησπέρα,

Ούτε στο Linux θα έχεις πρόβλημα (λογικά).

Π.χ. το Ubuntu όπου το δοκίμασα τώρα, φτιάχνοντας ένα χρήστη με όνομα "Κώστας", έπαιξε μια χαρά, του έφτιαξε προσωπικό φάκελο με το ίδιο όνομα κλπ. Λογικά η διανομή υποστηρίζει ονόματα σε ό,τι γλώσσα θες.

Το (λογικά) έχει να κάνει μάλλον με κάποιο φόβο μήπως το PepperMint ή κάποια άλλη διανομή έχει κάποιο bug με non-latin χαρακτήρες σε κάποιο επιμέρους εργαλείο.

Βασικά αγνόησε το σχόλιο μου - περισσότερο οφείλεται η δύναμη της συνήθειας απο παλιά όπου χρησιμοποιούσαμε πάντα greeklish. :)