Κυκλοφόρησε το Ubuntu 20.04 LTS

dimitris | Παρ, 04/24/2020 - 16:31 | 6' | 0

Η νέα Long Term Support (LTS) έκδοση του Ubuntu, μιας εκ των δημοφιλέστερων διανομών Linux, είναι διαθέσιμη από τις 23 Απριλίου. Η νέα έκδοση Ubuntu 20.04 φέρει το κωδικό όνομα "Focal Fossa" και διατίθεται σε εκδοχές για Desktop, Servers, Cloud αλλά και Core.

Στην ανακοίνωση για το νέο Ubuntu 20.04, o Ιαν Lane -που εργάζεται στην Release Team- αναφέρει τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας LTS, που θα υποστηρίζεται για 5 χρόνια. Ειδικότερα, ο πυρήνας Linux αναβαθμίστηκε στην έκδοση 5.4, με υποστήριξη για Wireguard VPN, AUFS5, αλλά και βελτιωμένη υποστήριξη για συσκευές IBM, Intel, Raspberry Pi και AMD.

Το Ubuntu Desktop 20.04 LTS φέρνει φυσικά την πιο πρόσφατη έκδοση του περιβάλλοντος εργασίας GNOME, την 3.36. Στα αξιοσημείωτα της 18.04 LTS για Desktops είναι βελτιώσεις στην απόδοση του λειτουργικού συστήματος, μια νέα οθόνη κλειδώματος αλλά και υποστήριξη για fractional scaling στο X11. Επιπλέον, η νέα έκδοση έχει μια νέα εμφάνιση, χάρη στο γραφικό θέμα Yaru, που είναι διαθέσιμο τόσο σε ‘light’ όσο και σε ‘dark’ εκδοχή.

Το Ubuntu 20.04 LTS υποστηρίζει επίσης την εγκατάσταση του desktop συστήματος πάνω στο σύστημα αρχείων ZFS. Για τον σκοπό αυτό, έχουν γίνει βελτιώσεις στην αποδοση του ZFS, ενώ υποστηρίζεται και η προαιρετική κρυπτογράφηση του συστήματος. Ακόμα, το Ubuntu περιλαμβάνει το δικό του εργαλείο διαχείρισης του ZFS, που λέγεται Zsys, το οποίο προσφέρει αυτοματοποιημένη αποθήκευση της κατάστασης του συστήματος και του χρήστη. Επιπλέον, υπάρχει πολύ καλή «συνεργασία» του GRUB με το ZFS, που επιτρέπει στον χρήστη να «επιστρέφει» σε όποιο σημείο θέλει κατά την εκκίνηση, ουσιαστικά πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο.

Για όσες και όσους τρέχουν την προηγούμενη έκδοση LTS του Ubuntu, και θέλουν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό σύστημα, πρέπει να σημειωθεί ότι η αυτόματη αναβάθμιση θα εμφανιστεί όταν κυκλοφορήσει το Ubuntu 20.04.01 στις 23 Ιουλίου. Αντίθετα, οι χρήστες του Ubuntu 19.10, του οποίου η υποστήριξη λήγει σύντομα, θα κληθούν να κάνουν αυτόματη αναβάθμιση άμεσα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ανακοίνωση και τις σημειώσεις έκδοσης.

Λήψη

ubuntu-20.04-desktop-amd64.iso (2,589MB, επαλήθευση με SHA256, εναλλακτικά: torrent),

ubuntu-20.04-live-server-amd64.iso (908MB, επαλήθευση με SHA256, εναλλακτικά: torrent).

Για βοήθεια, αν είστε νεοφώτιστοι στο Linux, δείτε ακόμα τη βήμα-προς-βήμα διαδικασία εγκατάστασης του Ubuntu. Είναι πανεύκολο :)

Και άλλες 6 εκδοχές του Ubuntu για όλα τα γούστα

Παράλληλα με το Ubuntu 20.04 LTS, κυκλοφόρησαν και οι εναλλακτικές μορφές της διανομής με άλλα γραφικά περιβάλλοντα:

Lubuntu 20.04 LTS, με περιβάλλον εργασίας το LXQt, για όσους λατρεύουν το καθαρό Qt5. Λήψη ISO από εδώ.

Lubuntu 20.04

Ubuntu Studio 20.04, για πολυμεσικές εφαρμογές. Λήψη ISO από εδώ.

Ubuntu Studio 20.04

Kubuntu 20.04 LTS, με περιβάλλον εργασίας KDE Plasma 5.18 και νέο player μουσικής, το Elisa. Λήψη ISO από εδώ.

Kubuntu 20.04

Ubuntu 20.04 MATE, με το περιβάλλον εργασίας MATE 1.24, υποστήριξη για ZFS, καλύτερο rendering σε HiDPI οθόνες κα. Λήψη ISO από εδώ.

UbuntuMATE 20.04

Xubuntu 20.04 με γραφικό περιβάλλον Xfce 4.14 και νέο dark theme, το Greybird-dark. Λήψη ISO από εδώ.

Xubuntu 20.04

Ubuntu Budgie 20.04 LTS, με γραφικό περιβάλλον Budgie και νέα applets για το μενού και τη διαχείριση δικτύων, GNOME Firmware και Drawing, Window Shuffler για tiling των ανοικτών εφαρμογών, υποστήριξη για monitor 4K κλπ. Λήψη ISO από εδώ.

Ubuntu Budgie 20.04

Οι νέες εκδόσεις των διάφορων εκδοχών της διανομής με άλλα γραφικά περιβάλλοντα (Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, κλπ), είναι κι αυτές LTS  αλλά θα υποστηρίζονται για 3 χρόνια (σε αντίθεση με το Ubuntu που υποστηρίζεται για 5 χρόνια).

 

Σημείωση: Μια προηγούμενη εκδοχή του άρθρου έγραφε λανθασμένα ότι το νέο Ubuntu θα υποστηρίζεται για 3 μόνο χρόνια. Αυτό διορθώθηκε κατόπιν υπόδειξης του αναγνώστη Σ. Φιλιππίδη.

Δώσε αστέρια!

MO: 4 (ψήφοι: 21)