Linux Mint 6 - Felicia.

alfisti | Τρί, 12/16/2008 - 20:58 | 1' | 40

Κάποιοι είπαν (είπαμε), ότι έτσι θα έπρεπε να είναι το ubuntu.

Βολευτήκαμε με τις ευκολίες του καί... το "αγαπήσαμε".

Linux Mint 6 Felicia.

Είτε επιλέξετε καθαρή εγκατάσταση, είτε upgrade, με το καινούριο "κολπάκι" τού mint -πού με προκαλεί να το δοκιμάσω-, είναι σίγουρο ότι δεν θα απογοητευτείτε από την διανομή.

Ναί, ναί. Ξεκινάει η αναβάθμιση καί θα τα πούμε  :)

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πότε κόβετε να βγαίνει ρε παιδιά το 64-bit???Πηγα πήρα μόνο και μόνο κάρτα ήχου 60 euro για 64-bitο ήχο.Δέν λέει να έχω 32.

δεν γνωρίζω, δεν απαντώ.

(εντάξει, δεν θα χρειαστούν καμιά 20ριά μερούλες?)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Έβαλα το νέο Mint στο laptop του πατέρα μου, γιατί μέχρι κ αυτός έχει αρχίσει κ αγανακτεί με τα Vista. Του εξήγησα τις εναλλακτικές κ προτίμησε να εγκαταστήσει το Mint από τα windows, μέσα σε ένα αρχείο στο δίσκο των windows. Το μειονέκτημα της προσέγγισης, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Mint, είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις suspend to disk (αλλά suspend to ram παίζει, το δοκίμασα) κ είναι λίγο πιο αργή η πρόσβαση στους δίσκους.

Έμεινα πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Έψαχνα να βρω πράγματα να ρυθμίσω μετά την εγκατάσταση κ δεν υπήρχε τίποτα, όλα δούλευαν άψογα. Το μόνο που έκανα τελικά ήταν να του βάλω τους κλειστούς drivers της nvidia, που κ πάλι ήταν παιχνιδάκι.

Δυστυχώς δεν παίζει το scanner του πατέρα μου (HP G4010) αλλά δε φταίει το Mint, ούτε το Linux γενικώς. Η HP φταίει που από τη μία σνομπάρει τα Vista (μεγάλη ιστορία με αυτό το scanner κ τα vista, άλλη φορά...), κ από την άλλη αγνοεί το Linux κ το SANE project.

To mint είναι μία από τις 2-3 διανομές πού απλά κάνεις εγκατάσταση καί ... παίζει.
Τόσο απλά. :)

Γιά το hp με μία πρόχειρη ματιά στο ubuntu forum φοβάμαι ότι θα συμφωνήσουμε.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

καλησπερα κ καλη χρονια..

εβαλα σημερα το linux mint 6 το οποιο σου δινει το δικαιωμα να τρεξεις το λινουξ μεσω των windows κ αν θες να το απεγκαταστησεις να το κανεις μεσω της προσθαφαιρεσης προγραμματων.ολα καλα λοιπον το κανω κ μετα την επανεκκινηση μου ζηταει να διαλεξω αν θα χρησιμοποιησω λινουξ η xp.διαλεγω λινουξ κ λειτουργουν ολα καλα(πιστευω μιας κ ειναι η πρωτη μου αποπειρα στα λινουξ!!!) αλλα δεν μπορω να συνδςθω στο ιντερνετ...μου βγαζει οτι υπαρχει εθερνετ συνδεση μεν αλλα οταν την παταω μου λεει οτι ειναι disconnected.τι κανω???

οταν ξεκιναω με windows συνδεομαι κανονικα...

ακολουθωντας οδηγιες απο ενα αλλο φορουμ επεγκατεστησα τον network manager αλλα δεν μπορουσα να εγκαταστησω καποιον αλλο που μου προτειναν κ τωρα αν κ τον αγκατεστησα ξανα δεν εμφανιζεται καν το εικονιδιο κατω δεξια για την συνδεση με το νετ...εχω το ρουτερ linskys wag 200g κ συνδεομαι μεσω εθερνετ...

μπορει καποιος να βοηθησει αλλα αν γινεται οσο πιο αναλυτικα μπορει γιατι ειναι η πρωτη μου αποπειρα κ ειμαι επιεικως ανιδεος με λινουξ..

ευχαριστω πολυ

Επειδή πρόσφατα έβαλα Mint 6 μέσα από windows σε ένα γνωστό, σε διαβεβαιώ ότι ο network manager υπάρχει ήδη κ τρέχει μετά την εγκατάσταση του συστήματος, δε χρειάζεται να βάλεις τίποτα.

Μια ερώτηση μόνο, για να συννενοούμαστε πριν συνεχίσουμε: λέγοντας "έθερνετ" να υποθέσω ότι εννοείς ενσύρματη σύνδεση με καλώδιο δικτύου κ όχι ασύρματη, σωστά;

Μήπως ξέρεις κ ποια κάρτα δικτύου έχει ο υπολογιστής σου;

ναι ρε φιλε οταν λεω εθερνετ εννοω ενσυρματη συνδεση αλλιως θα εγραφα ασυρματη.ειπαμε ανιδεος απο λινουξ ειμαι οχι χαζος!!!εχω το acer aspire 3610.δεν ξερω τι καρτα δικτυου εχω

Μιας κ το θέτεις έτσι, οφείλω να πω ότι δε θα θεωρούσα ποτέ χαζό όποιον δεν ήξερε τη διαφορά. Συγγνώμη αν αυτό κατάλαβες.

Πέραν αυτού, άμα γυρίσω σπίτι θα βάλω ένα livecd με mint6 για να έχω μπροστά μου το γραφικό του περιβάλλον, γιατί δεν το θυμάμαι απ'έξω.

Μέχρι τότε, βεβαιώσου ότι πράγματι έχεις εγκατεστημένο το network manager. Μπορείς να βεβαιωθείς ψάχνοντας για την κατάσταση των πακέτων 'network-manager' κ 'network-manager-gnome' στο διαχειριστή πακέτων του Mint. Αν κάποιο από αυτά λείπει, πες στο διαχειριστή να το εγκαταστήσει. Αν κ πάλι δεν έχεις το εικονίδιο του network manager, κάνε ένα logout κ ξανά login.

Αν έχεις τα 2 αυτά πακέτα εγκατεστημένα, έκανες logout, κ ακόμα δε το βλέπεις το εικονίδιο, μπορείς να ψάξεις στο μενού εκκίνησης του mint για την επιλογή "run program" ή κάτι τέτοιο (δε το θυμάμαι απ'έξω όπως είπα) κ να γράψεις στο πεδίο που θα σου εμφανίσει, "nm-applet". Αυτό θα πρέπει να σου εμφανίσει το εικονίδιο του network manager που σου λείπει.

Όπως κ να έχει, άμα δεις το εικονίδιο, με δεξί κλικ πάνω του βεβαιώσου ότι έχει επιλεγμένο το "enable networking". Στο "connection information" (επίσης με δεξί κλικ) μπορείς να δεις αν έχεις πάρει διεύθυνση IP, κ DNS. Επίσης, με αριστερό κλικ στο ίδιο εικονίδιο βεβαιώσου ότι είναι επιλεγμένο το "wired network".

Αυτά προς το παρόν, αν δεν βγάλεις άκρη τα ξαναλέμε αργότερα ώστε να έχω κ εγώ mint μπροστά μου.

Ενημέρωση: Τελικά το είχα το iso κ εδώ κ το έτρεξα από μια virtual machine. Κάποιες αλλαγές/παρατηρήσεις/προσθήκες στα όσα είπα παραπάνω λοιπόν:

1.Ο διαχειριστής πακέτων που αναφέρω είναι ο "package manager", που βρίσκεται στο Menu του Mint, στη στήλη System.

2. Το run program λέγεται για την ακρίβεια "run application", κ μπορείς να το δεις εύκολα, αν το χρειαστείς τελικά, πατώντας Alt+F2

3. Στο "connection information" πρέπει πέρα από αυτά που είπα να μπορείς να δεις κ ποιος driver εξυπηρετεί την κάρτα σου. Χρήσιμη πληροφορία γενικά, ιδιαίτερα αν εξακολουθείς κ έχεις προβλήματα.

4. Στο τελευταίο που σου είπα περί αριστερού κλικ, αντί για επιλεγμένο το "wired network", θα πρέπει να δεις επιλεγμένο το "Auto eth0" στην κατηγορία wired network.

Αυτά...

φιλε σορι για την αντιδραση αλλα εχω απευθυνθει σε αρκετα φορουμς κ εχω ακουσει αυτη την ερωτηση πολλες φορες κ επειδη δεν βγαζω κ ακρη με το προβλημα απλα ξεσπασα σε σενα....

θα τα δοκιμασω κ θα ενημερωσω το ποστ μου αργοτερα..

πως κανω εγκατασταση του νετγουορκ μανατζερ γιατι κατι δεν παει καλα....αν βαλω αλλη διανομη θα εχω τα ιδια προβληματα?

δεν είμαι αυτήν την στιγή σε mint, αλλά λογικά αν ανοίξεις τον εγκαταστάτη προγραμμάτων θα το βρείς σαν

network-manager

(ή άνοιξε Τερματικό -terminal- καί δώσε τις εντολές

su

θα ζητήσει κωδικό καί δίνεις τον κωδικό με τον οποίο μπαίνεις

apt-get update
apt-get install network-manager)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

zegelias7]πως κανω εγκατασταση του νετγουορκ μανατζερ γιατι κατι δεν παει καλα....αν βαλω αλλη διανομη θα εχω τα ιδια προβληματα?

Δε γίνεται έτσι δουλειά! Αν κάτι δεν πάει καλά, χρειάζεται να το περιγράψεις για να σε βοηθήσουμε. Βήμα-βήμα τι έκανες, κ τι δε δούλεψε από αυτά που σου είπαμε.

Ειδικά αν κάποιος δεν γνωρίζει το πρόβλημα, δεν μπορεί να σου πει αν θα το συναντήσεις κ με άλλη διανομή (αν κ το Mint μαζί με το Ubuntu είναι από τα πιο φιλικά κ στρωτά Linux που μπορείς να βρεις).

λοιπον βημα βημα:εσβησα τα μιντ κ τα εγκατεστησα ξανα.το εικονιδιο κατω δεξια μου γραφει disconnected.εαν κανω εντιτ την συνδεση κ βαλω χειροκινητα ip subnet mask dns gateaway.μετα μου λεει connection established αλλα κ παλι δεν μπορω να συνδεθω στο ιντερνετ.την καρτα δικτυου μου την αναγνωριζει κανονικα.

χωρις παρεξηγηση αλλα μου φαινεται αστειο το τι τραβαω βαζοντας μια φιλικη διανομη οπως λετε ολοι αλλα κ γενικα οπως εχω διαβασει στα φορουμ παντου το ποσο ευκολο ειναι να χρησιμοποιησει καποιος λινουξ...

Προς το παρόν δε μπορώ να σου πω κ πολλά. Σε όσους υπολογιστές έβαλα Mint (αλλά κ πολύ πιο "σκληροπυρηνικά" linux) το ενσύρματο δίκτυο παίζει με τη μία, χωρίς καμία ρύθμιση. Να μου έλεγες για ασύρματο, ναι εκεί οι εμπειρίες ποικίλουν. Έχω πολλά χρόνια να ακούσω περίπτωση σαν τη δική σου.

Με μια σύντομη ματιά στο internet, βρήκα κ μερικούς άλλους να παραπονιούνται για το aspire 3610 κ την ενσύρματη κάρτα δικτύου. Μπορεί να έχεις πέσει πραγματικά στη περίπτωση.

Μιας κ έχεις wireless router, γιατί δε δοκιμάζεις το ασύρματο; Τουλάχιστον για να συνδεθείς κ να μπορείς να γράφεις στο φόρουμ μέσα από το linux για ευκολία.

Θεωρητικά (καθότι απ'ότι φαίνεται πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση), αν αποσυνδέσεις το καλώδιο δικτύου κ έχεις ενεργοποιημένη την ασύρματη κάρτα, μετά από λίγο το Mint θα πρέπει να σε ειδοποιήσει ότι υπάρχουν ασύρματα δίκτυα τριγύρω. Αν όχι, δώσε του μερικά δευτερόλεπτα κ κάνε αριστερό κλικ στο εικονίδιο του network manager. Θα πρέπει να σου δείξει μια λίστα με ασύρματα δίκτυα.

το φανταζομουν οτι το λαπτοπ φταιει...μολις απολυθηκα απο στρατο κ δεν εχω τα απαιτουμενα για νεο υπολογιστη αλλα που θα μου παει θα το στειλω...(θελω να περασω στον ασεπ εκπαιδευτικων αγιε βασιλη...ενα ελαφακι για τον ηλια!!)θα δοκιμασω το ασυρματο αργοτερα παντως στο ρουτερ μου δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα οταν εχω λινουξ δεν μου αναβει το λαμπακι του εθερνετ οτι δηλαδη ειναι συνδεδεμενο με υπολογιστη ενω οταν ειμαι με παραθυρα αναβει κανονικα....

ασυρματα δεν μπορω να συνδεθω...δεν μου δινει τετοια δυνατοτητα ακομα κ βγαζοντας το καλωδιο αλλα κ πατωντας μετα δεξι κλικ δεν μου εμφανιζει ασυρματα δικτυα κατι λογικο νομιζω μιας που μου λεει να κατεβασω driver για το ασυρματο.μου εμφανιζει δηλ απο μονο του download harware driver broadcom wireless η καπως ετσι αλλα αυτο ειναι αδυνατο αφου δεν εχω καθολου συνδεση στο ιντερνετ...φαυλος κυκλος....

Ναι ρε *&*^&!@, τα broadcom θέλουν firmware. Υπάρχει λύση βέβαια: να κατεβάσεις το πακέτο με το firmware από άλλο υπολογιστή κ να το βάλεις στο laptop σου, τουλάχιστον να έχεις internet με αυτό το τρόπο. Θα το ψάξω λίγο κ θα σου δώσω αναλυτικές οδηγίες αν σε ενδιαφέρει.

Επίσης, αν κ δε νομίζω ότι φταίει το mint, θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάποια άλλη διανομή από livecd, για να σιγουρευτείς.

φανταζομαι πρεπει να εχει κ ο αλλος υπολογιστης λινουξ για να το κατεβασω...οποτε δυστυχως λιγο δυσκολο....αν βρεις κατι πες μου...

Λοιπόν, γίνεται αλλά έχει ζόρι... Το πακέτο που χρειάζεσαι το κατεβάζεις από ό,τι μηχανήμα θες, αλλά το μόνο που κάνει είναι να τρέξει ένα πρόγραμμα που με τη σειρά του κατεβάζει το firmware για την κάρτα σου. Μιας κ δεν έχεις δίκτυο δεν έχει νόημα έτσι.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε το πακέτο μόνοι μας, να κατεβάσουμε κ το firmware, κ να εκτελέσουμε τις εντολές μόνοι μας. Είναι "ψυχρολουσία" για ένα νέο στο linux, αλλά είναι το μόνο που μπορώ να προτείνω.

Επίσης, η λογική του να κατεβάζεις τα πακέτα έτσι κ να τα εγκαθιστάς μόνος σου είναι λάθος, πάντα να προτιμάς το διαχειριστή πακέτων. Ο λόγος που υπάρχει κ αυτή η μέθοδος είναι για κάτι τέτοιες στιγμές.

Πάμε λοιπόν ,βήμα-βήμα:

1. Κατεβάζεις το πακέτο b43-fwcutter από τα αποθετήρια του ubuntu (από εκεί το κατεβάζει κ το mint). Μπες στην ακόλουθη σελίδα (με όποιο υπολογιστή έχεις διαθέσιμο, δε χρειάζεται να τρέχει linux) κ κατέβασε το αρχείο από όποιο εξυπηρετητή θες (έχει πολλούς, όλοι το ίδιο είναι):

http://packages.ubuntu.com/intrepid/i386/b43-fwcutter/download

2. Όσο ακόμα κάθεσαι στον υπολογιστή που έχει δίκτυο κατέβασε κ το firmware για την κάρτα σου. Θα χρειαστείς 2 αρχεία:

http://downloads.openwrt.org/sources/wl_apsta-3.130.20.0.o
http://mirror2.openwrt.org/sources/broadcom-wl-4.150.10.5.tar.bz2

3. Πάρε τα 3 αρχεία που μόλις κατέβασες (το πακέτο του b43-fwcutter κ τα άλλα δύο) κ βάλτα σε ένα usb stick ή ό,τι άλλο έχεις διαθέσιμο για να τα μεταφέρεις στο laptop με το mint

4. Αντιγράφεις τα 3 αρχεία πάνω στο desktop του mint. Αν συνδέοντας το usb stick δε σου ανοίξει αυτόματα παράθυρο με τα περιεχόμενα του, άνοιξε το εικονίδιο "Computer" στο desktop σου κ θα τη δεις τη συσκευή εκεί.

5. Κάνε διπλό κλικ πάνω στο πακέτο (εικονίδιο με το χαρτόκουτο, όνομα b43-fwcutter_011-4ubuntu1_i386.deb). Θα σου πει αυτό που είπα παραπάνω, ότι δηλαδή δεν είναι καλός τρόπος για να εγκαθιστάς πακέτα. Αγνόησε τον κ πάτα στο κουμπί install.

6. Όταν σε ρωτήσει αν μπορεί να κατεβάσει κ να εγκαταστήσει το firmware, πες του όχι, μιας κ δεν έχεις δίκτυο...

Και τώρα τα ωραία...

7. Δεξί κλικ κάπου πάνω στην επιφάνεια του desktop κ επιλέγεις "open in terminal". Θα σου ανοίξει η περίφημη κονσόλα του linux, με ένα χαριτωμένο ζωάκι να σου λέει μια άτακα, κ από κάτω η γραμμή εντολών να αναβοσβήνει περιμένοντας.

8. Καταρχήν θα εγκαταστήσεις το πρώτο firmware που κατέβασες, με τη βοήθεια εργαλείων που περιέχονται στο πακέτο που μόλις έβαλες στο σύστημα. Γράψε το εξής στη κονσόλα (προσοχή σε κεφαλαία/μικρά, caps lock, κ στα κενά):

sudo b43-fwcutter -w /lib/firmware wl_apsta-3.130.20.0.o

Κ πάτα enter. Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να δεις τα εξής κ μετά η κονσόλα να επιστρέψει πάλι σε κατάσταση αναμονής (αναβοσβήνει ο κέρσορας):

This file is recognised as:
ID : FW10
filename : wl_apsta.o
version : 295.14
MD5 : e08665c5c5b66beb9c3b2dd54aa80cb3
Extracting b43legacy/ucode2.fw
Extracting b43legacy/ucode4.fw
Extracting b43legacy/ucode5.fw
Extracting b43legacy/ucode11.fw
Extracting b43legacy/pcm4.fw
Extracting b43legacy/pcm5.fw
Extracting b43legacy/a0g0bsinitvals2.fw
Extracting b43legacy/b0g0bsinitvals5.fw
Extracting b43legacy/a0g0initvals5.fw
Extracting b43legacy/a0g1bsinitvals5.fw
Extracting b43legacy/a0g0initvals2.fw
Extracting b43legacy/a0g1initvals5.fw
Extracting b43legacy/b0g0bsinitvals2.fw
Extracting b43legacy/b0g0initvals5.fw
Extracting b43legacy/b0g0initvals2.fw
Extracting b43legacy/a0g0bsinitvals5.fw

9. Το άλλο αρχείο που κατέβασες (με κατάληξη .bz2) είναι συμπιεσμένο, οπότε καταρχήν πρέπει να το αποσυμπιέσεις. Μιας κ το πιάσαμε από κονσόλα (γίνεται κ γραφικά η αποσυμπίεση προφανώς), γράψε:

tar jxvf broadcom-wl-4.150.10.5.tar.bz2

Κ πάτα enter. Αν όλα πάνε καλά, θα δεις μια λίστα με τα αρχεία που αποσυμπιέστηκαν, κ ένας νέος φάκελος θα εμφανιστεί στο desktop σου με το όνομα "broadcom-wl-4.150.10.5". Αγνόησε τον. Η κονσόλα σου πρέπει πάλι να έχει επιστρέψει σε κατάσταση αναμονής.

10. Τώρα εγκαθιστάς κ το δεύτερο firmware, γράφοντας τα εξής:

sudo b43-fwcutter --unsupported -w /lib/firmware broadcom-wl-4.150.10.5/driver/wl_apsta_mimo.o

K πάτα enter. Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να δεις κάτι ανάλογο με το βήμα 8.

11. Βασικά είσαι έτοιμος. Μπορείς να σβήσεις τα αρχεία από το desktop σου, δηλαδή το πακέτο, τα άλλα δύο firmware που κατέβασες, καθώς κ το φάκελο που φτιάχτηκε κατά την αποσυμπίεση στο βήμα 9. Επίσης μπορείς να κλείσεις το τερματικό που άνοιξες.

12. Από εδώ κ πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει, γιατί δεν έχω τη κάρτα σου. Προτείνω ένα restart καλού-κακού (αν κ δε συνηθίζεται στο linux ;)). Μετά το restart, κάνε ΑΡΙΣΤΕΡΟ κλικ στο εικονίδιο του network manager κ θα πρέπει να δεις μια λίστα με τα ασύρματα δίκτυα τριγύρω σου.

Καλή τύχη!

Tελικά, πρέπει να το καρφιτσώσω :)

http://www.linuxinsider.gr/forum/broadcom-wifi-chip

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Tελικά, πρέπει να το καρφιτσώσω :)

http://www.linuxinsider.gr/forum/broadcom-wifi-chip

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Αμάν ρε alfisti, πέντε σελίδες έγραψα κ έρχεσαι κ μου το χαλάς... :)

Να σε ρωτήσω όμως: είσαι σίγουρος ότι το Mint δε θα συνεχίσει να πρήζει περί missing firmware, αν δεν εγκαταστήσεις το πακέτο που κανονικά θα τράβαγε κ αυτό (b43-fwcutter); Είναι βλέπεις κ οι "αυτοματισμοί" στη μέση...

edit: κ κάτι ακόμα. Βάλε στο άλλο post κ την εκδοχή της εγκατάστασης του πιο πάνω πακέτου για deb-based διανομές. Είναι πιο εύκολο από αυτό που προτείνεις (εφόσον έχεις ήδη σύνδεση στο internet φυσικά).

κοίτα. απ'ο την μία είναι καλό να το κάνει κάποιος μόνος του. από την άλλη άντε εξήγησέ τα τώρα αυτά σε έναν καινούριο χρήστη.

επειδή καί εγώ κάποτε είχα παιδευτεί, αποφάσισα να το ποστάρω.

σε ΟΛΕΣ τις διανομές πού βάζω, αυτά τα πακέτα αρκούν γιά να δουλέψει το wifi (καί deb καί rpm καί τα πάντα).

κάνε μου λίγο πιό λιανό το edit σου. (είμαι κ κουρασμένος μετά από μία ολόκληρη μέρα....)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Ναι, λοιπόν:

Αν έχεις ήδη δίκτυο (πχ ενσύρματo), αρκεί να εγκαταστήσεις το πακέτο b43-fwcutter (με apt-get install, synaptic, κλπ). Το πακέτο αυτό, καθώς εγκαθίσταται, ρωτάει το χρήστη αν θέλει να κατεβάσει κ να εγκαταστήσει το firmware για broadcom. Του λες ναι κ αυτό είναι όλο. Όλα όσα έγραψα παραπάνω είναι αντιγραφή από το script που καλείται αυτόματα από το πακέτο κατά την εγκατάσταση του.

Οπότε, εφόσον υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ήδη, το να στηθεί μια κάρτα broadcom είναι απλά θέμα εγκατάστασης ενός πακέτου μόνο. Τόσο απλά.

Το δε mint, όπως είπε κ ο zegelias7 σου πετάει κ μήνυμα αν εντοπίσει τέτοια κάρτα κ σου προτείνει να το κατεβάσει μόνο του κ να το εγκαταστήσει.

Αυτά για deb-based διανομές, αλλά φαντάζομαι ότι κ σε άλλες (πχ opensuse, fedora) θα υπάρχει κάτι ανάλογα αυτόματο. Τα υπόλοιπα ας τα συζητήσουμε στο άλλο thread (περί broadcom), που είναι πιο σχετικό.

συμφωνώ γιά.. την μεταφορά, αλλά να απαντήσω γιά να κλείσει.

μην... φαντάζεσαι. Μόνο mint καί ubuntu το κάνουν. Καμία άλλη πίστεψέ με. άρα...

άκριβώς όπως λές τα έβαλα την πρώτη φορά. από κεί καί πέρα όμως, έχω τα αρχεία σε φάκελο γιατί με copy-paste τελείωσα.
γιατί να ψάχνω καλώδια να συνδέω το laptop?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

φιλε ειχες δικιο τωρα το εκανα αυτο που εγραψες κ συνδεομαι με το ασυρματο κανονικα...αν βρουμε κ καμια λυση γι το εθερνετ καλως αλλα το βασικο προβλημα λυθηκε.να κανω κ μια ασχετη ερωτηση(σας επρηξα!!)μπορω να μεταφερω τους σελιδοδεικτες μου απο τα παραθυρα στο λινουξ??ευχαριστω πολυ για την βοηθεια κ την συμπαρασταση παιδια...

zegelias7]φιλε ειχες δικιο τωρα το εκανα αυτο που εγραψες κ συνδεομαι με το ασυρματο κανονικα...αν βρουμε κ καμια λυση γι το εθερνετ καλως αλλα το βασικο προβλημα λυθηκε.να κανω κ μια ασχετη ερωτηση(σας επρηξα!!)μπορω να μεταφερω τους σελιδοδεικτες μου απο τα παραθυρα στο λινουξ??ευχαριστω πολυ για την βοηθεια κ την συμπαρασταση παιδια...

http://kb.mozillazine.org/Import_bookmarks

παραπάνω, κάποιος βιαζότανε γιά την 64άρα. συνήθως οί rc δεν έχουν πρόβλημα, αλλά... αυτός αποφασίζει

:)

http://www.linuxmint.com/download.php

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Γειά σας
Εβαλα το Linux Mint σε ένα κομπιουτερ μαζι με τα xp και το χρησιμοποιώ μόνο για ιντερνετ, και όλα ετρεχαν ωραια εως χθες που προαπάθησα να αλλάξω την ανάλυση της οθόνης γιατί έβλεπα τα δυο τριτα απο αυτην.Το ενχειρημα πετυχε, καταβάζοντας λιγο την ανάλυση , αλλά οταν εκανα επανεκκίνηση γιατι εντω μεταξυ κατέβασα την νέα εκδοση το λινουξ, απλα δεν βλεπω τιποτα.Φαινεται οτι πέρασα σε καποια μη υποστηριζομενη αναλυση απο την οθονη μου.
Ανοιγοντας το Linux Mint σε recovery mode βγαινω se command line αλλα δεν ξερω τι να κανω γιατι δεν γνωριζω τις εντολλες του συστηματος.
Καθε βοήθεια θα μου ήταν πολύ χρήσιμη.
Επίσης θα Ηθελα να βγάκω τελείως τα xp απο αυτο το μηχανημα αν γίνεται με κάποια repartition των δυο δισκων μου (2Χ40mb)
Ευχαριστώ
Κώστας

cvlac καλώς ήρθες στην παρέα.
α.Αν ξαναμπείς από recovery κάνεις πρώτα login δηλ. δίνεις username k password και μετά
γράψε startX. Το password δεν θα φαίνεται όταν το πληκτρολογείς.
β.Όταν ξαναμπείς σε γραφικό περιβάλλον μην πειράξεις την ανάλυση. Λογικά οι ρυθμίσεις
γίνονται με κάποια κουμπάκια που υπάρχουν στην οθόνη σου ώστε να την κεντράρεις σωστά.
γ.Για να τα βγάλεις τα καταραμένα πρώτα πάρε backup. Μετά ξεκίνα με ένα livecd (αυτό με
το Linux Mint είναι οκ). Μετά άνοιξε το partition editor (menu-administration ή διαχείριση
συστήματος-partition editor) και δες πως είναι χωρισμένος ο δίσκος σου. Εδώ θέλει μεγάλη
προσοχή γιατί τα λάθη πληρώνονται. Καλό είναι να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις προτού
αρχίσεις να κάνεις οτιδήποτε. Κάνε λοιπόν όλα τα προηγούμενα και μετά γράψε για να
δούμε πως θα πάει. :)

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Γεια σου Αλεξη
Αυτη την εγκατασταση των παραθυρων στο συνκεκριμένο κομπουτερ δεν την χρειαζομαι καθόλου και γιαυτό θέλω να τα βγάλω.Τα έχω ήδη στο λαπτοπ και στο γραφείο.Απλά θέλω να τα περιορίσω σιγά σιγά σαν περιβάλλον εργασίας όσο θα εξοικειώνομαι με το linux.
Το μηχανημα που ανεφερα είναι ένα παλιό του γυιου μου που θέλω να το βάλλω στο εργαστήριο γιατί έχω βρεί κάτι πολύ ωραία προγραμματα για τον έλεγχο εργαλειομηχανών.
Αλλά όπως λένε τρώγοντας έρχεται η όρεξη και αποφάσισα να στραφώ στο open source software.
Ενα αλλο που θα ήθελα να ξέρω είναι το πώς θα έβλεπε το mint τον εξωτεριό μου δόσκο όπου έχω βάλει όλους τους αγλιους και τους προφήτες.Κυρίως κείμενα και ιστοσελίδες.περίπου 70MB
Κώστας

Φίλε Κώστα αφού τα έχεις και στο γραφείο και στο laptop, τι τα θες και στο παλιό?
Βάλε το Mint να ξαναγεννηθεί το μηχάνημα. Αυτό έχω βάλει κι εγώ σε ένα μηχάνημα 7ετίας
και πάει σφαίρα. Και θα μάθει και ο γιός σου. Κι εμένα ο δικός μου έτσι έμαθε.
Γνώμη μου είναι να εγκαταστήσεις εξ' ολοκλήρου Mint και μην το φοβηθείς καθόλου.

Τώρα για τον εξωτερικό σου, καλύτερα να γράψει κάποιος που να έχει εξωτερικό, γιατί
εγώ δεν έχω και δεν το κατέχω. Μην σε πάρω στο λαιμό μου.

Αν και, αν είναι μόνο 70ΜΒ, με ένα USB στικάκι μετέφερέ τα όλα στο καινούριο Mint
και τελείωσες. :)

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Ναι , συμωνώ μαζί σου.
Μόνο που η συμβουλή σου να μπώ σε recovery mode και να δώσω startx δεν δούλεψε.Ξαναέριξε κάτι αστραπές και μετά μαύρη οθόνη.Η πλάκα είναι ότι στα ακατανόμαστα δεν τρέχει τίποτα, και όλα είναι κανονικά.
Η κατάσταση μου θυμίζει κάτι ανάλογο στα ακατανόμαστα που γινότανε όταν από την επιφάνεια εργασίας άλλαζα την ανάλυση της οθόνης σε κάτι που δεν υποστηριζόταν από αυτήν και τότε μαύριζε.Η λύση τότε ήταν να μπώ σε safe mode ,να ξαναανοίξω τις ιδιότητες της επιφάνειας εργασίας και να ξανααλλάξω την ανάλυση σε κάτι το σομβατό με το hardware που διέθετα.Βέβαια στο λαπτοπ δεν είχα ποτέ τέτοια προβλήματα γιατί προσέχανε πιο πολλύ το λειτουργικό τους που τους εγκαθιστούσαν.
Εαν δεν βρώ κάποια λύση μα το mint, ίσως να προσπαθήσω να το ξαναεγκαταστήσω από την αρχή.
Και μία ερώτηση σχετικά με το νέο 64 μπιτο mint.Μπορεί να τρέξει και σε Celeron?
Costas

Λογικά για να τρέξει 64μπιτο Mint πρέπει να είναι 64μπιτο και το μηχάνημα.
Όταν ξεκινάει στην εκκίνηση και φορτώνει σου δείχνει και τα δύο λειτουργικά ή
σε βγάζει κατευθείαν σε Mint? Και όταν μπαίνεις κανονικά στο Mint ...δεν μπαίνεις?
Εννοώ όχι από recovery.
Κάτι ακόμα, αν αποφασίσεις να ξαναεγκαταστήσεις εξ' ολοκλήρου το Mint και το μηχάνημα
είναι πάνω από 4 ετών, δημιούργησε στην αρχή ένα partition 200Μb σε ext3 format και
/boot, εκεί θα φορτωθεί ο grub και από εκεί θα ξεκινάει το σύστημα, αλλιώς θα σου
βγάζει error 17 και δεν θα ξεκινάει με τίποτα.
Αυτό βέβαια, στην περίπτωση πού έχεις μόνο Mint ή οποιοδήποτε άλλο Linux στο
μηχάνημά σου.

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Οχι, βγάζει μια λιστα απο λειτουργικά δηλ.mint,recovery mint, xp.
Οταν μπαινω στο mint, το φορτωνει κανονικα, και οταν ειναι να ανοιξει τα Χ, τοτε αστραφτει και μαυρη οθονη!
κωστας

http://www.linuxinsider.gr/forum/nvidia-8600gt-ubuntu-8041-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1
Ρίξε μια ματιά στο link, πιστεύω κάτι απ'όλα όσα αναφέρονται θα ταιριάζει με πιό
πιθανό το xfix.

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Γιε σας πάλι
Τελικά επειδή το μιντ αρνειτο πεισματικά να δει την οθόνη μου εψαξα σε διάφορα σι ντι που είχα στο γραφείο μου και μετά από αρκετές δοκιμές φόρτωσα to sidux .Αυτό τρέχει τέλεια, και το kde με άφησε με ανοικτό το στόμα.
Βέβαια το σιντι ηταν του 1978 αλλα νομίζω ότι φόρτωσε αυτόματα τον νέο πυρήνα.Φόρτωσε και νέο grub,αφαίρεσε το μιντ μόνο του, και βέπει ολο το υλικο μου αυτοματα και καλά.Τωρα θα ήθελα κάποιες συμβουλές στο πώς να φορτώσω iso αρχεια, αλλα νομιζω οτι πρεπει να παω σε αλλο thread
Κώστας

όταν λέμε 1978 πως το ενοούμε??? !!!!

(έτσι από περιέργεια).

====

the hamster's is out there