Το Gnome και το KDE είναι δύο από τα "γραφικά περιβάλλοντα" του Linux.
Όταν λέμε "γραφικά περιβάλλοντα" εννοούμε χοντρικά:
τα εικονίδια, τα χρώματα, τα παράθυρα των γραφικών εφαρμογών με τις ρυθμίσεις τους (που θα εμφανίζεται π.χ. κάθε κουμπί ή πως θα συμπεριφέρεται κάθε παράθυρο), τα πανελ, τις μπάρες και τα μενού, τα εφαρμογίδια, κοκ. Γενικά την όψη και την αίσθηση που σου δίνει η επιφάνεια εργασίας καθώς όλα τα πραγματάκια που βλέπεις αρχικά εκεί. Όλο αυτό λέγεται γραφικό περιβάλλον (desktop environment) ή περιβάλλον εργασίας, αν προτιμάς.
Ουσιαστικά, κάθε γραφικό περιβάλλον καθορίζει ένα ξεχωριστό στυλ Graphical User Interface (GUI).
Μάλιστα, κάποια γραφικά περιβάλλοντα εκτός από διαφορετικό διαχειριστή παραθύρων, μπάρες, μικροεφαρμογές κοκ, αποτελούν και μια πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών, δηλαδή έχουν τις δικές τους ξεχωριστές εφαρμογές (που παίζουν όμως παντού). Για παράδειγμα, το KDE και το Gnome έχουν ξεχωριστές εφαρμογές με ξεχωριστές ρυθμίσεις που κάνουν την ίδια δουλειά (π.χ. οι εφαρμογές Konqueror στο KDE και Nautilus στο Gnome, κάνουν το ίδιο πράγμα: διαχείριση αρχείων).
Τώρα, κάθε γραφικό περιβάλλον αναπτύσσεται ως Project ανεξάρτητα από τις διανομές Linux. Έτσι άλλοι προγραμματιστές αναπτύσσουν το Gnome, άλλοι αναπτύσσουν το KDE, και όλοι αυτοί συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με όσους δουλεύουν στο Ubuntu, το Debian, το openSUSE, κλπ.
Οι περισσότερες διανομές Linux, τώρα, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν κάποια ξεχωριστή ταυτότητα από τις υπόλοιπες επιλέγουν και προσφέρουν στον χρήστη ένα από αυτά τα γραφικά περιβάλλοντα, ελαφρώς παραλλαγμένο απ' αυτό που δίνει το αρχικό project. Για παράδειγμα, το Ubuntu παίρνει το 'καθαρό' Gnome και του αλλάζει το διαχειριστή σύνδεση, του βάζει άλλα εικονίδια, χρώματα, wallpapers κλπ και το βάζει στην διανομή. Κάτι αντίστοιχο κάνει το Mandriva με το KDE.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η διανομή σου σε περιορίζει. Αντίθετα, στις περισσότερες διανομές μπορείς να εγκαταστήσεις και δεύτερο και τρίτο ...και εκατοστό, αμα θες, γραφικό περιβάλλον από το διαχειριστή πακέτων. Απλά ψάχνεις για το όνομα του και το εγκαθιστάς. Μετά κάνεις logout και ξανά login στο νέο γραφικό περιβάλλον (χωρίς να χάνεις το παλιό). Τα αρχεία σου εξακολουθούν να είναι στη θέση τους. Αυτό που αλλάζει είναι η όψη και η αίσθηση, αλλά και το που βρίσκονται οι μπάρες, ποιες μικροεφαρμογές έχουν πάνω τους κοκ.
Μερικά παραδείγματα γραφικών περιβαλλόντων:
KDE
Gnome
Xfce
Enlightenment
Fluxbox
IceWM
WindowMaker
Δείτε περισσότερα για την ιστορία των desktop environments εδώ:
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Comments
Στο σκοταδι μιας κονσολας που με αυτην κανεις κουμαντο, ολα τα γραφικα περιβαλλοντα- φανταζουν ιδια
---------------------------- diver.gU.U
Ο Konqueror, εκτός από διαχείρηση αρχείων, κύρια δουλειά του είναι να μπαίνει στο web. Οπότε, θα ήταν καλύτερα να συγκρίναμε το Dolphin με το Nautilus και τον Konqueror με το Epiphany.