Συνέντευξη με τον δημιουργό του Sabayon Linux, Fabio Erculiani

dsyrmalis | Κυρ, 09/18/2011 - 00:44 | 12' | 3

Ο Fabio Erculiani είναι ο ιδρυτής του Sabayon Linux και developer του Gentoo. Στην ηλικία των 18 είχε ήδη ξεκινήσει να γίνεται γνωστός στην κοινότητα του Linux με το RR4 και μέσα σε λίγα χρόνια δημιούργησε μια απο τις πιο δημοφιλείς διανομές. Ας δούμε λοιπόν τι έχει να μας πει για το παρόν και το μέλλον του Sabayon, αλλά να δούμε και την προσωπικότητα που βρίσκεται πίσω απο αυτή τη διανομή.

Γεια σου Fabio. Πριν ξεκινήσουμε θα μπορούσες να μας πεις λίγα πράγματα για εσένα; Ποιος είσαι, με τι ασχολείσαι και... πες μας και για τον καιρό στην Ιταλία!


Είμαι ο ιδρυτής και ο “ηγέτης” στο Sabayon Linux. Επίσης ασχολούμαι με την επιστήμη των υπολογιστών και είμαι μηχανικός λογισμικό με καλό υπόβαθρο στα Linux περιβάλλοντα. Έσχατη αλλά όχι τελευταία, να αναφέρω την προγραμματιστική ομάδα του lightstreamer.com, της οποίας είμαι ένα υπερήφανο μέλος και απο την οποία βγάζω τα προς το ζην. Ολόκληρη η ζωή μου περιστρέφεται γύρω απο τους υπολογιστές και το απολαμβάνω, αφού αισθάνομαι σαν ένα μικρό παιδί που παίζει με τα παιχνίδια του όλη μέρα. Είναι ένα είδος πάθους που πάντα είχα απο την ηλικία των πέντε ή έξι. Η απόκτηση γνώσης κάνοντας φύλλο και φτερό τα πάντα ήταν και το κίνητρο μου.    


Ένοιωσα μεγάλη έκπληξη όταν έμαθα πως γεννήθηκες το 1985 και κατά συνέπεια είσαι πολύ νέος. Πώς είναι δυνατόν κάποιος στην ηλικία σου να δημιουργήσει μια τόσο δημοφιλή διανομή; Είναι αλήθεια πως ξεκίνησες να δουλεύεις με το RR4 Linux όταν ήσουν μόλις 18; Και τελικά γιατί επέλεξες το Gentoo;


Υποθέτω πως όλα αυτά συνέβησαν επειδή μου αρέσει να δημιουργώ πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι τα θεωρούν ενδιαφέροντα, ακραία και ...τρελά! Ξεκίνησα φτιάχνοντας κλώνους του Gentoo Live CD υποστηρίζοντας όλο και περισσότερες λειτουργίες και χαρακτηριστικά όπως το σύστημα αρχείων Reiser4 (RR4 σημαίνει Rescue Resier 4) και αργότερα το Compiz. Αυτά ακριβώς ζητούσαν και οι ενθουσιώδεις Λινουξάδες. Απλώς τους έδωσα ότι χρειάζονταν χωρίς να χρειάζεται απο τη μεριά τους κόπος. Ναι, ήμουν μόλις 18 και αισθάνομαι τον ίδιο ενθουσιασμό ακόμα και τώρα που είμαι 26! Επιλέγω Gentoo γιατί είναι σαν ένα παιχνίδι που μπορείς να το διαλύσεις μόνος σου και στη συνέχεια να φτιάξεις το δικό σου απο την αρχή. Καμία άλλη διανομή δεν σου δίνει τόσο πολύ ελευθερία.   


Θα περιέγραφες τον εαυτό σου ως το ισόβιο δικτάτορα του Sabayon όπως είναι ο Pat Volkerding; Τελικά τι είναι το Sabayon; Δημοκρατία ή Αξιοκρατία;
(ΣΤΜ: Η ερώτηση για Δημοκρατία ή Αξιοκρατία έγινε αφού ο Marc Shuttleworth του Ubuntu είχε δηλώσει πως το Ubuntu δεν λειτουργεί με βάση τη Δημοκρατία αλλά με βάση την Αξιοκρατία.)


Ναι, είμαι δικτάτορας (BDFL) επειδή επίσης πιστεύω πως στα project λογισμικού η ηγεσία είναι καθοριστική. Σου δίνει μια κατεύθυνση, ένα όραμα, ένα μονοπάτι να ακολουθήσεις. Είτε μας αρέσει είτε όχι, μερικές φορές στο software engineering το πιο σημαντικό είναι να πάρεις τη σωστή απόφαση χωρίς να υπάρχει χώρος για αβεβαιότητες. Ο Patrick Volkerding είναι ένας απο τους πρώτους ανθρώπους που με ενέπνευσαν και το αστείο της υπόθεσης είναι πως δέκα χρόνια μετά τον έχω ακόμα στο Facebook. Γιατί με βάζεις να επιλέξω μεταξύ Δημοκρατίας και Αξιοκρατίας; Μπορούν και τα δύο να συνυπάρξουν. Αλλά όπως είπα και προηγουμένως, Δημοκρατία σε μια διανομή Linux για εμένα σημαίνει να αφήνεις τους χρήστες να εκφράζονται, να μιλάνε για τις ανάγκες τους, να τους ακούς και ταυτόχρονα να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις κάνοντας τους ευτυχισμένους. 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες όλα αυτά τα χρόνια; Το Equo και το Entropy ίσως;


Αν έπρεπε να φτιάξω μια λίστα, τότε ναι το Entropy (αλλά ίσως και το ίδιο το Sabayon;) θα ήταν στην κορυφή. 150.000 γραμμές κώδικα όλες γραμμένες απο τα χέρια μου. Και ποτέ δεν τελειώνει! Αλλά επίσης και η μεταφορά του εγκαταστάτη Anaconda ήταν επική. Εν πάση περιπτώσει το sabayon είναι γεμάτο απο βοηθητικά εργαλεία που έγραψα κατά τη διάρκεια των ετών και σίγουρα   αποτελούν το σημείο κλειδί για την επιτυχία. Πώς τώρα μπορεί ένας άνθρωπος να καταφέρει να δώσει μια ποιοτική και παραγωγική διανομή; Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν και νομίζουν πως μια διανομή έχει να κάνει μόνο με το πακετάρισμα των εφαρμογών. Κρίμα... 


Αυτό το μήνα το Sabayon συμπεριλαμβάνεται στο DVD του περιοδικού μας. Θα μπορούσες να μας  πεις τους κύριους λόγους για τους οποίους οι αναγνώστες του Linuxinside θα πρέπει να εγκαταστήσουν και να δοκιμάσουν τη διανομή; 


Το Sabayon είναι εξαιρετικό. Πάντα έχει το τελευταία και καλύτερα προγράμματα και δεν υπάρχει ανάγκη επανεγκατάστασης του σε κάθε νέα έκδοση, αφού είναι μια κυλιόμενη διανομή. Ταυτόχρονα είναι σταθερό σαν βράχος, ταιριάζει απόλυτα στο μέσο χρήστη που σερφάρει στο διαδίκτυο όλη την ώρα, στους gamers (το Sabayon έχει πολλά παιχνίδια), σε αυτούς που θέλουν να εργαστούν αλλά στον developer που του αρέσει να ζει στην κόψη του ξυραφιού. 


Το Sabayon είναι γνωστό για το καλόγουστο Artwork του και την εμφάνιση του. Έχει να κάνει αυτό με το γεγονός πως η Ιταλία είναι η χώρα της μόδας; Θα έλεγες πως η ομορφιά είναι και μια  χρήσιμη λειτουργία;


Η ομορφιά είναι πάντα λειτουργία και έχει χρησιμότητα. Ρίξε μια ματιά στον διαχειριστή πακέτων μας που τρέχει στη γραμμή εντολών. Ο Equo είναι σχεδιασμένος  γεμάτος χρώματα ώστε να είναι εύκολο για το χρήστη να φιλτράρει πληροφορίες απο διαφορετικά επίπεδα. (πληροφοριακά μηνύματα, προειδοποιήσεις, σφάλματα). Το Ιταλικό στυλ και η Βρετανική ποιότητα είναι ένας νικηφόρος συνδυασμός. Ο (Βρετανός) Ian Whyman είναι ο ήρωας πίσω απο το Artowork του Sabayon.


Ποια είναι η άποψη σου για projects όπως το Gnome 3 και το Unity; Είσαστε έτοιμη στο Sabayon για τη μετακόμιση απο το Gnome 2.32 στο Gnome 3;


Έχουμε το Gnome 3 στα κεντρικά μας αποθετήρια ήδη απο τον Ιούλιο. Το Sabayon 7 θα κυκλοφορήσει με αυτό, οπότε ναι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα και να είμαστε σίγουροι πως δεν θα είναι τόσο δραματική η αλλαγή για τους χρήστες. Για παράδειγμα, η προκαθορισμένη εμφάνιση του Gnome θα περιλαμβάνει μερικές βασικές desktop λειτουργίες, όπως την παλιά καλή ελαχιστοποίηση, τη μεγέθυνση και το “κουμπί” για το κλείσιμο των παραθύρων. (Το Gnome 3 έχει μόνο το τελευταίο). Θα υπάρχουν και άλλες επεμβάσεις που όλοι θα εκτιμήσουν.


Υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει στο Linux;

Ναι. Το γεγονός πως ο κόσμος πιστεύει πως το Linux είναι δωρεάν και χωρίς κόστος. Δυστυχώς όμως, ακόμα και μια διανομή όπως το Sabayon χρειάζεται χρήματα για να συνεχίσει. Λίγα ρήματα φυσικά αλλά ξέρεις πως είναι η πραγματική παγκόσμια οικονομία.
(ΣΤΜ:Δυστυχώς Fabio ξέρω και λόγω εργασίας-σπουδών (οικονομικά) αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.)

Τι να περιμένουμε στις επόμενες εκδόσεις του Sabayon; Θα μας αποκαλύψεις τα μελλοντικά σου σχέδια; Μας περιμένουν κάποιες εκπλήξεις;


Το Sabayon 7 θα σκίζει! (will kick ass) Θα είναι γεμάτο απο νέα και μικρά ή μεγάλα χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Πάντοτε όμως προτιμάμε να κρατάμε μυστικές μερικές νέες λειτουργίες μέχρι τη στιγμή που θα κυκλοφορήσουν. Απλώς συνεχίστε να κατεβάσετε τις νέες κυκλοφορίες του Sabayon όταν βγαίνουν. 

Κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις;

Ψάχνουμε για περισσότερες δωρεές ώστε το project να συνεχίσει. Παρακαλώ κάντε μια επίσκεψη στο http://sabayon.org/donate  ώστε να μάθετε περισσότερα και να κάνετε μια ΔΩΡΕΑ!!


Fabio σε ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διέθεσες. Συνέχισε την καλή δουλειά που κάνεις.


Παρακαλώ. Η ευχαρίστηση είναι δική μου.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δεν θα πρωτοτυπήσω αν πω πως είναι πολύ έξυπνος. Το θέμα είναι πως παίρνουμε και μια ιδέα γιο το τι θυσίες χρειάζονται για να πετύχει μια διανομή. Μόνο για το entropy έγραψε 150.000 γραμμές κώδικα! Δεν είναι και τόσο απλό.