Bill's Bits

Blast from the Past III: Three for Trinity!

vsvlachos | Παρ, 11/30/2018 - 09:06 | 6' | 0

Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, τόσο στο Unix όσο και στο Linux τα πρώτα γραφικά περιβάλλοντα ήταν κυρίως διαχειριστές παραθύρων (window managers) για την ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών τερματικών και κάποιων βασικών εφαρμογών. Οι αρχικές εκδόσεις του KDE υπήρξαν πολύ σημαντικές γιατί αποτέλεσαν τις πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος εργασίας που να επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του λειτουργικού συστήματος.

Η αξία αυτής της προσέγγισης είχε αποδειχθεί περίτρανα από την επιτυχία των Windows της Microsoft. Τα Windows 95 απλοποίησαν την χρήση των υπολογιστών και τους κατέστησαν προσιτούς σε λιγότερο έμπειρους χρήστες. Η έκδοση 3 του KDE υπήρξε για πολλούς η πλέον επιτυχημένη καθώς πέραν της αδιαμφισβήτητης σταθερότητας της εξασφάλισε υψηλές επιδόσεις και πλήθος αξιόλογων για την εποχή τους συνοδευτικών εφαρμογών. Για το λόγο αυτό, η απόφαση των συντονιστών της ομάδας ανάπτυξης του KDE να περάσουν σε κάτι εντελώς νέο και επαναστατικό όπως το KDE 4 προκάλεσε πολλές απορίες και αντιδράσεις. Η τεχνολογία Plasma, η οργάνωση της επιφάνειας εργασίας σε Activities και πολλές άλλες καινοτομίες που σταδιακά ενσωματώθηκαν στις νεότερες εκδόσεις του KDE ενθουσίασαν πολλούς χρήστες αλλά και απογοήτευσαν αρκετούς άλλους.

Ο Timothy Pearson μαζί με μια ομάδα προγραμματιστών και χρηστών αποφάσισαν να συνεχίσουν την ανάπτυξη του KDE από την καλύτερη στιγμή του στην έκδοση 3, δηλαδή την έκδοση KDE 3.5.10. Έτσι γεννήθηκε το Trinity και το Trinity Desktop Enviroment (TDE). Οι φίλοι του TDE αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Το βασικότερο από όλα είναι η εξάρτηση του TDE από την πλατφόρμα Qt για την δημιουργία και υποστήριξη όλων των γραφικών διεπαφών των εφαρμογών του. Οι εκδόσεις Qt4 και Qt5 που χρησιμοποιούνται στο KDE 4 και KDE 5 αντίστοιχα είναι εντελώς διαφορετικές και ασύμβατες με την έκδοση Qt3 του KDE 3 και του TDE.

Αρκετοί θεώρησαν το TDE ως χαμένη υπόθεση αφού βασίζεται στην παρωχημένη και μη υποστηριζόμενη πλέον πλατφόρμα του Qt3. Η ομάδα των δημιουργών του όμως απέδειξε ότι στο Ελεύθερο Λογισμικό και στο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα δεν υπάρχουν τετελεσμένα όπου μια εταιρία ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί τελεσίδικα να επιβάλει να σταματήσει την κυκλοφορία και την ανάπτυξη ενός λογισμικού ακόμα και αν είναι ο δημιουργός του. Η κοινότητα του TDE αποφάσισε να συνεχίσει μόνη την ανάπτυξη του Qt3 μετονομάζοντας το σε TQt με στόχο να διευκολύνει την συνύπαρξη με το αυθεντικό Qt αλλά και να υποστηρίξει σε κάποιο βαθμό τις νεότερες εκδόσεις του. Σήμερα οι προγραμματιστές του, συνεχίζουν να αναπτύσσουν το TDE ώστε να είναι ένα γρήγορο, αξιόπιστο, όμορφο και απολύτως κατανοητό και εύκολο στην χρήση περιβάλλον εργασίας. Το TDE είναι διαθέσιμο για όλες τις γνωστές διανομές Debian, Fedora, Ubuntu, ενώ είναι το βασικό προεγκατεστημένο περιβάλλον εργασίας και για δύο λιγότερο γνωστές διανομές Linux, το Q4OS και το Exe GNU/Linux.

Αν και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα πιο δημοφιλή περιβάλλοντα εργασίας GNOME, KDE και XFCE, το TDE είναι ιδανικό για παλιότερα συστήματα αλλά και για όσους έχουν κουραστεί και κορεστεί από τις πολλές και ίσως αχρείαστες καινοτομίες. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τελικός κριτής κάθε νέου περιβάλλοντος εργασίας είναι μόνο οι χρήστες. Το Trinity αποδεικνύεται τελικά πολύ σκληρό για να πεθάνει.

 

Ο Βασίλης Βλάχος χρησιμοποιεί Linux από όταν έπεσε στα χέρια του το Slackware 96

Βασίλης Βλάχος