Η SUSE έγινε ξανά ανεξάρτητη εταιρεία – Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό

dimitris | Κυρ, 03/17/2019 - 00:24 | 4' | 0

Η SUSE είναι μια γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει μια από τις παλιότερες και πιο γνωστές διανομές Linux, το SUSE Linux και την αντίστοιχη κοινοτική εκδοχή, το openSUSE. Μετά από αλλεπάλληλες εξαγορές από διάφορες εταιρείες, η SUSE ανακοίνωσε ότι έγινε εκ νέου ανεξάρτητη εταιρεία καθώς η μέχρι πρότινος μητρική της, η Micro Focus, την πούλησε στην εταιρεία επενδύσεων EQT για 2.5 δισ. δολάρια, όπως είχε ανακοινωθεί πέρσι.

Το γαϊτανάκι των εξαγορών της SUSE ξεκίνησε το 2004 όταν την αγόρασε η πάλαι πότε κραταιά Novell, που τότε είχε πάρει την κατιούσα και έψαχνε αντικαταστάτη για το «ξεπερασμένο» Netware. Η Novell όμως δεν τα κατάφερε να ξαναγίνει αυτό που ήταν κάποτε, και το 2010 την αγόρασε ολόκληρη η Attachmate. Τέσσερα χρόνια μετά , το 2014, η Attachmate πούλησε όλο το «μαγαζί» στην Micro Focus για 2.35 δισ. δολάρια. Η τελευταία προήγαγε τη SUSE σε ξεχωριστή κατηγορία μέσα στον όμιλο αλλά πέρσι ανακοίνωσε ότι θα την πουλήσει στην EQT. Το deal άργησε να ολοκληρωθεί αλλά τελικά ολοκληρώθηκε και πλέον η SUSE θα κινείται αυτόνομα, όπως ανακοίνωσε επίσημα στις 15 Μαρτίου. 

Όσο ανήκε στην Micro Focus, η SUSE μεγάλωσε και εξαπλώθηκε σε άλλους τομείς, πλην της ανάπτυξης διανομών Linux. Το 2016, η εταιρεία απόκτησε τα στοιχεία της OpenStack και της CloudFoundry, όταν η HP αποφάσισε να δώσει όλο το software κομμάτι της στην Micro Focus. Έτσι, η SUSE μπήκε στο προσοδοφόρο κομμάτι της παροχής υποδομών και application delivery. Παράλληλα, συνεχίζει να αναπτύσσει το SUSE Linux, το οποίο ξεκίνησε το 1993-94 ως παράγωγο του Slackware Linux και του openSUSE, που μας προέκυψε όταν η εταιρεία ήταν υπό τη Novell και εν μέσω αντιδράσεων για την τότε συμφωνία πατεντών με τη Microsoft. Περασμένα ξεχασμένα...

Στην ανακοίνωση της, η SUSE τονίζει με έμφαση ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνεργάτες της και την κοινότητα όντας η μεγαλύτερη «ανεξάρτητη» εταιρεία ανοικτού κώδικα. Βέβαια, μια και οι open-source εταιρείες είναι πλέον στο στόχαστρο πολλών εταιρειών για ευνόητους λόγους (όπως έδειξε και η εξαγορά-ρεκόρ της Red Hat από την IBM τον περασμένο Οκτώβριο) μένει να φανεί για πόσο καιρό ακόμα θα βαδίσει η SUSE μόνη της.

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 3)