Πριν μερικά χρόνια, κανείς δεν θα πίστευε ότι μια τεράστια εταιρεία Πληροφορικής θα έδινε δισεκατομμύρια για μια εταιρεία συνώνυμη με το Linux. Και όμως, συνέβη την Κυριακή 28 Οκτώβρη. Η “Big Blue”, κατά κόσμον IBM, ανακοίνωσε την εξαγορά της εμβληματικότερης εταιρείας στο Linux, της Red Hat. Το κόστος για την IBM θα ανέλθει στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.
Σε ένα deal που αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στην τεχνολογία λογισμικού και το cloud τα επόμενα χρόνια, η IBM θα πληρώσει μόλις... 190 δολάρια για κάθε μετοχή της Red Hat, της εταιρείας που έβαλε το Red Hat Linux αρχικά στους οικιακούς υπολογιστές και έπειτα στις επιχειρήσεις με το Red Hat Enterprise Linux. Και η οποία Red Hat παραμένει και σήμερα σημαντικότατο μέρος της κοινότητας του Linux μια και είναι ο βασικός σπόνσορας του Fedora, μια από τις δημοφιλέστερες διανομές Linux.
Γιατί αγόρασε η IBM την Red Hat
Θα αναρωτιέστε, τί ακριβώς θα προσφέρει η Red Hat στην ΙΒΜ; Πάρα πολλά, μια και τα προϊόντα της έχουν μεγάλη γκάμα: από το Red Hat Enterprise Linux και το OpenStack, μέχρι το JΒoss application server με την τεράστια διείσδυση σε τράπεζες, το OpenShift που ανταγωνίζεται το Google App Engine ως platform as a service, το Cloud Suite, τις πλατφόρμες Gluster και Ceph Storage αλλά και το Ansible για αυτοματοποίηση. Και αυτά είναι μόνο τα βασικά.
Στην πραγματικότητα η IBM δεν αγόρασε την Red Hat για το Linux αλλά για τις τεχνολογίες cloud που έχει αναπτύξει η τελευταία. Δηλαδή η IBM έκανε αυτήν την κίνηση σε μια προσπάθεια να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι του cloud computing, και ιδιαίτερα το κομμάτι για επιχειρήσεις, τομέας στον οποίο η Red Hat έχει τεράστια παρουσία. Γι’ αυτό άλλωστε αναμένεται να ενσωματώσει την Red Hat στο τμήμα Hybrid Cloud. Φαίνεται πως η IBM θα επικεντρώσει πλέον την προσοχή της στον “παραδοσιακό” ζωτικό χώρο της, δηλαδή στο λογισμικό για επιχειρήσεις – άλλωστε IBM σήμαινε Industrial Business Machines- σε μια προσπάθεια να ανακτήσει έδαφος στο cloud computing.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η CEO της IBM, Ginni Rometty, έκανε μια πολύ αισιόδοξη δήλωση μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς ότι η συμφωνία αυτή “αλλάζει τα πάντα σχετικά με το cloud”. Και φυσικά, εμφανίστηκε σίγουρη ότι η Red Hat θα κάνει την IBM “το νούμερο ένα πάροχο hybrid cloud στον κόσμο”. Η Rommety σημείωσε με νόημα ότι το 80% των εταιρικών εργασιών δεν έχουν περάσει ακόμα στο cloud – κυρίως λογω της “ιδιόκτητης φύσης της αγοράς cloud σήμερα”. Πεδίον δόξης λαμπρόν, δηλαδή...
Τελευταία ευκαιρία για την IBM;
Στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για την Big Blue. Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή είναι μια ζαριά “όλα ή τίποτε” για την IBM και ίσως η τελευταία. Μετά από μια δεκαετία όπου η αμερικάνικη εταιρεία έδειχνε να παίζει τα ρέστα της σε τεχνολογίες AI, analytics αλλά και blockchain, φαίνεται πως τώρα αλλάζει ρότα και στρέφεται στο cloud όπου όμως κυριαρχούν ήδη η Amazon και η Google.
Για παράδειγμα, ο Sacha Labourey, CEO της Cloudbees, έγραψε ότι “αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της IBM να παίξει ρόλο στην αγορά του cloud computing”. Γιατί; Επειδή η ΙΒΜ υστερεί πάρα πολύ στο cloud, οπότε η επένδυση $34 δισ. για την Red Hat έχει νόημα μόνο αν η IBM καταφέρει να αυξήσει το μερίδιο της και να γίνει ένας από τους τρεις κορυφαίους παρόχους cloud...
Τι σημαίνει η εξαγορά για το Linux
Πολλά και τίποτε άμεσο. Η Red Hat προσφέρει πάρα πολλά στην ανάπτυξη του Linux: έχει προγραμματιστές που δουλεύουν στον πυρήνα, αναπτύσσει διάφορα projects ανοικτού κώδικα, παίζει ενεργό ρόλο στο Fedora, το Χ.org, το GNOME και το LibreOffice. Και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Αλλά και η ίδια η IBM από την πλευρά της είναι ιστορικά ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές του Linux. Ήδη από το 1999, η Big Blue είχε υποστηρίξει δημόσια το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα, μια εποχή που η Microsoft το αντιμετώπιζε ως... “καρκίνο” παρότι κυριαρχούσε στην αγορά των PCs. Από τότε, η ΙΒΜ έχει επενδύσει πολλά λεφτά (ίσως και δισεκατομμύρια) για την υποστήριξη του οικοσυστήματος του Linux και του ανοικτού κώδικα. Λογικά, αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Γι’ αυτό, στην ανακοίνωση της εξαγοράς, η IBM τονίζει ότι συνδυαστικά με την Red Hat έχουν συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλον στην κοινότητα ανοικτού κώδικα.
Η ΙΒΜ έσπευσε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι θα “παραμείνει πιστή στο ανοικτό μοντέλο της Red Hat, θα συνεχίσει τη συνεισφορά της στον ανοικτό κώδικα και τη συμμετοχή της στην κοινότητα ανοικτού κώδικα”, και άλλα πολλά από τα κλασικά που διαβάζουμε σε τέτοιου μεγέθους εξαγορές. Ποιοι είμαστε εμείς για να μην την πιστέψουμε; Ο χρόνος θα δείξει...
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε