LF Energy: Ο Ανοικτός Κώδικας "μπαίνει" στην Ενέργεια και στον Ηλεκτρισμό [infographic]

dimitris | Τετ, 08/01/2018 - 10:47 | 4' | 0

Όπως ακριβώς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα άλλαξε τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας των εφαρμογών για υπολογιστές, κινητά, αυτοκίνητα, τηλεπικοινωνίες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και υγειονομική περίθαλψη, έτσι υπόσχεται να αλλάξει τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας δίνοντας ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές. Ένα όχημα για αυτόν τον (αναγκαίο) μετασχηματισμό θα είναι το LF Energy, το νέο project του Linux Foundation.

Σύμφωνα με τo Linux Foundation, το LF Energy υποστηρίζεται από την RTE, τον μεγαλύτερο πάροχο συστημάτων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και άλλους οργανισμούς και εταιρείες, με στόχο "να επιταχύνει την τεχνολογική καινοτομία" και "να μεταμορφώσει το ενεργειακό μείγμα παγκοσμίως". Το μέσο για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα είναι φυσικά ο ανοικτός κώδικας, που θα προωθήσει τη συνεργασία των διάφορων παρόχων.

Το LF Energy, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του, φιλοξενεί και υποστηρίζει έργα ανοικτού κώδικα, στα οποία δουλεύουν από κοινού τα μέλη του. Τα έργα αυτά  επικεντρώνονται σε όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα: Από την παραγωγή μέχρι τη διανομή, την αποθήκευση αλλά και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές.

Σε λίγο καιρό το LF Energy θα δημοσιεύσει τη διαδικασία υποβολής προτάσεων για νέα project. Ηδη όμως τρέχουν αρκετά "ενεργειακά" projects ανοικτού κώδικα, όπως για παράδειγμα το Operator Fabric, μια modular πλατφόρμα έξυπνης υποστήριξης των παρόχων με δυνατότητας visualization, ειδοποιήσεων, χρονοπρογραμματισμού αλλά και scripting σε Python και Javascript.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον "ενεργειακό" έργο ανοικτού κώδικα που βρίσκεται υπό την αιγίδα του LF Energy είανι το PowSyBL, ένα HPC (High-Performance Computing) framework, γραμμένο σε Java/JavaFX, για προσομειώσεις και σχεδιασμών δικτύων.

Η συμμετοχή στο LF Energy είναι ανοικτή για μεμονωμένους developers, ενώ προφανώς υπάρχει συνδρομή για εταιρείες.

Στις 24 Οκτωβρίου 2018, το LF Energy διοργανώνει το πρώτο Summit του στο Εδιμβούργο, με στόχο να φέρει πιο κοντά μηχανικούς που εργάζονται στον ενεργειακό τομέα και developers ανοικτού κώδικα.

Δείτε και ένα πολύ έξυπνο infographic για τις δυνατότητες που έχει ο ανοικτός κώδικας στην ενέργεια και τον ηλεκτρισμό:

LF Energy: Infographic για τον ανοικτό κώδικα στην υπηρεσία της ενέργειας και του ηλεκτρισμού

 

 

Δώσε αστέρια!

MO: 3.5 (ψήφοι: 4)