Το Ubuntu γίνεται το “επίσημο” λειτουργικό της Κίνας;

dimitris | Παρ, 03/22/2013 - 20:39 | 3' | 6

Η Canonical ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις κινεζικές αρχές για τη δημιουργία μιας νέας desktop διανομής Linux, που θα λέγεται Ubuntu Kylin, με βάση το Ubuntu με στόχο να γίνει το επίσημο “ανοικτό και standardized λειτουργικό σύστημα” της χώρας.

Η ανακοίνωση του Ubuntu Kylin έρχεται στα πλαίσια του 5ετούς προγράμματος που τρέχει η Κίνα με στόχο να “απεξαρτηθεί” από την Microsoft και την Apple και να προωθήσει επιθετικά την χρήση ανοικτού κώδικα.
Για την ακρίβεια, το Kylin προϋπήρχε ως Kylin OS, αλλά από εδώ και πέρα θα βασίζεται στο Ubuntu. Πριν από λίγες ημέρες η Canonical είχε ανακοινώσει ότι το Ubuntu Kylin θα είναι επίσημο spin όπως το Edubuntu.

Η πρώτη έκδοση του νέου κινεζικού λειτουργικού αναμένεται τον Απρίλιο, με την έκδοση 13.04 του Ubuntu, και θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Canonical με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας. Θα περιλαμβάνει εφαρμογές που αφορούν την κινεζική αγορά ενώ στη συνέχεια θα ενσωματώσει χάρτες του Baidu και θα έχει άλλα “ιδιαίτερα” χαρακτηριστικά όπως συνεργασία με κινεζικές τράπεζες για online αγορές κλπ.
Σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση της Canonical (δείτε το Link Πηγή), η Κίνα σχεδιάζει να βάλει το Ubuntu Kylin και σε server συστήματα, σε κινητά και στο cloud.

Meanwhile (που έλεγε και στο Monkey Island), η HP ανακοίνωσε ένα all-in-one PC, το HP Pavilion 20 με οθόνη 20 ιντσών, AMD επεξεργαστή, AMD Radeon HD 7310 και 500ΜΒ HD, που τρέχει Ubuntu. Αγορές από [url=http://h20386.www2.hp.com/UKStore/Merch/Product.aspx?id=ECC_BUNDLE_3836…]εδώ[/url]. Η τιμή του ξεκινάει από 410 ευρώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

όταν η Κίνα επιλέγει το ουμπούντου για επίσημο λειτουργικό , αυτό σημαίνει πως ο Μάρκ μόνο τυχαίος άνθρωπος δεν είναι για το Linux , αλλά και ότι το ουμπούντου λογικά θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη γνωριμία κάθε νέου χρήστη με το λειτουργικό , λόγω φιλικότητας. Απαξ και γίνει η αρχή , η εξοικίωση και με τις άλλες μεγάλες διανομές θα είναι πραγματικά πολύ εύκολη , γιατί κατά 99 % όλα είναι τα ίδια. Επομένως , μήν πετροβολάτε τον Μάρκ , παρά μάλλον να του χρωστάτε και χάρη. Προσωπικά θα παρακολουθώ κάθε εξέλιξη στο ουμπούντου αλλά καί στα γκάτζετ ( smartphones , PCs & tablets ) που βασίζονται σε αυτό.

περιεργα πραγματα....η κινα των τρισεκατομυριων δολλαριων αγορασμενων ομολογων των ηπα,η κινα του 1.2δις πληθυσμου ,η κινα που κατασκευαζει -με παραγγελιες βεβαια-ολα τα ηλεκτρονικα του πλανητη, η κινα των ´´hackers'' και απο τους 3-4βασικους εμπολεμους του δικτυακου κυβερνοπολεμου,δεν μπορει να παρει τον κωδικα του οποιου ubuntu debian κλπ,να βαλει καμμια εικοσαρια -πενηνταρια χιλιαδες προγραμματιστες-και λιγους ειπα -,και να κανει οτι θελει??και αν της λειπει -λεμε αν-τεχνογνωσια σε υψηλο επιπεδο δοξα τω θεω υπαρχουν χιλιαδες αστερια εκει εξω στον κοσμο,αποφοιτοι της μεγαλης σχολης του debian,gentoo,κλπ κλπ κλπ,που με χαρα καιμε το αναλογο ευτελες για την κινα αντιτιμο θα εδιναν τα φωτα τους-που δεν τα χρειαζεται η χωρα του δρακου....ειναι αναγκη να συνεργαστει με τον mark? περιεργα πραγματα..

Το Κινεζικό κράτος δρα ως επιχειρηματίας. Θέλει να βγάλει τις δικές του ταμπλέτες και συσκευές αλλά να μην είναι "κινέζικες", απομιμήσεις κλπ. Η πιο φθηνή εταιρεία για αυτό το σκοπό που καίγεται ταυτόχρονα και για χρήμα είναι η Canonical.

vriareos]δεν μπορει [η Κίνα] να παρει τον κωδικα του οποιου ubuntu debian κλπ,να βαλει καμμια εικοσαρια -πενηνταρια χιλιαδες προγραμματιστες-και λιγους ειπα -,και να κανει οτι θελει??

Την πρακτική να πετάμε λεφτά στον τοίχο και να ευχόμαστε να κολλήσουν, την έχουμε στο Ελλάντα. Και δες που καταντήσαμε.

Η Κίνα έγινε τρανή διότι λαμβάνει καλές αποφάσεις και αυτοί που είναι στην ηγεσία καταλαβαίνουν από τεχνολογία. Ρίχνουν πόρους εκεί που χρειάζεται. Και ξέρουν ότι το να βάλεις «50.000 προγραμματιστές» είναι κάτι που θα έκανε η Ελλάδα και όχι η Κίνα.

συμφωνω μαζυ σας απολυτα, με αλλα αυτα που εγραψα δεν ηθελα να σταθω στην οικονομικη αλλα να τονισω την πολιτικη πλευρα του ζητηματος .καθε κρατος απ αυτα που κυβερνανε τον πλανητη, οφειλει να εχει απολυτο ελεγχο στο λογισμικο, αλλιως ειναι χαμενο στο μελλον