Κυκλοφορεί το KDE 4.0

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Παρ, 01/11/2008 - 10:37 | 4' |

Η κοινότητα του KDE ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 11 Ιαν την επίσημη κυκλοφορία του KDE 4.0. Πρόκειται για τη νέα γενιά του K Desktop Environment (KDE) που βασίζεται στo Qt4 toolkit και φέρνει μεγάλες αλλαγές στις βιβλιοθήκες, το desktop, τις εφαρμογές και φυσικά το Artwork.

Στον τομέα των βιβλιοθηκών πολλά πράγματα γράφτηκαν από την αρχή. Δύο νέα frameworks που θα δούμε στην έκδοση 4.0 είναι το Phonon και το Solid. Το πρώτο δίνει σε όλες τις εφαρμογές του KDE υποστήριξη σε multimedia ανεξάρτητα της πλατφόρμας στην οποία τρέχει. Το Solid από την πλευρά του αφορά το hardware και διευκολύνει ιδιαίτερα τη χρήση αφαιρούμενων συσκευών και τη διαχείριση ενέργειας. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε την βιβλιοθήκη KThreadWeaver που διευκολύνει τους developers να γράφουν εφαρμογές KDE που θα αξιοποιούν τους νέους πολυπήρυνους επεξεργαστές...

Στο desktop, η μεγάλη αλλαγή λέγεται Plasma. To Plasma είναι ο διάδοχος του SuperKaramba με τη διαφορά ότι είναι στενά και εξαρχής συνυφασμένο στο υπόλοιπο desktop προσφέροντας του πάνελς, μενού και φυσικά widgets (ρολόγια, ανάγνωση email & RSS, προβολή εικόνων, πληροφορίες, κλπ). Παράλληλα, το KWin, ο διαχειριστής παραθύρων του KDE έχει βελτιωθεί σημαντικά και προσφέρει προηγμένα εφέ (expose, διαφάνειες, κά).

Οι εφαρμογές του KDE έχουν υποστεί με τη σειρά τους αρκετές βελτιώσεις: αισθητικές (π.χ. χρήση διανυσματικών γραφικών) αλλά και λειτουργικές, αξιοποιώντας το Qt4 και τις νέες KDELibs. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Okular, ο προβολέας εγγράφων του KDE και το Dolphin, ο νέος (απλοικός μέχρι Gnome :)) διαχειριστής αρχείων που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει το Konqueror - ωστόσο o Konqueror εξακολουθεί να είναι ο web browser του KDE. Ωστόσο πολλές εφαρμογές του KDE 3.5.x δεν θα περιλαμβάνονται στην κυκλοφορία του KDE 4.0, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά τους...Επίσης, κάποιες εφαρμογές δεν θα τις δούμε ποτέ - τουλάχιστον όπως τις ξέραμε. Για παράδειγμα το KDE Control Center ξεχάστε το. Έχει αλλάξει εντελώς περιβάλλον και όνομα.

Τέλος, η νέα σειρά του KDE θα μας φέρει νέο, καλύτερο, ομορφότερο και πιο προσεγμένο artwork. Υπεύθυνο για την αλλαγή είναι το project Oxygen που μας δίνει νέο θέμα εικονιδίων στη λογική: "ομορφιά και συνέπεια".

Δείτε την ανακοίνωση:

http://www.kde.org/announcements/4.0/guide.php

 

 

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)