Android Development Kit 2012: Η Google δίνει τα ρέστα της με ένα geek dreambox

dimitris | Τετ, 07/11/2012 - 12:56 | 6' | 1

Όσοι νομίζετε ότι Android είναι απλά ένα λειτουργικό σύστημα για smartphones, ξανασκεφτείτε το. Η Google το βλέπει ως μια πραγματική πλατφόρμα για να κάνεις ωραία πράγματα. Απόδειξη, το φουτουριστικού σχεδιασμού Android Accessory Development Kit 2012, που βάζει τα γυαλιά στην Apple.

Το Android Accessory Development Kit (ADK) πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στο ετήσιο συνέδριο Google I/O της αμερικάνικης εταιρείας. Τότε ήταν ένα απλοϊκό σε όψη και αίσθηση κυλινδρικό κουτί που περιείχε ένα κιτ με πλακέτες Arduino και οδηγίες για της χρήση τους με Android συσκευές.  Το ADK προοριζόταν για «σπιτικά projects», καθώς ο κάθε Linux geek μπορούσε να προγραμματίσει το Arduino του ώστε να εκτελείται κάποια δουλειά, όπως π.χ. να μετρά τη θερμοκρασία ή να ανοιγοκλείνουν τα φώτα.  Μέχρι εκεί όμως - ουσιαστικά δεν έπαιρνες κάτι παραπάνω από μια πλακέτα Arduino + οδηγίες για χρήση με Android Open Accessory συσκευές.

Αυτό άλλαξε στην νέα, αναβαθμισμένη έκδοση του ADK. Εδώ οι βιομηχανικοί σχεδιαστές της Google έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή συσκευασία που είναι ταυτόχρονα και κινητό εργαστήριο. Πρόκειται για ένα πολύεδρο κουτί οι πλευρές του οποίο  συγκρατούνται μεταξύ τους με... μαγνήτες. 

Το ίδιο το κουτί είναι ένα κανονικό προγραμματιζόμενο... ρολόι αλλά και dock για το Android. Και γιατί ρολόι; «Διότι είναι το τελευταίο πράγμα που βλέπεις το βράδυ, και το πρώτο που κοιτάς το πρωί» απαντούν οι πονηρά σκεπτόμενοι σχεδιαστές της Google. Δημιούργησαν κάτι που το βλέπεις και σκιρτά ο χάκερ μέσα σου.

Όταν το πολύεδρο ανοίγει, με πίεση στο κατάλληλο σημείο, κυριολεκτικά...ανοίγει ολόκληρο αποκαλύπτοντας μια νέα πλακέτα Arduino πάνω στην οποία συνδέονται άπειροι αισθητήρες.

Η ακανόνιστη πλακέτα είναι αποσπώμενη αλλά τα πράγματα που μπορεί να κάνεις κάποιος με τους υπάρχοντες αισθητήρες της είναι υπέραρκετα. Έχουμε και λέμε: Μέτρηση φωτός, χρώματος, εγγύτητας, θερμοκρασίας, υγρασίας, βαρομετρικής πίεσης, επιτάχυνσης και ένα σωρό αλλα πράγματα. Ακόμα και μαγνητικό πεδίο μπορεί να μετρήσει, ενώ υπάρχουν κουμπιά αφής, συσκευής ανάγνωσης SD, Bluetooth, σπικεράκι και φυσικά LED να χορταίνεις.

Το Arduino μπορεί να προγραμματιστεί με το κλασικό Arduino IDE, ενώ υπάρχει ήδη και εφαρμογή για Android κινητά όπου η σύνδεση με το ADK γίνεται μέσω bluetooth.

Το καλύτερο από όλα: το ADK είναι ανοικτού σχεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα σχέδια από το Διαδίκτυο και να φτιάξετε το δικό σας. «Θέλουμε τους χρήστες να μπορούν να το αντιγράψουν», λέει ο μηχανικός της Google, Έρικ Σλαπφερ,  ώστε να μπορούν να φτιάξουν «είτε ακριβή αντίγραφα είτε τροποποιημένες εκδοχές».

Όλα αυτά τα κάνει η Google για έναν και μόνο λόγο: να ωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να το αξιοποιήσουν σε καινοτομίες, είτε αυτοί είναι απλοί καταναλωτές, είτε geeks, είτε σχεδιαστές είτε ακόμα άλλοι προμηθευτές. Ανοικτός κώδικας και στο σχέδιο...

Ο Σλάπφερ προτείνει μάλιστα και τα πρώτα σενάρια αξιοποίησης του ADK: χειροποίητο ρομπότ, μικρός δορυφόρος, συναγερμός, σύστημα ελέγχου τροφοδοσίας, έξυπνος θερμοστάτης, χρονόμετρο για βράσιμο αυγού, ομιλών ρολόι, μετεωρολογικός σταθμός και ένα σωρό άλλα πράγματα. «Θα είναι διασκεδαστικό να βλέπεις τι μπορεί να κατασκευαστεί με αυτό», λέει.

Δείτε περισσότερα για το ADK στο επίσημο site.

Δείτε βίντεο με την παρουσίασή του στο Google I/O:

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια