Ηχηρό STOP στην ACTA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Τετ, 07/04/2012 - 15:11 | 3' | 8

Φρένο στην δρακόντεια «συμφωνία κατά της πειρατείας», της ACTA, και ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υποστηρικτές της μπορεί να βάλει η σημερινή καταψήφιση της Συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

Ειδικότερα στη σημερινή ψηφοφορία, η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης -όπως λέγεται η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) στα ελληνικά- καταψηφίστηκε από 478 ευρωβουλευτές έναντι 39 που ψήφισαν υπέρ, ενώ υπήρξαν και 146 λευκά.

Η καταψήφιση της Συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο δεν σημαίνει ότι η ACTA δεν μπορεί να εφαρμοστεί πουθενά, αλλά είναι περισσότερο μια στρατηγική ήττα και απώλεια γοήτρου για τις εταιρείες που ήθελαν να επιβάλλουν δρακόντεια μέτρα παρακολούθησης στο Διαδίκτυο με πρόσχημα την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, είναι μήνυμα και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υποστηρίζει την συμφωνία.

Εάν υπερψηφιζόταν σήμερα η συμφωνία αυτή, και τελικά αποκτούσε καθολική ισχύ =στην Ευρώπη, τότε πολλές ιστοσελίδες θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να κλείσουν και οι ιδιοκτήτες τους να βρεθούν κατηγορούμενοι καθώς ακόμα και η απλή χρήση μιας φωτογραφίας με πνευματικά δικαιώματα θα θεωρούνταν ποινικό αδίκημα. Αυτά τα δρακόντεια μέτρα που επιβάλει η ACTA έχουν δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις από κινήματα και οργανισμούς (όπως το Electronic Frontier Foundation) που είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας στο Διαδίκτυο. Οι αντίπαλοί υποστηρίζουν ότι η ACTA θα πλήξει θεμελιώδη πολιτικά και ψηφιακά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της έκφρασης και του απορρήτου της επικοινωνίας.

Πάντως, μέχρι σήμερα τη συμφωνία έχουν υπογράψει συνολικά 31 χώρες. Αρχικά, η ACTA υπογράφτηκε (τον Οκτώβριο του 2011) από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον περασμένο Ιανουάριο, την προσυπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 από τα κράτη-μέλη. Η συμφωνία ορίζει ότι απαιτείται επικύρωση της από έξι 6 κράτη, για να τεθεί σε ισχύ αλλά μόνον σε εκείνα τα κράτη που τη έχουν επικυρώσει. 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Όλες οι υπόλοιπες (και η Ελλάδα) εκτός από την Κύπρο, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Σλοβακία και την Ολλανδία.

Δηλαδή αν ψηφιστει η Acta τότε δεν θα μπορύμε να βαζουμε στις διανομές μας κλειστα πακετα (κλειστο firmware, flash player)?

Καλησπέρα.
Πήρα μέρος στη μαζική αποστολή email στους ευροβουλευτές με αίτημα την καταψήφιση της ACTA και έλαβα αρκετές απαντήσεις που δήλωναν ότιι θα το καταψηφίσουν (δυστυχώς από κανένα Έλληνα).
Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει το mail που με παρακινούσε να στείλω την επιστολή στους βουλευτές. Μήπως ξέρεις πού θα μπορούσα να βρω το πόσα email στάλθηκαν?
Ευχαριστώ

thodoris paraskevas]Καλησπέρα.
Πήρα μέρος στη μαζική αποστολή email στους ευροβουλευτές με αίτημα την καταψήφιση της ACTA και έλαβα αρκετές απαντήσεις που δήλωναν ότιι θα το καταψηφίσουν (δυστυχώς από κανένα Έλληνα).
Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει το mail που με παρακινούσε να στείλω την επιστολή στους βουλευτές. Μήπως ξέρεις πού θα μπορούσα να βρω το πόσα email στάλθηκαν?
Ευχαριστώ

Δυστυχώς δεν το ξέρω φίλε Θοδωρή. Πάντως η κινητοποίηση έπιασε τόπο :)

Σ'ευχαριστώ Δημήτρη. Έχω ρωτήσει κάποιους ευρωβουλευτές να μου πουν. Αν μου απαντήσουν θα το δημοσιεύσω κι εδώ. Σίγουρα έπιασε τόπο και σίγουρα θα υπάρχει και συνέχεια ;)

Η ACTA ξεκίνησε από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ το 2006. Αργότερα άρχισαν να μπαίνουν στο παιχνίδι περισσότερες χώρες και η Ε.Ε. με αποτέλεσμα να προσπαθούν να την κάνουν συνθήκη με διεθνή ισχύ.