Έρχεται το Firefox OS για κινητά τηλέφωνα

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Τρί, 07/03/2012 - 10:11 | 3' | 0

Το δικό της λειτουργικό σύστημα για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει το Mozilla Foundation, ο οργανισμός που αναπτύσει τον δημοφιλή περιηγητή ιστοσελίδων, Firefox. Και το όνομα του νέου mobile λειτουργικού; Firefox OS.

Σύμφωνα με δήλωση του Γκάρι Κόβατς, διευθύνοντος συμβούλου του Mozilla, το νέο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, που θα ανταγωνιστεί το iOS της Apple και το Android της Google, θα βασίζεται στην ανοικτού κώδικα τεχνολογία Boot to Gecko που αναπτύσσουν εδώ και λίγα χρόνια οι προγραμματιστές του Mozilla Foundation. Ειδικότερα, στο Firefox OS κάθε εφαρμογή θα είναι γραμμένη σε HTML 5, τη νέα έκδοση του της γλώσσας στην οποία είναι γραμμένες οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Κι αυτό θα αφορά ακόμα και βασικές λειτουργίες του τηλεφώνου, όπως η συνομιλία και τα μηνύματα. Πρακτικά, τα πάντα σε ένα τηλέφωνο με Firefox OS θα βασίζονται σε web τεχνολογίες.

Το Mozilla Foundation υποστηρίζει ότι η αρχιτεκτονική του Firefox OS θα είναι πιο απλή και ο κώδικας του θα είναι ανοικτός, ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη νέων mobile εφαρμογών. Ήδη ο οργανισμός έχει υπογράψει συμβόλαιο με τις κινεζικές εταιρείες ZTE και TCL για την δημιουργία των πρώτων smartphones με Firefox OS, τα οποία θα βασίζονται στον επεξεργαστή SnapDragon της Qualcomm. Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους στο Firefox OS. Ανάμεσά τους, οι Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica και Telenor.

Τα πρώτα κινητά με Firefox OS θα κυκλοφορήσουν το 2013 στην Βραζιλία.

Αντίστοιχη προσπάθεια με το Firefox OS ετοιμάζει εδώ και καιρό η Google με το Chrome OS. Όμως το Chrome OS στοχεύει κυρίως σε laptops ενώ το Firefox OS θα τρέχει κυρίως σε κινητά αλλά και ταμπλέτες.

Οι προσδοκίες από το νέο mobile λειτουργικό σύστημα είναι μεγάλες. Μένει να φανεί όμως πόσο επιτυχημένο θα είναι σε μια αγορά που κατακλύζεται από Android κινητά τηλέφωνα. 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)