Κυκλοφόρησε η πρώτη beta του Gnome 4.0!

dimitris | Κυρ, 04/01/2012 - 12:44 | 4' | 12

Το έργο GNOME ανακοίνωσε σήμερα την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία της πρώτης beta έκδοσης της σειράς 4.x.

Όταν κυκλοφόρησε το GNOME 3, πριν ένα χρόνο, δέχτηκε κριτικές γιατί προσπάθησε με ένα ενιαίο περιβάλλον να ικανοποιήσει τόσο τους χρήστες των επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών όσο και τους χρήστες έξυπνων κινητών -με αποτέλεσμα να μην καταφέρει τίποτε από αυτά. Όμως οι developers του έργου είναι πεπεισμένοι ότι το πρόβλημα με το GNOME 3 δεν ήταν η υπερφιλοδοξία του, αλλά αντίθετα ότι δεν προσπάθησε αρκετά να είναι καινοτόμο και ρηξικέλευθο.

Γι'αυτό με το GNOME 4.0, οι developers προσπάθησαν να πάνε όχι ένα αλλά πολλά βήματα παραπέρα, προσφέροντας το ίδιο γραφικό περιβάλλον ανεξάρτητα του αν το θες για τον υπολογιστή σου, το laptop σου, το κινητό τηλέφωνο σου ή αν το θες για τρέχεις κέντρο ελέγχου σε πυρηνικό εργοστάσιο ή στο ίδιο το διαστημόπλοιο Enterprise.

«Με ένα σμπάρο, εκατο τρυγώνια. Το GNOME 4 μπορεί να τρέχει παντού, σε κάθε συσκευή ακόμα και στους υπερυπολογιστές της NASA» δήλωσε ο project leader του GNOME 4, τονίζοντας ότι είναι βέβαιος ότι το νέο περιβάλλον θα το λατρέψουν φίλοι και εχθροί αφού ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, όπως WIMP, PIMP, LIMP και δανείζεται -όπως πάντα- τις καλύτερες ιδέες από όλα τα υπόλοιπα γραφικά περιβάλλοντα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Πηγαίνει όμως πολλά βήματα μπροστά. Στο GNOME 4, ξεχάστε τις μπάρες διεργασιών, τα μηνύματα στο desktop, το μενού εκκίνησης, τα εικονίδια και όλα τα υπόλοιπα. Οι developers αυτή τη φορά το εννοούν. «Η απλότητα είναι uber alles και θα διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο», μας λέει ο creative designer του GNOME 4.

Μια ματιά στο πρώτο στιγμιότυπο του GNOME 4 θα σας πείσει - αυτή τη φορά οι developers ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και είναι βέβαιο ότι ακόμα και οι ορκισμένοι εχθροί του GNOME θα εντυπωσιαστούν.

Να και το στιγμιότυπο. Πιο μινιμαλιστικό δεν γίνεται. Απλά ένα μπλε χρώμα και τίποτε άλλο.

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

dimitris]Δείτε στιγμιότυπα, και την πλήρη αναφορά για το GNOME 4 στο Distrowatch:
http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20120402

 
xaxaxaxa. Πέθανα....Τι έκατσε κι έγραψε!!!  Όλα τα λεφτά οι δύο εικόνες, ο ελβετικός σουγιάς και το desktop του GNOME 4. 
Άντε, καλό μήνα!!! 

Ὅλα τὰ λεφτὰ εἶναι τὸ σχόλιο ὅτι ἡ Microsoft ἔστειλε ἐξώδικο στοὺς developers τοῦ Gnome, γιατὶ ἡ ὀθόνη ἐργασίας (ἡ πρώτη εἰκόνα τοῦ Δημήτρη μὲ τὸ σκέτο μπλέ) θυμίζει τὸ πατενταρισμένο ἀπὸ τὴν M$ default desktop τῶν Windows XP, ποὺ εἶναι αὐτὸ!!!

ε, φαίνεται από την ημερομηνία και το κείμενο :)

dimitris]ε, φαίνεται από την ημερομηνία και το κείμενο :)

 

Κ απο τα σχολια αλλα μην το βλεπεις ετσι. Θα ψαχνει κανεις στο μελλον κατι για το gnome 4 κ θα τον μπερδευεις .Βαλε θες αν στον τιτλο "πρωταπριλιατικο"