FreeBSD 9.0 - Οι αλλαγές

dsyrmalis | Σάβ, 01/14/2012 - 03:35 | 7' | 4

To FreeBSD έχει 15 χρόνια ζωής με τη μορφή που ξέρουμε με την πρώτη έκδοση του να κυκλοφορεί το 1993. Παρόλα αυτά οι ρίζες του βρίσκονται 30 χρόνια πίσω με την εργασία που έγινε με το AT&T Unix Operating System στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Berkeley απο το Computers Systems Research Group. Η έκδοση 9.0 φέρνει πολλές αλλαγές και ήδη απο τις εκδόσεις Beta οι χρήστες του δήλωναν ενθουσιασμένοι. Ας το δούμε λοιπόν κάνοντας παράλληλα και μια μικρή σύγκριση με το Linux.


Εγκατάσταση:
Οι αλλαγές εδώ είναι πολύ μεγάλες. Ο δύστροπος και δύσχρηστος εγκαταστάτης sysinstall έδωσε τη θέση του στον πιο ευέλικτο αλλά εξίσου ελαφρύ bsdinstall. Έτσι είναι πιο εύκολη η εγκατάσταση του σε σχέση με παλιότερα. Αν θα τον συγκρίναμε με κάποιον απο το Linux θα λέγαμε πως είναι στα επίπεδα του εγκαταστάτη του Slackware. Παράλληλα όμως είναι δυνατή η εγκατάσταση του και με τον installer του PC BSD ο οποίος κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα και ουσιαστικά δεν παρουσιάζει μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας απο τους αντίστοιχους στο Linux.

Ασφάλεια:
Εδώ έχουμε το Capsicum Framework το οποίο είναι επίσης αρκετά ελαφρύ και προσθέτει διάφορες δυνατότητες με πιο ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον για τους απλούς χρήστες, την προσθήκη ενός userland sandbox api. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι κάποιες εφαρμογές θα απομονώνονται και δεν θα σχετίζονται-ανήκουν στον πυρήνα με αποτέλεσμα ότι και αν συμβεί το κυρίως σύστημα να παραμένει ανέπαφο. Για παράδειγμα με μόλις 10 γραμμές κώδικα η εφαρμογη tcpdump μπορεί να γίνει sanboxed. Επίσης, με μόλις 100 γραμμές κώδικα το ίδιο μπορεί να συμβεί σε επίπεδο tabs (καρτελών) στον περιηγητή Chromium. Φυσικά δεν μιλάμε για μια θαυματουργή εφαρμογή και δεν μπορεί να υπάρξει προστασία αν υπάρχει κακόβουλος κώδικας σε μια φωτογραφία ή σε κώδικα HTML κλπ.


Άλλη μια προσθήκη στον τομέα ασφάλεια είναι το rctl το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να καθορίσει τα όρια μιας εφαρμογής αλλάς και σε τι ενέργειες θα περάσει το λειτουργικό σύστημα αν κάποια εφαρμογή ή χρήστης ξεπεράσουν τα όρια τους.

Μεταγλωτιστής:
Λόγω του ότι ο GNU του Linux πέρασε στην άδεια GPL 3 η κοινότητα του FreeBSD ανέπτυξε το δικό της compiler. Πρόκειται για τον Llvm ο οποίος κυκλοφορεί με BSD Licence. Χρησιμοποιώντας τον  μπορούμε να μεταγλωτίσουμε το FreeBSD 9.0 σχεδόν σε όλες τις υποστηριζόμενες αρχιτεκτονικές.

IPV6:
Για πρώτη φορά δεν υπάρχουν snapshots συμβατά με IPv4. Σκοπός τους είναι να δουλέψουν αποκλειστικά με το IPV6 ώστε να δουν τι προβλήματα παρουσιάζουν οι εφαρμογές με το (σχετικά) νέο ιντερνετικό πρωτόκολλο. Αντίθετα στο Linux υπάρχουν και τα δύο πρωτόκολλα σε επίπεδο πυρήνα-εφαρμογών. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο ρίσκο.

Συστήματα αρχείων και αποθήκευση δεδομένων:
Εδώ έχουμε το Higly Available Storage. Πρόκειται για έναν network based mirror ο οποίος είναι application independent. Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός cluster αποθήκευσης δεδομένων το οποίο θα είναι ανθεκτικό σε τυχόν βλάβες που θα παρουσιάσει το Hardware. Το HAST θα φανεί χρήσιμο ανεξάρτητα με το αν κάποιος εργάζεται με σύστημα αρχείων UFS ή ZFS. Η αντίστοιχη τεχνολογία στο Linux είναι το DRBD.
Επίσης, έγιναν διάφορες αναβαθμίσεις στο UFS. Το SU+J (Journaled Soft Updates) γίνεται το προκαθορισμένο σύστημα αρχείων του UFS. Ο χρόνος εκκίνησης του συστήματος έπειτα απο κάποιο απρόσμενο κλείσιμο του υπολογιστή γίνεται γρηγορότερος και το fschk τρέχει στο παρασκήνιο, αν υπάρξει τέτοια ανάγκη.
Το εξαιρετικό ZFS δέχτηκε και αυτό αναβαθμίσεις και υιοθετήθηκε η έκδοση v.28. Στο Linux το σύστημα αρχείων με τις ανάλογες δυνατότητες είναι το BTRFS το οποίο θέλει ακόμα αρκετή δουλειά.

Userland Dtrace:
Το Dtrace που πρωτοπαρουσιάστηκε στο FreeBSD 8.0. Πρόκειται για ένα ελαφρύ Framework το οποίο επιτρέπει στους διαχειριστές να διαπιστώσουν που οφείλονται διάφορα προβλήματα όπως bottlenecks στο σύστημα. Να σημειώσουμε πως η Oracle σχεδιάζει να φέρει το Dtrace και στο Linux.

Περιβάλλοντα εργασίας:
Σε γενικές γραμμές το FreeBSD έρχεται πάντα με φρέσκο λογισμικό. Εξαίρεση αυτή τη φορά είναι το Gnome, το οποίο παραμένει στην έκδοση 2.32.1. To KDE του είναι το 4.7.3.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

    μπορει να εγκατασταθει σε ενα partition ελευθερο στο δισκο μαζι με τα υπολοιπα linux ?  O grub-legacy  θα μπορεσει να το εκκινησει ? Ή θα κανει φορματ ολο το δισκο ?

Ναι, μπορεί να εγκατασταθεί. Στον Grub Legacy πρέπει να το προσθέσουμε εμείς. Καλύτερα πρώτα να γίνει δοκιμή σε Virual Box ή και Vmware. Παρόλο που η διαδικασία εγκατάστασης είναι πιο εύκολη πλέον, το FreeBSD είναι για ή για μέσου επιπέδου χρήστες οι οποίοι όμως έχουν όρεξη να διαβάσουν ή για προχωρημένους. Σε καμία περίπτωση κάποιος να μη ρισκάρει τα δεδομένα του και καλό είναι να έχει απο πριν έτοιμο ένα bsd "partition."

   ε ναι ,σίγουρα για ο,τι συμβει δεν θα φταιει το..PC-BSD..αν ολα σβυστούν μάλλον θα φταιει όποιος το επιχείρησε.
  Μια σύντομη απαντηση μόνο...το '''έτοιμο''  filesystem για το bsd partition φτιάχνεται με το linux απο τερματικό  δίνοντας  # mkfs.ufs /dev/sdaX ?  & οι γραμμές απο το menu.lst του grub-legacy για το BSD , ειναι περίπου όπως & στο linux ?  To menu.lst  το διορθώνω παντα σαν αρχειο , σε καθε καινουρια διανομη που προσθετω , καθως παντα επιλεγω να μην εγκαθιστώ κανεναν bootloader.
     Η απαντηση δεν επείγει καθόλου.. δοκίμασα ήδη το PC-BSD απο live-usb-image , ειναι αρκετα καλο , μόνο που δεν προσαρτά αυτόματα τα usb flash drives ,ακόμα & αυτά που ειναι με dos filesystem.. Why that ?!!

Αναφερομαι σε BSD partition, γιατί αν έχεις πολλά διαφορετικά EXT μπορεί να τα δει σαν ένα partition.
(Κανονικά τα partitions λέγονται slices στα BSD συστήματα.) Μπορείς να τα δημιουργήσεις και απο τη γραμμή εντολών αλλά καλύτερα θα ήταν μέσω ενός ειδικού live cd ή και του PC BSD για να μην παιδεύεσαι.
Πιο ενδιαφέρον πάντως έχει το σύστημα αρχείων ZFS.
Σχετικά με το menu.lst δεν είναι ανάγκη να προσθέσεις τον Grub του BSD αλλά να διατηρήσεις αυτόν του Linux. Δεν έχω πρόχειρα τώρα το δικό μου menu.lst να στο δείξω.
Με τα usb flash drives δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Ίσως να φταίει το ότι δεν έχεις κανονική εγκατάσταση;