Θέλετε την ελεύθερη έκδοση του Firefox 9; Τότε η λύση λέγεται GNUzilla IceCat

Δημοσθένης | Πέμ, 12/29/2011 - 11:15 | 1' | 13

Θέλετε να έχετε πλήρη ελευθερία στο λογισμικό σας αλλά δεν θέλετε να
αποχωριστείτε τον αγαπημένο σας Firefox 9; Μην στεναχωριέστε καθόλου! Η
λύση ακούγεται στο όνομα GNUzilla IceCat ένας πλήρης browser κλώνος του
Firefox 9 αλλά ελεύθερο λογισμικό!

Σχετικοί σύνδεσμοι:

http://www.gnu.org/software/gnuzilla/

http://gnuzilla.gnu.org/download

http://www.gnu.org/software/gnuzilla/addons.html

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

μια χαρά είναι αλλά δεν είναι συμβατό με java και flash 
χρησιμοποιεί τα αντοίστοιχα opensource  

εμένα βασικά μου κολάει όταν πάω να ανοίξω μερικές σελίδες.

Καθίστε, ρε παιδιά! Κάθε φορά που βολεύομαι με κάποιο πρόγραμμα που σερβίρετε και μια open-source εκδοχή... Έλεος ;)

Νομίζω είναι λίγο ατυχές το άρθρο. Ο firefox είναι open-source και ελεύθερο λογισμικό. Ο Iceweasel είναι fork που δημιουργείται λόγω των πολλών αλλαγών που κάνουν στο codebase του firefox οι developers του debian. Άλλωστε αν ο firefox δεν ήταν open-source δεν θα μπορούσε να γίνει fork ;)

Πάλι fork??? Αμάν πια! Στο τέλος θα παραταχθούμε όλοι σε στρατόπεδα (open office vs. libre office, mozilla vs. GNUzilla κτλ.) και θα ρίχνουμε πληκτρολόγια ο ένας στον άλλον!

@comzeradd

Νικο, το αρθρο αναφερεται στον icecat του GNU και οχι στον iceweasel του Debian ;-)

και εννοειται φυσικα οτι ο firefox δεν ειναι ελευθερο λογισμικο και δικαιως επεμβαινουν ειτε οι διανομες (οσες το κανουν) ειτε το ιδιο το GNU project - προσφεροντας ελευθερες (κατα FSF) λυσεις και επιλογες για ολους εμας.

@jemadux

Το περιεργο θα ηταν να υποστηριζε flash :-)

Σύμφωνα με τα πολύ αυστηρά κριτήρια του Stallman ο Firefox είναι ανοιχτός μεν ελεύθερος όμως όχι.
Για αυτό έγινε και από το GNU το Icecat.

Το θέμα όμως δεν το έβαλα για να υπάρξουν στρατόπεδα χρηστών, ψυχραιμία, εγώ τα βλέπω τα πράγματα εντελώς ήρεμα. Το έβαλα για να γνωρίσουμε και μια άλλη εκδοχή free software.

Εγώ πάντως δεν έμεινα ευχαριστημένος. Σε πολλές σελίδες κολάει και πρέπει να το κάνω xkill.

Νομίζω πως σε περίπτωση που του κάνεις αλλαγές απαγορεύεται να χρησιμοποιήσεις μετά την ονομασία Firefox. Χρησιμοποιώ και Iceweasel αλλά δεν είναι τόσο σταθερός. Νομίζω πως ο καλύτερος Browser που χρησιμοποίησα ποτέ ήταν ο Swiftfox αλλά δυστυχώς ο δημιουργός του λόγω προσωπικών προβλημάτων σταμάτησε την ανάπτυξη του.  

Ο firefox διανέμεται με άδεια MPL, που σύμφωνα με το Free Software Foundation (στο οποίο προεδρεύει ο Stallman) είναι άδεια Ελεύθερου Λογισμικού. Οπότε ο firefox είναι ο
ελεύθερο λογισμικο.

Νικο μου, δυστυχως δεν ειναι ετσι.

Τον ορο αλλα και την ερμηνεια του τι ειναι Ελευθερο Λογισμικο την εχει δημιουργησει το FSF (στο οποιο πραγματι προεδρευει ο Stallman) και ειναι ακριβης και αυστηρη.

Καταρχην η αδεια MPL ειναι μεν Ελευθερη - αλλα βρισκεται στη λιστα με τις Ελευθερες - μη συμβατες με τη GPL - και μη προτεινομενες αδειες.

http://www.gnu.org/licenses/license-list.html#GPLIncompatibleLicenses

Κοιτωντας τωρα το about:licence του firefox βλεπεις οτι εκτος απο την τριαδα MPL/GPL/LGPL υπαρχουν ακομα 41 (!) αδειες, οι περισσοτερες κλειστες, που καλυπτουν ειτε συγκεκριμενα κομματια του κωδικα ειτε τα "συνιστωμενα" plugins και addons. Αυτη ακριβως η προσβαση/συσταση/αυτοματη εγκατασταση μη ελευθερου λογισμικου - αυτο το "endorsing" για το οποιο δεν εγινε ακομα 100% Free διανομη το Debian - ειναι και ο λογος για τον οποιο ο firefox δεν ειναι Ελευθερος.

Προσθεσε σε αυτο και την branding policy - κατι που δεν χωνεψε ποτε καμια διανομη - και βλεπεις το αποτελεσμα στο directory.fsf.org (modified 6 Jul 2011)

http://directory.fsf.org/wiki/Category/Internet-application/web-browser

Στο οποιο αναφερονται οι 34 Ελευθεροι browsers - ακομα και ο παλιος καλος Μοzilla και ο Firefox μεχρι την εκδοση 2 - αλλα κανεις μεταγενεστερος.

Συνολικα, η περιπτωση του firefox και των fork του, ειναι ενα καλο παραδειγμα των δεσμευσεων που πρεπει να επωμιστει καποιος πριν "πει" οτι χρησιμοποιει Free Software. Τωρα αν αυτο ειναι απλα δογματισμος ή υπαρχει πραγματικη αναγκη - ειναι μια αλλη ιστορια.

η δογματικότητα και η εμμονή οδηγεί συχνά σε καταγέλαστα projects

Σωστά τα λες LinuxNeophyte :-) Σύμφωνα με τον Stallman καμία απ τις διανομές που χρησιμοποιούμε δεν είναι ελεύθερη, πόσο μάλλον ο Firefox.

Το branding policy του Firefox το θεωρώ σωστό. Αν έχεις κάνει πάρα πολλές αλλαγές σε μια εφαρμογή έχεις φτιάξει κάτι διαφορετικό, οπότε καλύτερα να το κάνεις fork.

Ο Icecat (που είναι πρακτικά η συνέχεια του Iceweasel) διανέμεται με τις ίδια τριπλέτα αδειών που διανέμεται και ο Firefox.

Το θέμα είναι να βρεθεί το σημείο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Στο τελευταίο τεύχος, στο άρθρο του Ρούσσου περι Android, θίγεται αυτό το θέμα. Και νομίζω πως το Android έχει ξεπεράσει αυτή τη λεπτή γραμμή και σωστά αναφέρεται πως το Android δεν είναι Open Source αλλά Open Core.