Η Google αγοράζει την Motorola!

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 08/15/2011 - 21:59 | 5' | 4

Η Google μπαίνει και επίσημα στην hardware αγορά των κινητών τηλεφώνων εξαγοράζοντας την Motorola Mobility! Όπως ανακοινώθηκε σήμερα [1], η Google έκανε προσφορά 12,5 δις δολαρίων σε μετρητά (40$ ανά μετοχή, ή 63% παραπάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής) για να εξαγοράσει το 100% της Motorola Mobility (του κλάδου κινητών τηλεφώνων που έγινε ξεχωριστή εταιρεία πριν μερικούς μήνες) και η προσφορά έγινε αποδεκτή από το ΔΣ της τελευταίας. Στόχος της Google είναι να δώσει ώθηση στο «οικοσύστημα του Android και να βελτιώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των κινητών».

Το ερώτημα που έθεσε ο φίλος μου ο Θοδωρής Λύτρας είναι: θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αποβεί επιζήμια για τη Google και το Android αυτή η κίνηση; Σκεφτείτε: πως θα νιώθατε εσείς αν ήσασταν π.χ. η Samsung ή η HTC;

Εν συντομία, δεν νομίζω ότι αυτή η κίνηση θα αποβεί επιζήμια. Το αντίθετο.

Το ζουμί, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται όπως γράφει ένας σχολιαστής του BBC εδώ [3]:

«Motorola Mobility holds 24,500 patents»

Καλό το open source και το Android, αλλά τα [αμερικάνικα,κά] δικαστήρια κρίνουν από τις «πατέντες», άσχετα αν διαφωνούμε με αυτές. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις-δηλώσεις των υπόλοιπων εταιρειών που παραθέτει η Google (ΗΤC, LG, Sony, Samsung) [2]. Και οι τέσσερις δηλώσεις περιέχουν το ρήμα defend, και είναι έτσι διατυπωμένες ώστε να δείχνουν ότι αυτό που τους νοιάζει δεν είναι ότι η Google γίνεται ανταγωνιστής τους (που γίνεται), αλλά ότι η Google αναλαμβάνει επιτέλους να «υπερασπιστεί» το Android (και κατ' επέκταση όσους το χρησιμοποιούν) στο νομικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Apple: με τις πατέντες της Motorola και παράγοντας η ίδια χιλία-δύο end-products.

Κακά τα ψέματα, εδώ που φτάσαμε το Android ανταγωνίζεται στα ίσα το iOS, οπότε η Apple έχει αρχίσει ήδη τις μηνύσεις στη Samsung, με αποκορύφωμα την δικαστική απόφαση που πέτυχε να μην διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά η ταμπλέτα-ναυαρχίδα της Samsung, το Galaxy Tab [4].

Οπότε ανασκευάζοντας το ερώτημα:

Σκεφτείτε: πως θα νιώθατε εσείς αν ήσασταν π.χ. η Samsung ή η HTC και τρώγατε όλες τις μηνύσεις από την Apple, ενώ η Google σφύριζε αδιάφορα;

Η ουσία λοιπόν είναι ότι η Google δείχνει στην πράξη ότι θεωρεί το Android ως first class asset για την ίδια [και όχι ένα geek toy από τα δεκάδες που βγάζει κάθε χρόνο]. Όχι μόνο θα συνεχίσει να το αναπτύσει αλλά είναι διατεθειμένη για πόλεμο μέχρις εσχάτων - τα λεφτά είναι πολλά. Αυτό το μήνυμα στέλνει αυτή η εξαγορά στην Mobile αγορα: πρώτον, λέει στην Apple «κάτσε καλά, θα περάσω στην αντεπίθεση», και δεύτερον, λέει στους άλλους «μάγκες, θα ματώσω κι εγώ μαζί σας, stay on the android side»

To τυρί: Η αγορά των mobile διαφημίσεων σε λίγα χρόνια θα ξεπερνάει εκείνη των desktops... Σκεφτείτε ότι κάθε Android εφαρμογή [μπορεί να] περιλαμβάνει διαφημίσεις...

[1] http://mediacenter.motorola.com/Press-Releases/Google-to-Acquire-Motoro…

[2] http://www.google.com/press/motorola/quotes/

[3] http://www.bbc.co.uk/news/business-14530543

[4] http://news.cnet.com/8301-27076_3-20090327-248/samsung-blindsided-by-ap…

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολύ σημαντική είδηση. Αν η Google εξακολουθήσει να είναι φιλική στο ανοικτό λογισμικό θα είμαστε όλοι κερδισμένοι.

Καλά κρασιά. Πρώτον, το patent portfolio της Googlorola δεν είναι αρκετό για να βοηθήσει τη Google στους patent wars με την (επιεικώς απαράδεκτη - οι σοβαρές εταιρίες κυριαρχούν με όπλο την ποιότητα των προϊόντων τους, όχι με δίκες για πατέντες πάνω σε πράγματα σαν το αλφάβητο) Apple. Δεύτερον, τα κινητά της Motorola ήταν, είναι και θα είναι για κλωτσιές (παλιός χρήστης γαρ). Τρίτον, θα συνεχίσει η Google την πολιτική της Motorola απέναντι στο Ισραηλινό απαρτχάιντ; Γιατί η Motorola μέχρι τώρα το χρηματοδοτούσε.

libredss]Καλά κρασιά. Πρώτον, το patent portfolio της Googlorola δεν είναι αρκετό για να βοηθήσει τη Google στους patent wars με την (επιεικώς απαράδεκτη - οι σοβαρές εταιρίες κυριαρχούν με όπλο την ποιότητα των προϊόντων τους, όχι με δίκες για πατέντες πάνω σε πράγματα σαν το αλφάβητο) Apple. Δεύτερον, τα κινητά της Motorola ήταν, είναι και θα είναι για κλωτσιές (παλιός χρήστης γαρ). Τρίτον, θα συνεχίσει η Google την πολιτική της Motorola απέναντι στο Ισραηλινό απαρτχάιντ; Γιατί η Motorola μέχρι τώρα το χρηματοδοτούσε.

Καταρχήν, σε παρακαλώ πολύ, μια και είσαι καινούριος χρήστης μας, προσπάθησε να μην μπλέκεις στα θέματα που συζητάμε εδώ την πολιτική, τα κόμματα, κλπ. Σε άλλο thread παρατήρησα ότι αναφέρεσαι συνεχώς στην κυβέρνηση και το μνημόνιο, εδώ περιέλαβες μέχρι και το κράτος του Ισραήλ... Δικαίωμα σου να πιστεύεις ότι θέλεις, αλλά εδώ δεν είναι χώρος για προσηλυτισμό τέτοιου είδους (ΟΚ, κάνουμε μια εξαίρεση στον προσηλυτισμό νέων Linuxάδων :P).

Επί της ουσίας, τώρα, από που προκύπτει ότι κάπου 20000 πατέντες της Motorola δεν αρκούν; Για να αγοράζει η Google την Motorola, κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι νομικοί της, δεν νομίζεις; Εκτός κι αν έχεις υπόψη κάποια έρευνα/μελέτη που λέει το αντίθετο.

Όσο για τα κινητά της Motorola, έχω καλή γνώμη. Είχα δύο από δαύτα. Το ένα ήταν από τα πρώτα κινητά με Linux (Α1200) και λειτουργεί ακόμα άψογα στα χέρια της μάνας μου. :)

.

Μελέτησε λίγο το http://fosspatents.blogspot.com - εκεί θα βρεις πολύ καλύτερες πληροφορίες από αυτές που μπορώ να σου δώσω και σίγουρα πιο ζουμερές από τα δελτία Τύπου. Σε ό,τι αφορά δε την απέχθειά μου προς συγκεκριμένες κυβερνήσεις, ποτέ δεν πίστεψα τα δόγματα του Milton Friedman που λένε ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να εξετάζουν το ποιόν των πελατών τους ή των χρηματοδοτουμένων από αυτές. Σου θυμίζω δε το μποϋκοτάζ που είχε φάει το νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ.