To Gnome 3 κυκλοφόρησε

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Πέμ, 04/07/2011 - 10:50 | 4' | 23

To GNOME project ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου GNOME 3.0. Η νέα έκδοση αποτελεί ορόσημο για το δημοφιλές περιβάλλον εργασίας μια και φέρνει πολλές και αμφισβητούμενες αλλαγές.

Το GNOME 3 βασίζεται κυρίως στο GNOME Shell, που έχει στόχο να μας δώσει ένα ριζοσπαστικό περιβάλλον, που δεν θα μας αποσπά την προσοχή.

Οι αλλαγές του Gnome 3 επεκτείνονται και στο παρασκήνιο μια και έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στα γραφικά, ενώ υπάρχει ένα νέο API με το οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του νέου περιβάλλοντος.

Το Gnome Shell μοιάζει σχεδιαστικά με το αντίστοιχο περιβάλλον που αναπτύσσει η Canonical του Ubuntu, δηλαδή το Unity, το οποίο θα δούμε στο επερχόμενο Ubuntu 11.04.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Canonical αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το Gnome Shell από δω και στο εξής, αλλά να αναπτύξει τη δική της λύση, το Unity. H κίνηση αυτή δείχνει ότι η Canonical έχει μπει στη διαδικασία να διαφοροποιήσει το Ubuntu και από διανομή που αξιοποιεί το λογισμικό που αναπτύσσει η κοινότητα, να μετατραπεί σε μια διανομή που θα έχει εντελώς δικά της χαρακτηριστικά στοιχεία. Η πρώτη κίνηση που έδειξε τις προθέσεις της Canonical ήταν η μεταφορά των χειριστηρίων των παραθύρων στο αριστερό άκρο, μια κίνηση που αμφισβητήθηκε έντονα ως προς την λειτουργικότητά της. Η συνέχεια έρχεται στις 28 Απριλίου με την κυκλοφορία του Ubuntu 11.04 και του Unity.

Το Gnome Shell (όπως και το Unity) έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκμετελλεύονται στο έπακρο τη κάθετη διάσταση των οθονών μας. Γι' αυτό το λόγο, δεν διαθέτουν την κλασική μπάρα στο κάτω μέρος με τον πίνακα παραθύρων. Επιπλέον, τα μενού εκκίνησης έχουν αντικατασταθεί από εικονίδια. Τελικός σκοπός και των δύο προσπαθειών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμβατότητα με κάθε είδους οθόνες, σε οποιαδήποτε συσκευή και ειδικότερα στα netbooks.

http://www.youtube.com/v/t4fhsgZbgKk

Ενα στοιχείο που ίσως ξενίσει κάποιους χρήστες, αλλά όχι όσους έπιναν νερό  στον όνομα του Gnome, είναι η κάπως μεγαλύτερη έλλειψη δυνατότητων προσαρμογής σε σχέση με το Gnome 2.x.

Το Gnome 2 θα πάψει να υποστηρίζεται στο εξής, αλλά ευτυχώς το Gnome 3 είναι απόλυτα συμβατό με τις παλιότερες εφαρμογές του Gnome.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το νέο Gnome κατεβάζοντας τα Live CDs από εδώ:

με βάση το openSUSE:

http://download.opensuse.org/repositories/GNOME:/Medias/images/iso/GNOME_3.i686-1.0.0-Build1.1.iso

με βάση το Fedora:
http://download.gnome.org/misc/live/GNOME30-Live-latest.iso
 

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καταρχήν θα εκφράσω προσωπική άποψη. Και επίσης αυτά τα ζητήματα είναι καθαρά θέμα γούστου. Εγκατέλειψα το KDE στην έκδοση 4, αφού δεν μου άρεσε και δεν ήταν χρηστικό, τουλάχιστον μέχρι και την έκδοση 4.2. Και ακόμα θέλει πολύ δουλειά. Τώρα βλέπω και το Gnome να κάνει κάτι παρόμοιο. Για το Unity δεν το συζητώ καν. Όπως είχε σχολιάσει και κάποιος αναγνώστης στην παρουσίαση του Jolicloud, αυτά τα περιβάλλοντα εργασίας είναι μάλλον για psp και όχι για υπολογιστή. Για εμένα χάνεται και η ουσία της Unix-Linux λογικής όπου μπορούμε να επέμβουμε και να φέρουμε το σύστημα στα μέτρα μας.
Οπότε με βλέπω για Xfce 4.8 που δείχνει πολύ βελτιωμένο. Ελπίζω να μην ακολουθήσει και αυτό παρόμοια κατέυθυνση, γιατί στο τέλος με βλέπω με κονσόλα και links 2. Ευτυχώς που στο linux υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις!

Αν δεν το χρησιμοποιήσω δεν εκφράζω γνώμη. Το περιβάλλον εργασίας θα μας δυσκολέψει στην αρχή... Ας του δώσουμε μια ευκαιρία στο desktop μας.

εγω πως θα εγκαταστίσω το gnome3 στο debian, στο slackware, στο ubuntu10.10 σε ποια είναι ποιο ευκολο να εγκαταστιθει και να μεταγλωτιστεί εαν χρειαστεί.
πως θα το εγκαταστίσω στο debian π.χ.?
λέω για ολοκλιρο το gnome3 με όλλες της νέες εφαρμογής του και οχι απλά το gnome-shell. 

Ανδρέα, στο Debian μάλλον χρειάζεται να περάσεις σε experimental και δεν ξέρω κατα πόσο θα είναι σταθερό. Στο Slackware τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα αφού δεν υποστηρίζεται επίσημα ούτε καν το gnome 2. Μια λύση λύση να περιμένεις τις εξελίξεις εδώ: http://gnomeslackbuild.org/ αφού φαίνεται πως φτιάχνουν μια έκδοση για το 13.37. Η άλλη λύση είναι να το χτίσεις μόνο σου. Στο Ubuntu 10.10 υπάρχει κάποιο ppa αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. ( https://launchpad.net/~ricotz/+archive/testing ).

Απο εχθές πάντως το hosting του gnome.org πρέπει να το ανέλαβε η Canonical.
ping www.gnome.org
PING socket.gnome.org (91.189.93.3) 56(84) bytes of data.
64 bytes from cobalt.canonical.com (91.189.93.3): icmp_req=1 ttl=50 time=99.3 ms
http://uptime.netcraft.com/up/graph?site=gnome.org

Προσωπικα ουτε και εμενα δεν με ενθουσιαζει αυτη η αλλαγη, και συμφωνω λιγο,πολυ με τον dsyrmalis.  Δεν θεωρω και οτι πιο ευχρηστο ουτε το gnome-shell ουτε και το Unity.

@andreas122

Αν θελεις να πειραματιστεις, δοκιμασε τον οδηγο εδω http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=16528

Αν δεν γνωριζεις πως να επαναφαρεις το συστημα σου ομως, σε περιπτωση που κατι δεν παει καλα, καλυτερα μην το κανεις!

Τα Απουθετηρια τα δοκιμασα χθες, και δεν ειναι και πολυ καλη λυση,
https://launchpad.net/~gnome3-team/+archive/gnome3
και ειναι ΜΟΝΟ για την εκδοση Natty 11.04

Αν προκειτε για τον Η/Υ της καθημερινης σου χρησης, καλυτερα δοκιμασε το με vbox!

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΟ GNOME 3.ΚΑΤΕΒΑΣΑ ΤΗΝ LATEST VERSION ΕΧΩ ΣΤΟ PC ΜΟΥ FEDORA 14.
ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΓΚΑΤΣΤΗΣΩ. ΘΑ ΧΑΣΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟ ΠΕΡΑΣΕΙ??

Καλησπέρα xchild.

Για να δοκιμάσεις το GNOME 3, μπορείς να γράψεις το ISO σε ένα USB stick.

Υποθέτω ότι τρέχεις ήδη Linux.
Για να γράψεις το ISO, θα χρειαστείς αυτό εδώ το εργαλείο (κάνε κλικ για να το κατεβάσεις):

https://github.com/abock/image-usb-stick/zipball/master

Θα κατεβάσεις το αρχείο abock-image-usb-stick-f3b1002.zip

Το αποσυμπιέζεις, και θα δημιουργηθεί ο φάκελος abock-image-usb-stick-f3b1002

Μέσα στον φάκελο αυτό υπάρχει το εργαλείο image-usb-stick.

Αυτό το αρχείο πρέπει να τρέξεις για με όρισμα το ISO που έχεις κατεβάσει, π.χ.:

sudo abock-image-usb-stick-f3b1002/image-usb-stick GNOME_3.i686-1.0.0-Build1.1.iso

Θα πρέπει να έχεις βάλει το USB stick σου στο PC.

Συγγνώμη παιδιά, αλλά η προοπτική και ο νέος προσανατολισμός μου αρέσει πολύ και πραγματικά περιμένα το νέο Gnome 3 (καθώς το KDE δεν μου αρέσει ιδιαίτερα). Όντας κάτοχος ενός HP Touchsmart (με 23'' οθόνη πολυ-αφής), θεωρώ ότι (και εφόσον οι οδηγοί της οθόνης αφής φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργικότητας) το νέο περιβάλλον θα είναι πραγματικά κορυφαίο! Εάν δε ενσωματωθούν και λειτουργικότητες για οθόνες αφής (π.χ. απόκρυψη δείκτη ποντικιού, gestures, context menu κ.τ.λ.) τότε προσωπικά θα έχω ακριβώς το περιβάλλον που ονειρευόμουν...

Το μόνο που μένει είναι να δω και το Unity σε πλήρη λειτουργικότητα για να σχηματίσω σφαιρικότερη εικόνα...

Απο ότι βλέπω τώρα υπάρχει (ευτυχώς) και Fallback mode. Δηλαδή κλασσικό Gnome. Προς το παρόν όμως δεν έχει δουλευτεί αρκετά και είναι προβληματικό.

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ DIMITRI. ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΟ GNOME 3?? ΑΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ.??

Λοιπόν, χρησιμοποίησα το ISO του openSUSE (αυτό που σου πρότεινα και στο προηγούμενο σχόλιο μου) σε ένα Sony Vaio, με Core 2 Duo, 4GB RAM και ATI 4500 κάρτα γραφικών και οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής:

1. Στην πρώτη εκκίνηση το Live USB (που έφτιαξα με τη διαδικασία που σου περιέγραψα) έκανε fallback όπως είπε ο dsyrmallis σε κανονικό Gnome 2. Νόμιζα ότι ήθελε τους κλειστούς drivers αλλά δεν μπορούσα να τους εγκαταστήσω. Μου'κοψε όμως να προχωρήσω στη διαδικασία εγκατάστασης (Live Installer από το μενου) μια και είχα ένα ελεύθερο partition. Σκέφτηκα ότι "οκ, να το εγκαταστήσω για να βάλω τους drivers για να το δω στην πράξη..."

2. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι μόλις εγκαταστάθηκε και έκανε επανεκκίνηση εμφανίστηκε απευθείας το Gnome Shell δηλαδή το Gnome 3. Με πλήρη εφέ, αφού ο radeonhd driver υποστηρίζει το τσιπάκι γραφικών του laptop μου, οπότε δεν χρειάστηκε να εγκαταστήσω τους κλειστού κώδικα drivers.

3. Δεν υπάρχει μενού (εφαρμογές, τοποθεσίες, σύστημα) στο πάνω μέρος όπως είχαμε συνηθίσει στο Gnome 2. Υπάρχει μόνο μια ετικέτα "δραστηριότητες" (activities) που όμως δεν είναι μενού, στη μέση το ρολόι, και στην πάνω δεξιά άκρη τα εικονίδια που είχαμε και παλιά (bluetooth, γλώσσα, μπαταρία, δίκτυο).

4. Αν κάνεις κλικ στην ετικέτα activities ή, αντ' αυτού, μόλις πηγαίνεις το ποντίκι στην πάνω αριστερή γωνία, εμφανίζεται ένα μείγμα dashboard με το expose του Mac. Δηλαδή: αριστερά, βλέπεις σε μια κατακόρυφη στήλη τις αγαπημένες σου εφαρμογές (κάτι σαν κατακόρυφο Docky), στη μέση προεπισκοπήσεις όλων των ανοικτών εφαρμογών, και δεξιά (ελαφρώς κρυμμένη) μια στήλη από όπου μπορεις να επιλέξεις μάλλον σε ποια δραστηριότητα είσαι. Το τελευταίο δεν έχω βρει ακόμα πως λειτουργεί αλλά δεν με πειράζει.

4. Που είναι το μενού με τις εφαρμογές; Λοιπόν,όταν κάνεις κλικ στο activities, εμφανίζεται στο πάνω μέρος μια επιλογή Windows ή Applications. Αρχικά, είναι ενεργό το Windows, οπότε βλέπεις τα παράθυρα των ανοικτών εφαρμογών. Αν κάνεις κλικ όμως στο Applications τότε εμφανίζεται η λίστα με όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Για ευκολία πάνω δεξιά υπάρχει πεδίο αναζήτησης για να βρίσκεις τις εφαρμογές γράφοντας το όνομά της με το πληκτρολόγιο.

5. Επειδή δεν υπάρχει πια η παραδοσιακή μπάρα με πίνακα εφαρμογών στο κάτω μέρος, για να πας σε μια άλλη ανοικτή εφαρμογή, παίζεις με το ALT + TAB ή πηγαίνεις το ποντίκι πάνω αριστερά για να εμφανιστούν όλες οι ανοικτές εφαρμογές και επιλέγεις όποια θέλεις με το ποντίκι. Στην αρχή μπορει να ξενίσει, αλλά προσωπικά βολεύτηκα αμέσως.

6. Δεν υπάρχουν πια τα δύο κουμπιά ελαχιστοποίησης και μεγέθυνσης που είχαμε συνηθίσει στην πάνω δεξιά άκρη σε κάθε παράθυρο. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αρχικά αλλά αν το καλοσκεφτείς ούτε αυτά χρειάζονται. Θες να κάνεις full screen το παράθυρο; Απλά κάνε διπλό κλικ στην μπάρα του τίτλου. Το μόνο «κακό» είναι ότι αυτό συνεπάγεται (στην περίπτωσή μου) ότι όλα τα παράθυρα είναι πάντα ορατά, με αποτέλεσμα να γεμίζει η οθόνη και να κρύβεται η επιφάνεια εργασίας.

7. Επιφάνεια εργασίας; Ποια επιφάνεια εργασίας; Αν σώσεις κάτι στον φάκελο Desktop από τον Firefox, δεν πρόκειται να το δεις εκεί που περιμένεις, δηλαδή στην επιφάνεια πίσω από τα παράθυρα. Αντίθετα πρέπει να πας με τον Ναυτίλο στον φάκελο home/dimitris/Desktop. Αυτό προσωπικά με βρίσκει αντίθετο, γιατί σημαίνει ότι πρέπει μόνιμα να έχω ανοικτό τον Ναυτίλο. Εικάζω όμως ότι θα είναι κάποια ρύθμιση που δεν έχω κάτσει να βρω.

Συνολικά, νομίζω ότι πρόκειται για ένα νέο παράδειγμα αλληλεπίδρασης με το λειτουργικό, το οποίο έχει δύο καλά στοιχεία:
α) διαφέρει από όσα έχουμε συνηθίσει στο Linux, στα Windows και στο OS X. Μ' αρέσει αυτό, γιατί το Gnome αποκτά "ταυτότητα".
β) εκμεταλλεύεται καλύτερα το (μικρότερο) ύψος των σύγχρονων οθονών στα laptops μας. Αν το καλοσκεφτείς δεν υπάρχει τελικά λόγος για να υπάρχει η κάτω μπάρα.

Επίσης, το user interface είναι πιο μοντέρνο, πιο λιτό. Και πάλι στη λογική του Gnome, χωρίς πολλές ρυθμίσεις. Για έναν KDE fan σαν κι εμένα (που έχει KDE4 στο workstation της δουλειάς του...) αλλά χρησιμοποιούσε Gnome/Fedora στο laptop του, δεν με ξένισε, δεν με προβλημάτισε. Αντίθετα, όντως σε κάποια σημεία νιώθω ότι κάνω τη δουλειά μου γρήγορα, χωρίς να μπλέκεται κάτι άσχετο από το γραφικό περιβάλλον στα πόδια μου.



dimitris]Επιφάνεια εργασίας; Ποια επιφάνεια εργασίας; Αν σώσεις κάτι στον φάκελο Desktop από τον Firefox, δεν πρόκειται να το δεις εκεί που περιμένεις, δηλαδή στην επιφάνεια πίσω από τα παράθυρα. Αντίθετα πρέπει να πας με τον Ναυτίλο στον φάκελο home/dimitris/Desktop. Αυτό προσωπικά με βρίσκει αντίθετο, γιατί σημαίνει ότι πρέπει μόνιμα να έχω ανοικτό τον Ναυτίλο. Εικάζω όμως ότι θα είναι κάποια ρύθμιση που δεν έχω κάτσει να βρω.

Δημήτρη ρίξε μια ματιά στο GnomeTweakTool.

Έχει αρκετές ρυθμίσεις για να πειράξεις..Να επαναφέρεις πάλι τα κουμπιά μεγιστοποίησης/ελαχιστοποίησης,ρύθμιση γραμματοσειρών/gtk theme/τα εικονίδια κ.λπ

Στις ρυθμίσεις στη κατηγορία "File Manager" ενεργοποίησε το "Have file manager handle the desktop"..Στην επιφάνεια εργασίας θα εμφανιστεί ο,τι  έχεις στο ~/Desktop,θα ξαναέχεις το δεξί κλικ και γενικά θα έχεις τη παλιά γνώριμη επιφάνεια εργασίας του GNOME 2.x

ευχαριστώ thanos, αυτό ειναι ακριβώς.
Aλλά μετά από 48 ώρες χρήσης έχω αρχίσει να αμφιβάλλω αν χρειάζομαι τις παλιές λειτουργικότητες! Έχει αρχίσει να μου αρέσει πολύ το νέο Gnome, όπως είναι. Χωρίς εικονίδια στο desktop, χωρίς καν επιφάνεια εργασίας.

Φαίνεται πως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιό θα είναι το default περιβάλλον στο Ubuntu 11.04 αφού στη dev mailing list εμφανίστηκε αυτό το μήνυμα:
* Classic Gnome Desktop by default (dmandell)
* Action: rickspencer3 will bring up the state of unity on the -desktop list for public review and discussion

Δημήτρη ο nautilus που έχεις στη πικ είναι κάποιο mod ;

Δεν ξέρω γιατί αλλά εμένα δεν μου εμφανίζεται η μπάρα όπως είναι στη φωτό,απλώς έχει το path.Κάποια ιδέα ;

Σχετικά με το GNOME 3.Μετά από μια βδομάδα χρήσης μπορώ να πω ότι το χω συνηθίσει.Στο docky έχουν μπει οι εφαρμογές που χρησιμοποιώ συχνότερα οπότε με 2 κλικ ανοίγω αμέσως αυτό που θέλω.Η χρήση του "activities" γίνεται μόνο γι αυτό το λόγο και για την οργάνωση των παραθύρων στις επιφάνειες εργασίας.

Από εκεί και πέρα δουλειά πιάνει το πληκτρολόγιο..ΜΕ alt+tab και ctlr+alt+(πάνω/κάτω) βελάκια γίνεται η εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων στις επιφάνειες εργασίας.

Δεν θέλω να το επικρίνω διότι είναι ακόμα στο ξεκίνημα (μη ξεχνάμε και το KDE 4).Με το καιρό πιστεύω θα βελτιωθεί και άλλο,όταν σιγά σιγά όλα θα μπουν σε μια σειρά και οι devs θα δούν τι requests υπάρχουν από τους χρήστες για υλοπόιηση!

Απο ότι φαίνεται στο Ubuntu δεν θα μπει τελικά το Gnome 3. Default θα είναι το Unity με επιλογή για Classic και Gnome 2.32.
https://lists.ubuntu.com/archives/technical-board/2011-April/000801.html

Παιδιά στην μπάρα όπου έχει το όνομα χρήστη όταν ανοίγει το πτυσόμενο μενού γράφει προστιμήσεις συτήματος αντί για προτιμήσεις.

Δοκίμασα το Gnome 3 Live και μου άρεσε πολύ.
Έχω τα Mint 32 bit.  
Γίνεται να το εγκαταστήσω?  

ναι, γίνετε να εγκαταστειθει σε όλες τις διανομές και λειτουργικά συστίματα unix-linux που έχουν που έχουν τις απαρέτιτες εξαρτίσεις ή να μπορουν να εγκαστιθούν.

εαν το Mint 11 που βαζίσετε στο ubuntu υπάρχει ενα προσθετο αποθετίριο. εαν ειναι το Μιντ 10 τοτε βάλε το 11.
--> http://news.softpedia.com/news/How-to-Install-GNOME-3-on-Ubuntu-11-04-194085.shtml

αμα το μιντ βαζίσετε στο Debian, Mint debian τοτε μπορεί να κάνει η παραπάνω μεθοδός αλλα ίσως να μην κάνει, δοκίμασε το μονο αμα δεν σε νιάζει να καταστραφεί. και έχεις χρόνο να βάλεις άλλο λειτουργικό. ελπίζω να ξέρεις πως ενεργοπηητε το sudo αμα δεν ειναι ενεργοπηημένο. ποιο σίγουρο μεθοδος για debian δεν υπάρχει ακόμη.

Υπάρχει και το fedora 15 μία διανομή που φιμίζετε για το gnome3, gnome3 θα έχουν και άλλες διανομές έτιμα πακέτα σίγουρα, μερικές απο αυτες ειναι το frugalware και το archlinux, ειναι δύσκολα για αρχάριους ομος.

geopip]Δοκίμασα το Gnome 3 Live και μου άρεσε πολύ.
Έχω τα Mint 32 bit.  
Γίνεται να το εγκαταστήσω?  

Ποια έκδοση του Mint έχεις όμως; Λογικά με την ενεργοποίηση κάποιου αποθετηρίου θα μπορεις να δοκιμάσεις και συ το Gnome 3 (σημείωση: δεν γνωρίζω αν όντως υπάρχει αποθετήριο για Gnome 3 στο Mint).

Εχω τα mint 10.  
Δε γίνεται να βάλω αποθετήριο των ubuntu 10.10  από τα οποία βασίζονται και τα δικά μου?

Και κάτι ακόμη...  πως και που "σκαλίζουμε"  για να βρούμε αν υπάρχει αποθετήριο για κάτι που θέλουμε?

Παράδειγμα για το Gnome 3 που θα δώ αν υπάρχει αποθετήριο για μένα?

Λένε οτι δεν γίνετε η αμα γίνετε δεν θα γίνετε σωστα, αλλα δεν το έχω δοκίμασει, τα αποθετίρια στις debian based και ubuntu διανομές οπος το Μιντ. βρίσκονται σε γραμμές στο /etc/apt/sources.list καθε γραμή που μπροστά έχει # θεορίτα οτι δεν υπάρχει.
προσθετοντας αποθετίριο απλα βάζεις την νέα γραμμή, και ίσως κανα κλιδι, που μπένει στο synaptic πηγές, στην καρτέςλα προγραμματα τρίτον, ή κάπος έτσι, κάπου το έχει. Στο ubuntu μονο και mint-ubuntu υπάρχει το ppa, σινιθός συνδιαζετε απο οδηγίες με τρις απλές εντολές. 
αν και εγω δεν συμπαθω το ppa, γιατι μου θιμίζει τα αποθετίρια του στηλ apps store, ovi store, android market κ.τ.λ.

αμα έχεις mini 11 η ubuntu 11.04 δες εδω:
http://osarena.net/2011/04/egkatastiste-to-gnome-3-se-ubuntu-11-04.html