Ελεύθερο Λογισμικό στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 02/27/2011 - 20:44 | 4' | 1

Πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στην πρωτοπορία και στις επιταγές της σύγχρονης τεχνολογίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου γίνεται ο πρώτος ελληνικός δημόσιος φορέας – ίδρυμα που αποφασίζει τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και τη μετάβαση σε λειτουργικό σύστημα Linux.

Αυτή η μετάβαση, η οποία προτάθηκε και πραγματοποιείται από την Επιτροπή Διαχείρισης Λογισμικού, Η/Υ & Δικτύων του Τ.Μ.Σ. που αποτελείται από τον Επίκουρο Καθηγητή Γιάννη Τουλή, τον Καθηγητή Ιωσήφ Παπαδάτο και τον Επίκουρο Καθηγητή Ανδρέα Μνιέστρη, γίνεται σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση, παράλληλα με το λογισμικό που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα, έχουν εγκατασταθεί αντίστοιχες εφαρμογές ανοιχτού κώδικα με στόχο τη γνωριμία και την ήπια προσαρμογή του προσωπικού και των φοιτητών του Τ.Μ.Σ. με το Ελεύθερο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και το ανοιχτό πρότυπο .odt αποτελεί πλέον την επίσημη μορφή ηλεκτρονικών εγγράφων του Τ.Μ.Σ.

Στη δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί στους Η/Υ λειτουργικό σύστημα Linux και συγκεκριμένα η διανομή Ubuntu.

Υπεύθυνος και Γενικός Συντονιστής για τη διαδικασία μετάβασης του Τ.Μ.Σ. στο Ελεύθερο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, είναι ο Επίκουρος καθηγητής Γιάννης Τουλής.

Η μετάβαση αυτή στην περίοδο της οικονομικής κρίσης από την οποία υποφέρει η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο το Τ.Μ.Σ. θα επιτύχει μια εξοικονόμηση πόρων της τάξεως του 15%-20% ετησίως από τη μείωση του κόστους αγοράς & συντήρησης των Η/Υ. Επίσης, θα καταστεί δυνατή η χρήση των παλαιών Η/Υ και η αύξηση του ωφέλιμου κύκλου ζωής των υπάρχοντων Η/Υ κατά 3-4 χρόνια δεδομένων των χαμηλών απαιτήσεων σε πόρους των λειτουργικών συστημάτων Linux. Το όφελος είναι λοιπόν και οικολογικό, χάρη στη μείωση των συσκευών που θα ανακυκλώνονται.

Αυτή η απόφαση έχει και εκπαιδευτική διάσταση, αφού φέρνει σε επαφή τους φοιτητές του Τ.Μ.Σ. με το Ελεύθερο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, το οποίο από τη φιλοσοφία του αποτελεί κοινωνικό αγαθό και τους δίνει άμεση πρόσβαση σε αυτό, αποτρέποντας τους ταυτόχρονα από την πειρατεία.

Στη διαδικασία μετάβασης στο λειτουργικό σύστημα Linux θα βοηθήσει εθελοντικά και η Μ.Κ.Ο. Φίλων Ελεύθερου Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (GreekLug), με την παροχή τεχνικής υποστήριξης και σεμιναρίων επιμόρφωσης, καθώς και με την παροχή ενημερωτικού υλικού.

Πληροφορίες για το Ελεύθερο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα: Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Τουλής, 26610 87518 jtoulis AT gmail.com

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου έχει γίνει και ο εξελληνισμός του MuseScore, ενός πολύ καλού notation editor - επεξεργαστή μουσικού κειμένου στη γλώσσα μας Smile.
 http://musescore.org/el/node/6007