Με 313€ παίρνεις ένα "μαθητικό φορητό" XO και δωρίζεις ένα ακόμα ...

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 11/17/2008 - 18:59 | 3' | 9

Ξεκίνησε από σήμερα και στην Ευρώπη, η εμπορική διάθεση/προπαραγγελίες των πρώτων "μαθητικών φορητών" από τον οργανισμό One Laptop Per Child (OLPC) του καθηγητή Ν. Negroponte. Η διάθεση γίνεται από το Βρετανικό Amazon, στα πλαίσια του προγράμματος "Give One Get One", που σημαίνει ότι ουσιαστικά κάθε ενδιαφερόμενος αγοράζει δύο laptop, προς 313 Ευρώ (370 με τα ταχυδρομικά) συνολικά. Το ένα το παίρνει ο ίδιος, ενώ το άλλο πηγαίνει σε κάποιον μαθητή/τρια μιας αναπτυσσόμενης χώρας. Η αποστολή θα γίνει πάντως μετά τις 17 Δεκέμβρη.

Θυμίζουμε ότι εξ αρχής η ιδέα του κ. Negroponte ήταν ένας φθηνός, χαμηλής κατανάλωσης και ανθεκτικός φορητός υπολογιστής για μαθητές των αναπτυσσόμενων χωρών, που θα βασιζόταν αποκλειστικά στο ελεύθερο λογισμικό και θα έτρεχε Linux. Το εγχείρημα είχε βαφτιστεί "το laptop των εκατό δολαρίων", έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και ο στόχος του οργανισμού OLPC ήταν παραγγελίες εκατομμυρίων μονάδων σε απευθείας συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις (και όχι λιανική πώληση)...

Τελικά, το κόστος του κάθε laptop (η πρώτη έκδοση του οποίου ονομάστηκε XO-1) έφτασε να είναι στα 188$ και μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί μόνο 600.000 laptops [1], ενώ αρκετή ήταν η κριτική που δέχθηκε ο κ. Negroponte όταν αποφάσισε να συνεργαστεί με την Microsoft για την προεγκατάσταση Windows στο laptop. Πάντως, ο κ. Negroponte έχει ήδη παρουσιάσει την επόμενη γενιά του μαθητικού φορητού, το XO-2.

Το XO διατίθεται στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και στην Ελβετία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Αντιστοιχο πρόγραμμα είχε "τρέξει" και πέρυσι στις ΗΠΑ.

[1] http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7728881.stm

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Χμμ.Σκεφτόμουν αυτόν τον μήνα να πάρω το ASUS EEE PC900 16G WHITE LINUX.Τι μου προτείνετε να περιμένω το XO;

Προσωπικά παραπέμπω στο ποστ αυτό που απαντήθηκε με το ποστ αυτό.

Kαι πες μου τώρα Δημήτρη μου αν το project ήταν ή δεν ήταν τελικά κερδοσκοπικό..
Τώρα και στο amazon κυρίες και κύριοι, περάστε και από τον πάγκο.. Παίρνεις δύο κερδίζεις το ένα!

Να το χαιρόμαστε και άλλη μία φορά!

Προσωπικά πήρα το "μικρό" ACER και του έβαλα Ubuntu 8.10 (λειτουργούν τα πάντα - ενσωματωμένη κάμερα + μικρόφωνο,wi-fi, mobile broadband 3G)

Marlene, δεν χρειάζεται να παραπέμπεις ξανά στα συγκεκριμένα κριτικά σχόλια - από το αρχικό post έβαλα παραπομπές στο post σου, ώστε να διαβαστούν και άλλες απόψεις...

Προσωπικά, προτείνω να χαλαρώσουμε λίγο και να λάβουμε υπόψην το σημείο όπου έχω βάλει έμφαση στο αρχικό post. Δηλαδή με 313€ πληρώνεις δύο laptops: το ένα για σένα, το άλλο για κάποιο μαθητή του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αυτό είναι το νόημα του Give One, Get One, και όχι το να "μας πουλήσουν" μερικές χιλιάδες laptops. Αν θέλεις laptop για σένα, για τη δουλειά σου, προφανώς δεν θα πας να σκάσεις 350+ ευρώ για το XO (με λίγα λεφτά ακόμα, παίρνεις κάτι πολύ καλύτερο). Θα τα δώσεις όμως για άλλους λόγους, όπως π.χ.: για να δωρίσεις το πράσινο τερατάκι στην ανιψιά σου και για να πάει ένα ακόμα σε κάποιο παιδάκι, γιατί έχει Linux μέσα, γιατί έχει επιτέλους ένα διαφορετικής λογικής (από τα Windows) γραφικό περιβάλλον (Sugar), γιατί επιτρέπει στο παιδάκι να παίξει και να κατασκευάσει (αντί να υπολογίσει και να γραναζοποιηθεί), γιατί είναι κλάσεις πιο αυτόνομο από τα συνηθισμένα laptops κοκ... Τουλάχιστον έτσι θέλω να το βλέπω εγώ (μισογεμάτο ποτήρι). Η Marlene προτιμά να το βλέπει αντίθετα μισοάδειο (ή τελείως άδειο :P), no problem.

Edit: A, και με το XO, παίρνεις κάτι που "σχεδιάστηκε" για να τρέχει ελεύθερο λογισμικό + Linux (άλλο αν μας τα χάλασε ο κ. Negroponte...). Δεν του βάζεις εσύ Linux.

--
There's room at the top they are telling you still
But first you must learn how to smile as you kill

Δεν βλέπω το ποτήρι μισοάδειο καλέ μου αλλά δεν τσιμπαώ και στο παραμύθι περί φιλανθρωπίας που μας ξεφούρνισε λίγο πριν τα Χριστούγεννα όποιος έβγαλε το παιχνίδι στην αγορά ( είτε είναι ο κος. Νεγρεπόντε, ή η εταιρία του κτλ. )

Ή μήπως νομίζεις τυχαία βγήκε στο Amazon το ΧΟ λίγο πριν τα Χριστούγεννα και με τόσο ευαγές σκοπό...
Ξέρεις κάτι ακόμα; Δεν πιστεύω ούτε την παραμύθα ότι θα υπάρξει δεύτερο laptop που θα πάει στα παιδάκια, εκτός αν το μου δώσουν στοιχεία ότι το μηχάνημα παραδόθηκε σε κάποιο άτομο με ονόματα και διευθύνσεις παρακαλώ.

Δεν είμαι κατά του να μπει το linux στην αγορά αλλά είμαι κατά του να παριστάνει την εύκολη ΤΣΑΜΠΕ λύση για το κέρδος διαφόρων τάχα μου φιλάνθρωπων εταιριών.
Αν ο κος. Νεγρεπόντε σκιζόταν στην τελική να ξεστραβώσει πληροφορικά αυτόν τον κόσμο, θα φρόντιζε να βρει χορηγούς, σαν τον άλλο τον μέγα φιλάνθρωπο, (ονόματα δεν λέμε.. αυτόν που κάνει ιδρύματα), να τα δίνει τσάμπα τα pcs. Αλλά ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος το κάνανε αυτό. Αντίθετα ο πρώτος έψαχνε να βρει χορηγούς να χρηματοδοτήσουν το project λες και έχει πάνω καμία τεχνολογία που την βλέπουμε για πρώτη φορά ή πρωτο εφευρέθηκε τώρα και ο δεύτερος, ο μέγιστος φιλάνθρωπος προκειμένου να μπει στο project του έκανε και καλή τιμή (γιατί του έλειπαν τα λεφτά και αυτουνού του καημένου.. να μην βγάλει από την μύγα ξύγκι;;; ε;;; )

Και ακόμα χειρότερα; Το λειτουργικό αυτού που βγήκε στην αγορά, πατάει στην εθελοντική εργασία ένα κάρο developers που ποτέ δεν πήραν μία για την ανάπτυξη του, μέχρι που πήρε τον κώδικα η Sugar. Αλλά για αυτούς δεν υπάρχει φιλανθρωπία. Αυτοί είναι τα κορόιδα φαίνεται της υπόθεσης που όμως τους εκμεταλλεύονται για "φιλανθρωπικούς σκοπούς" οι δύο μέγιστοι φιλάνθρωποι αυτού του κόσμου. Ο καθηγητής που θέλει να γίνει επιχειρηματίας, και ο επιχειρηματίας που θέλει τώρα να γίνει o Άγιος!!

Τι υποκρισία Θεέ μου!!!

Θέλετε να κάνετε τέτοιου είδους φιλανθρωπία. Πάρτε ένα 3e ή όποιο άλλο pc γουστάρετε και πηγαίνετε να το χαρίσετε σε κάποιους που ξέρετε ότι θα τους ωφελήσει. Έχει μπόλικες φτωχο γειτονιές η Αθήνα. Κάποιον θα βρείτε που θα εκτιμήσει πραγματικά την κίνηση σας. Α και κάντε και ένα κόπο να τους ξεστραβώσετε κιόλας. Pc μαζί με ολίγη εκπαίδευση είναι αχτύπητος συνδυασμός!

Υπερβάλλεις, Marlene.

1. Για τις "τεχνολογίες που βλέπουμε πρώτη φορά". Το ΧΟ ενσωματώνει αρκετές καινοτομίες. Με πρώτη απ' όλες την οθόνη δύο καταστάσεων με 0W κατανάλωση σε ασπρόμαυρη λειτουργία. Η κυριότερη καινοτομία του όμως είναι άλλη: Δεν είναι, τεχνικά, "ένα ακόμα laptop". Είναι ένα laptop σχεδιασμένο για παιδιά. Και μάλιστα για μαθητές. Σχεδιάστηκε έτσι: με ανθεκτικό περίβλημα, λαστιχένια πλήκτρα, αυτονομία άνω των 10 ωρών, χειροκίνητη φόρτιση, λειτουργία e-book στον ήλιο, μαθητοκεντρικό γραφικό περιβάλλον, αυτόματη δικτύωση με τα υπόλοιπα XO ώστε τα παιδιά να συνεργάζονται άμεσα, εργαλεία για "οικοδόμηση" γνώσης, κοκ. Μην λέμε ότι θέλουμε. Με τέτοιο μένος που έχεις, στο τέλος θα συγκρίνεις το OLPC ΧΟ με το Classmate;... :P

2. Το Sugar πατάει μεν και στην αρχική εργασία (συ είπας το "εθελοντική") πολλών developers, αλλά ουσιαστικά μεγάλο μέρος της σημερινής μορφής του οφείλεται σε συνεισφορά του OLPC (krstic, bender, κα). Και να μην ήταν έτσι όμως, ποιο ακριβώς το πρόβλημα με τον ανοικτό κώδικα του Sugar και την αξιοποίηση του από τον OLPC; Δεν καταλαβαίνω από που κι ως που, "τους εκμεταλλεύονται [τους εθελοντές]" όταν χρησιμοποιούν τη δουλειά τους; Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Στο free software, φτιάχνεις κάτι γνωρίζοντας από πριν μπορείς να το δεις σε ένα εμπορικό προϊόν, "χωρίς να πάρεις μία". Περιμένουν νομιζεις να "πάρουν" κάτι, π.χ. οι debian developers όταν βλέπουν το Debian "παντού"; Είναι υποχρεωμένη η Canonical να "τους τα σκάσει"; Οχι βέβαια. Η μόνη υποχρέωση του OLPC, που την τηρεί, είναι να δίνει πίσω τις συνεισφορές του (τις αλλαγές στον κώδικα) στο upstream project (αν υποθέσουμε ότι είναι ξεχωριστό, μια και αρκετοί core developers του Sugar θα πληρώνονται από τον OLPC). Οπότε, σε παρακαλώ, μην λες τέτοια πράγματα, γιατί ουσιαστικά λες κάτι που δεν ισχύει πουθενά στο ελεύθερο λογισμικό και δημιουργείς λάθος εντυπώσεις σε όσους κάνουν τώρα για πρώτη φορά την γνωριμία τους με το Linux και το Free Software...

3. Το να συγκρίνεις τον Negroponte με τον Gates, είναι εντελώς άκυρο. Δημιουργείς μεν εντυπώσεις, αλλά δεν αντέχει σε σύγκριση.

4. Τα στοιχεία για τα "δεύτερα μηχανήματα" που πάνε στα παιδάκια του αναπτυσσόμενου κόσμου, μπορείς να τα ζητήσεις από τον OLPC. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχουν πρόβλημα να σε βοηθήσουν σε αυτό, μια και πρόκειται για λογικό αίτημα ("θα πάνε όντως τα λεφτά εκεί που λέτε;"). Εγώ τους πιστεύω, πάντως. Όπως πιστεύω στη Unicef π.χ. :)

--
There's room at the top they are telling you still
But first you must learn how to smile as you kill

Καθόλου δεν υπερβάλλω Δημήτρη.
Σου λέω μόνο αυτό που είναι ηλίου φαεινότερον και αν δεν το σκίαζαν οι δήθεν φιλάνθρωπες προθέσεις με τις οποίες μας παραμύθιασαν, θα το έβλεπες λίγο καθαρότερα.

1/Την τεχνολογία αυτή στην οποία αναφέρεσαι και αναφέρομαι δεν την εφεύραν τώρα για αυτό το συγκεκριμένο project. Υπήρχε και απλά την χρησιμοποιήσανε. Ως εκ τούτου δεν μιλάμε για κάποια έξτρα καινοτόμο τεχνολογία.
Επίσης pcs που απευθύνονται σε παιδιά υπήρχαν και υπάρχουν άπειρα στην αγορά. Δεν είχαν όμως linux μέσα οπότε εκεί έχουμε μία αρχικά καινοτόμο ιδέα που έβριθε από καλές προτάσεις και καλές ( φιλανθρωπικές ) προθέσεις.

2/ Αυτές τις καλές και φιλανθρωπικές προθέσεις προβάλανε στους developers και μία εποχή μάλιστα τους καλούσαν να συνεργαστούν πάντα με αιτιολογία ότι θα εργάζονταν για το κοινό καλό.
Αν το project τραβούσε όμως έτσι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με την χρησιμοποίηση του κώδικα από το Sugar.. αλλά προσωπικά το βρίσκω εξαιρετικά υποκριτικό και εξωφρενικό, να βρίσκεται αυτή την στιγμή το ΧΟ στο amazon. Διότι υποτίθεται ήταν ένα προϊόν που φτιάχτηκε για να προσφερθεί στα παιδάκια των αναπτυσσόμενων χωρών, ως ένα ηλεκτρονικό βοήθημα μάθησης, όχι ως μία καινούργια γκατζετιά που θα αγοράσουν οι πελάτες του amazon.

H αρχική ιδέα ήταν να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, έτσι ώστε να επενδύσουν στην εκπαίδευση όχι ο τρόπος για να ησυχάζουν την συνείδηση τους οι πελάτες του amazon ( ότι και καλά πήραν κάτι που στην ουσία τους είναι εντελώς άχρηστο, αφού εκεί μιλάμε για τον αναπτυγμένο κόσμο, με την δικαιολογία ότι κάτι θα πάει και στον αναπτυσσόμενο).

Και το καλύτερο;;´Όλως παραδόξως οι κοινωφελείς σκοποί σκάνε μύτη ΠΑΝΤΑ πριν τα Χριστούγεννα.. Είναι βλέπεις καλοί και δέοντες αφού μπορούν να παραστήσουν αποτελεσματικά το ηθικό και ψυχολογικό background μίας κατά τα άλλα παζάρι γιορτής.

Τώρα...
Σίγουρα οι developers δεν περιμένουν να αμειφθούν ποτέ για τον κόπο τους, αλλά και το να χρησιμοποιείται η άδεια ελεύθερου λογισμικού, αλλά και η έννοια της φιλανθρωπίας για να μας δουλεύουν όλους μαζί, είναι κάτι που ξεπερνάει κάθε όριο.
Τελικά δεν μας είπες..;; Οι core developers πληρώθηκαν από το Sugar;; Ή κάποια στιγμή τους έτζασε από το πρόγραμμα; ( τις προκαταβολές όμως τις ζήτησε και τις πήρε για την ανάπτυξη του προγράμματος ο εμπνευστής του! τα μεγαλύτερα κέρδη με την μικρότερη δυνατή επένδυση δηλαδή...)

3/ Ίδιο ακριβώς έργο είναι και οι δύο. Για αυτό και ο ένας προσέγγισε τον άλλον. Business έκανε και ο ένας, business και ο άλλος απλά ο δεύτερος είναι πιο γατί και προσέχει τι βγαίνει για την πάρτη του στον τύπο. Προτιμά να κρατάει το χαμηλό προφίλ του nerd ενώ ο πρώτος θέλει και την δόξα.

4/ Για κάτσε να το πιάσουμε από λίγο πιο πριν...

Γιατί πρέπει να χρηματοδοτήσω εγώ, ή ο καθένας, τα δεύτερα μηχανήματα με τον όβολο μου, (που δεν τον έχω κιόλας εν τω μέσω οικονομικής κρίσης),
για να πάνε στα παιδάκια του αναπτυσσόμενου κόσμου μηχανήματα,
μέσα από ένα πρόγραμμα που στόχο του είχε αρχικά να παράγει το προϊόν που θα αγόραζαν οι ίδιες οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, για να το προσφέρουν στα παιδάκια τους και ενώ ήδη το πρόγραμμα παραγωγής του προϊόντος έχει ήδη χρηματοδοτηθεί και υποστηριχθεί από ένα κάρο κόσμο;; Εγώ για πιο πράγμα ακριβώς θα πρέπει να πληρώσω; Τα ήδη πληρωμένα;

Απάντηση: Γιατί αφού έπαιξε η τρελή δημοσιότητα, και αφού πήραν τις χορηγίες, και αφού βρήκαν εταιρία να το παράγει, δεν το προτίμησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών, είτε γιατί δεν τους συνέφερε οικονομικά, είτε γιατί δεν τους συνέφερε πολιτικά.

Έτσι τα μηχανάκια έμειναν στο ράφι, και τώρα πρέπει κάπως να τα σπρώξουνε στην αγορά, γιατί ο κατασκευαστής θα κάνει πίσω και θα ζητήσει και τις ρήτρες του συμβολαίου της συμφωνίας που είχε κάνει.

Εξού λοιπόν και τα μηχανήματα βγαίνουν στην αγορά, υπερτιμολογημένα, να βγάλουμε και τα έξοδα, με την ωραία δικαιολογία ότι όσοι τα αγοράσουν χρηματοδοτούν και ένα ακόμα μηχάνημα που θα πάει σε κάποιο, ( κάπου, κάποτε), παιδάκι, κάποιας, (κάπου, κάποτε), αναπτυσσόμενης χώρας που το σνόμπαρε όμως η ίδια και δεν το αγόρασε. Να μας πουν δε, και σε ποια χώρα θα τα διαθέσουν, γιατί δεν γνωρίσω με ποιο τρόπο πχ θα πάνε κάποιοι σε σχολείο στην Λιβύη που δεν έκανε την συμφωνία και θα μοιράζουν pcs σε διάφορα τυχαία παιδάκια, αγνώστων λοιπόν όμως στοιχείων.

Tελικά το deal είναι το εξής:
Πληρώστε για δύο, πάρτε το ένα , και το άλλο, το αόρατο, θα το στείλουμε εμείς στα παιδάκια.
Οκ.. μια χαρά.. μας πείσανε κανονικά τώρα.

Όσο για τις άκυρες συγκρίσεις. Μη συγκρίνεις την unicef με αυτό το πράγμα. Η UNICEF ταΐζει κόσμο στον υποανάπτυκτο κόσμο, δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες από το amazon, στον αναπτυσσόμενο και ηθικά ενοχικό αναπτυγμένο κόσμο.. ( που σπεύδει έτσι, μόνο όμως μία φορά τον χρόνο, τα Χριστούγενα, να λυτρωθεί με τέτοιες "φιλανθρωπικές" πράξεις , από τις ενοχές του. )

Για μένα όλη αυτή η υπόθεση είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ που δεν θα έπρεπε να το διαφημίζεις εδώ στην πρώτη σελίδα του πόρταλ.

Είναι σκάνδαλο γιατί από θέση ισχύος ο εμπνευστής του, χρησιμοποιήσε την άδεια ελεύθερου λογισμικού, την εθελοντική εργασία πολλών που προσφέρθηκαν και να το αναπτύξουν και να το τεστάρουν, ( δεν ξεχνώ πόσα lugs μόνο στην Ελλάδα καθόντουσαν και το τσεκάρανε για κάμποσο καιρό), τα χρήματα των χορηγών, την εταιρία που το έβγαλε τελικά στην γραμμή παραγωγής, και τα media, για να παράγει μία καινούργια παπαριά που τελικά βγήκε στο amazon στην λιανική σαν κάθε άλλο μηχάνημα. ( και λίγο πιο κάτω και στο super market και θα με θυμηθείτε όταν γίνει αυτό! ).

Και τελικά, αυτά τα μηχανήματα που έδωσε, σε όσες χώρες συμφώνησαν να τα πάρουν, τα έδωσε με windows. ( είπαμε να βγάλει και από την μύγα ξύγκι ο έταιρος! ) γιατί τάχα οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους το ζήτησαν αυτο!

Δημήτρη μου, ούτε μένος έχω, ούτε καμία εντύπωση θέλω να κερδίσω, ούτε στην τελική έχω να κερδίσω τίποτα αν πουληθεί ή όχι στο amazon το ΧΟ.

Βαρέθηκα όμως όλη αυτή την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις κατά τα άλλα φιλανθρωπικές θέσεις τους ενός και του άλλου επιχειρηματία ( στο όνομα ή όχι).

Είναι τόσο υποκριτικό για μένα, να ζητάς από οποιονδήποτε να πληρώσει για να πάει κάποιο μηχάνημα σε ένα παιδί, όσο υποκριτικό είναι να κάνεις φιλανθρωπική συναυλία τα έξοδα της οποίας θα πάνε στον τρίτο κόσμο και να χαλάς για να την στήσεις εκατομμύρια σε αμοιβές των κατά τα άλλα φιλάνθρωπων καλλιτεχνών.

Αν έχουν τα χρήματα ας πάνε να τα δώσουν εκεί που πρέπει και αν τα μηχανήματα τους περισσεύουν ας πάνε να τα χαρίσουν πάλι εκεί που πιστεύουν ότι θα πιάσουν τόπο. Τα υπόλοιπα είναι μπαρούφες που εξυπηρετούν μόνο το προσωπικό τους κέρδος και συγγνώμη.. Εγώ δεν θα συμβάλω σε αυτό.

Marlene, οπως είπα και πριν, υπερβάλλεις πολύ, ειδικά όταν αποκαλείς "σκάνδαλο" το OLPC, χωρίς στοιχεία, απλώς και μόνο επειδή "διαφωνείς". Είναι της μόδας να μιλάμε για σκάνδαλα, φαίνεται...
Γράφω λοιπόν για τελευταία φορά το ρεζουμέ της θέσης μου (δικηγόρος του OLPC στα καλά καθούμενα...):

  • το XO δεν είναι "ένα ακόμα laptop". Αντίθετα, είναι laptop σχεδιασμένο από την αρχή για μαθητές του αναπτυσσόμενου κόσμου.
  • δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ακόμα laptop για μαθητές με παρόμοιες δυνατότητες. Εκτός κι αν έχεις υπόψη σου το Classmate της Intel... :P
  • το ΧΟ ενσωματώνει τεχνολογίες (π.χ. οθόνη, αυτονομία, open firmware) που δεν υπάρχουν σε άλλα laptops.
  • η πώληση από το Amazon είναι στα πλαίσια του προγράμματος "give one get one" και θα είναι μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι η "γκατζετιά" που θα αγοράζουμε όποτε θέλουμε. Έγινε πέρσι για ένα μήνα στις HΠA, ζητήσαμε να γίνει και στην Ευρώπη, και νάτο.
  • δεν "χρησιμοποιείται η άδεια ελεύθερου λογισμικού" από τον ΟLPC ή τον κ. Negroponte. Κανείς δεν έχει πρόβλημα με το να βλέπει ελεύθερο λογισμικό σε εμπορικό προϊόν, πόσο μάλλον το Sugar. Αν έχεις υπόψη σου, κάποιον developer που να υποστηρίζει το αντίθετο, ότι δηλαδή ο Negroponte τον ...εκμεταλλεύθηκε, δώσε μας ένα url... Απ' όσο ξέρω πάντως, όλος ο κώδικας του Sugar, του eToys καθώς και τα patches του Fedora είναι ανοικτά, στα upstream projects τους...
  • κανείς δεν σε υποχρεώνει να "συμβάλλεις" στον OLPC. Πρόκειται για κίνηση που κάνεις αν γουστάρεις. Αν το αγοράσει κανείς Έλληνας, νομίζω θα είναι για τρεις λόγους: είτε όπως με τις κάρτες της Unicef (για να βοηθήσει και όχι γιατι πραγματικά τις χρειάζεται) είτε γιατί έχει παιδάκι και θελει να του δώσει δώρο ένα τέτοιο laptop είτε γιατί είναι εκπαιδευτικός και ετοιμάζεται για τις πιλοτικές δοκιμές του "μαθητικού φορητού" στη χώρα μας.
  • κανένα laptop δεν είναι "ήδη πληρωμένο" ούτε έχει μείνει κάποιο τεράστιο στοκ στο ράφι, όπως λες. Πως θα μπορούσε άλλωστε; Δεν παράγουν οι βιομηχανίες 3 εκατομμύρια μονάδες, χωρίς παραγγελίες. Βέβαια, οι κυβερνήσεις δεν παρήγγειλαν/αγόρασαν (για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι η εμπλοκή εταιρειών όπως η Intel...) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο OLPC πρέπει να παρατήσει την προσπάθεια...Έχουν φτιάξει κάτι καλό, γιατί να το παρατήσουν;

marlene]
Για μένα όλη αυτή η υπόθεση είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ που δεν θα έπρεπε να το διαφημίζεις εδώ στην πρώτη σελίδα του πόρταλ.

Θα σε παρακαλέσω πολύ να μην μου λες πατερναλιστικά τι θα έπρεπε να κάνω και τι όχι. Είναι δικαίωμα σου να υποστηρίζεις τη γνώμη σου, όσο υπερβολική και προκλητική κι αν είναι μερικές φορές, αλλά είναι δικαίωμα μου να γράφω τη δική μου άποψη. Δεν θα σε βάλω βεληγκέκα στο κεφάλι μου :P

Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι αυτό το site έχει στόχο και τη διαφήμιση του "οτιδήποτε Linux". Επομένως, εφόσον το εν λόγω laptop έχει Linux μέσα, τότε ταιριάζει να μπει και στην πρώτη σελίδα του site, και στην κεφαλίδα και στο υποσέλιδο, και σε banner και σε αστερίσκο και όπου αλλού μας αρέσει να το διαφημίζουμε. :) Εντάξει, παράπονα για τη συνεργασία με την MS έχουμε, αλλά δεν θα βάλουμε το κεφάλι στην άμμο για αυτό το λόγο, χωρίς να δούμε τα οφέλη που είχε τελικά αυτό το project για το ελεύθερο λογισμικό. Αρκετά, όμως, δεν θα απολογηθώ κιόλας για το εν λόγω post...:)

--
There's room at the top they are telling you still
But first you must learn how to smile as you kill

Δεν είμαι κατά του να μπει το λίνουξ στην πραγματική αγορά. Αλλά το να διαφημίζουμε το οτιδήποτε λίνουξ και ας είναι και από κόντρα πλακέ δεν νομίζω ότι κάνει καλό ούτε στο ίδιο το λίνουξ ούτε και σε οποιουσδήποτε ασχολούνται ή εμπλέκονται με αυτό.

Και επειδή και πάλι δεν έχεις και εσύ ούτε ένα url για να μου αποδείξεις ότι κάποιο από τα pcs που λένε ότι θα δώσουν θα φτάσει τελικά στους δικαιούχους του για αυτό αφήνουμε την συζήτηση εδώ.

Έχε την άποψη σου και καλά κάνεις που την γράφεις εδώ, έχω και εγώ την δική μου, και ο καθείς θα ψωνίσει κατά βούληση και ελπίζω έχοντας σώας τας φρένας. :)

Edit μεταχρονολογημένο:
Αυτό το classmate της Intel ποιο είναι και μου το ανέφερες εκατό φορές;;