Spacewalk και oVirt: web-based διαχείριση servers και live VM migration, από την Red Hat για όλους ;)

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 06/23/2008 - 16:39 | 4' | 0

Στο Red Hat Summit της Βοστώνης, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, η Red Hat ανακοίνωσε ότι διαθέτει υπό την άδεια GPL τον κώδικα του Red Hat Network (RHN) Satellite, του εταιρικού συστήματος διαχείρισης συστημάτων (που προσφέρει σε εταιρείες με τιμές που ξεπερνούν τα 10.000$/το χρόνο!).

Tο όνομα του νέου κοινοτικού project θα είναι Spacewalk [1] και θα λειτουργεί ως upstream και για το Satellite. Το Satellite/Spacewalk εγκαθίσταται στο δίκτυο μιας εταιρείας για να διευκολύνει τον έλεγχο και διαχείρισης των servers, π.χ. να ελέγχει τις ενημερώσεις, την εγκατάσταση πακέτων και αρχείων ρύθμισης, κοκ. Οι διαφορές των δύο προϊόντων εστιάζονται περισσότερο στην υποστήριξη [2].

Με το Spacewalk, η Red Hat κάνει μια ακόμα πολύ μεγάλη προσφορά στην κοινότητα ανοικτού κώδικα μια και δίνει προϊόντα από τα οποία βγάζει αρκετά χρήματα. Συγκεκριμένα, άνοιξε τον κώδικα του Red Hat Network (RHN) Satellite server, μαζί με το web interface (δείτε την εικόνα παρακάτω) και το back-end, καθώς και τον κώδικα του RHN Proxy Server.

Ωστόσο, και το Satellite και το Spacewalk εξαρτώνται από την βάση δεδομένων της Oracle, που δεν είναι ανοικτού κώδικα [3]. Επιπλέον, υποστηρίζει μόνο Red Hat Enterprise Linux (RHEL), Fedora, CentOS και Scientific Linux.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για πολύ σημαντική κίνηση, αν σκεφτείτε ότι πρόκειται για ένα πολύ ανταγωνιστικό πεδίο. Το αντίστοιχο προϊόν της Canonical είναι κλειστό [4] και κοστίζει 150 δολάρια ανά server...

Και live migration

Στο Red Hat Summit, η Red ανακοίνωσε και μια beta του oVirt [5], ενός νέου host image με βάση καταρχήν το KVM (Kernel-based Virtualisation Machine) και το οποίο χωρά σε flash των 64MB και κάνει boot σε οποιοδήποτε μηχάνημα x86. Το σύστημα μπορεί να φιλοξενήσει συστήματα RHEL και MS Windows και, το πιο σημαντικό, επιπλέον προσφέρει μια web-based κονσόλα για τη διαχείριση τους.

Ένα killer feature του oVirt, που αναπτύσσεται σε Ruby on Rails, είναι το "live migration". Ουσιαστικά το oVirt επιτρέπει στον διαχειριστή να 'μετακινήσει' μια εφαρμογή που τρέχει σε έναν virtual server από μια συσκευή σε μια άλλη χωρίς καθόλου downtime [6]. Τα έτοιμα images που προσφέρει η Red Hat χρησιμοποιούν το KVM, αλλά το oVirt βασίζεται γενικότερα στην libvirt, οπότε μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όποιον hypervisor θέλει - μέχρι στιγμής η libvirt υποστηρίζει Xen, KVM, QEMU, OpenVZ, Linux Containers (LVX) και Solaris LDom...

To web-based περιβάλλον:

Ο τρόπος λειτουργίας του oVirt:

[1] http://www.redhat.com/spacewalk/
[2] http://www.redhat.com/spacewalk/faq.html#compare
[3] http://www.redhat.com/spacewalk/faq.html#whichparts
[4] http://www.canonical.com/projects/landscape
[5] http://www.ovirt.org/
[6] http://www.press.redhat.com/2008/06/18/more-on-red-hat’s-virtualization-news/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)