Modesetting στον πυρήνα 2.6.27

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Σάβ, 04/26/2008 - 16:53 | 3' | 0

Η έκδοση 2.6.27 του πυρήνα Linux (που αναμένεται το φθινόπωρο) θα μας φέρει ένα νέο feature, το kernel mode-setting (MS), δηλαδή το χειρισμό της κατάστασης των γραφικών από τον ίδιο τον πυρήνα και όχι από τους drivers του X.org όπως ήταν μέχρι σήμερα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα μπορούμε να αλλάζουμε πιο εύκολα, αξιόπιστα και γρήγορα virtual terminals, ενώ θα βελτιωθεί και το suspend/resume (μια και ο πυρήνας θα μπορεί μόνος του να επαναφέρει την προηγούμενη κατάσταση των γραφικών πριν το suspend) . Επίσης, δεν θα υπάρχει flickering όταν αλλάζει το mode, όπως γίνεται με το RHGB στο Fedora/Red Hat, μια και το modesetting θα γίνεται μία φορά στην αρχή. Το Fedora 9 θα είναι η πρώτη διανομή που θα υποστηρίζει κάτι τέτοιο (μόνο για τις Intel GPUs όμως). Σύντομα, το ίδιο θα υποστηρίζει και ο Radeon driver (ένα port του που προσωρινά λέγεται radeon-ms). Για να ενεργοποιήσετε το modesetting στο Fedora 9 (αν έχετε Intel GPU), πρέπει να προσθέσετε την παράμετρο
i915.modeset=1
στο μενού του GRUB. Σημειώστε ότι είναι πειραματικό feature και το Fedora το προσφέρει σαν preview, μόνο για αναλογικά monitor (όχι DVI). Η πλήρης υλοποίηση θα γίνει στο Fedora 10 και όλες τις φθινοπωρινές διανομές με πυρήνα 2.6.27...Δείτε βίντεο:

To kernel modesetting είναι ένα μόνο από τα νέα features που αναμένονται στο μέλλον και έχουν σχέση με το X.org και τα desktops μας. Στο πρόσφατο FOSDEM '08, στο Βέλγιο, οι developers μίλησαν για πολλά και ενδιαφέροντα: Compositing και hotplugging, μείωση κατανάλωσης, αύξηση ταχύτητας, κλπ. Δείτε όλα τα βίντεο από το X.org developer room του FOSDEM εδώ:

http://www.radeonhd.org/?page=fosdem_videos

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)