Newsbytes #6

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Τρί, 04/15/2008 - 15:56 | 4' | 0

* Οι developers του Debian Project ανακήρυξαν τον νέο project leader τους. Πρόκειται για τον Βρετανό Steve McIntyre, 34 ετών, που μέχρι τώρα ήταν ηγέτης στην ομάδα "debian cd", που είναι υπεύθυνη για τα επίσημα ISO της διανομής. O McIntyre αναδείχτηκε νικητής με τη μέθοδο Condorcet, μια και υπερτερούσε έναντι και των τριών αντιπάλων τους σε ψήφους.

* Παράλληλα, δημοσιεύτηκε μια νέα ακαδημαϊκή εργασία, όπου οι ερευνητές μελετούν το πως το Debian Project δημιούργησε το δικό του μοντέλο οργάνωσης & διακυβέρνησης, βασιζόμενο σε αμεσοδημοκρατικές αρχές αλλά κυρίως στην αριστεία και την επιβράβευσή της. Κατεβάστε το draft PDF από εδώ

* Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Tribune de Geneve", το τοπικό Υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης σκοπεύει να περάσει 9000 σχολικούς υπολογιστές σε Ubuntu Linux, από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τα μηχανήματα ήταν ήδη dual-boot (Windows & Ubuntu), αλλά οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι η πλήρης μετάβαση στο Linux, εκτός από μείωση κόστους, θα ωφελήσει εκπαιδευτικά και τους μαθητές για δύο λόγους: α) ως παράδειγμα καλής πρακτικής, μια και η ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού "ενθαρρύνει το μοίρασμα και τον εκδημοκρατισμό της γνώσης, αλλά και την αυτονομία στην απόκτηση δεξιοτήτων" και β) γιατί θα δώσει "ίσες ευκαιρίες" σε όλους τους μαθητές, μια και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για υπολογιστές με άδεια χρήσης των Windows.

* Κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση ανάπτυξης του GIMP 2.5. Στις αλλαγές ξεχωρίζει η ανασχεδιάση του γραφικού περιβάλλοντος (με διαχωρισμό του μενού από την εργαλειοθήκη), και νέα features όπως η ενσωμάτωση της βιβλιοθήκης GEGL (Generic Graphics Library) που επιτρέπει μεγαλύτερο χρωματικό βάθος, περισσότερα colorspaces κλπ.

* To Red Hat Magazine φιλοξενεί μια συνέντευξη του Jeremy Katz, συντηρητή των εργαλείων διαχείρισης πακέτων, του installer και της δημιουργίας Live CDs της διανομής.

* Η ταϊβανέζικη εταιρεία VIA, γωνωστή για τους επεξεργαστές και τα small factor motherboard της, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο web site (http://linux.via.com.tw -υπό κατασκευή) για την ανάπτυξη ανοικτού κώδικα drivers για τα προϊόντα της. Πρώτος στόχος είναι, μέσα στους επόμενους μήνες να φτιαχτούν drivers που θα δώσουν 2D και 3D επιτάχυνση στα γραφικά. Η εταιρεία υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει ένα γρήγορο κύκλο ανάπτυξης.

To gOS, η ειδική έκδοση του Ubuntu που εμφανίστηκε για πρώτη φορά προεγκατεστημένη στα Everest laptops, έβγαλε μια νέα έκδοση το gOS Space 2.9. Το περιβάλλον είναι ανασχεδιασμένο με Gnome και AWN, και περιλαμβάνει ένα νέο dock, με web εφαρμογές ειδικά για τους χρήστες του MySpace (email, IM, WebTV, κλπ). Κατεβάστε το από εδώ: http://www.techenforcer.com/gos/gos-space-20080406-1226.iso

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)