"Όχι babushkες στα σχολεία μας!!!"

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Παρ, 02/29/2008 - 11:47 | 2' | 6

Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε χθες στο Ελληνικό ιστολόγιο της P2P Foundation για την μάχη που γίνεται ή θα γίνει σύντομα σχετικά με την επιλογή "μαθητικού φορητού" για τα σχολεία (στην Ελλάδα και στον κόσμο). Ο Γ. Παπανικολάου, περιγράφει τις καινοτομίες και τη διαφορετική φιλοσοφία που φέρνει το XO του OLPC, λόγω της χρήσης ανοικτού κώδικα, και το παρομοιάζει με τη LEGO, σε αντιδιαστολή με το Intel Classmate, που του θυμίζει ...μπαμπούσκα. Το OLPC XO, πιστεύει, θα οδηγήσει σε άνθιση της παραγωγής ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού για όλα τα παιδιά του πλανήτη μυώντας τα στη δημιουργία αντί της παθητικότητας, ενώ για το Classmate γράφει ότι η φιλοσοφία του είναι εκείνη της "αναπαραγωγής υποτακτικών 'ινφοκολλήγων'"...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

καλό το άρθρο, αλλά δυστυχώς στη χώρα του λαμογιού και της αρπαχτης δεν περιμένω και τίποτα καλύτερο. . . Με μπαμπούσκες θα τη βγάλουμε!

Μακάρι να έπαιρναν το επαναστατικό OLPC (τρομάρα μας). Αλλά μόνο δεν θα πάρουμε το Intel Classmate
(μας βρομάει) , αλλά ούτε το μικρό κλασσικό μαυροπίνακα με κιμωλία που είχαν στην Αμερική πριν 100 χρόνια.

Η δίψα για το χρήμα που έχουν τα λαμόγια, δεν τους αφήνει να δώσουν ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας. Με σύμμαχο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που διαχειρίζονται τις ειδήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να ελέγχουν την κοινή γνώμη, κάνουν την δουλεία τους σχεδόν ανενόχλητοι.

Μια χαρά τα λέει εδώ. Δεν είδα όμως και πολύ κόσμο να υποστηρίζει το ανοιχτό λογισμικό ενεργά. Ο Hellug πχ που είναι ο σύλλογος των φίλων και χρηστών λίνουξ (αν κρίνω από τα comments που έχω δει κατά καιρούς σε παρόμοια άρθρα) θα έπρεπε να έχει πάρα πολύ κόσμο.
Αλλά δεν... θα μπορούσε να έχει περισσότερο κόσμο και πιο ενεργό. π.χ τις προάλλες σε συγκέντρωση που έγινε με αφορμή την επίσκεψη του Bill Gates στην Αθήνα δεν είδαν αν μαζεύεται κόσμος. Είχα διαβάσει εκείνες τις μέρες τόνους σχόλια.. που είναι αυτός ο κόσμος;; που είναι όλοι εκείνοι που αντιτίθενται στις αποφάσεις της κυβέρνησης και στην συμφωνία του Αλογοσκούφη; Πόσοι από εσάς, που είστε γονείς και έχετε παιδιά σε σχολείο κινηθήκατε με τους συλλόγους γονέων για να αλλάξουν κάποια κατεστημένα;;;
Λοιπόν προσωπικά δεν μου αρκεί που υπάρχουν κάποιοι που συμφωνούν με τα γραφόμενα του άρθρου. Προσωπικά έχω βαρεθεί να διαβάζω σχόλια του στυλ, συμφωνώ και είναι λαμόγια κτλ κτλ κτλ. Το θέμα είναι τι γίνεται από εκεί και πέρα σε ατομικό επίπεδο.
Και δεν βλέπω αρκετή συμμετοχή.
Y.Γ Δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανέναν εδώ. Απλά διατυπώνω το παράπονο μου αλλά και τις θέσεις μου.

Marlene θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Πιστεύω πραγματικά ότι σε προσωπικό επίπεδο, οι χρήστες ανοικτού λογισμικού είναι συνειδητοποιημένοι, πρόθυμοι να προσφέρουν γνώση και ικανοί να στηρίξουν τις θέσεις τους αλλά. . . το πρόβλημα έγκειται στην οργάνωση όλου αυτού του κόσμου και άρα είναι σε επίπεδο συλλογικότητας.
Από την μικρή ενασχόλησή μου με το Linux μέχρι τώρα ένα από τα πρώτα πράγματα που διαπίστωσα ήταν οι διαφοροποιήσεις και ανταγωνισμός που υπάρχει. KDE vs Gnome, Ubuntu vs Fedora vs PCLOS vs Debian vs. . . (συμπλήρωσε όποια άλλη διανομή θέλεις). Αυτή η ποικιλομορφία δεν είναι κακή, ίσα-ίσα που σε μια κοινωνία όπως του ανοικτού λογισμικού είναι αναμενόμενο. Πώς θα φέρεις όμως όλο αυτό το κόσμο κοντά και θα τον οργανώσεις; Νομίζω απλά οτι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Άλλωστε το Linux στο Desktop κάνει τώρα ουσιαστικά τα πρώτα του βήματα και ο πολύς κόσμος απλά δεν το ξέρει. Και μόνο που μας ρωτάνε συγγενείς και φίλοι τι windows τρέχουμε στα boxάκια μας για να πάρουν μια απάντηση όλο χαμόγελο οτι πλέον αποδεσμευτήκαμε απ΄τη μητέρα όλων των πατεντών M$ αρκεί.
Κατά τη γνώμη μου, μικρά βήματα γίνονται από όλους. Οργάνωση και ενημέρωση για να κινηθούμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο λείπει. . .