Έρχεται καταιγίδα από Linux smartphones....

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Τετ, 02/13/2008 - 20:23 | 3' | 0

Στην Mobile World Congress 2008, την τιμητική τους είχαν τα μοντέλα κινητών τηλεφώνων που βασίζονται σε Linux και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα LiMO (Linux Mobile), που αναπτύσσουν από κοινού εταιρείες όπως οι Motorola, Panasonic, LG, Samsung, Vodafone, κά.

Συγκεκριμένα, η NEC παρουσίασε 4 νέα μοντέλα. Τα FOΤA N905i, N905i, N705i, και N705 που προορίζονται για την Ιαπωνική αγορά. Το N905i έχει προηγμένα χαρακτηριστικά όπως παγκόσμιο 3G/GSM roaming, HSDPA, mobile TV, αναγνώριση προσώπου!, GPS, 5.2MP camera κ.ά. Το FOTA σημαίνει Firmware Over-the-Air. Στην ίδια έκθεση, η Motorola παρουσίασε κι εκείνη κινητά που βασίζονται σε Linux και την πλατφόρμα LiMO και, συγκεκριμένα, τα MOTO U9 και MOTO Z6w, αλλά και τα παλιότερα MOTOROKR Z6, RAZR2 V8, RAZR2 V8 Luxury Edition και MOTOROKR E8. Συνολικά, παρουσιάστηκαν 18 μοντέλα που βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα από 7 διαφορετικούς κατασκευαστές. Δεν τελειώσαμε όμως...

Όσον αφορά την Οpen Handset Alliance της Google με το Android, η Texas Instruments επέδειξε στην έκθεση ένα development μοντέλο αλλά και μια mobile συσκευή που έτρεχε το Android (εικόνα). Η Qualcomm είχε τη δικιά της demo συσκευή, με μια οθόνη και ένα παιχνίδι που είχε γραφτεί στο SDK του Android.

H διαφορά ανάμεσα στην πλατφόρμα του Android και εκείνη του LiMO είναι ότι το πρώτο είναι πλήρες πακέτο (stack) ενώ το LiMO προσφέρει μόνο το λειτουργικό και το middleware, και οι διάφοροι κατασκευαστές αναλαμβάνουν να φτιάξουν τις εφαρμογές πάνω σε αυτό. Κάποιοι κατασκευαστές προτιμούν αυτή τη λύση γιατί τους δίνει πλήρη ελευθερία στο πως θα είναι το User Interface του κινητού.

Η πλατφόρμα LiMo είναι πιο ώριμη από το Android αφού υπάρχει εδώ και ένα χρόνο και υποστηρίζεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής (πλην της Nokia).

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)