Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι όταν πάτε να κατεβάσετε ενα πρόγραμμα για linux, βλέπετε στην ιστοσελίδα "deb package" ή "rpm package".
Αν δεν καταλαβαίνετε τι είναι αυτά, τότε μην φοβάστε. Θα το μάθετε παρακάτω.
Στον κόσμο του Linux υπάρχουν δύο μεγάλες διανομές, που περιέχουν το δικό τους σύστημα εγκατάστασης προγραμμάτων. Αυτές είναι το Debian Linux και το Red Hat Linux. Όλες οι άλλες διανομές είναι ουσιαστικά προσαρμοσμένα remasters αυτών των διανομών.
Το Debian Linux περιλαμβάνει τον εγκαταστάτη πακέτων apt. Τα αρχεία .deb που βλέπετε, είναι συντομογραφία του Debian. (.deb είναι τα τρία πρώτα γράμματα)
Το Red Hat περιέχει τον Red Hat package manager (rpm= redhat package manager)
Μερικές από τις γνωστότερες debian based διανομές είναι το Linux Mint, το Ubuntu και όλες οι οποίες δέχονται πακέτα deb.
Μερικές από τις γνωστότερες red hat based διανομές είναι το Fedora, το open SUSE και όλες οι οποίες δέχονται πακέτα rpm.
Πως εγκαθηστώ πακέτα από το τερματικό στην διανομή που, τα οποία περιέχονται στα προεπιλεγμένα αποθετήρια:
Αν δεν ξέρετε τι είναι τα αποθετήρια, τότε δείτε το άρθρο μου σχετικά με αυτά στο http://www.linuxinsider.gr/forum/9200/apothetiria-kentro-logismikoy-ti-einai-ayta-mathete.
Στις Debian-Based διανομές, η εντολή είναι
sudo apt-get install <όνομα πακέτου>
Στις Redhat-based διανομές, η εντολή είναι:
sudo yum install <όνομα πακέτου>
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Ξέχασες τις Arch-based, Slackware-based και Gentoo-based διανομές. Ειδικά οι πρώτες ανεβαίνουν πολύ σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια.
Μιλάω για τους διαχειριστές πακέτων. Όπως και να έχει οι 2 πιο μεγάλοι διαχειριστές πακέτων είναι αυτοί του redhat και του debian/
ΧΑΡΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο HELIX
ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ
@Helix
Φίλε μου,το Arch & gentoo μπορεί να είναι από τις μεγάλες διανομές,όμως δεν είναι καθόλου εύχρηστες προς τον (νέο) χρήστη μιας και πρέπει να εγκαταστήσεις όλα τα πακέτα χειροκίνητα (Μια φορά δοκίμασα Arc σε vm..... αρκετή ήταν .....)
Η ευχρηστία είναι σχετική. Το Arch (για το Gentoo δεν θα μιλήσω γιατί ποτέ δεν το έχω χρησιμοποιήσει εκτενώς) είναι μία διανομή που θέλει το χρόνο και την μελέτη της για να την εγκαταστήσεις και να την φέρεις στα μέτρα σου (αν και αυτό έχει αλλάξει αρκετά τον τελευταίο καιρό με τον γραφικό installer Evo/Lution). Από 'κεί και μετά όμως μιλάμε για μία διανομή η οποία είναι εύκολη στην συντήρηση, είναι συνεχώς αναβαθμιζόμενη κάτι που απλά σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ποτέ να ξανακάνεις format για να έχεις τα νεώτερα πακέτα, έχει μια εκτεταμένη ποικιλία σε πακέτα, διαθέτει το καλύτερο wiki (μαζί με αυτό του Gentoo) και μια πολύ μεγάλη και πρόθυμη για να βοηθήσει κοινότητα από πίσω, και για πιο προχωρημένους χρήστες κάνει παιχνιδάκι τη δημιουργία νέων πακέτων. Αυτά, φιλικά.
Όπως είπες:Θέλει το χρόνο του και μελέτη ! Αυτό είναι το πρόβλημα του Arch! Φυσικά συμφωνώ πως είναι πληρές αναβαθμησμένο και έχει ένα σωρό features ,απλά στον νέο χρήστη που καλά-καλά να πυράζει τις ρυθμήσεις στα Windows δεν ξέρει είναι αρκετά δύσκολο !
(για το σύστημα πακέτων του Slackware και του Arch Linux) Το πρόβλημα είναι ότι η εγκατάσταση των εξαρτήσεων ενός πακέτου δεν γίνεται αυτόματα. Κάθε πακέτο χρειάζεται εξαρτήσεις. Οι εξαρτήσεις είναι άλλα πακέτα που χρειάζονται για την εκτέλεση του πακέτου. Ένα πακέτο μπορεί να περιέχει από 1 έως και 500 εξαρτήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι τα πάκετα των εξαρτήσεων να έχουν και αυτά εξαρτήσεις.
Με απλά λόγια:
Πακέτο -> Εξαρτήσεις (πακετά που χρειάζονται για να εκτελεστεί) -> Εξαρτήσεις των εξαρτήσεων
και μερικές φορές αυτό το μοτίβο μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο.
To ξέρω. Αλλά και πάλι ένας αρχάριος θα δυσκολευτει να εγκαθηστά τις εξαρτήσεις των πακέτων μόνος τους.
ο δημητρης β εχει δικιο to arch linux και το gentou δεν ειναι
καθόλου εύχρηστες προς τον νέο χρήστη τα ubuntu ειναι
ευχρηστα για τον νεο χρηστη