XBMC 11.00 Eden : Η νέα έκδοση του media center και πως να το στήσετε

smooth | Παρ, 04/20/2012 - 21:05 | 5'

Είπα να γράψω την νέα (φανταστική!) έκδοση του XBMC , 11.00 Eden και το πως έστησα. Αν δεν ξέρετε τι είναι , είναι media center , εφαρμογή για ταινίες , μουσική , φωτογραφίες , streaming και άλλα πολλά , περισσότερα εδώ XBMC FAQ.

Πάντως νομίζω πως είναι η καλύτερη έκδοση που έχει βγει : με νέο skin , όμορφο και πρακτικό , και πολλές αλλαγές,περισσότερα εδώ XBMC v11 (Eden) changelog

. Για να το εγκαταστήσετε σε όποια διανομή θέλετε ακολουθείστε. τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ ( αν δεν ξέρετε αγγλικά , δεν χρειάζεται να ξέρετε , απλώς βρείτε ποια διανομή έχετε και αντιγράψτε τις εντολές μία-μία στο τερματικό που θα έχετε ανοιχτό):

HOW-TO: Install XBMC for Linux

Υπάρχει κι άλλη επιλογή: αν το θέλετε για HTPC (home theater pc) και με 32bit επεξεργαστή και κάρτα γραφικών της NVIDIA , καλύτερη επιλογή είναι το XBMCbuntu, μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu με γραφικό περιβάλλον το ελαφρύ LXDE. Βέβαια ξεκινάει σε γραφικό περιβάλλον xbmc-standalone , δηλαδή στο περιβάλλον του xbmc κατευθείαν , γιατί δουλεύει καλύτερα.

Μέχρι σήμερα δεν μπορούσες από xbmc-standalone να κάνεις τίποτα άλλο  γιατί πέρα από τις επιλογές του xbmc , δεν μπορούσες να ανοίξεις άλλες εφαρμογές , όπως εναν web browser. Η έκδοση 11.00 Eden , εχει νέο add-on το Advanced Launcher όπου μπορείς να ανοίξεις ότι θέλεις , θα το βρείτε: “System > Settings > Add-Ons > Get more”.

Αν και έχει την επιλογή για να ξεκινίσει το Chromium , δεν το ανοίγει σωστά . Βρήκα ένα link που διορθώνει αυτό:

http://setupguides.blogspot.com/2012/03/launch-chromium-in-fullscreen-i…

Για όσους δεν ξέρουν αγγλικά: Κάντε logout και μπείτε στο γραφικό περιβάλλον του LXDE. Ανοίξτε ένα τερματικό και αντιγράψτε τις εντολές μία-μία: mkdir scripts cd scripts nano chromium.sh και στο κειμενογράφο που άνοιξε αντιγράψτε αυτά (ctrl + shift + v): #!/bin/bash openbox & /usr/bin/chromium-browser killall -9 openbox σώστε το (ctrl + x) και μετά πατήστε το y. Πάλι αντιγράψτε στο τερματικό : chmod +x chromium.sh Τώρα , πάλι logout , διαλέξτε xbmc-standalone , κωδικός και enter. Πηγάινετε System > Settings > Add-Ons > Advanced Launcher , διαλέξτε το "chromium-browser" , "Edit Launcher" , "Advanced Modifications" , "Change Application" και διαλέξτε το script που φτιάξατε και είναι στο /home/xbmc/scripts/chromium.sh.

Τώρα , εγώ έχω ένα laptop μερικών χρόνων , με 64bit και καρτα γραφικών ATI ! Τι έκανα; Διανομή: Linux mint 12 amd 64bit , εγκατάσταση. Μετά , εγκατάσταση του γραφικού περιβάλλοντος LXDE , και τα υπόλοιπα βήματα είναι ίδια. Δουλεύει τέλεια και είναι πολύ βολικό γιατί:

  • είναι εύκολο να ανοίξεις το chromium από το xbmc
  • την ίδια στιγμή το xbmc είναι μονίμως ανοιχτό και έχεις ένα media server ανοιχτό για βλέπεις από smartphone/tablet όλα σου τα αρχεία εικόνας , ήχου και φωτογραφίες
  • είναι ελαφρύτερο για το σύστημα και αποδίδει καλύτερα.
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)