Melux: αυτόματη δημιουργία προσαρμοσμένων Ubuntu Live ISO

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Σάβ, 04/18/2009 - 17:17 | 3' | 7

Παλιότερα, όταν ήμουν στο LF, έφτιαχνα «σούπερ-σπέσιαλ» εκδόσεις του Ubuntu για το DVD. Τότε πολλοί μου είχαν ζητήσει να περιγράψω το πως γίνεται σε ένα tutorial. Αντ' αυτού, δημοσίευσα ένα παλιότερο άρθρο. Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο (και είχα αρκετή όρεξη!) αποφάσισα να κάνω κάτι που πάντα ήθελα: να φτιάξω ένα σκριπτάκι που να κάνει όλη τη διαδικασία αυτόματα. Αυτό είναι το melux (μη ρωτάτε για το όνομα...): ένα Bash script που δημιουργεί «ενισχυμένες» Live CD/DVD εκδοχές του Ubuntu (με ότι σχεδόν πακέτα θέλετε μέσα) αυτόματα, όμορφα και ωραία, αρκεί να του δώσετε: α) ένα φάκελο εργασίας, β) ένα αυθεντικό Ubuntu Desktop CD ISO μέσα στο φάκελο εργασίας, γ) την έκδοση του Ubuntu του ISO (π.χ. jaunty) και δ) το όνομα του τελικού «πειραγμένου» ISO. Μετά απλά το παρακολουθείτε να δουλεύει για εσάς.

Δείτε στιγμιότυπo, αναλυτικότερη περιγραφή, τον κώδικα και κατεβάστε το σκριπτάκι από εδώ:

http://dimitris.apeiro.gr/2009/04/18/melux-a-custom-ubuntu-iso-creation-script/

Και ...καλές «καστομιές»!

Σημείωση: το script έχει δοκιμαστεί με Jaunty i386 Desktop CD και απαιτεί να τρέχετε την ίδια έκδοση με αυτήν που πάτε να «προσαρμόσετε». Προφανώς, ότι κι αν προσθέσετε, το τελικό ISO θα είναι μάλλον για εγγραφή σε DVD παρά σε CD, μια και θα υπερβαίνει τα 700ΜΒ.

 

ΥΓ1: Συγχωρέστε με για την απροκάλυπτη αυτο-διαφήμιση. Νομίζω όμως ότι τέτοια αξίζουν να προβάλλονται... :)

ΥΓ2: Alfi, ξεκίνησα πριν τρεις μέρες να γράφω εκείνο το blog post για το media center που σας έλεγα, αλλά είπα "δεν φτιάχνω και εκείνο...;" ;)

ΥΓ3: Για όσους γουστάρουν, http://github.com/oxy86/melux/blob/9d6854942111b5acb9d008314ab9e35b6277…

--ΔΚ

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Το καλύτερο Πασχαλιάτικο δώρο μας επιφυλαξες  :)

(εγω ασε -εχω μπλεξει με το Puppy > Puppel -έχει πολλες αλλαγες)

====

the hamster's is out there

Δημητρη, υπαρχει καποιος τροπος να του δωσω π.χ αυτοματα τα πακετα που υπαρχουν εγκατεστημενα ηδη, στην εγκατεστημενη μου διανομη???  (με τι μια ολα μαζι, εννοω :P )

 

Χμ.. Ναι, αν θυμάμαι καλά, ο alfi έλεγε ότι το Synaptic σου δίνει την δυνατότητα να εξάγεις ένα αρχείο text με όλα τα νυν εγκατεστημένα στην διανομή σου πακέτα. 

Φαντάζομαι ότι από αυτό θα μπορείς να "τσιμπήσεις" τα ονόματα των πακέτων και να τα βάλεις (απλά copypaste) μέσα στο σκριπτάκι. Πρόσεξε: (α) δεν παίρνει αριθμούς εκδόσεων και (β) μην βάλεις πακέτα που απαιτούν modules και λοιπα διαφορετικά θα καταλήξεις με ένα ISO που δεν θα κάνει boot ;)

 

  --ΔΚ

καλησπερα παιδια μια ερωτηση εχω,μια ς και πειραματιζομαι με διαφορα ειπα να δοκιμασω το melux.λοιπον κανω εκτελεση του script απο τερματικο ετσι οπως λες και φτασει sστο σημειο που δειχνει το στιγμιοτυπο κλεινει και τελος.εχει βεβαια διμιουργησει δυο φακελου κενους και τη source list μεσα στον αρχικο φακελο που του χω δωσει.τι πρεπει να κανω;

 

 

 

 

 

''να απελευθερωσουμε την καθημερινη ζωη,απο την αθλιοτητα αυτης της κοινωνιας.''

ron14, τσέκαρε:

α) ότι τρέχεις Ubuntu και την ίδια έκδοση με το ISO

β) ότι μέσα στο base dir  (που «δίνεις» αρχικά στο σκριπτάκι) έχεις ένα μόνο ISO: του Ubuntu.

 

Αν έχεις πρόβλημα, πόσταρε ένα screenshot με την κονσόλα σου.

--ΔΚ

γεια ως προς το δευτερο ειναι στανταρ οκευ,τωρα για το πρωτο που ειπες δεν σκεφτηκα οτι η 9.04 που εχω ειναι απο αναβαθμιση της 8.10 και ισως εκει μπερδευεται το πραγμα.

 

 

 

 

"να απελευθερωσουμε την καθημερινη ζωη,απο την αθλιοτητα αυτης της κοινωνιας."

Κάποιο λάθος έχεις κάνει...

Μπορείς να ποστάρεις ένα στιγμιότυπο της λειτουργίας, όπως σου ζήτησα και πριν, για να βρούμε μια λύση;

--ΔΚ